- 7 Ağustos 2011
- 4.305
- 6.725
- 198
- Konu Sahibi cimcimegfb
-
Evet diyorum hayırdır sıkıntı ne biraz ciddiyet lütfen. Neyse yine kendini bilmez yüzünden polemiğe girmek istemiyorum alıntı yapmayın benden. Kendi düşüncenizi yazın başkasının düşüncesine saygı duyun dalga geçer gibi yorum yapmayın olur mu çok şey istemiyorum iyi günlerDiyosunnn :))
annenin hastaligi bu listede yok mu?hala daha Genel Sağlık Sigortası garabetine bir cevap alamadık.
bakalım sağlık sistemi nasılmış şu an. size Facebook iletilerinden ya da bireysel deneyimlerden değil doğrudan verilerden bahsedeceğim, bazılarının asla yapamayacağı üzere (yapamaz, zira bilgisi yok ama fikri var)
katılım payı büyük bir kurnazlıkla muayene olduğunuz kurumdan değil, eczaneden tahsil edilir ve hasta ile eczacı karşı karşıya getirilir.
bunun dışında ayrıca ilaçlar için de %10 ya da GSS'liler için %20 oranında ödenen bir katılım payı vardır.
"Örneğin; sağlık ocağında muayene olan emekli Ahmet Amca’ya doktor tarafından 4 farklı ilaç reçete edilmişse ve bu ilaçların bedeli de 20 TL ise, Ahmet Amca 3 TL muayene katılım payı 1 TL ilaç alımına bağlı katılım payı, 2 TL de ilaç katılım payı olmak üzere 6 TL ödeyecektir. Şayet Ahmet Amca emekli değil de çalışan olsaydı bu kez ilaç katılım payı 4 TL olacak ve toplamda muayene ve ilaç parası olarak 8 TL ödeyecekti."
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/serif-akcan/525011.aspx
bir de Türk Sağlık-Sen'e bakalım ne diyor:
"7 Yıllık iktidarları döneminde memura, işçiye, emekliye, asgari ücretliye, %2, %2,5'luk zamlar yapan Ak Parti hükümeti kaşıkla verdiğini kepçeyle almış ve almaya devam etmektedir. 500 TL emekli maaşı alan bir vatandaşımız en iyi ihtimalle bir kez hastaneye gitse ilaç alsa 8TL maaşından kesilse, maaşı yaklaşık %2 düşecektir. Kronik bir hastalığı olan vatandaşın hesabını sizlere bırakıyorum."
http://www.turksagliksen.org.tr/izmir-1-subemizden-katilim-payi-aciklamasi_arsiv_7110
kronik hastalığa sahip birinin maaşından (bkz, annem) maaşından 85-102 lira bir para kesiliyor.
sonra bakıyoruz sırada ne var? performans değerlendirmesi: nedir performans değerlerdirmesi, kabaca bir doktor ne kadar hasta bakarsa o kadar para kazanır.
kimse bu sistemin iyi olduğunu iddia etmesin. doktorların kapısında biriken hastalar ve 2 ila 5 dakika arasına inen muayene süreleri...
yorumsuz...
sağlık sistemi süper diyenlerin iflasın eşiğine gelmiş üniversite hastanelerine bakması icap eder.
Çapa ve Cerrahpaşa Hastaneleri borç batağında, diğer birkaç üniversite hastanesi ile birlikte
hadi Sözcü, Cumhuriyet değil sizden birinden vereyim linki:
http://www.ntv.com.tr/turkiye/capa-...eri-icin-iflas-iddiasi,yiwqbsagVkS_sun-gaUuPw
sonraaaaa başka ne var
hah buldum, taban fiyat uygulaması, 2014 yılından beri var:
http://www.hurriyet.com.tr/ilacta-taban-fiyat-uygulamasi-basladi-27306856
"Hastaların eczanelere geldiğinde muayene ücretinin yanı sıra katılım ücreti, ilaç katılım payı, reçete katılım payı ödediğine dikkati çeken Kızılay, “Bir de eşdeğer fiyat farkı ödüyordu, üstüne eş değer fiyat farkının farkı diye yeni bir ödemeyi daha eklemiş oluyoruz. Böylece vatandaşın cebinden daha fazla miktarda para çıkmış oluyor” dedi."
gelelim Genel Sağlık Sigortasına....
açın internette linkleri var, okuyun öğrenin. şu kadarını anlatayım.
çalışmıyorsunuz 18 yaşından büyük bir erkeksiniz ve üniversite okumuyorsunuz yani İŞSİZSİNİZ
GENEL SAĞLIK SİGORTASI yaptırıyorsunuz.
gidiyorsunuz gelir testine giriyorsunuz, eğer 0 geliriniz varsa yeşil kart alıyorsunuz.
peki ya ailenizin bir geliri varsa?
o zaman geliriniz var sayılıyor ve size bir borç çıkarılıyor.
