- Konu Sahibi cimcimegfb
-
sen ekonomi kelimelerini suslemis kullanmissin ben sana basitçe anlatayım bu ülkede açlık sınırı 1345 tl iken yoksulluksiniri 4380 tl iken üniversite mezunu bir kişinin maaşı 2000 tl ise sen bu ülkede ne üretim ne de kişi başı gelirin yüksekliğinden bahs edebilirsin malesef bu ülkede ekonomik istikrar diye bir şey yok fakirlik çok ama anlayan yok nokta iyi akşamlarÜretim yapmaktır, enflasyonun, doların hızlı iniş çıkışlar yapmamasıdır kişi başı gelirin yüksek olmasıdır ( şuan olmadığının farkındayım daha iyi olacağını umuyorum) cari açığın yüksek olmamasıdır vs vs
ben de. ne güzel.Kredi kartı kullanmıyorum
ben de. ne güzel.
ekonomi kötü cimcime, ve bunu AKP'ye gıcık olduğum için falan söylemiyorum. AKP'nin refahı arttırdığını düşünsem, ben ideolojik olarak AKP'ye karşıyım ama ekonomi yönetimleri iyi derim.
örneğin Babacan bir AKP'li olmasına rağmen, ekonomiden anlayan, piyasaları germekten özellikle kaçınan, ayrımcı ve ötekileştirici bir dil kullanmayan başarılı bir siyasetçidir.
ve ekonominin bugünlere gelmemesi için Babacan çok fazla çaba sarf etti ama hep sert bir şekilde engellendi. kendisi bundan 1,5 yıl önce uyarılar veriyordu.
daha geçen sene İnşaat iyi güzel ama sadece inşaatla büyüyemeyiz" dediğinde topa tutulmuştu adam. oysaki o bugünü biliyordu.
Türkiye'nin metrekaresi belli, illa bir noktada bina yapacak toprak bitecek.
Babacan'ın dediği şuydu: Tarım, Turizm bitmişken, yeni fabrika açılımı min. seviyede iken, içeri giren yatırımcı sadece sıcak para veren ve en küçük bir aksaklıkta güvenli piyasalara kaçma imkanı ve fırsatı olan geçici yatırımcı iken büyümemiz sadece balon olur.
bizim İktisat'ta ve Çalışma Ekonomisinde kullandığımız bir kavram vardır: İstihdam dostu büyüme.
yani %7'lik mi büyüyorsun, o %7 yeni istihdam yaratacak. sıcak para olmayacak yani. burada fabrika kuracak, işçi çalıştıracak, vergi verecek, buradan mal alacak, burada mal satacak.
kısacası alacak verecek ekonomiye can verecek yani.
dediğin gibi şu anki döviz piyasası Ecevit döneminden iyi ama atladığın şu, o zaman bir küresel kriz vardı, oysa şimdi yok.
şu anda doların yükselmesinin yegane sebebi AKP'nin politikaları. daha doğrusu Erdoğan'ın Ekonomi, Maliye ve Merkez Bankası'na müdahalesi.
iş adamlarına çatması falan filan.
örneğin yaşın yeter mi bilmiyorum, Körfez Savaşı ve sonrasında benim babam parayı eve çantayla getiriyordu, enflasyon tavan yapmıştı, para resmen pul olmuştu. bir sene önce neredeyse %10 büyüyen ülke ertesi sene sadece yarım puan büyüyebilmişti yani %0.5.
küresel kriz böyle bir şey. Ecevit'te de benzer bir durum vardı.
Kriz dönemine bakarak Tek Parti hükümetinin ekonomik istikrarını karşılaştıramazsın.
hata burada.
bak şimdi sevindirici bir haber dolar düşüş trendine girmiş, tek parti iktidarı çünkü. ama Sözcü, Cumhuriyet vs gibi gazetelere kayyum lafı bile dillenirse yatırımcı kaçacaktır.
sıcak para kolay kaçma eğilimindedir, bu sebeple de istihdam dostu değildir, ve tehlikelidir. eğer kasanda kaçan sıcak para kadar para yoksa, ters kepçe gelirsin.
dilerim böyle bir tablo asla olmaz, bedelini hepimiz öderiz çünkü.
neyse umarım, hepimize hayırlı olur. daha sakin, daha huzurlu bir ülke istiyorum ben.
başarı, üretim ya da gelişim odaklı değiller ama sorun orada. örneğin üretimde gelişim dediğin şey daha önce yapılmış bir arabayı alıp Türkiye'de üretmek değildir. o arabanın AR-GE'sini yapmaktır.Ben Ak Partinin rakiplerine oranla bu Ülke'nin ekonomisinden sağlığına, her alanda daha etkili daha faydalı projeler yaptığına-yapacağına inanıyorum.
