2.5 yasinda cocuk ve pedagog

Valla anlamadim bu pedagog mevzusunu
Ne diyim ayol 🤷

Çünkü pedagoji bölümünün kapanmasıyla onun yerini alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümün de sadece çocuk psikoloji ve eğitimine yönelik dersler verilmiyor. Aslında bu bölümde verilen çocuk psikolojisi dersleri bir ya da ikiyi geçmiyor. Diğer dersler genel psikoloji ve rehberlik alanındadır. Bu nedenle bu alandan mezun olanlar psikolojik danışman, rehber öğretmen unvanlarını kullanmakta ve yetişkinlerle çalışabilmektedir. Yani asıl alanları yetişkinlere psikolojik danışmanlık sunmak, okullarda ise rehber öğretmen olarak görev almaktır.

Birkaç tane çocuk psikolojisi ve eğitimi alanında ders almakla çocuk psikolojisi uzmanı olmak ve çocukların psikiyatrik bozukluklarını tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle yeterli bir çocuk psikolojisi uzmanı (Çocuk Psikologu) olabilmek için sadece bu alandan mezun olmakta yeterli değildir.

Bu nedenle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden mezun olan ve pedagog unvanı alan uzmanların çocuk psikolojisine bakmaları için Psikolojisi alanında Lisans veya Yüksek Lisans ve Doktora yapmaları ve oyun terapisi eğitimleri almaları şarttır. Eğer bu eğitimleri yoksa sadece çocuk eğitimcisi ve psikolojik danışmanlık, rehber öğretmen unvanlarının görevlerini yerine getirebilirler.

alıntı.
bu yüzden sanırım çıktı bu mevzu.

Ben okuduğumu anlayan biriyim de siz yazdığınız konuyu bir açıp okuyun. Yaşıtlarından zeka ve sosyal beceri olarak çok önde yazdınız herkes örnek istedi. Bekledim ki kendi kendine okumayı öğrendi ya da yabancı çizgi filmden İngilizceyi öğrendi vs. Verdiğiniz örnek çok inatci,ağlıyor mizacı bu!
2,5 yaşındaki bir çocuğun ingilizceyi desteksiz öğrenmesi, okumayı öğrenmesi mi sadece zeka belirtisidir sizce??
2,5 yaştan bahsediyoruz. Zeki denmesi için çocuğun o yaşlarda şekilleri, renkleri bilmesi, rakamları tanıması da yeterli.
Her anneye çocuğu zeki ve özel gelir. Buna bu kadar sinirlenecek ne var gerçekten anlamadım.
Keşke tüm çocuklarla ilgilenen ebeveynleri olsa da zeka kapasitesinin çabayla geliştirildiği ilk beş yılda çocuklar gelişseler. Bir çocuğun zeki olması o kuşak için de güzel bir şey zira.

Pedagoji bölümü yıllaaar yıllar önce olanama yıllar yıllar öncr kapanan bir bölüm. Eğer gittiğiniz kişi kendine pedagogum diyorsa ya yaşlı olmalı ki zamanında bu unvanı almış olsun ya da büyük ihtimalle şarlatandır ya da unvanını bilmiyordur

Şöyle söyleyeyim benim önlisans yani 2 yıl okuyan çocuk gelişimi öğrencilerim bile hemen kendilerine pedagog diyor. Haberlerde bile kaç kez yer aldı sahte psikolog sahte pedagog diye.

