- 23 Ocak 2015
- 4.671
- 23.374
- 308
- Konu Sahibi Pinarbartu
-
- #117.201
denizcigim senin icin bos listeyi hazirladim canim menu paylasanlarspaylasmayanlara ifadelerini kullanarak doldurursun canim
NİHAYETTTTTTT OLEYYY
Sağlıklı Yaşıyoruz
17 saat ·
OKUL KANTİNLERİNE NİHAYET YASAKLAR GELMEYE BAŞLADI
Bu haberi çok çok önemli buluyoruz. Okul kantinlerinde şekerli ve işlenmiş pakete girmiş yiyecekler ve şekerli içecekler satılması yasaklanmış. Obezite salgını çocuklara da bulaşmaya başlamıştı, bunu önleme doğrultusunda atılan önemli bir adım.
Sağlıklı beslenme bilincinin tüm topluma yayılması için daha yolun çok başındayız, yapılacak çok şey var. Ancak atılan olumlu adımları da desteklememiz gerektiğini düşünüyoruz.
"Okul kantininde tost ayran, kuruyemiş dönemi
Okul kantinlerinde kola ve gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünler de artık satılamayacak. Öğrenciler okulda çiğ meyvesebze, kuru meyve, tuzsuz kuruyemiş, taze meyve suyu, süt, ayran, peynir, haşlanmış yumurta ile beslenecek
Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK
Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları, okul kantinlerinde satışı uygun olmayan gıda ve içeceklere ilişkin yasağın kapsamını genişleten yeni bir genelge hazırladı. Daha önce kantinlerde kola ve gazlı içecek satışını yasaklayan bakanlıklar, çikolata, kek, gofret, muffin, lolipop ve şeker gibi ürünlere de satış yasağı getirdi. İşte yeni eğitim-öğretim döneminde okul kantinlerinde satılabilecek ve satılamayacak gıdalar:
BUNLAR SATILAMAYACAK
-Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecekler.
-Aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi.
-Tüm çikolata türleri ve gofretler.
-Tüm şeker ve şekerleme türleri (jöle şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak şeker, lolipoplar vb.).
-Guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler.
-Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake vb.).
-Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler.
-Hindistancevizi sütü ve kreması.
-İlköğretim okullarında çay ve kahve tarzı içecekler.
ÇOCUKLAR BÖYLE BESLENECEK
-Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler (mevsimine uygun olarak), salatalar (zeytinyağı ve limon eklenebilir).
-Kuru meyveler (30 gram, ambalajlı, kaplamasız ve şeker katkısız).
-Kuruyemişler (30 gram, ambalajlı, soslanmamış, tuzsuz, kabuksuz).
-İçme suyu (şeker veya tatlandırıcı eklenmemiş).
-İçme sütü (UHT/pastörize süt).
-Taze sıkılmış meyve ve sebze suyu (şeker ilavesiz olmalı, 250 ml’den büyük olmamalı).
-Yoğurt (100-150 gram, paketli).
-Ayran (200 ml’lik paketli).
-Peynir (pastörize).
-Günlük haşlanmış yumurta.
-Çeşnili ekmekler (çeşnisi sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı tohumlar, baharat olacak).
-Tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan yumurta, peynir, taze domates, havuç, marul, biber ve benzeri sebzeler içeren sandviçler (içinde turşu olmayacak).
-Doğal mineralli su.
-Şekersiz sakızlar."