şaka gibi.
evet, sağlık sistemi süper. öyle. hadi size mutluluklar.
bazılarını görmezden gelmek büyük mutluluk olacak, benim için. bizlerden avuç dolusuyla para alan SGK bırakın da garip gurabaya hizmet götürsün bari de yediğimiz kazığı bir nebze içimize sindirelim.
dip not:
SGK'nın 2014 yılı bütçe açığı neymiş bakalım:
http://www.milliyet.com.tr/2014-yilinda-sgk-nin-gelir-gider/ekonomi/detay/1787486/default.htm
21, 6 milyar
bir de şunu okuyun bakalım:
http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/sgk-acigi-kapamak-icin-mallarini-satiyor-591641/
evet, SGK o kadar iyi durumda ki malları satıyor.
90'larda SSK sistemi kötüydü, evet.
ama bu şimdi de berbat olduğu gerçeğini değiştirmiyor. üstelik de o kadarrrr "teknolojik?!" gelişmeye rağmen
SUT Tebliğinin "3.2.5. Katılım Payı Alınmayacak Haller, Sağlık Hizmetleri ve Kişiler" başlıklı maddesine göre, 18 grupta, katkı payı alınmayacak haller sıralanmıştır. Bunlardan birisi kronik hastalıklardır. Yukarıda yer alan yeni düzenlemeye göre, ayakten hekim veya diş hekimi tedavisi sırasında, aşağıdaki kronik rahatsızlıkları olanlardan katılım payı alınmayacaktır.
Liste-7
EK-9/C
Liste-7
EK-9/C
AYAKTA TEDAVİDE HEKİM VE DİŞ HEKİMİ MUAYENESİ KATILIM PAYI ALINMAYACAK KRONİK HASTALIKLAR LİSTESİ
TANI KODU HASTALIK ADI
A15-A19 Tüberküloz
A24 Ruam ve Melioidoz
A80-A89 Merkezi sinir sisteminin viral enfeksiyonları
A87 Viral Menenjit
B00-B09 Deri ve Müköz Membran Lezyonları ile Karakterize Viral İnfeksiyonlar
B18 Kronik Viral Hepatitler
B20-B24 İnsan İmmüm Yetmezlik Virusu (HIV) Hastalığı
C00-C14 Dudak, Ağız Boşluğu ve Farinksil Malign Neoplazmları
C15-C26 Sindirim Organları Malıgn Neoplazmları
C30-C33 Solunum Organları ve İntratorasik Organların Malıgn Neoplazmları
C34 Bronş ve Akciğerlerde Malıgn Neoplazm
C38 Kalp, Mediasten ve Plevrada Malıgn Neoplazm
C40-C41 Kemik ve Eklem Kıkırdağının Malıgn Neoplazmları
C41.0 Kafa ve Yüz Kemikleri
C43-C44 Derinin Malıgn Neoplazmları
C49.5 Pelvis Bağ ve Yumuşak Dokusu Malign Neoplazmı
C50 Memenin Malıgn Neoplazmı
C51-C58 Kadın Genital Organlarının Malıgn Neoplazmları
C60-C63 Erkek Genital Organlarının Malıgn Neoplazmları
C64-C68 Üriner Sistemin Malıgn Neoplazmları
C69 Göz ve Eklerinde Malıgn Neoplazm
C71 Beyinde Malıgn Neoplazm
C72 Omurilik, Kranial Sinirler ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Kısımlarında Malıgn Neoplazm
C73-C75 Troid ve Diğer İç Salgı Bezlerinin Malıgn Neoplazmları
C77 Lenf Bezlerinin İkincil ( Sekonder ) ve Tanımlanmamış Malıgn Neoplazmları
C81 Hodgkin Hastalığı
C82 Foliküler [ Nodüler ] Non-Hodgkin Lenfoma
C83 Yaygın Non-Hodgkin Lenfoma
C90 Multiple Miyelom ve Malıgn Plazma Hücresi Neoplazmları
C91 Lenfoid Lösemi
C92 Miyeloid Lösemi
C94 Hücre Tipi Tanımlanmış Diğer Lösemiler
D55-D59 Hemolitik Anemiler
D60-D64 Aplastik ve Diğer Anemiler
D65-D69 Pıhtılaşma Bozuklukları, Purpura ve Diğer Hemorajik Durumlar
D73.2 Kronik Konjestif Splenomegali
D80 Antikor Kusurlarının Baskın Olduğu İmmün Yetmezlik
E00-E90 Endokrin, Nütrisyonel ve Metabolik Hastalıklar
F20-F29 Şizofreni, Şizotipal ve Sanrılı Bozukluklar
F60-F69 Erişkinde Kişilik ve Davranış Bozuklukları
