15 yaşındaki oğlum

Notları iyiyse oturup 4 sene sonraki sınava hazırlanmamasını dert etmeyin.Sadece avantajlarını anlatarak ileride işine yarayabilecek kurslara yönlendirmeye çalışın.

Mesela çok bilinirliği olmayan spor dallarında milli sporcu olmak kolay ve milli sporculara hem devlet burs sağlıyor hem üniversiteler tam burslu kontenjan açıyor. Milli olmasa bile ileride üniversitesinin takımında yer alabilir. Mesela bizim okulda kürek, hentbol, su topu, badminton, okçuluk, snowboard gibi bir sürü farklı spor dalı için takımlar var. Bu takımlarda yer almanın çeşitli avantajları oluyor.

Sonra fen liselerinde yabancı dil eğitimi pek başarılı değil bildiğim kadarıyla, ingilizce eğitimi almaya başlayabilir. Belki ileride hazırlık atlar. Ya da daha iyisi ileride seçmeyi düşündüğü alana uygun yeni bir yabancı dili öğrenmeyi seçebilir.

Drama ya da dans kurslarına gidebilir. Drama kişiye topluluk önünde rahat ve etkili şekilde konuşabilmek gibi hayatın her alanında çok gerekli yetenek katar. Dans kursları karşı cinsle daha rahat iletişim kurmasına yardımcı olur. Kısa hikayeler yazmakla ilgileniyormuş, yaratıcı yazım kurslarına gidebilir.

Bunların hiçbirisi bilgisayarda zaman geçirmeyi bırakmasını sağlamaz, ama bilgisayar ve dersler dışında da ilgi alanları olan çok yönlü bir insan olmasına katkı sağlayabilir, zaten sizin hedefinizde bu olmalı.

Teknoloji çağında öyle telefonu bilgisayarı kapat at diye birşey olmaz bence. Kullanımına kısıtlama getirebilirsiniz, modemin şifresini okuyacağı bir kitapta geçen bir yer yapın, kendi bulsun her hafta değişebilir bu. Bu Arada Zeki çocuklar cidden de ders çalışmayı sevmiyor ders durumu nasıl notlarında düşme var mı

Notları iyiyse ders çalış diye üstelemek haksızlık olur.
Bazı insan çalışmadan da başarılı olabiliyor çünkü.
Kendince plan yapmış, son iki sene çalışır hallederim diye düşünüyor.
Kendine güveniyor demek ki.
Bana durumu kötü gelmedi
Notları düşük değilse tabii

Gezmeyi sevmiyor aslında biz ailecek çok gezeriz ama o gelmek istemiyor evde kalıyor .istediği spor vs.git diyoruz ama yok ev kuşu bizimki

Kim bilir sevdigi aktiviteler yapmiyorsunuz? Biraz basbasa'da zaman gecirin. Atiyorum babasi ile yürüyüs yapsin, sizin ile go kart yapsin yada beraber sadece ikiniz bir sinemaya gidebilirsiniz.

Eger yalniz ise, arkadaslari yoksa bu yalnizligi internet ile gidermeye calisiyordur. Ondan dolayi onun sevdigi hobbilere yazdirin. Yazarlik ile ilgili kurs yokmu? Yada tiyatro kursuna yolla. O kurslara arkadas edinir kendiside biraz gezer.

Hah aynı biz! Benimki 14 yaşında. Ben şifre koydum ama bir şekilde beni ikna edip açtırıyor. Açmasam bu sefer cep telefonu elinde. Off zor yıllar.

daha bugün su yazıyı okudum, göz atmanızı tavsiye ederim

www.dogancuceloglu.net/yazilar/758/kafayi-olmasi-gerekene-takinca-sohbet-edemezsiniz/

Çocuk elinden geleni yapmış, köpek gibi çalışıp fen lisesini kazanmis. Zaten bu süreçte birsuru şeyden fedakarlık etmiş, küçük yasina bakmadan çabalamış durmuş.
Bence çocuk COOK haklı, bir sene de kendisine izin vermek istemiş olabilir. Lise dediğin 4 sene, son iki sene çalışmaya başlaması aslında yeterli (belli ki zeki bir çocuk).
Anne babalarda ne bu hırs anlamış değilim. En birinci sizin çocuğunuz, tamam ama bırakın bir nefes alsın çocuk. Zaten ergen- zor. buhranlı bir dönemdir ergenlik . Sesi kalınlaşır, vücudu değişir, kokmaya başlar, karşı taraf dünyanın en önemli şeyi haline gelir, arkadaşlar arası zorbalık en yüksek seviyededir o yaşlarda... Zor bir dönem yani...
Bence , madem okumayı seviyor onun yaşına hitap eden yüzüklerin efendisi serisi gibi, açlık oyunları gibi kitapları alabilirsiniz.
Ayrıca o yaşta erkekler müzik aleti çalmayı severler. Bağırıp çağırıp interneti kapatmakla tehdit edeceğinize gitar hediye edebilirsiniz. İnternetten de oyun değil gitar çalma sitelerine girer..

aynı problem erkek kardeşimde de var dersin başına asla oturmaz ama sınıfını geçer notları iyi nasıl olduğunu henüz anlamadım 4,5 yıllık evliyim yanımızda doğru düzgün oturmaz hoşgeldiniz der odasına kaçar sevmediği biriyse gelen onu bile demez geçenlerde elektrikler kesikti anneme gittiğimizde yanımızda durdu konuşuyo anlatıyo okul falan eşimde şaşırdı senin ağzın var mıydı dedi bunun tek çözümü evde bulunan interneti kesmek gibi duruyor benim kardeşim oyun oynarken ingilizceyi öğrendi baya aksanlı konuşuyor şimdi de japoncaya sarmış biz çok kararsız kaldık ne yapmamız lazım diye Allah kolaylık versin

