Yurtdisinda turkiyeye temelli donus sikintisi :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Katiliyorum. Ben de uzun vadede ailemden bu kadar ayri kalmayi tahayyul edemiyorum. Hayalimdeki hayatta annemle babamla surekli gorustugum, kuzenlerle muzenlerle, arkadaslarimla ic ice bir yasam var. Yengec burcuyum, yapim boyle . Gezmek, gormek, farkli kulturden insanlar tanimak, farkli yerlere adapte olmak cok guzel bisey, ama uzun vadede herkese gore olmayabilir...

Ben en çok çocukların ve gençlerin yeteneklerini bulup kullanmaya fırsat bulmadıklarina üzülüyorum. Türkiyede insanlarla konuşuyorum. Okumak veya çalışmak isteyen cok ama o fırsatı elde edemiyorlar işte. Sonra yandaşcilik aşırı fazla

Ben geçende bir anket doldurdum, birinin tezine yardım etmek için. Konu: nitelikli göçmenler neden yurtdışında yaşıyor? Seçenekler şöyle:

- çalıştığım iş alanı Türkiye'de yok
- yeterli kariyer fırsatı yok
- adam kayırma, torpil sevmiyorum aka politik yozlaşma

Ben birinci şıkkı işaretledim maalesef. Tablo içler acısı. Çalışmak isteyenlere sunulan kariyer fırsatı yok gibi bulanlar da çok çok şanslı kesim.

Ben de en azından haftasonu olduğunda ailemin özel bir günü ise cumadan uçağa atlayıp uçaktan inince 'Anne çayı koyar mısın, geliyorum' diyeceğim, pazartesi de işe geri dönebileceğim mesafeye taşınmak istiyorum :)) Benim eşim Türk değil o yüzden illa Türkiye' ye dönelim diye ısrar etmem eşime haksızlık olur, onun yerine avrupa ülkelerinden birine yoğunlaşmak istiyorum. Gerçi eşim uzun vadede Türkiye'ye yerleşmek istiyor ama adam Ayvalık'ta yazlık hayali kuran Türk insanı gibi sürekli bana sizin yazlığın oradan ev alıp yerleşelim ileride bahçe de yaparız falan diyor :)))

Doktoramı sağsağlim bitirebilirsem 2-2.5 seneye buradan ayrılmış oluruz, bir aksilik olur bitiremezsem de zaten eşimin şirketi geçen seneden beri onu avrupa sorumlusu yapmak istiyor (şu an benim doktoram nedeniyle erteliyorlar) peşine takılıp gideceğim ne yapayım.

Maalesef ben de balık burcuyum Su burçları aşırı duygusal yani mal gibi afedersiniz balık burcu da yengeç de berbat seçeneğim olsa kesinlike seçmezdim

Ben de dönmek isteyenlerdenim kime desem deli misin, işin harika şartların harika diyor ama ben sosyal yalnızlık sebebinden dönmek istiyorum. Arkadaşlarımla 2 lafın belini kırmayı özledim, haftasonu gezmeyi müzikli eğlence yerine gitmeyi özledim, ailemi özledim ne bileyim kendi insanlarımızla yaşamayı özledim. Dün fal baktırdım, bu abimize uzun süredir baktırıyorum herkes gitme peşinde sen tersine gidiyorsun dedi Ailem çalışma hayatına sebep gelme diyor, sana göre iş burda yok yapamayıp 6 ay sonra dönceksin diyorlar. Kafam milyon bazen.

11 yil avrupanin gobeginde yasadim, vatandaslik aldim, sartlarim ortalamanin ustundeydi ama ben dondum.
Dejenere Olma korkusu degil aksine cok rahat insanimdir.
Esim yabanci.
Insanin kendi ana dilini konustugu yerde yasamasiyla gurbette yasamasi cok farkli.
Ben pragdaydim.
Belki almanyada olsam bu kadar ozlem cekmezdim.
Cogu arkadasimda geri donus plani yapiyor.
Kaos var vs ama turkiye gercekten sevimli guzel memleket.
Icimiz bayildi senelerce soguk yerlerde

Ben deli demem, don bencede

Çocukların akrabalarla büyümesinden çok burdaki berbat eğitim sistemini, liyakatın olmadığı işlere girmek için hayatını mahvedeceğini ve gittikçe de kötüye gittiğini düşünün. Çocukların burda da dinsiz vs olabilir artık internet sizin benim kontrol edebildiğimiz birşey değil.ama en azından düzgün bir hayatı iyi bir işi vs olur.ben yurtdışına çıktıktan sonra ülkeye dönmek isteyenlerin şımarıklık yaptığını düşünüyorum. Akrabalar inanın hiçbir şey.