F70-F79 Zeka Geriliği
G00 Bakteriyel Menenjit , Başka Yerde Sınıflanmamış
G30-G32 Sinir Sisteminin Diğer Dejeneratif Hastalıkları
G35-G37 Merkezi Sinir Sisteminin Demiyelinizan Hastalıklar
G40-G47 Epizodik ve Paroksismal Bozukluklar
G51 Fasyal Sinir Bozuklukları
G70-G73 Kas-Sinir Kavşağı ve Kas Hastalıkları
G80-G83 Serebral Palsi
G81 Hemipleji
G82 Parapleji ve Tetrapleji
H81 Vestibüler İşlev Bozuklukları
H90 İleti Tipi ve Sensorinöral İşitme Kaybı
I05-I09 Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı
I10-I15 Hipertansif Hastalıklar
I20-I25 İskemik Kalp Hastalıkları
I26-I28 Pulmoner Kalp Hastalığı ve Pulmoner Dolaşım Hastalıkları
I31.0 Kronik Adheziv Perikardit
I31.1 Kronik Konstriktif Perikardit
I34 Romatizmal Olmayan Mitral Kapak Bozuklukları
I36 Romatizmal Olmayan Trikuspid Kapak Bozuklukları
I37 Pulmoner Kapak Bozuklukları
I41 Miyokardit , Başka Yerde Sınıflanmış Hastalıklarda
I42 Kardiyomiyopati
I50 Kalp Yetmezliği
I60-I69 Serebrovasküler Hastalıklar
I71 Aort Anevrizması Ve Disseksiyonu
J44 Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı
J45 Astım
J96.1 Kronik Solunum Yolu Yetmezliği
K50 Crohn Hastalığı ( Regional Enterit )
K51 Ülseratif Kolit
K59.2 Nörojenik Barsak, Başka Yerde Sınıflanmamış
K59.3 Megakolon , Başka Yerde Sınıflanmamış
K71.3 Toksik Karaciğer Hastalığı, Kronik Persistan Hepatit İle
K71.4 Toksik Karaciğer Hastalığı, Kronik Lobuler Hepatit İle
K71.5 Toksik Karaciğer Hastalığı, Kronik Aktif Hepatit İle
K72.1 Karaciğer Yetmezliği, Kronik
K73 Kronik Hepatit,
K74 Karaciğer Fibroz ve Sirozu
K86.0 Kronik Pankreatit ,
K90.0 Çöliak Hastalığı
M00-M99 Kas İskelet Sistemi ve Bağ Dokusu Hastalıkları
N11 Kronik Tübülo-İnterstisyel Nefrit
N18 Kronik Böbrek Yetmezliği
N31 Mesanenin Nöromusküler Fonksiyon Bozukluğu, Başka Yerde
Q20 Kalp Odacıkları ve Bağlantılarının Konjenital Malformasyonları
Q21 Kardiak Septanın Konjenital Malformasyonları
Q22 Pulmoner ve Trikuspid Kapakların Konjenital Malformasyonları
Q23 Aort ve Mitral Kapakların Konjenital Malformasyonları
Q24 Kalbin Diğer Konjenital Malformasyonları
Q65 Kalçanın Konjenital Deformiteleri
Q90-Q94 Kromozom Anomalileri, Başka Yerde Sınıflanmamış
Q96 Turner Sendromu
Q99 Kromozom Diğer Anomalileri, Başka Yerde Sınıflanmamış
Sağlık raporu ile belgelenmesi kaydıyla bu listede yer alan tanılarda geçerli olmak üzere ilgili branşa başvurularda SUT'un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz.
sence? eğer bu listede olsaydı neden para kesiliyor diyeyim? eminim ülkemdeki sağlık hizmetini ve hangi kalemlere para ödediğimi yurt dışında yaşayan birinden daha iyi biliyorumdur değil mi?annenin hastaligi bu listede yok mu?
arkadasim kusura bakma ama ayda 85-100 katilim payina inanmami bekleyemezsin tek bir hastalik icinse sayet.sence? eğer bu listede olsaydı neden para kesiliyor diyeyim? eminim ülkemdeki sağlık hizmetini ve hangi kalemlere para ödediğimi yurt dışında yaşayan birinden daha iyi biliyorumdur değil mi?
yazılan yazının mantığını aramak yerine, içinden bir bölümü "kesin burada yalan söylemiştir" diye cımbızlamaya çalışmak da hiç hoş değil, ayrıca yazayım. hiçbirinize yalan borcum yok.
