Evliliğimdeki sorunlar ve terapi süreci hakkında destek

herkes bir terapi lafı tuttumuş gidiyor da terapilerin amacı, tamir etmek değildir. derinde kalmış nedenleri deşmektir. bu nedenler sizde aydınlanma yaratıp iyiye sevk edebilir fakat yine aynı nedenler tamamen farklı kutuplara sürüklenmenize de sebep olabilir. terapiler hiçbir zaman sihirli değnekle dokunmuş gibi iyileştirme özelliğine sahip değildir.
 
çift kişilikli, korkunç gibi ifadeler biraz fazla ağır bence. herkes öfkeli iken diğer iyi duygularını bir nebze kapatır, o anki modunda sizin ağlamanızın samimiyetini, üzüldüğünüzü idrak edemiyor da olabilir; çünkü sizde hüzünle patlayan duygular o anda da eşinizde öfke olarak yaşanıyor olabilir, çocukluktan bu laflarla büyümüş olabilir. terapiste buraya anlattığınızdan başka şeyler anlattınız mı ki böyle bir şey söyledi?

kayıtsız kalamadığım bir şey daha var. ortalama 2 yıllık evli olmak nedir? 😃 neyin ortalaması
 
Eşiniz size psikolojik şiddet uyguluyor. O sebeple böyle bir şey söylenmiş olabilir. Eşiniz kendisi tek başına da destek alsın o özelliğini olabildiğinde köreltmesi gerekiyor yoksa siz iyi günlerin hatrı için kendinizi feda edeceksiniz.
 
Merhaba. Peki ne gibi fikir ayrılıklarınız vardı. Acaba bizim durumumuzda bu kadar vahim de ben mi göremiyorum yoksa gözümde mi büyütüyorum. Siz aynı yolda ve yönde olmadığınızı düşündürecek neler vardı hayatınızda özel değilse?
Çok şey vardı. O geleneksel bir zihniyete sahipti. Evlenmeden önce bunu sakladı. Şu anda da oturup konuşun, ne kadar modern insan dersiniz ama davranışları tam tersi. Çok iyi oynar dışarıya. Bana da oynadı yıllarca. Hâlâ bile çoğu ortak arkadaşımız konduramıyor yaptıklarını. O adam bu adam mı diye soruyor herkes. Elimde ses kaydı, videolar, darp raporları, çocuklarımın şahitliği var da Allahtan, ben mi kafamda kurguluyorum diye kendimi sorgulamıyorum. Şüpheciliği, bana karşı hoyratça öfkesi(dışarıya karşı çok sakindir, pamuk gibidir adeta), çocuklara tavırları, çocuk yetiştirirken yaşadığımız zihniyet farklılıkları vb. Şiddetin her türlüsünü de dibine kadar yaşadım. Yıllardır kurtulmak için çabalıyorum. Düşünsenize iki buçuk yıl önce uzaklaştırma aldım darptan, raporum var, çocuklarımın şahitliği var, ona rağmen yazdığı dilekçedeki yalanları ve manipülasyonlarıyla uzaklaştırmayı kaldırtıp eve döndü. Yıllardır ayrılmaya çalıştıkça battım, başaramadım. Bu kez olacak inşallah çünkü bu kez her şeyi en ince ayrıntısına kadar planladım. Arkadaşlarım, avukatım, ailem bana destek oldu ve oluyor. Benim eşim gibi birinden tek başınıza kurtulabilmeniz olanaksız.
Sizin eşiniz böyle değil anladığım kadarıyla ancak kavgada gözünün bu kadar dönmesi çok tehlikeli. Açıkçası benim de böyle böyle başlamıştı ve iyi olduğu zamanlar yüzünden aklım hep karışıyordu. Terapiyle çözüleceğini sanıyordum ama bu onun kişiliğiymiş maalesef. Yani kişilik bozukluğu vardı onda. Bunu düzeltmek mümkün değil. Kendinizi kimse için bu kadar yormaya değmez.
 