Çok özür dilerim konu sahibinden ama sizi görünce sormadan edemedim, eşiniz uzun vadede Türkiye' de yaşamak istiyor muydu? İş bulması rahat oldu mu? Dil biliyor muydu, öğreniyor mu şu an? Biz daha 1 senelik evliyiz ama eşim de uzun vadede Türkiye' ye yerleşmek istediğini hep söylüyor, karşımda bizim gibi bir örnek bulunca çok sevindim :) (Bu arada benim eşim de İspanyol)

O güzel oluyor, ben yapıyorum 1 gün izin isteyip kaytarıyorum, Ankaraya perşembeleri direkt uçuş oluyor 3 saat. bagajsız da giderseniz 4te havalanına gidip akşam 10da iniyorsun. Bir kere alışveriş kaçamağına İstanbula gittim çok çok güzeldi, 1 arkadaş ziyareti, bahar sezonluk 2 günlük alışveriş 2 elbise, 2 bluz, 1 çift ayakkabı, çılgın bir Taksimli cumartesi akşamı, dostlar ... pazartesi sabahı uçağa bindiğimde cebimde 20 tl nakit, ayağımda gezmekten yara bereler, yarım bavul erzak, işarkadaşlarıma lokum çikolata vardı Tadı damağımda kaldı valla bu virüs nerden çıktı arkadaş

Bu topigi geyik konusuna cevirmek istemezdim ama, Turkiye'de de, ozellikle Istanbul'da calismaktan yasamaya firsat kalmiyor ki Kardesim cok iyi bir universitede okudu, yazlari surekli farkli farkli alanlarda staj yapti, iki yabanci dili var, ilk isi olarak uluslarasi bir denetim firmasina girdi, denetim diyince akla ilk gelen 3-5 yerden biri. Korona surecinde demisler ki: "arkadaslar, fazla mesailerinizi yazmayin lutfen, sirket zor durumda. Ayrica bu ay maaslardan kesinti olabilir..." Ya bin bes yuz ulkede subesi olan kac senelik, alaninda en bilinen kurumlardan olan bir sirket neden zor durumda kalsin? Bu cocuk 24 yasinda, evden calisma ayagina gece yarilarina kadar calistiriyorsunuz, iki aydan sonra tek basina denetimlere yolluyorsunuz, zaten asgari ucretin iki kurus uzerinde maas veriyorsunuz, sirf iyi bir deneyim kazansin diye sizin 1550 asamali mulakatiniza girmis ve gecmis, tek basina Istanbul'da kirasi var, faturasi var... Acaba cok merak ediyorum, ayni sirketin Almanya, Fransa subesi calisanlarina bunu diyebiliyor mu??? Teklif dahi edebiliyor mu? Ama Turkiye'de ediyor iste...

Istanbul'daki cokuluslu, herkesin girmek icin bir taraflarini yirttigi hukuk burolari... Evliysen ise almazlar, hamile kalirsan bir sekilde punduna getirir kovarlar, avukatsin ama dava bile edemezsin, cunku o cevrede mimlenmekten, bir daha is bulamamaktan korkarsin, sabah 8 bucukta gelirsin, haftanin 2 gunu en az ofiste sabahlarsin, gece 2de cikarsin ofisten, aksam 9'da isi birakirsan "bu da hic calismiyor" diye arkandan konusurlar, maasin ise Avrupa'daki meslektaslarinin yarisi filandir. Ruh hastalarinin hakaretlerine, mobbinglerine, ayak kaydirmalarina katlanirsin. Ben zannetmiyorum Avrupa'da veya Kanada'da boyle bir isleyis oldugunu. O ulkelerde hic calismadim, sadece egitim gordum ama sanmiyorum boyle oldugunu, bilenler fikir verebilirler. Burada kirmizigitar adli uyenin konusu vardi, esim gece gunduz calisiyor, isten de cikamiyor diye. Iyi egitimli gencler Istanbul'da posasi cikana kadar calistiriliyor ve cogu da bu cendereden sadece KAPAGI YURTDISINA ATARAK cikabiliyor kanimca... Arkadaslarimin cogu bir sekilde goctu Turkiye'den, sadece bu sebeplerden...

Ben deli demem, don bencede

Zelinoy siz dönmüştünüz değil mi? Klasik olacak ama insan en rahat kendi ülkesinde yaşıyor ... bakalım şu karantina biterse yazın bir kısmetim var gibi gibi onunla buluşcam o da isterse ona sebep çantamı toplayıp gelirim belki Daha konuşmuşluğumuz yok ama umutluyum bakalım gelirsem d ekendi işimi yapıcam sanırım, hiç kafa ütüsü çekecek gibi değilim bu saatten sonra.

sizin hayatinizin emin olun beni zerre kadar ilgilendiren hicbir yani yok. tercihlerimle mutlu bir sekilde yasamama izin verdiginiz icin cok tesekkur ederim.
Turkiye’yi yerenler neden yeriyor, her yer kotu demissiniz. cevap verdim.

Asla asla dönmeyin. Bakın bu konu çok su götürür burada lakin ekonomik durumumuz ve eğitim imkanları ortada. Çocuklar akrabalarını, köklerini bilince ne olacak? Biz bildik de ne oldu? Kaç tanesi samimi? Kaç tanesiyle oturup konuşup anlaşabiliyoruz?
Kanadadaki üniversiteler çok iyi. Hatta son yıllarda Amerikan üniversitelerinin bilimdeki hegemonyalarını kıracağı konuşuluyor.
Ben akademisyenim. Burada ne fon bulabiliyoruz ne adam akıllı maaş. Hepsini geçtim kadroları yandaşlar parselliyor. Bir tarafımızı yırtsak da torpilsiz bir hiçiz.