e inanma. ben sana ödediğimizi yazıyorum. özel hastaneye değil, devlet hastanesine gidiyoruz, hastalığın ne olduğunu söyledim mi? ya da kroniklik derecesini? 1 ay içinde 8 kez hastaneye götürdüğümü biliyorum. yanımda mısın?arkadasim kusura bakma ama ayda 85-100 katilim payina inanmami bekleyemezsin tek bir hastalik icinse sayet.
zaten ayni doktorsa 10 gun icinde bir kez katilim payi odeniyor, 3 kez gitsen tas catlasa 60 lira. diyorsan ki ozel hastaneye gidiyor, bu da zaten argumanlari karsilamiyor.
yurtdisinda yasiyorum ama tatilimin yarisi hastanelerde geciyor. ayrica ailemin durumlarindan da haberdarim.
18 yas alti cocuklarim gssden yararlaniyor. mesela doktor muayene etti onlari ikisine de ilac yazmadi. ben de herhangi bir ucret odemedim.
bilgisayar basina gectigimde gecmis simdi ve gelismis devletlerdeki haliyle sgk sistemlerini arastirim detaylica yazacagim,
ordan burdan gazete kose yazilariyla degil kendi arastirmamla olacak emin olabilirsin
su an iki cocuk kucagimda bunu ancak yazabildim.
saglicakla
herseyi bildigini sanan en cok yanilandir, biraz gozlerinindeki perdeyi kaldirip oyle arastirsaydin keske tez icin.e inanma. ben sana ödediğimizi yazıyorum. özel hastaneye değil, devlet hastanesine gidiyoruz, hastalığın ne olduğunu söyledim mi? ya da kroniklik derecesini? 1 ay içinde 8 kez hastaneye götürdüğümü biliyorum. yanımda mısın?
18 yaş altı çocukların zaten GSS'den yararlanır. sence neden 18 yaş üstü demiş olabilirim, bir düşün bakalım? çalışmayan insanlara 2.000 lira GSS borcu çıkıyor yahu.
başbakan bile GSS borçlarına af getireceğiz falan dedi, daha neyini savunuyorsunuz şu sistemin.
bana yazacaksan boşuna yazma. benim mezuniyet tezim AB kapsamında Sosyal Sigortalar Sistemi. hangi ülkede nasıl olduğunu internete girip bakmadan biliyorum.
insanları yalan söylemekle itham etmeden önce kibarca sormayı deneyebilirsin. bir tarafımızdan uydurmuyoruz herhalde.
görmezden gelebilirsin zira bana yalancı diyen birinin beni muhatap almamasını zaten isterim.herseyi bildigini sanan en cok yanilandir, biraz gozlerinindeki perdeyi kaldirip oyle arastirsaydin keske tez icin.
ben ulkemizdeki sistem mukemmel mi diyorum? eskisinden iyi, yasadigim ulkeden iyi diyorum.
almanyaya gidersin orasi hepsinden iyidir.
sen sistem eskisinden kotu diyorsan bana eskiyle karsilastirmali yazacaksin.
su anki eksiklikleri degil.
yeni bir sistem aksakliklar var ki, af cikacagi da soylenmis.
neyse hakkaten sana yazmasam ve dahi gormezden gelsem daha iyi, cunku istisnasiz her seyin en iyisini bildigini sananlarla tartisilmaz.
ben şu an eskisinden kötü mü demişim? şimdi de iyi değil demişim. evet gerçekten o kadar gözüm perdeli araştırmışım ki alanında en saygın olan hocalardan biri tezime tam puan verdi.90'larda SSK sistemi kötüydü, evet.
ama bu şimdi de berbat olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
valla ithamin buyugunu sen yapiyorsun.görmezden gelebilirsin zira bana yalancı diyen birinin beni muhatap almamasını zaten isterim.
ben şu an eskisinden kötü mü demişim? şimdi de iyi değil demişim. evet gerçekten o kadar gözüm perdeli araştırmışım ki alanında en saygın olan hocalardan biri tezime tam puan verdi.
ben eskiyi kıyaslamadım. şimdiki sistemin yanlışlarını yazdım. eskiden nasıldı diye sorsaydın sana onu da söylerdim.zira benim tezim 1980-2010 arasıydı. o sistemin leşliğini de sizden iyi biliyorum yani. tabii sizler buraya ancak youtube'dan çarptılmış linklerle aklnız sıra laf çaktığınız için o sistemin leşliğini sizinle tartışmam. sen sormak yerine kafa göz yararak yalancı demeyi tercih ettiğin için kıyaslamadım.
her şeyi bildiğimi sanmıyorum, bilmediğim de çok şey var. ama bu sistemi sizden daha iyi bildiğimden emin olabilirsiniz. bak dün hatamı fark ettin, düzelttim, özür diledim.
hatamı fark ettiğimde kabul etmekten çekinmem. başkalarının aksine.
lütfen. lütfen beni görmezden gel fahri konsolos çünkü senin yazıları cımbızlayıp aklın sıra yalanımı çıkarmaya çalışmandan, hem de bilip bilmeden bunu yapmandan bana fenalık geldi.