Başarı, üretim, gelişim odaklı olduklarını görebiliyorum.
Ülkemizin büyük çoğunluğunun dileği o yönde, hayırlısı olsun bakalım.
başarı, üretim ya da gelişim odaklı değiller ama sorun orada. örneğin üretimde gelişim dediğin şey daha önce yapılmış bir arabayı alıp Türkiye'de üretmek değildir. o arabanın AR-GE'sini yapmaktır.
o AR-GE'yi yapacak, mühendis yetiştirmektir. yoksa yapılmış AR-GE'yi getirmek sana ne döviz getirir ne bir şey. çünkü o AR-GE güncel bir AR-GE ise küçük bir İskandinav ülkesini satın alabilecek kadar para ödüyorsun, diğer seçeneğin ise tıpkı Türkiye'nin yaptığı gibi 10 yıl önce yapılmış bir arabayı Türkiye'de yeniden üretmek.
10 yıl önceki teknoloji yani.
bu üretim ya da gelişme değildir.
üreten ve gelişen ülke istiyorsan, Japonya'ya bakmanı tavsiye ederim. Türkiye'nin örnek alması gereken bir modeldir, Japon modeli.
başarı dersen de son Teog sınavında 0 çeken öğrenci sayısına bakman yeterli. bu öğrenciler büyüyecek ve AR-GE üretecek yani?
e evet bayrak ipi ürettiği için de o zaman alkışlamadım ben.Ak Parti tam olarak başarı üretim gelişim odaklı.
Ne garip değil mi bir Zaman'lar Anıt Kabirin bayrak halatını bir Türk yapacak diye helal olsun başlıkları atmışken, şimdi üretime geçireceğin araba için çalıntı, zaten birşeye de benzemiyor bir sürü gereksiz saçma sapan sırf hükümete olan nefretten dolayı eleştirebiliyoruz. Ak Parti geldiğinden beri araba üretin proje yapın destek Vercem dedi,10 yıldır bunu söylüyor. Türkiye de olmayan Türk Bilim Adamlalarına çağrı yapıyor ülkemize dönün ülkemize çalışın. Birşeylerin önünü kesmiyor açıyor desteğini açıklıyor.
Abimin döneminde de sıfır çekenler vardı o Zaman sorun neymiş acaba. Eğitim sisteminden memnun olmayanlar kadar olanlar var. Bakılır eksiklikler giderilir. Sihirli değnek yok ellerinde herşeyi bir anda değiştirip bir anda mükemmel hale getiremezsin.
e evet bayrak ipi ürettiği için de o zaman alkışlamadım ben.
sen benim fikrime karşı çıkabiliyor musun? Türkiye Japonya'ya Amerika'ya teknoloji satabiliyor mu? önümüdeki 10 yıl içinde satabilecek gibi görünüyor mu?
hayır.
10 yıldır beyin göçüyle gidenleri geri çağırıyor, geri dönenler var mı?
hayır yok.
son 3 yıldır üretilmiş ve Türkiye'ye döviz olarak dönmüş tek şey Aşk-ı Memnu'dur.
ben de bu ülkede yaşıyorum cimcime. üstelik bizzat kendim çalışıyorum. bu ülkenin gelişmesini refaha ermesini ben senden fazla istiyorum, zira doğrudan benim kendimin kazandığım para değer kaybediyor ya da kazanıyor.
Bilim adamlarını Türkiye'ye çağırıyor, diğer yandan Tübitak'ın başına hayvanat bahçesi müdürlerini atıyor.
zira maymunlar bilim ve teknoloji konusunda yeterlilikleriyle dikkat çeken bir hayvanat grubu.
benim dönemimde de sıfır çekenler vardı.
sınav yapılıyorsa 1. olan da olacak sıfır çeken de, eşyanın tabiatı bu, kaldı ki ben o zamanki eğitim sistemi şahane demedim, şimdiki daha kötü dedim.
ikisini karıştırıyorsun.
eğitim sisteminden memnun olan çıksın ve söylesin, nesinden memnunmuş konuşalım, eğer bana akıllı tahta, tablet vs ile gelecekseniz baştan söyleyeyim o aletlerle yapacaklarınız kullananın zekası ve yaratıcılığı ile sınırlı.