Ya size şu anda sarılmak istedim , ömür boyu katlanarak devam etsin huzurunuz mutluluğunuz. Aydinlanmaniz bu gücü bulmanız muhteşem bir şey
İyi dilekleriniz için ederim. Bu huzuru bulmak için yıllardır çabalıyorum ben. Epey organize olmam gerekti boşanmak için. Yoksa eşim gibi birinden kurtulmak olanaksız. Hoş henüz kurtulmuş sayılmam ama onun evde olmaması bile beni iyileştirmeye yetti. Siz de mutlu olursunuz inşallah ömür boyu. 🙏🙏🙏
 
Eşiniz size psikolojik şiddet uyguluyor. O sebeple böyle bir şey söylenmiş olabilir. Eşiniz kendisi tek başına da destek alsın o özelliğini olabildiğinde köreltmesi gerekiyor yoksa siz iyi günlerin hatrı için kendinizi feda edeceksiniz.
Merhaba. Açıkcası bende zor biriyim. Çok takılırım, bazı şeylerin fazlaca üzerinde dururum. Oldum olası rahat ve geçimi çok kolay biri olamadım. Çabuk gerilirim, takılırım. O bu konularda bana göre daha başarılı. Ama o da hatır gönül bilmez bir anda kötü birine dönüşen bir yapıya sahip. Ben ona göre daha duygusalım, hatta çok duygusalım. Bu tarzı beni çok incitiyor ve evet size katılıyorum, piskolojik şiddet bu yaptığı bana. Belki benim de zaman zaman yaptığımı o böyle değerlendiriyor.
 
Merhaba. Şiddet yok. Olsa evlilik biterdi zaten. Ama sinir krizi geçiriyor. Kötü davranıyor. Kırıcı konuşuyor. Kalp kırıcı şeyler söylüyor. ( Gururun varsa şöyle yaparsın, seni bu yaptığına pişman edeceğim, seni rezil edeceğim, sen zaten sorunlu birisin vs.) bu tarz hakaret sayılacak söylemleri oluyor son dönemlerde. Bunun dışında ağlasam asla üzülmüyor. Asla kıyamayan biri değil. Üstüne sus ağlama bir de diyerek daha kırıcı oluyor. Çok kalpsiz vicdansız birine dönüşüyor. Asla iyi olduğu insan değil. İki farklı kişilik gibi. Sanki hiç birbirimizde hatırımız yokmuş gibi davranıyor.
Sende değil ama eşinde çocukluk travması olabilir. Bu davranışı ebeveynlerinden modellemiş olabilir. Bu durum ciddi bir terapi gerekli ve hatta çocukluğunda öğrendiği davranış kalıbı da olabilir. Bilmiyorum ama bir çocukluk travması var ve bu hemen düzelen bir şey değil en az 1 yıl terapi ve hayata entegre edişi 1 yılı bulur. Ben de terapi aldım 1 yıla yakın 1 tane davranış kalıbım değiştirmek ve düzeltmek için daha yeni yeni düzeliyor. Daha yeni hayata geçiriyorum. Ama önce bunu eşinin yanlış olduğunu ve bu durumu düzeltmek için çok çabalaması gerekiyor. Bu durumun yanlış olduğunu bilmek farklı bir şey. Yanlışı düzeltip hayatına entegre edip yeni bir bakış açısı geliştirmek farklı bir şey....
 
Evet ben ilk seansta asla bana olmayan bir şey söylesin gibi bir beklenti içinde olmadım. Zaten bu doğru da değil. Sadece çabalamak için gelen insanlara bu durumu daha yumuşak anlatabilirdi. Gözünüzde kararmışsınız, başkaları bu sorunlarla boşanıyor gibi şeyleri ard arda söyleyince ben çok etkilendim. Beklemiyordum. Evet zor bir süreç olduğunu yıprandığımızı söylemesi çok normal ama tek iyi şey de duyamadık neredeyse ağzından.
Size başka evlilikleri örnek göstermesi çift terapisinin asla yapmaması gereken bişey. Her evliliğin dinamiği farklidir çünkü, başka evlilikler bu sorunlarla yıkılıyor demek hiç doğru değil, her kadın ve erkeğin eşiği farklı nihayetinde. Benim eşim de çift terapisi. Ben bu alana çok hakim degilim, ondan duyduğum kadarıyla aile danışmanlığı ya da çift terapisi, çiftlere akıl vermez, bosanin ya da bosanmayin demez, evliliği kurtarmaya da çalışmaz, sadece çiftlere eylemleri vasıtasıyla farkındalık kazandırmaya çalışır. Yani onlara haftalık ödevler vererek tekrar aradaki çekimi guclendirebiliyor mu guclendiremiyor mu ona bakar. Bazı çiftler bu ödevleri asla yerine getiremez, çünkü tahammülleri kalmamıştır, bazıları ise seve seve yerine getirir ve bı bakmislar evlilik içinde karşı tarafın değil kendi hatalarını aslinda görmeye başlamışlar. Bu durumda evlilik kurtarılıyor. Ama seyanslarin sonunda bir adım dahi ilerleyememis hala birbirini suçlayan taraflar varsa o zaman en az yara ile bu işi sonlandirmalari için yardımcı olur çift terapisi. Ama asla ilk seyansta boşan ya da boşanma, haklı olan ya da haksız olan taraf şeklinde yorum yapmaz. O yüzden çok detaylı bi arastirma ile işinde profesyonel bir terapist bulmanızı tavsiye ederim
 