Tam olarak hayalim bu anlattığınız, şu an aylar önceden bilet al, direkt uçuş olursa 12 saat yol çek, bir de iç hat aktarmam
var oluyor 15-16 saat en az o da, gidince de saat farkından zaten ilk günler hiçbir şey anlamıyor insan. O kadar gelince de 3 haftadan az kalsan anlamı olmuyor, bu defa senede 1 şartları çok zorlarsa insan 6 ayda bir gelebiliyor ama ben daha henüz onu başaramadım. Tam bu yaz da geleyim diyordum ilk defa 6 ay sonra, (en son aralıkta oradaydım) bu sefer de pandemi oldu

malesef ülkemizde kadınlar hala 2. sınıf insan.

Maalesef bu beni çok rahatsız eden bir durum. Erkekler çok saygısız, özellikle işhayatında. Linkedin'de yeni blog yazımın reklamını yaptım. Gelen reaksiyonlar abartısız:

- Amerikalı erkek meslektaşlar: beğeni
- Avrupalı erkek yöneticim: tekrar paylaşma
- Avrupalı junior meslektaş: PhD tezim bu konuda, fikirleriniz için mesaj atabilir miyim ?
- Ex iş arkadaşı, İsrailli: tebrik yazmış pek beğenmiş
- Dış kapının mandalı bir Mahmut abi, bağlantım falan değil mesleki olarak alakamız yok: sen de bunları yazıyorsun ha (bir de gülücük koymuş)

Bu kadar saygısız olunmaz gerçekten. İşim, ünvanım, eğitimim belli ama kadın olduğum için bu şeklide saygısızlık yapma hakkını kendinde bulan tipler var hem de çoğunlukta. Rezillik yani. İfşa olmayacağımı bilsem buraya ekran görüntüsünü atardım bak da öl o derece

Son düzenleme:
Hayalperest sensin di mi? Yıllardır gideyim mi döneyim mi çocuğumun ismini abraham mı koysam diye diye kafayı yedin. Dünya global bi köy artık nerde nasıl yetiştirirsen yetiştir çocuğunu yine kendi doğrularını oluşturacak o. İstersen Yozgat'a taşın çocuğun içinde varsa yine dinsiz olacak, yine eşcinselliği normal görecek. İki tıkla dünyanın öbür ucundaki insanla haberleşiyorsun, iki kelime İngilizce öğrensen dünyanın bilgisi parmaklarının ucunda buna rağmen çocuğunun senin yetiştirdiğin gibi kalacağını mı düşünüyorsun gerçekten?

Yok olmaz, türkiyeyi sevemezsiniz. Türkiye'ye dair iyi olan herhangi birşeyden bahsedemezsiniz, iyi olan herhangi durumun altında muhakkak bir bit yeniği vardır. Aksine kar-zarar hesabı yapamayan ve negatif-pozitifi değerlendirme yetisine sahip olmayan pembe renkli at gözlüklü insanımıza türkiyenin ne kadar kötü bir yer olduğunu sürekli anlatmalısınız. İç sesiniz aah bu cahiller anlamazlar azizim dese de vazgeçmemelisiniz. Duyarlı ve bilgili bir aydın olmak bunu gerektirir. Mesela torpilden ve rüşvetten mi rahatsızsınız, ben bir vatandaş olarak bu sistemi besleyen herhangi bir işi yapmayacağım, paramı da helalinden kazanacağım demenize gerek yok, bu eksiklerin altını sürekli çizmeniz kafi, birileri bir gün düzeltir. Katma değerli üretimin azlığı kötü mü, çalışayım üreteyim diye niyet etmeye gerek yok, zaten niyet etsek de sizin bizim gibi über insanın paçasına yapışıp aşağı çekerler bu memlekette. İfade özgürlüğü yok, kimseye istediğim hakareti edemiyor iftira atamıyorum, twittera bir cümle yazsam hemen nezarete alıyorlar. Cahil insanlar çok mu, ben iyi bir eğitim alayım, çoluğumu çocuğumu iyi eğiteyim iyi insanlar olalım, çevremize güzel örnek olalım demeye gerek yok, bu insanlar ne anlar örnekten. Burada 70 milyon kadınları dövüyor, çocuklara tecavüz ediyor, hayvanlara işkence ediyor. Ha elbette belirtmeye bile gerek yok ama anlamayanlar (!) için yine de söyleyelim, bütün bunlar son 17 yılda oldu. Önceden böyle şeyler yoktu. Ayrıca başka memleketlerde böyle şeyler halen yok.

Neyse ki oturduğu yerden bunları sürekli dile getiren bazı insanlarımız sayesinde biz de aklımız yettiğince dünyaya dair bişeyler öğreniyoruz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…