maharet oraya akıllı tahta koymakta değil, aktif ve sorgulayıcı eğitim yaratmakla oluyor.
her sınavda kaç tane soru iptal ediliyor, bu mu iyi eğitim sistemi. adamlar soru yazamıyor daha. her sınavda kaç tane öğrenci yanlış yere yerleşiyor ya da yerleşemiyor.
bana bunlarla gel cimcime.
yoksa söylediğin hava civa.
bize nefretten iyi şeyleri görmüyorsunuz diyorsun ama, asıl fanatizmden gözü aksak gidenleri görmeyen sensin.
yooo 2 gün önce bana göre ülkeye kaos hakim olmayacaktı o sizin 7 hazirandaki fikrinizdi, bugün sizinkilerden biri açıklamış "artık terör olmayacak, şehit vermeyeceğiz" diye, malum AKP tek başına iktidar ya.Karıştırıyorsun mükemmel demedim. Gözüm o kadar kapalı olmuş olsaydı söylemekten kaçınmazdım. Ortada bir çaba var, değiştirme geliştirme çabası ben bunun varlığından bahsediyorum.
Evet Türkiye Japonya gibi teknoloji satan konumuna gelecek, fırsat verilirse gelecek. Türkiye'yi karıştırma çabaları iç savaşa sürükleme çabaları bitince olacak.
Bu kadar negatif olmayın ya, 2 gün önce sana göre ülke ye kaos hakim olacaktı çözümsüzlük içinde yüzmeye devam edecektik ama öyle olmadı, şimdi de bakalım ne kadar gelişiyoruz nereye varıyoruz.
Dur daha bugün 1. Gün hükümet bile kurulmadı daha ne kaosu hemen de bak kaos olmadı diyorsun:) eğitim sınav sistemi de kıyaslanamayacak kadar fena. Çalınan sınav sorularını geçtim çoğu kurumdan kpss şartını çıkardılar o sınava girenlere kuş kadar kadro kaldı. O sınav zamanında kadrolaşmayı önlemek için çıkmıştı yakında kalmaz bile. Üretime gelince daha iyi tohum üretemiyoruZ ne arabası. Bilim adamlarını ben de çağırırım ee ama biri bile gelmez mi bi bildikleri var demekki. Öyle havadan çağırmakla destek vereceğim demekle olmaz. Sen bi iş olduğunda Tübitak ta uzman kişi bulamıyorsun adam diyorki elimizde böyle bir uzman yok. Hem madem bilimi devlet eliyle destekleyeceğim diyorsun örnek göster bir tane böyle kurum. Ee hal böyle olunca adam gelince el el üstünde kalmamak için gelmez. Sen önce icraati ortaya koysan adam da görür en azından bi düşünür. Yoksa senin verdiğin örnek diğerleri konuşur ak parti yapar sloganına uymuyor. Daha yaşın da küçük umarım benim gibi çalıntı sınava girip suça ortak olanların da çarşaf çarşaf isimleri atandığı okullar ilk sınavdan yüz ikinci sadece iptal edilen sınavdan elli bile alamadığı görüntüler ortada dolaşmaz. Resimleri her şeyiyle. Sonra da haksızlıkta hiçbir şey yapamamanın çaresizliğini hissetmezsin.Karıştırıyorsun mükemmel demedim. Gözüm o kadar kapalı olmuş olsaydı söylemekten kaçınmazdım. Ortada bir çaba var, değiştirme geliştirme çabası ben bunun varlığından bahsediyorum.
Evet Türkiye Japonya gibi teknoloji satan konumuna gelecek, fırsat verilirse gelecek. Türkiye'yi karıştırma çabaları iç savaşa sürükleme çabaları bitince olacak.
Bu kadar negatif olmayın ya, 2 gün önce sana göre ülke ye kaos hakim olacaktı çözümsüzlük içinde yüzmeye devam edecektik ama öyle olmadı, şimdi de bakalım ne kadar gelişiyoruz nereye varıyoruz.
yooo 2 gün önce bana göre ülkeye kaos hakim olmayacaktı o sizin 7 hazirandaki fikrinizdi, bugün sizinkilerden biri açıklamış "artık terör olmayacak, şehit vermeyeceğiz" diye, malum AKP tek başına iktidar ya.
kim Türkiye'yi iç savaşa sürüklüyor, cimcime? yok öyle bir şey insanlar despotizme isyan ediyor sadece. ucu size dokunmadığı için bugün sesinizi çıkarmadığınız ama yarın bir gün sizi vurduğunda sesinizi kimseye duyuramayacağınız mağdruiyet.
nasıl teknoloji satacaksın hayvanat bahçesi müdürüyle söyler misin? Başbakan'ın telefonun kriptosu kırıldı bu ülkede sen bana teknoloji satacağız diyorsun. daha var olan teknoloji doğru düzgün kullanmayı beceremiyorlar.
içeride ne konuşuyorlarsa biz ertesi gün youtube'da falan dinliyoruz.