çift kişilikli, korkunç gibi ifadeler biraz fazla ağır bence. herkes öfkeli iken diğer iyi duygularını bir nebze kapatır, o anki modunda sizin ağlamanızın samimiyetini, üzüldüğünüzü idrak edemiyor da olabilir; çünkü sizde hüzünle patlayan duygular o anda da eşinizde öfke olarak yaşanıyor olabilir, çocukluktan bu laflarla büyümüş olabilir. terapiste buraya anlattığınızdan başka şeyler anlattınız mı ki böyle bir şey söyledi?

kayıtsız kalamadığım bir şey daha var. ortalama 2 yıllık evli olmak nedir? 😃 neyin ortalaması
Evet belki ben gözümde büyütüyorum. Ben eşime göre daha duygusalım. Eşim duygusal değildir. Hatır gönül çok bilmez. Bu yönleri kırıcı oluyor. Ben tartıştığımızda da daha naif davranmasını, beni bu kadar yıpratmamasını beklerim.
Terapiste anlattığımız kadar detayı burada haliyle anlatamıyorum. Yani bu da normal değil mi ? Terapiste tartışma esnasındaki tavırlarımızı, birbirimiz hakkındaki fikirlerimizi, kırgınlıklarımızı vs anlattık detaylı olarak. Burada daha üstün körü geçtim. Genel bahsettim.

Ortalama derken yaklaşık demek istedim. Gerçekten çok önemli mi buna neden takıldınız anlamadım. Yaklaşık olduğu anlaşılıyor halbuki.
 
Herkese merhaba,

Ortalama 2 yıldır evliyim. Evliliğimde iletişim ile alakalı sorunlar yaşıyorum. Bu artık çok yıpratıcı ve zor bir sürece girdi.
Eşim iyi zamanlarımızda dünyanın en iyi insanıdır. İlgilidir, pozitiftir. Ev işlerini yapar, siler süpürür ütü yapar temizlik yapar,sorumluluklarını üstlenir, ailesine karşı bana değer verir, aileme değer verir, beni mutlu etmek için çabalar, yüzümü güldürmek için türlü şeyler yapar. Bir talebim olursa yapmak için can atar.

Ama gelin görün ki bir konuda tartışıyorsak o adam gider yerine bir canavar gelir. Sanki o güzel sözleri söyleyen o değil, sanki birlikte çay içip yemek yediğim adam o değilmiş gibi merhametsiz, vicdansız ve çok kötü birine dönüşüyor. Her tartıştığımızda ona " ben senin eşinim, o güzel şeyler söylediğin birlikte yemek yediğin, derdini paylaştığın o insanım. Nasıl bunlar hiç olmamış gibi böyle yabancı ve vicdansız birine dönüşüyorsun" diye her defasında hayretler içinde kalarak söylerken buluyorum kendimi. Böyle zamanlarda ağladığımda, hasta olduğumda ilgilenmez. Ölsem umurunda olmaz diyebilirim. Öyle vicdanını kaybediyor.

Yaşadığım bu ikilemden dolayı ondan çok uzaklaştım. İyi olduğumuz zaman ona yaklaşmak gelmiyor içimden. Benden neden uzaksın diye sorduğunda aklımdan tek bir şey geçiyor. Şuan kötü olsak yapacaklarını düşünmek bile istemiyorum. Bu anlaşmazlık beni de onu da çok yıprattı. Sürekli birbirimizi suçluyor, o tartışma bitince iyiye dönüyor sonra tekrar bir tartışmada çok can yakıcı şekilde birbirimizi kırıyoruz. O çok çok kırıcı oluyor. Boşanmayı düşünüyorum ama belki kurtarılabilir bir şeyler vardır diye de çabalamak istiyorum.