AKP süper, en birinci AKP, en büyük teknoloji de bizde, en süper ekonomi de bizde, en güzel sağlık da. yaşasın AKP.
şunu yazmayan her insanı memleket düşmanı, vatan haini yapıyorsunuz.
yahu hatamı neden savunayım? hata yapmışım, farkında bile değilim yaptığımın. yanlış yazmışım. sen söyledin, ben müdür yazdım diye hatırlıyordum, sen yazınca gittim baktım mesajlara Türbitak'ın başına yazmışım. yazmışım yani. nesini savunayım bunun? bunu niye savunayım ayrıca?valla ithamin buyugunu sen yapiyorsun.
ben sana yalanci demedim.
bahsettigin gibi akp super en birinci o falan diye dusunsem gider akpye oy verirdim.
saglik sistemi eskisinden iyi dedim ben daha once de, sen gelip bununla dalga gectin.
eskisinden iyi olmasi mukemmel oldugu manasina gelmiyor ama bir seylerin iyi yonde degistigini gosteriyor. sen ne bekliyorsun ki? bir anda mukemmel bi sistem olabilecegini mi?
onu yazmayan her insani vatan haini yapiyormusum, bana bunu yaptigim bir tek mesajimi goster ben de ozur dileyeyim.
sen dunku hatani nasil savunabilecektin ki? ayan beyan acikti tubitakin basindakinin hayvanat muduru olmadigi.
eskisinden iyi oldugunu kabul ediyorsan sorun ne ki?
herkes herseyin daha da duzelmesini ister. duzelecek bir seyimiz yok supergucuz demisim gibi yaptigin yorum neden?
bak ben kardelen adli arkadasin normalde yorumlarini es gecerim, cunku iki tarafin da fanatizmini sevmem.yahu hatamı neden savunayım? hata yapmışım, farkında bile değilim yaptığımın. yanlış yazmışım. sen söyledin, ben müdür yazdım diye hatırlıyordum, sen yazınca gittim baktım mesajlara Türbitak'ın başına yazmışım. yazmışım yani. nesini savunayım bunun? bunu niye savunayım ayrıca?
sen neden konuşmanın başına bakmadan doğrudan benim yazdıklarıma odaklanıyorsun ki Sağlık sistemi şahane yazarlarsa, ben de sağlık sistemi şahane falan değil yazarım. şahane değil çünkü.
90'lar hakkında burada yazılanların çoğu da abartı bu arada.
kötü bir şey mi yazayım o dönem hakkında, annemi ameliyat etmek için doktoru bıçak parası aldı,geçen yıl babamın ameliyatını özel sektörde yaptırdık hala alınıyor mu bilmiyorum.
aklıma gelen bir başka şey, mesela üniversite hastanesinde hiç başımıza gelmedi ama SSK hastanelerinde bazı proflara muayane olmak için mesai saati içinde para öderdik.
bak yazıyorum. o zaman harikadaydı da AKP batırdı, demedim ki ben.
evet eskiden SSK'da korkunç bir kuyruk vardı, çünkü sistem otomatik değil, manueldi, herşey evrak üzerinden yürürdü ve korkunç yavaştı.
doktorlar hastaların içinde neşter falan unuturdu, erkeklere rahim ameliyatı falan yapardı.
ama benim konum bu değildi ki yazarken?
bana ohhh şimdi sağlık sistemimiz şahane her şey bedava dendi, ben de hayır değil, dedim.
yoksa 2015 yılındayız, ilerlememiş olmamız mümkün mü? AKP'nin yaptığı hiç iyi bir şey mi yok?
e var elbette.
örneğin evde muayene imkanı cidden iyi bir şey, sistemde aksaklık çok ama oturur zamanla.
benim en beğendiğim icraatları sigara yasağı mesela. üstelik de sigara içen bir insan olmama rağmen. eskiden hastanenin bekleme odasında fosur fosur sigara içilirdi.
bu iyi bir adım. çocukların ve içmeyenlerin sigaradan korunması lazım.
daha sayarım ama işin mantığını anlamışsındır.