Kaynak: http://www.haberturk.com/…/1118376-okul-kantininde-tost-ayr…
hangi veliyle konussam cocuklarin koltuklarin tepesinden inmedigini asiri aktif olduklarini soyluyorlar iste hepsi bu asiri sekerli gidalar yuzunden benim cocuklarim ayda yilda bir cips yer oda nefisleri korersin diye hamburger onceden aliyordum ama artik almiyorum yine nefisleri korersin diye evde kendim yapiyorum cikolata yiyorlar ama onada bi care bulmaya calisicam hergun bi kare bitter cikolata gibi buyuk kizim okulda yedigi halde eve gelir anne canim tatli istiyo der e okulda yemissin deyip vermem ama butun gun basimin etini yer bunada care bulmama lazim bide cok meyve severler ama aksam yemezler ay cok uzattim ama kaptanimin onerilerini bekliyorum
Evet evet tek fark o :) mercimek az birsey konuyor denemeni tavsiye ederim bende nohutlu deneyeceğim :)aynııı tek farkı nohut konmasıdenesene nohutlu bende mercimekle deneyim
Bende kesinlikle peşinde olacağım bu işin ...kızıma hergun alma diye tembih ediyordum ..cokk güzel oldu valla .. kuruyemiş alsınlar meyve alsınlar oh oh :) ve kantini sürekli ziyaret edeceğim ...ben çocukların kantininde bu işin bekçisi olacağım kesin. çocukları uzak tutmakta zorlanıyordum şükürler olsun
Benim kızım cips çikolatayi kolayı çok severdi bende oturdum birgün internetten bunların zararları hakkında ve İçerikleri hakkında bilgi cikarttim tabi sayfalarca oldu bu bak kızım dedim ne kadar zararliymış yaza yaza bitirememisler dedim ve onun anlayacağı dilde ona bilimsel verileri okudum ve ınanki o oldu ...böyle etkili olacağını bilmiyordum .. anında kesildi ... markette herkes cips şeker çikolata alır biz cesit cesit meyve kuruyemiş alıyoruz :) kendi tek tek seçiyor bir meyveden bir tane bir meyveden iki tane aliyor bunlar kendinin oluyor biz karışmıyoruz da yemiyoruz da :) anaokulundaydi bunu yaptığımda şimdi 3 e gidiyor ve her zararlı yiyeceğin haberini kendine okutuyor um :) kendide arkadaşlarına anlatiyorhangi veliyle konussam cocuklarin koltuklarin tepesinden inmedigini asiri aktif olduklarini soyluyorlar iste hepsi bu asiri sekerli gidalar yuzunden benim cocuklarim ayda yilda bir cips yer oda nefisleri korersin diye hamburger onceden aliyordum ama artik almiyorum yine nefisleri korersin diye evde kendim yapiyorum cikolata yiyorlar ama onada bi care bulmaya calisicam hergun bi kare bitter cikolata gibi buyuk kizim okulda yedigi halde eve gelir anne canim tatli istiyo der e okulda yemissin deyip vermem ama butun gun basimin etini yer bunada care bulmama lazim bide cok meyve severler ama aksam yemezler ay cok uzattim ama kaptanimin onerilerini bekliyorum
canim yedigimde yaziyorum onceki listelerimde vardi ama cok asigi degilim yani evde olmasa.aramam ama sansina bugun yedim meyve aksam listemde gorursunMeyve ben de çok seviyorum yiyorum ama akşamları bıraktım artık sadece öğlen arasında yiyorum :) siz pek yemiyosunuz sanırım di mi? kaptanım da çok yemiyo menülerinde pek meyve görmedim diye hatırlıyorum ama yemek lazım arada di mi?
ay ne guzel masallah benim ortanca o kadar degilde buyukte cok fazla abur cubur yeme istegi bakalim ufaklik nasil olacakBenim kızım cips çikolatayi kolayı çok severdi bende oturdum birgün internetten bunların zararları hakkında ve İçerikleri hakkında bilgi cikarttim tabi sayfalarca oldu bu bak kızım dedim ne kadar zararliymış yaza yaza bitirememisler dedim ve onun anlayacağı dilde ona bilimsel verileri okudum ve ınanki o oldu ...böyle etkili olacağını bilmiyordum .. anında kesildi ... markette herkes cips şeker çikolata alır biz cesit cesit meyve kuruyemiş alıyoruz :) kendi tek tek seçiyor bir meyveden bir tane bir meyveden iki tane aliyor bunlar kendinin oluyor biz karışmıyoruz da yemiyoruz da :) anaokulundaydi bunu yaptığımda şimdi 3 e gidiyor ve her zararlı yiyeceğin haberini kendine okutuyor um :) kendide arkadaşlarına anlatiyor
Çocuktan çocuğa değişiyor valla :) yemezlerse ne güzel olur aslindada çocuk işte adı üzerinde ..ay ne guzel masallah benim ortanca o kadar degilde buyukte cok fazla abur cubur yeme istegi bakalim ufaklik nasil olacak
bu habere bende cok sevi.dim kaptanim evde ne kadar dikkatetsekte cocuklara abur cubur yedirmesekte illaki okullarda yiyorlardi bu sekerin zararli ortada zaten cocuklar sekerli cikolatali sekerleri cipsleri yiyip durduklari yerde duramiyorlar dersler dinlemiyorlar dikkat eksikligi yasiyorlardi cok iyi oldu bu
hangi veliyle konussam cocuklarin koltuklarin tepesinden inmedigini asiri aktif olduklarini soyluyorlar iste hepsi bu asiri sekerli gidalar yuzunden benim cocuklarim ayda yilda bir cips yer oda nefisleri korersin diye hamburger onceden aliyordum ama artik almiyorum yine nefisleri korersin diye evde kendim yapiyorum cikolata yiyorlar ama onada bi care bulmaya calisicam hergun bi kare bitter cikolata gibi buyuk kizim okulda yedigi halde eve gelir anne canim tatli istiyo der e okulda yemissin deyip vermem ama butun gun basimin etini yer bunada care bulmama lazim bide cok meyve severler ama aksam yemezler ay cok uzattim ama kaptanimin onerilerini bekliyorum
Meyve ben de çok seviyorum yiyorum ama akşamları bıraktım artık sadece öğlen arasında yiyorum :) siz pek yemiyosunuz sanırım di mi? kaptanım da çok yemiyo menülerinde pek meyve görmedim diye hatırlıyorum ama yemek lazım arada di mi?