Birlikte psikologa gittik bir kere. Bu tarz konulara çok açık. Evliliğimizi düzeltmek için gelmeye can atıyor. Psikolog öneri ile gittiğimiz biriydi. Çok büyük bir umut ve istekle gittik. Bizi pohpohlasın istemedik kesinlikle ama ilk seansta söylediği şeyler bizi çok demorilize etti. Biz bir şeyleri düzeltme umuduyla gittik ama adam "yaşadığınız şeyler çok ağır, başka çift olsa şimdiye boşanmıştı, birbirinizin gözünde kararmışsınız" gibi çok olumsuz şeyler söyledi. Terapiden çıkınca ağladım. Olmayacak sanırım dedim. Evet bize dürüst olmasını bekliyoruz tabi ki ama terapiye gelmeye karar vermiş ve bir şeyleri düzeltme umudu taşıyan insanlara bu şekilde yaklaşması çok rahatsız ediciydi.

Bir daha oraya devam etmedik. Şimdi yeni bir yer arayışımız var. Sizlere sorum şu; çift terapisi / evlilik terapisi alıp süreci olumlu ilerleyen var mı ? Ayrıca İstanbul Avrupa için memnun olduğunuz bir çift terapisti önerebilir misiniz ?

Yardımcılarına ve deneyimlerinizi paylaşmanıza çok ihtiyacım var.

Teşekkürler,
Eşiniz de sizde çift terapisi mutlaka alın iyi bir psikolog veya psiyatrdan çünkü sizinde belki bireysel olarak ihtiyacınız var..... Eşinizide bu travmalarını çözmesi zaman alır neden dersen bu davranış çocuklukta oluşmuştur ve bir günde çözülmez.... çok da çaba gerekir onu söyliyim....
 
Merhaba. Aslında korkutucu biri gibi değilde hani bazı insanlar hatır gönül bilmez ya, öyle biri. Ben ise tam tersiyim. Biriyle bir zaman paylaştıysam kötü bitiremem. O öyle değil. Nankörleşiyor anında. Bu durum beni yaralayan. Tarzı böyle demek daha doğru

Madem durumu düzeltmeye istekli, umarım çözülür. Bu arada gittiğiniz terapisti ben hiç beğenmedim boş atıp tutmuş bence, düzgün bir sebep göstermemiş bile. Boşuna ağlayıp üzülmüşsünüz bana kalırsa, adam yarım saatte tüm ilişki dinamiğinizi hayatınızı çözdü bir de üstüne kıyamet senaryosu yazdı, size akıl karı geliyor mu?
 
Terapistin cumlesi sizi üzmüş olabilir belki bu durumda olan cogu cift bosanirdi diye dusunup dile getirmistir
Ben psikolog degilim ama esiniz cok tutarsiz davranis sergiliyor anladigim kadariyla. Bu da bana acaba onun bir bipolar gibi bir psikiyatrik rahatsizligi olabilir mi dusuncesini getirdi aklima.
Çünkü bu kadar sevgi doluyken aksi davranis sergilemesi ve vicdansız davranmasi normal degil. Belki de esinizin bireysel olarak tedavi olmasi da gerekiyor olabilir.
 
hah buldum.

Kariyer karar verme grup rehberliği programının 9.sınıf öğrencilerinin kariyer karar verme güçlük düzeylerine etkisi / The effect of career decision-making group guidance program on 9th grade students? levels of career-decision making difficulties
Yazar:HÜSEYİN DOĞAN
Danışman: DOÇ. DR. FERİDE BACANLI
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Bölümü / Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı / Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı


samırım bu tezi yazan beyi danışman atamışsınız.
 
bu kadar net konuşabilmesi için erken değil mi?
ayrıca çift terapisine gitmeniz lazım
bi süre bakılır konuşulur edilir oluru yoksa seanslara devam etmeye gerek kalmaz o da açıkça söyler zaten
bu bana tuhaf geldi
 
hah buldum.

Kariyer karar verme grup rehberliği programının 9.sınıf öğrencilerinin kariyer karar verme güçlük düzeylerine etkisi / The effect of career decision-making group guidance program on 9th grade students? levels of career-decision making difficulties
Yazar:HÜSEYİN DOĞAN
Danışman: DOÇ. DR. FERİDE BACANLI
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Bölümü / Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı / Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı


samırım bu tezi yazan beyi danışman atamışsınız.
Amerika’da da eğitim almış sonrasında. Birçok tekniği iyi bilen, iyi bir danışman. Ben memnun kaldım. Faydasını gördüm. Farklı dönemlerde başkaca psikolog, psikiyatr denemelerim oldu. Açıkçası bu adamın yaklaşımı hoşuma gitti. Bir başkası memnun kalmayabilir, bir şey diyemem.
 
X