şakaysa hiç komik değil.
siz dua edin Tayyip Erdoğan, Hürriyet'e, Sözcü'ye, Boyner'e falan kayyum atamaya kalkmasın. teknoloji üretmeyi bırak eve tv kumandası alabilirsek kendimizi zengin sayarız öyle bir durumda.
hah bunu dünyanın en kırılgan ekonomilerinden birine sahip olan bir ülkede söylediğin için ekonomiden anlamıyorsun işte. Devlet kapitalist bir ülkede, hele de ekonomisi tamamen sıcak para üzerine kurulu bir ekonomide kayyum atarsa, o ülkenin ekonomisi dibi görür.Gelişmekte olan bütün Ülkelere hooop sen nereye hayırdır deyip iç savaş malzemesi verip halkın bir kısmını galeyana getirmeyi becerebilen ülke içlerinde her dönemde destektekçi bulabilen dış güçlerden bahsediyorum.
Terör bitti diyen kim bilmiyorum o cümleyi terör bitecek diye düzeltelim.
Benim kaos olarak görebileceğim bir 5 ay vardı bitti çok şükür.
Devlet bir yere kayyum atayacaksa eminim çok haklı sebebi vardır.
Ene bu benim kediye benziyorBu Seçim Suçun Üzerine atılmadığını gören Kedinin Hali
hah bunu dünyanın en kırılgan ekonomilerinden birine sahip olan bir ülkede söylediğin için ekonomiden anlamıyorsun işte. Devlet kapitalist bir ülkede, hele de ekonomisi tamamen sıcak para üzerine kurulu bir ekonomide kayyum atarsa, o ülkenin ekonomisi dibi görür.
"Gelişmekte olan bütün Ülkelere hooop sen nereye hayırdır deyip iç savaş malzemesi verip halkın bir kısmını galeyana getirmeyi becerebilen ülke içlerinde her dönemde destektekçi bulabilen dış güçlerden bahsediyorum."
burada ne demek istemişsin, hiçbir fikrim yok.
ama şu gölgede düşman görme huyunuzdan acilen vazgeçin, hiçbir eleştiriyi kabul etmiyorsunuz, elinde tahta kılıçla sağa sola atarlanan bir çocuktan farkınız yok. dış güç falan yok güzelim, ülkenin içindeki %51 var. ve bir şeylerden memnun değil. size her muhalefet edeni İsrail ortakçısı falan görmekten vazgeçin. öyle bir şey yok.
o değil de söylediğim hiçbir şeye hayır diyemedin, o gözümden kaçmadı.Yanlız o değil de her seçim Ak Partinin almadığı oyu karşısına dikmenize hayranım. O %51 in içinde vardır ak partinin oyu tıpkı geçen seçimde %60 ın içinde olduğu gibi.
Bunu da artık başkanlık referanduma kalırsa öğreniriz.
Neyse günah keçisi olarak kedicikleri kullanmadılar bu seçim muhalefetEne bu benim kediye benziyorValla tüm gün evdeydi yavrimu
7 Haziranda baskıyla oy veren kürt kardeşlerimizin bir kısmı her şeyi göze alıp özüne döndü!...o değil de söylediğim hiçbir şeye hayır diyemedin, o gözümden kaçmadı.
olmaz mı var tabii mesela 7 haziran'da HDP'ye oy veren kürt teröristti, 1 kasımda AKP'ye oy veren kürt milli irade.
daha 1 Kasım sabahına kadar HDP'yi meclise soktunuz diye ağlayanlar HDP'nin hala mecliste olduğunun farkında değiller, buradan da şunu çıkarıyoruz ki HDP AKP istediği oyu alamadığı zaman terörist ve mecliste olmamalı, AKP istediği oyu aldığı sürece o da umurunuzda değil.
bir kelime vardı....neydi o? dilimin ucunda. hah buldum.
samimiyet.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?