Zayıflama diyetlerinin baş tacı olan meyve hakkında bilmeniz gerekenler var. Diyette neden meyve yemelisiniz? Nasıl tüketilmelidir? Diyette fazla meyve yemenin zararları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

Severek tüketilen meyveler özellikle diyet döneminde işlenmiş şeker ve yüksek kalori almak istemeyenlerin severek tükettiği bir ara öğündür. Meyve ile yapılan diyetler uygulamıyorsanız ara öğünlerde mutlaka meyve yenmesi önerilir. Bunun nedenleri nelerdir? Diyet ve meyve ilişkisini paylaşıyoruz.

Meyvenin Zararı Var Mıdır?

Meyve sağlıklı birçok içerik barındırır ancak fazla tüketilmemesi gerekir. İçerdiği şeker miktarı dikkate alınmadan tüketilmesi diyetinizin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Kilo Vermeyi Engelleyen Şeker Nedir?

Şeker, bir grup karbonhidratının genel adıdır. Şekerin iki çeşidi vardır. Basit şekerler, glikoz ve fruktoz gibi monosakkaritler. Sakkaroz, maltoz ve laktoz gibi disakkaritler olarak adlandırılan kompleks şekerlerde vardır. Meyvede bulunan şekerin ismi ise fruktozdur.

diyette_meyve_yemek_kilo_verme_faydalari.jpg


Fazla Şeker Tüketmenin Zararları Nelerdir?


Şeker vücudun biyokimyasal süreçlerinin bozulduğu metabolik sorunlara neden olur. Aşırı şeker alımının kilo alma ve obezite, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon riski taşıdığı kanıtlanmıştır. Bu, kardiyovasküler hastalık ve inme riskinin artmasın ada neden olur. Fazla şeker karaciğer için toksiktir ve karaciğer yağlanmasına neden olur.

Meyvedeki şekerden yararlandığınızda alacağınız toplam şeker miktarı işlenmiş şeker içeren besinlerden çok daha az olacaktır.

Diyette Meyve Tüketmeniz İçin Nedenler

Organik olan meyvenin vücut tarafından sindirilmesi kolay olacaktır.

Boyut olarak diğer besinlerden daha az kalori almış ve daha çabuk doymuş olmanızı sağlar.

Sağlık için gerekli olan lif açısından zengindir.

Meyve lif açısından oldukça zengin bir besin grubudur. Lifli besinlere ağırlık vermek birçok hastalığın oluşumunu engelleyecektir. Düzenli olarak lifli besinler tüketmenin kolesterolü dengelediği, kalp damar hastalıklarından koruduğu ve diyabet riskini azalttığı biliniyor.

Diyet döneminde meyve yediğinizde vitamin ihtiyaçlarınızın da önemli bir kısmını karşılamış olacaksınız.

diyet_yaparken_meyve_yemek.jpg


Meyvelerde bulunan vitaminlerin yararları nelerdir?

A vitamini kemik sağlığının korunmasını sağlar, göz sağlığı için mutlaka tüketmeniz gereken vitamin grubudur.

B vitamini yeni hücre oluşumuna yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Hücrelere enerji verir. Kalojen üretimi destekler.

C vitamini vücut dokularının hasarını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

E vitamini besinlerin emilimini kolaylaştırır.

Folik asit kan hücrelerinin oluşuna yardımcı olur.

Potasyum sinir sistemi ve kas sağlığının korunmasına görev alır.

Meyveler antioksidan bakımından zengindir. Bu madde vücuttaki hasarların onarılmasına yardımcı olur.

Kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini azaltır. Günde 5 porsiyon meyve yemenin inme riskini azalttığını gösteren araştırmalar vardır.

Kan şekerini hızlı arttırmadığı için diyabet riskini azaltır.

Kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır.

diyet_meyve_suyu_icmek.jpg


Diyette Meyve Suyu Tüketimi

Meyvenin içerdiği liflerden yararlanabilmek için katı halde tüketilmesi gerekir. Meyve suyunu evde kendiniz hazırladığınızda tüketebilirsiniz ancak hazır halde satılan meyve sularının içinde işlenmiş şeker olduğunu unutmayın.


Diyette Kurutulmuş Meyve Tüketimi

Kurutulmuş meyve, taze meyveden daha fazla şeker içerir. Bu nedenler ilk olarak taze meyveleri tüketmeye ağırlık vermelisiniz.

Mevsiminde olmayan meyveler içinse farklı ve yüksek kalori içeren besinler yerine kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.

kaynak: https://www.healthambition.com/fruit-bad-scienced-backed-answer/