Çocuklarla ilgili 2 saatlik kursa giden kendini pedagog ilan ediyor. Psikoloji ve tıp okumuş olsa bile pedagog unvanı alamazlar çünkü o unvanı vermek için öğrenci yetiştiren bölümler kapatıldı. artık ülkemizde bulunmuyor.
Pedagoji diye ayri bir bolum olmadigini tabi ki biliyorum , en son 80'lerde vardi pedagoji bolumu yanlis hatirlamiyorsam
Ancak psikoloji okuyup yuksek lisansini cocuklar ve gencler uzerinde yaparak uzmanlasmis pedagoglar var neticede
Piyasada cok sarlatan oldugunu biliyorum , hicbirine denk gelmedim , benim gittigim pedagoglarin hepsi bu unvani sonuna kadar hak etmis insanlardi yoksa sosyoloji okuyup pedagogum diyeni de gordu bu gozler
Sadece Türkiye'de pedagog yok demek cok keskin bir cikis bence , cok iyi egitimler alip bu meslege senelerini veren cok basarili insanlar var Türkiye'de , bence haklarini yememek lazim
Oglumun babasi vefat ettiginde de , kizimin agir gecen ayrilik travmasi ve iki yas krizinde de cok basarili isimlerden destek aldik ve cocuklarima da bana da cok faydalari dokundu , haklarini yiyemem

Bu eğitimi siz ailede vermek istiyorsanız yine bir çocuk psikoloğu veya bu konuda uzman birine götürmelisiniz. Üstelik çocuğun travması olup olmadığına siz karar veremezsiniz. Haberiniz bile olmadan bir şey travma etkisi oluşturmuş olabilir. Bunu alandan biri olarak söylüyorum. Diğer türlü eğitimi kastediyorsanız bir okul öncesi eğitim kurumuna yazdırmalısınız.
Çok sağolun yorumunuz için. Travma konusunda haklisiniz. Bir anne olarak dışardan gözlemlediğim kadarıyla herhangi bir travma yasamadı ama çocuk iç dünyasında belkide ben farkında olmadan yaşamıştır. Öneriniz için sağolun.

Oğlumun zorlukları şöyle. Herşeye ağlayan bir çocuk her isteğini ağlayarak ve öfke nöbetlerine baş vurarak yaptırmaya çalışıyor. Günümüzün büyük bir kısmı ağlamayla bagirmayla geciyor. Asla kural kaide bilmiyor ne söylesem aksini yapıyor hic bir şekilde uyum sağlamaya birseyleri kabul etmeye yanasmiyor. Yapmaması gereken birşey konusunda uyardigim zaman gözümün içine bakarak inadına yapıyor. Tuvalet eğitimi zamanı geldiği halde sirf aksiligi yüzünden başlamaya cesaret etmiyorum çünkü benimle inatlasacak biliyorum. Hareketli olması yaramaz olması benim için çok sıkıntı değil çocuk neticede ama istisnasiz herşeye aksilik göstermesi herşeyle inatlaşması herşey için ağlaması beni çok yıpratıyor. Zekasını nasıl anlatsam algıları çok açık bir çocuk herşeyin farkında idrak kapasitesi yüksek ve ezber yeteneği kuvvetli. Sosyal becerileride şöyle çok erken konuşmaya başladı tanıdık veya yabancı farketmeksizin herkesle çabuk diyaloğa geçebilen kendini çok rahat ifade edebilen bir çocuk.
"Zeka " ile ilgili anlattiginiz kısım benim kızımda da var ama hiç çok zeki diye düşünmemiştim

Diger hal ve tavirlari ise çoğu çocukta görülen şeyler
Her agladiginda istedigini yapmazsaniz sorun giderek azalır

O kadar değil malesef. Oğlumun bu huyları yeni çıkmadı ortaya doğdu doğalı zor bir çocuktu. Geçici bir sendrom olsaydi geçmesini beklerdim ama mizaci böyle.
Merhaba,anlattiklariniz oyle tanidikki.Zamanla duzelmezse cocuk psikiyatristine basvurun