AKP elbette hem gelişen zamanla, hem AB protokolleri gereği, hem de vaadleri yerine getirmek için, elbette iyi düzenlemeler yaptı.
yaptığı düzenlemelerin bazıları da mecburiyettendi. çünkü Türkiye her zaman sağlık yükü fazla olan bir ülke çünkü işsizlik sorunumuz var ve bu da SGK'ya yük bindiriyor, örneğin GSS bu sebeple çıkarıldı ama sosyal devlet ilkesine aykırı, eleştirilmesi bu yüzden.
yalan meselesine gelince, "annenin hastalığı bu listede yok mu" demek, annenin hastalığına katılım payı ödeniyor ama sen farklı söylüyorsun demektir, o listede tüm kronik hastalıklar yok.
vatan haini konusunda haklısın, seni genellemeninin içine sokmamalıydım, özür dilerim.
elbette. örneğin benim tezimin kapanış cümlesi aşağı yukarı şu şekilde:bak ben kardelen adli arkadasin normalde yorumlarini es gecerim, cunku iki tarafin da fanatizmini sevmem.
video olunca baktim, hakkaten de 90larda yasadiklarimiz gozumun onune geldi. o yuzden yazma geregi hissettim.
bariz iyilesme var cunku.
bunu anlamak icin tez bitirmeye gerek yok.
sana da hakikaten kronik hastalik dedigin icin sordum ama sen direk ithama basladin.
ben onu yalancilikla suclamak icin degil, eksikligi gormek icin sordum.
kronik hastalik listesinde olmayan bir suru hastalik var. bunlari inkar etmiyorum ve iyilestirilmesini istiyorum.
mesela arada kampanyalar duzenleniyor devletin falanca ilaci, falanca cihazi sgk kapsamina almasi icin, ben gidip onlara imza atabilecek kadar yetkiye sahibim ancak. ki bazen ise de yariyorlar.
kronik hastalik listesinde olmayan hastaliklar icin de denenebilir.
calismayanlardan gss ucreti alinmasi adaletsizlik elbette.
lakin zaman gerektigini dusunuyorum.
yine yasadigim yerden ornek vereyim.
ni (national insurance) yillik 10bin pound uzeringelirden kesilir. %13.8 oraninda
ve ayni zamanda %20 vergi 35000 e kadar kazananlar icin, sonra %40,50 lere cikiyor.
yani maastan 10binden sonrasi icin %33.8 i kesiliyor.
her recete basina da 8.20 pound kesiliyor.
bunun yani sira elde ettigimiz de rezil bir saglik hizmeti.
amenna hicbir sey icin ekstra ucret odemiyoruz.
sigortasi olsun olmasin calissin calismasin herkes bu hizmetlerden faydalaniyor.
burasi gelismis bir ulke oldugu halde surekli saglik kurumu elestirilmekte. (nhs)
yani turkiye gibi gelismekte olan bir ulkede herseyin mukemmel olmasi zaten mumkun degil.
umarim zamanla duzelir.
ekonomiye gelince, ben pek anlamam.
her zaman verdigim ornek sudur;
ben 5 sene once de sekeri 89 pence e aliyordum.
simdi de ayni.
hatta sut 1£ iken simdi 90 pence.
tereyagi yumurta falan daha ucuZ eskiye oranla.
turkiyeye gidiyorum, 5 sene onceki fiyatlardan eser yok.
bu durumda ekonomimiz super , borcumuz yok, soyle iyiyiz boyle guzeliz diyenlere de bu ornegi veriyorum.
eger turk lirasi deger kaybetmis olmasa bu fiyat artisi neden o halde?
bu ornegi niye verdim?
nasil sen su an iyi yonlerini yazdiysan benim de aklimda olan iyi kotu bir suru sey var.
neyse sen genelleme icin ozur diledigine gore uzatmama gerek yok.
ben de sana yalanci demis gibi hissettirdigim icin ozur dilerim, niyetim bu degildi. zira yalan baska sey, yanlis baska sey.
umarim tezinde yazdigin gibi olur ve ab statusune ulasir sosyal haklar.elbette. örneğin benim tezimin kapanış cümlesi aşağı yukarı şu şekilde:
"Sosyal Sigortalar Sisteminin AB ilişkileri bağlamında incelenmesi sonucunda görülmüştür ki Türkiye 1980 yılından bu yana Sağlık Sektöründe bir sıçrama gerçekleştirmiştir, eldeki veriler ışığında söylemek lazım ki son beş yıldır verilen yasa tasarıları ve çıkarılan kanunlar göz önüne alındığında önümüzdeki 15 yıl içinde iyileşmelerin devam etmesi ve AB statüsüne ulaşması......"
gibi.
ben burada bilimsel bir makale yazmıyorum. bilimsel bir makale yazarken, elbette benim görevim tarafsızlığımı korumak. ki 90'lar bence o kadar berbattı ki hocam tez sunumumda çok acımasız davrandığımı söyledi.
ben sadece buradaki Şeyh uçmaz müridleri uçurur tavrına tepki gösteriyorum.
yoksa Türkiye büyüyen ve gelişen bir ülke
sağlık sistemi de sorunlu olacak, ekonomisi de hizmetler sektörü de.
bakkal dükkanı değil sonuçta, kocaman ülke.
seni tenzih ediyorum, ay her şey çok güzel, sağlığımız süper, artık iphone da alıyoruz, çocuklarımızı yanlış okullara yolluyorlar ama olsun, eğitimimiz de süper falan, bunlar komik söylemler.
yoksa bu Hükümetin hiç mi iyi yanı yok? %50 alıyor adamlar hem de 4. seçimlerinde var demek ki alıyorlar.