Bende kesinlikle peşinde olacağım bu işin ...kızıma hergun alma diye tembih ediyordum ..cokk güzel oldu valla .. kuruyemiş alsınlar meyve alsınlar oh oh :) ve kantini sürekli ziyaret edeceğim ...
Meyve gelmesi iyi olmus kantinlere. Ama yikama temizleme islemini iyi yaparlar umarim.
Benim kardesimin okulunda da para getirme gunu vardi. Sirf her gun her gun kantine dadanmasinlar diye. Ama tabi herkes uygulamiyordu. Para getirip alip yiyenleri gordukce canlari cekiyordu cocuklarin vs.
Iyi olmus kalktigi.
Benim kızım cips çikolatayi kolayı çok severdi bende oturdum birgün internetten bunların zararları hakkında ve İçerikleri hakkında bilgi cikarttim tabi sayfalarca oldu bu bak kızım dedim ne kadar zararliymış yaza yaza bitirememisler dedim ve onun anlayacağı dilde ona bilimsel verileri okudum ve ınanki o oldu ...böyle etkili olacağını bilmiyordum .. anında kesildi ... markette herkes cips şeker çikolata alır biz cesit cesit meyve kuruyemiş alıyoruz :) kendi tek tek seçiyor bir meyveden bir tane bir meyveden iki tane aliyor bunlar kendinin oluyor biz karışmıyoruz da yemiyoruz da :) anaokulundaydi bunu yaptığımda şimdi 3 e gidiyor ve her zararlı yiyeceğin haberini kendine okutuyor um :) kendide arkadaşlarına anlatiyor
bide kis meyvelerini sevmiyorum ben elma agzima surmem yanimda bile yedirtmem
Benimde kızıma sağlıkci diyorlar asagida oynarken kimse yanında cips yemiyor köşeyi dönüyorlar yiyip geliyorlarmis :)benim oğlumda var dikkat eksikliği. yazın dondurmayla yırtıyorum, onuda asla hazır almıyorum. burda dondurmacımız var meşhur kendi yapar kiloyla alırım evde 1 öğün yerler.
çikolatadan uzak tutmak ne mumkun gene benim oğlan meyve yemiyor bi yese ah yese muz ve elmadan başka yemez
önerim. bitter çikolata kalıpları var onlardan edinin birde ben keke zeytinyağı, tereyağı ve kakao yağı kullanıyorum. evde hiç değilse katkısız bişiler yapabilioyorum ama markettende çikolata almıyorum desem yalanolur. malesef.
ipekhanım çifliğinden bahsetmiştim bi ara. pınar hanım çikolatada uretiyor, alışveriş yaptığımda biraz stokluyorum ama kargoyla herzaman sipariş edemiyorum ordanda.
yani elden geldiğince
ben meyveyi sadece sabah kahvaltısında yersem yerim. misal bugun kahvaltım çerez+süt+2 dağ armudu idi :)
meyveden gelen fruktoz şekerinide öğlene kadar tuketmek lazım.
tüm anneler bekçisi olmalıyız bireysel olarak.
BAKIN 2 SENE ÖNCE GDO KATKILARI ve mısır şurubu İÇİN İMZA KAMPANYASI YAPTIK. NES...., DANO......, ÜLK....
MARKALARINA MAİL ATTIK VE GDO GİRİŞİNE ENGEL OLDUK. AMA
dun haber yayınlandı . sağlık bakanlığı mısır şurubu yasaklamış ama GDO lu katkılar geliyormuş hazır büsküvi, tatlı, çikolatalara. bu mısır şurubundanda tehlikeli. dememe o ki bireysel çabalaıyın, sağlık bakanlığına bile tam guvenmeyin
evde kek, poğaça yapmak bile bunları yedirmekten bi nebze iyidir.
ben azıklarını evden koyyorum, para vermiyorum, kantine yaklaştırmıyorum
benim kıza arkadaşları sağlık bekçisi adını takmışlarfen öğretmenine konu açıldığında sağlıklı beslenme nutku bile veriyormuş
oğlumada içimizde küçük balıklar var , bunu yersen onlar zarar görür. onların adına hücre denir. onları korumazsak hasta oluruz diyip anlatıyorum.
allahtan söz dinlerler sağlık konusunda. bide çikolatadan uzak tutabilsem. aslında 1 sene başardım evde kendim bişiler yaparak ama süreklilik kazandıramadım buna
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?