Pedagoji diye ayri bir bolum olmadigini tabi ki biliyorum , en son 80'lerde vardi pedagoji bolumu yanlis hatirlamiyorsam
Ancak psikolog okuyup yuksek lisansini cocuklar ve gencler uzerinde yaparak uzmanlasmis pedagoglar var neticede
Piyasada cok sarlatan oldugunu biliyorum , hicbirine denk gelmedim , benim gittigim pedagoglarin hepsi bu unvani sonuna kadar hak etmis insanlardi yoksa sosyoloji okuyup pedagogum diyeni de gordu bu gozler
Sadece Türkiye'de pedagog yok demek cok keskin bir cikis bence , cok iyi egitimler alip bu meslege senelerini veren cok basarili insanlar var Türkiye'de , bence haklarini yememek lazim
Oglumun babasi vefat ettiginde de , kizimin agir gecen ayrilik travmasi ve iki yas krizinde de cok basarili isimlerden destek aldik ve cocuklarima da bana da cok faydalari dokundu , haklarini yiyemem

Psikoloji mezunuysa psikologtur.
Pdr mezunuysa rehberz danışman vs unvanları vardır. Pedagog unvan olarak bulunmamakta. Mesleki anlamda yani. Ama havalı olduğu için olmayan bir şeye var diyorlar.

Gittikleriniz pedagoji mezunu değilse maalesef unvanları pedagog değil. Kendi kendilerini öyle adlandırabilirler ama doğru değil kesinlikle. Yıllardır bu algıyı düzeltemedik.

Bu tıpkı benim sırf doktoram var diye kendimi çocuk terapisti ilan etmemle eş değer. Bende hakkını veriyor muyum? Aldığım eğitim ve yaptığım akademik çalışmalarla bence evet. Ama terapist miyim veya pedagog muyum? Hayor değilim çünkü istesem de olamam.

Demek istediğim budur. Yani mezun olurken herkes meslek unvanı alır ya, pedagog unvanı veren bir üniversite, sertifika programı veya kurs yok. Bunu demek istiyorum.

Konu sahibinin konusunu pedagog var mı yok muya çevirmek istemiyorum. Ama ne kadar pedagogum deseler de değiller. Mesleki unvan veren kurum yok çünkü.

Çünkü pedagoji bölümünün kapanmasıyla onun yerini alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümün de sadece çocuk psikoloji ve eğitimine yönelik dersler verilmiyor. Aslında bu bölümde verilen çocuk psikolojisi dersleri bir ya da ikiyi geçmiyor. Diğer dersler genel psikoloji ve rehberlik alanındadır. Bu nedenle bu alandan mezun olanlar psikolojik danışman, rehber öğretmen unvanlarını kullanmakta ve yetişkinlerle çalışabilmektedir. Yani asıl alanları yetişkinlere psikolojik danışmanlık sunmak, okullarda ise rehber öğretmen olarak görev almaktır.

Birkaç tane çocuk psikolojisi ve eğitimi alanında ders almakla çocuk psikolojisi uzmanı olmak ve çocukların psikiyatrik bozukluklarını tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle yeterli bir çocuk psikolojisi uzmanı (Çocuk Psikologu) olabilmek için sadece bu alandan mezun olmakta yeterli değildir.

Bu nedenle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden mezun olan ve pedagog unvanı alan uzmanların çocuk psikolojisine bakmaları için Psikolojisi alanında Lisans veya Yüksek Lisans ve Doktora yapmaları ve oyun terapisi eğitimleri almaları şarttır. Eğer bu eğitimleri yoksa sadece çocuk eğitimcisi ve psikolojik danışmanlık, rehber öğretmen unvanlarının görevlerini yerine getirebilirler.

alıntı.
bu yüzden sanırım çıktı bu mevzu.
Valla sekerim zaten rehberlikten mezun olan okulda rehber olur
Eger pedagogluk yapiyorsa ve devlet de onun muayenesini kapatmıyorsa yaziklar olsun ne diyim

Çok sağolun yorumunuz için. Travma konusunda haklisiniz. Bir anne olarak dışardan gözlemlediğim kadarıyla herhangi bir travma yasamadı ama çocuk iç dünyasında belkide ben farkında olmadan yaşamıştır. Öneriniz için sağolun.