Sıkmayın cocugu. 9. Sinif kolaydir, ben de calismiyordum. Zaten fen lisesinde okuyormus, derste ogrendigi yetiyordur ona. Bilgisayar oynamak istiyorsa oynasin. Dengeleyebilir diye dusunuyorum. Kayinbiladerim de cok bilgisayar oynuyor, su anda yuksek lisans yapiyor, okulunu da cok iyi bir dereceyle bitirdi. Derslerinin dustugunu gorurseniz baski yaparsiniz, simdilik ergenligini yasasin biraz. Zaten fen lisesi kazanarak simdiye kadar uzerine duseni yapmis. Seneye de universite sinavina calismaya baslar, vakti olmaz. Bu ara biraz eglensin

Beni lisedeyken cok sıktılar, lise sona geldigimde artįk icimde calisma istegi kalmamisti. Calisamadim da konsantre olmadim. Cocuklar genc, onlarin ruh sagligi cok onemli. Ruh sagligi yerinde olan,yerinde ve yasinda eglenen mutlu cocuklar derslere de daha iyi konsantre oluyor.

Şu aileleri anlayamıyorum. Ders ders ders başka bişey yok dillerinde. Bırakın çocuklarınızı rahat bi huzur bulsun onlarda. Çocuk daha yeni sınavdan çıkmış istediği yeri kazanmış 1 sene de çalışmasın oyun oynasın nolur ki?
Sanki ben sanayide çırak olcam demiş, 2 sene de hallederim diyorsa güvenin. Halledemedi mi bi sene daha çalışsın ölüm mü var sonunda.
Sizinle bir şey yapmak istememesinin en önemli sebebinin de konuyu dönüp dolaşıp bilgisayara ve derse getirmeniz olduğunu düşünüyorum.

Şuanda yaş fark etmeksizin bütün erkekler böyle maalesef. Ama asıl önemli olan oynadıgı oyun şuanda intihar eden çocukların oynadıgı oyun olmasın dikkat edin çok tehlikeli?
N Nrk2010

Erkek kardeşimi bıraksak tüm lise hayatını online bir oyuna verirdi. Hazırlık okurken pc sabah akşam açık kalıyordu, gece yarısı kalkıp duruma bakıyordu, bir şeyler yapıyordu. Sonunda pcyi (eh o zamanlar masaüstü tabii) salona taşıdılar. Yemek, yemekten sonra 1 saat kitap/aile saati ondan sonra 1 saat oyun şeklinde gittiler. Kavga, dövüş, göz yaşı, okuldan kaçıp internet kafelere gitmeler falan derken 9. sınıfa geçtiğinde yavaş yavaş vaz geçti, hevesi kaçtı, dersleri ağırlaştı, kız arkadaş buldu... Biraz disiplin ve kararlılıkla çözülmeyecek bir şey değil.

Doğa sporlarına yönlendirin, ailecek haftasonu aktiviteler yapın, arkadaşları ile yapmasını destekleyin.

Onun dışında ders çalışması için hiç baskı yapmayın, ters tepiyor genelde.

Yorumlar için teşekkür ederim biraz yanlış anlaşıldım galiba biz sürekli ders caliş demiyoruz sadece oyun harici birşeyler de yapsın istiyoruz dışarı çıkmayı sevmiyor yoksa bizimle paylaşımı yok değil dersleri kötü değil fakat çok iyide değil bisiklet sürmeyi seviyor ama şehir içi güvenli olmadığı için rahat olamiyoruz ata biniyor fakat haftada bir kez 1 saat okul arkadaşlarıyla iletişimi gayet iyi iletişim problemi olan bir çocuk değil tek sorun oyuna çok düşkün olması

Lisenin ilk yılı çocuklarda bir rahatlama oluyor.Gayet normal.
Daha sonraki yıllarda bilinçleniyorlar ve toparlıyorlar durumu.
Benim oğlum da ilk sene öyleydi ve arkadaşlarımın çocukları da.
Hiç sınırlamadık kendisini.
Şimdi ise üniversite sınavına hazırlanıyor.
Ders çalışmasına engel olduğu için bilgisayarını kaldırdı.Kendi isteğiyle.
Endişelenmeyin.Sizin oğlunuz da bundan sonraki yıllarda derslerine odaklanacaktır.
Biraz sabırlı olun ve kesinlikle baskı yapmayın.Malum,tehlikeli dönemleri şu an.

yorumları okuyamadım, belki yazılmıştır
bu olayın sonu iyi değil, eşimin akrabasının oğlu da öyleydi şimdi üniversitede ama ite kaka
asosyal bir genç, son 2 yılda iyice içine kapandı
varsa yoksa bilgisayar oyunu

belki ilgi alanı bilgisayar olduğu için spor yerine gerçek anlamda bilgisayar öğrenmeye yöneltebilirsiniz
bilgisayar oyunu oynamayı çok seviyor, o zaman onu bilgisayar veya ipad oyunları kodlamayı öğrenebileceği bir kursa gönderebilirsiniz.
android veya ios işletim sistemleri için uygulama yapmayı öğrenebileceği bir kursa yöneltebilirsiniz
böylelikle ilgisini olumlu yöne çevirmiş olursunuz
kitap okumayı da seviyorsa, bu yazdıklarımı öğrenmesi daha kolay olur onun için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…