Bilimsel temelli eğitim dedim, bilimsel temelli eğitim, bilimsel ilkeleri temel alan eğitimdir. bilim eğitimi başka bir şeydir. bilimsel temelli eğitimle sadece mühendis, bilim adamı değil, öğretmen, diş hekimi falan da yetiştirirsin.
nasıl bir ön yargıyla okuyorsan artık yazdığımı.
"refah ve zenginlik aynen öyle sağlanır." hangi refah ve zenginlik, halkın yoksulluk sınırının 4500'e dayandığı ülkede.
OECD raporlarına göre tarihin en yüksek eşitsizlik seviyesine ulaşmış ülkede.
ekonomik tercih basit bir şeydir mervecik. sen abii ülkede bol para var, refah var huzur var, ağzmız açlıktan kokuor ama eve bilmemkaç ekran tv alıp kredi kartının bi tarafına koyuyoruz dersin.
ben rol model olarak Kuzey Avrupa ülkelerini alırım. Siz bu kafayla Çin gibi "süper" güç yaratabilirsiniz ama insanların 1 dolara çalıştığı gerçeğini değiştirmez.
sizin "vizyonunuz" çok büyük olur.
benimkisi "insani"
o yüzden dediğim gibi asla uzlaşamayacağımız iki şey tartışıyoruz.
gerçekten mervecik, neden Sosyal Politika eğitimi almış birine Sosyal Demokrasi anlatmaya kasıyorsun ki? kuzum siz liberaller olarak 2007 krizinde almamış mıydınız, dersinizi?Bunlar boş söylemler. Senin o sözüm ona ''insani'' bakış açın bizi bir adım öteye götüremez, laf salatasıyla gemi yürümezmiş. Zaten yürümedi de bunca yıldır. Böyle anlamsız sosyal devlet tavırları bizi oldugumuz yerde saydırır ancak... ki bu yerinde saymak demek aslında geriye gitmek anlamına gelir.
Ülkenin ekonomik hacmi büyümedigi sürece bunun insanlara yansıması da beklenemez çünkü para yoksa zaten dagıtamazsın, olmayan para ile insanlara ne parası dagıtacaksın, ne hizmeti vereceksin?
Yazını önyargı ile okudugum falan yok. Nitelikli mühendisler, doktorlar falan da bu boş sosyal devlet söylemleri ile yürümez, rekabet ile yürür. Rekabet oldukça ilgi alanı artar, yükselme hırsı artar ve tabi gelişme hırsı da... buna paralel olarak da nitelikli insanlar yetişir. Senin bahsettigin yönetim şeklinde ise yerinde sayan, tembelleşmiş, hiçbir şeye ilgi duymayan, kendini geliştirmekten hoşlanmayan tipler ''üniversite mezunuyum''culuk oynar durur.
Eşitsizligi de alabildigine yanlış yorumluyorsun. Çünkü eşitligi çok süper bir şey zannediyorsun. Olması gerekenin eşitlik oldugunu zannetmeye devam et sen... bunu düşünenlerin sonunu tüm dünya bir kaç defa gördü bi güzel.
Kuzey Avrupa ülkeleri de o sosyal demokrat hallerinden vazgeçmek durumunda kalacaklar yakın zamanda. Onların o pek sevdigin sosyal demokrasisi bile liberal ekonominin ürünüdür, yani senin karşı çıtkıgın şeye *-* .
Ha tabi bir de onların sosyal demokrasisine aşıksan, aynı sistem burada da uygulansın istiyorsan, onun yolu ülkenin şöyle %50'sini %60'ını yok etmekten geçer. Yani olmaz senin dedigin şey.. Büyük nüfuslu ülkelere Kuzey Avrupa ülkelerinin sistemleri uygulanamaz. Ve ben bunları ekonomi ile ilgili diplomaya sahip oldugunu söyleyen birine neden anlatmak mecburiyetinde oldugumu bir türlü anlamıyorum.
gerçekten mervecik, neden Sosyal Politika eğitimi almış birine Sosyal Demokrasi anlatmaya kasıyorsun ki? kuzum siz liberaller olarak 2007 krizinde almamış mıydınız, dersinizi?
gerçekten her sorunu "para var" ya da "para yok" söylemiyle açıklamaya çalışan bir liberalle tartıştığıma inanamıyorum şu an.
en ufak bir kriz çıktığında "abi devlet sübvansiyon versin" diye devletin gırtlağına oturmaya çalışanlar liberaleler değilmiş gibi gelmiş sosyal politika hakkında bana ders vermeye falan çalışıyorsun.
bunu düşünenlerin sonunu gördü tüm dünya ha?