Bu inat kriz anlarında sizin yaklaşımlarınız bilr başlı başına bir travma sebebi olabilir. O yüzden bilemezsiniz dedim. Çocuklar konusunda çalışan bir uzmandan yardım almanızı öneririm. Bu kesinlikle çocuğunuzu n sorunlu olduğunu göstermez. Aksine sizinle çocuk arasında çözülmemiş bir problem varsa çözmenizi sağlar, çocuğun kendini ifade etmesine yardımcı olur, altta yatan sebepleri ortaya çıkarır. Emin olun iyi birine giderseniz faydasını görürsünüz.

Sorunlular veya hastalar gider diye düşünmeyin

Psikoloji mezunuysa psikologtur.
Pdr mezunuysa rehberz danışman vs unvanları vardır. Pedagog unvan olarak bulunmamakta. Mesleki anlamda yani. Ama havalı olduğu için olmayan bir şeye var diyorlar.

Gittikleriniz pedagoji mezunu değilse maalesef unvanları pedagog değil. Kendi kendilerini öyle adlandırabilirler ama doğru değil kesinlikle. Yıllardır bu algıyı düzeltemedik.

Bu tıpkı benim sırf doktoram var diye kendimi çocuk terapisti ilan etmemle eş değer. Bende hakkını veriyor muyum? Aldığım eğitim ve yaptığım akademik çalışmalarla bence evet. Ama terapist miyim veya pedagog muyum? Hayor değilim çünkü istesem de olamam.

Demek istediğim budur. Yani mezun olurken herkes meslek unvanı alır ya, pedagog unvanı veren bir üniversite, sertifika programı veya kurs yok. Bunu demek istiyorum.

Konu sahibinin konusunu pedagog var mı yok muya çevirmek istemiyorum. Ama ne kadar pedagogum deseler de değiller. Mesleki unvan veren kurum yok çünkü.
Biz bu konuyu başka bir konuda da konuşmuştuk o yüzden biraz pedegog mevzusu gündeme geldi

Çocuğuma zeki dememi herkes niye kendi çocuğundan örnek gösteren bu kadar kisisellestrdi anlayamadım. Evet çocuğum zeki bir çocuk yaşıtlarıyla bir araya geldiğinde bunu bir tek ben değil herkes farkediyor ve dile getiriyor sirf eleştirme amaçlı örnek isteyenlere ispat edecek değilim bunu. Bir uzman konusunda deneyimleri veya önerileri olan varsa paylaşsın çocuğum zeki dedim diye rahatsiz olanlar konumun dışında kalsın lütfen.

Valla sekerim zaten rehberlikten mezun olan okulda rehber olur
Eger pedagogluk yapiyorsa ve devlet de onun muayenesini kapatmıyorsa yaziklar olsun ne diyim

Devlet televizyona çıkıp psikolog olarak konuşan ama psikolog olmayana, seansına 300 lira alan ve milyonlarca takipçisi olan ama sosyoloji mezunu olana da bir şey yapmıyor :D

İyi birine denk gelmişsiniz. Bence çocukta gözlenir sorun yokken bile bir vir uzmana danışılabilir.

Aynen profesyonel bir yönlendirmeye çok ihtiyacım var. Ben bir anne olarak tıkandım çaresiz kaldım. Hangi yolu denediysem olmadi. Suyuna gitmeyi denedim olmadi çocuk bu sınır bilmiyor her konuda musama gostermemede imkan yok. Kısıtlama yi yasak koymayı denedim olmadi iyice hircinlasti. Eşim bir keresinde benim haberim dışında ceza vermeye kalktı odasına götürdü kapıyı kilitledi çocuk nefessiz kaldı yüzü kömür gibi oldu zaten bebekliğinden beri katılma nobetleri oluyor hala geçmedi. Sevgi göstererek dizginlemeye çalıştım oda ise yaramadı illa onun istediği olacak :) kısacası bir anne olarak nasıl davranmam gerektiği konusunda bir bilir kişi desteğine ihtiyacım var.
Anlıyorum o çaresiz halleri 😔
Cook yaşadık.
Mutlaka bir uzmandan yardım alın, en doğru yolu gösterecektir.
Neler yaşadık neler anlatsam roman çıkar 😁

Bizim evde oğlum herhangi bir uyarimizdan bile asla kızıp bağırmak değil, sadece uyaridan bile krize girip evdeki cercevelere kadar yere indirip, bardakları fırlatıp eline ne gelirse kırıp döker biz de mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışırken gelmeee imdat yardım edin diye bağırirdi bir de...

Konu komşudan utanır çok çaresiz kalırdık.
Sabırla sevgiyle hep sakince doğruya yönlendirip ve tabi asla inatlasmamakla geçiyor, yada azalıyor ☺

Ama asla asla odaya kilitlemekle falan olacak iş değil.
Eşinizin yaptığı aşırı uç yanlış bişey, çözüm yolu değil, sadece daha kötü eder.

Siz bir uzmana gidin, ve kafadan dört yaşına kadar zaman verin.
Geçecek inşallah.
Yonlendirmeleriniz çok önemli, sizin tavrınız kişiliğini belirleyecek bunu unutmayın.

Ama şöyle de bir durum var, sizin yaptığınız yanlış bir tutumdan dolayı böyle olmamış olabilir, ben kendimizi çok sucladim, sorguladım.
Elbette hatalarımız da olmuştur, olacaktır, bizde insanız.

Bizden dolayı böyle değildi, iç güdüsel olarak boyleydi, ama bizim tutumumuzla doğruya yönelip düzeldi.

Devlet televizyona çıkıp psikolog olarak konuşan ama psikolog olmayana, seansına 300 lira alan ve milyonlarca takipçisi olan ama sosyoloji mezunu olana da bir şey yapmıyor :KK70:

İyi birine denk gelmişsiniz. Bence çocukta gözlenir sorun yokken bile bir vir uzmana danışılabilir.
Sacmaliktan baska birsey degil
Ebeveynlerin iyice arastirmadan hicbir uzmana cocuklarini emanet etmemeleri gerektigini dusunuyorum
Ben kendim bile doktora gittigimde ilk is duvardaki diplomaya bakmak olur ne mezunu nerden mezun diye

Çocuğa alınan çin malı oyuncak çocuğun yatağının yakınındaki çekmeceden çıktı diye panik yapan üyesiniz siz hatırladım ben. Aylarca o oyuncağa yakın uyudu diye konu açmıştınız bir şey olduysa diye.

Abartma huyunuz var her şeyi.
Beni tanımıyorsunuz bu yuzden kişiliğim hakkında yorum yapmanız tuhaf. Evet o konuda panik yaptım çünkü çinden her sene kacak yollarla sağlığa zararlı oyuncaklar giriyor ülkeye ve bu oyuncaklarda kullanılan ham maddelerin bazıları solunduğunda bile tehlike yaratabiliyor bu konuda elestiri yapmadan once biraz araştırma yapsaniz iyi edersiniz.

Beni tanımıyorsunuz bu yuzden kişiliğim hakkında yorum yapmanız tuhaf. Evet o konuda panik yaptım çünkü çinden her sene kacak yollarla sağlığa zararlı oyuncaklar giriyor ülkeye ve bu oyuncaklarda kullanılan ham maddelerin bazıları solunduğunda bile tehlike yaratabiliyor bu konuda elestiri yapmadan once biraz araştırma yapsaniz iyi edersiniz.
Her şeyi abarttığınız gibi kendinizide çok abartmışsınız siz. Araştırma yapmak size mahsus değil. gereksiz evham yaptığınız için uyaranları ciddiye alın kendi iyiliğiniz için. Çin malı oyuncakların zararlarını hepimiz biliyoruz ama yatağın yanındaki çekmecede çin malı oyuncak var diyede ortalığı ayağa kaldırmıyoruz.

Back
X