Keynes kim? biliyor musun sen? 29 Buhranından sonra ABD'nin poposunu kurtaran adam.
sağdan soldan okuduğun 2 tane liberal ekonomi kelimesiyle gelmişsin bana ahkam kesmeye çalışıyorsun bir de. Kuzey Avrupa rol modelini alan bir sürü ülke vardır, Sosyal Devlet İlkesi+ Kapitalizm bir çok ülkede başarıyla yönetiliyor, başını zevzek Liberal Ekonomistlerden kaldırırsan biraz görürsün.
"Ha tabi bir de onların sosyal demokrasisine aşıksan, aynı sistem burada da uygulansın istiyorsan, onun yolu ülkenin şöyle %50'sini %60'ını yok etmekten geçer. Yani olmaz senin dedigin şey.. Büyük nüfuslu ülkelere Kuzey Avrupa ülkelerinin sistemleri uygulanamaz."
şaka mı yapıyorsun?
Kuzey Avrupa'daki tam istihdamın yerini Kıta Avrupa'da kabul edilebilir işsizliğe bıraktığını bilmiyor olabilir misin? Kıta Avrupası Ekolü denilen şeyden haberin olabilir mi? koskoca Kıta Avrupa'sının bu yöntemle yönetildiğini Güney Avrupa ülkelerinin Kıta Avrupası ekolüne dahil edilmeye çalışıldığını, Türkiye'ye de bu bağlamda çeşitli yaptırımlar getirildiğini (hani şu senin oy verdiğin AKP'nin altına imza attığı) biliyor musun?
sen sosyal devletin ne olduğunu biliyor musun? Fransa'nın sosyal destek harcamasının kamu harcamaları içinde %30 paya sahip olduğunu biliyor musun?
sen sosyal devleti ne sanıyorsun?
Sosyal devlet ve Sosyalist Devlet farklı kavramlar, haberin var mı?
yahu ABD bile Kapitalist Sistemin kıçını kurtarmak için sosyal harcama yapıyor, sen bana gelmiş, Kuzey Avrupa Ülkeleri vazgeçecek falan diyorsun. Millet boşuna mültecileri alıp sağlık harcaması falan yapıyor çünkü.
Liberalizm can çekişiyor asıl, ABD bile yaklaşık %20 oranında sosyal destek amaçlı harcama yapıyor. neden biliyor musun? çünkü birey kendi ekonomik gücünü sağlamak ve bu gücü piyasaya sunmak için devletin desteğine muhtaçtır. senin elindeki A lira kapitalinin büyüklerin arasında yok olmasını önlemek ve seni bir "kapitalist" yapmak için ABD ve diğer liberalizmi temel almış devletler seni büyüklere karşı kollar, onun seni yok etmesine izin vermez.
ABD kendini asla bir "sosyal devlet" olarak tanımlamaz ama yeri geldiğinde çatır çatır piyasaya da hanehalkına da sosyal yardımı gömer.
sen kalkmış eşitlik falan süper sanıyorsun diyorsun.
bırak mervecik ya. gerçekten.
"Senin bahsettigin yönetim şeklinde ise yerinde sayan, tembelleşmiş, hiçbir şeye ilgi duymayan, kendini geliştirmekten hoşlanmayan tipler ''üniversite mezunuyum''culuk oynar durur."
benim bahsettiğim devlet 1929'dan sonra da 1945 yılından sonra da yeni kapitalistlerin oluşmasını sağlayan sistemdir. benim bahsettiğim sistem liberaller her daim işleri berbat edip "aaa piyasa kendiliğinden dengeye gelmedi, neden ki, gelebilirdi aslında" dediğinde piyasayı dengeye sokan sistem. o yüzden hadi sen bildiğini yaz.
ben daha da sana laf anlatmayacağım, sanırsın 5 kıtada uluslararası şirket yöneten kapitalist de kalkmış liberal ekonomi savunuyor, hayaller hayatlar be mervecik sen onları böyle canhıraş savunursun, onlar seni çat diye kapının önüne koyar, gidersin yine devletten işsizlik maaşı alır, "ama sosyal devlet tembelliği teşvik ediyor" dersin, he canım, öyle gülüm.
hadi sen liberalcilik oyna. daha da yazmıyorum sana. nasılsa burnun kaf dağında.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?