2.cocuk sartmi ya:(

Tek çocuk yeter diyenlerdenim
2. asla düşünmüyorum Allah isteyenlere versin

Oğlum 1 yaşında ve bütün sorumluluğu bende. 1 yıldır tek başıma bakıyorum ailem uzak bunaldığımda 5 dk bırakabileceğim biri yok. Kendime ayırabildiğim tek özel an banyo yapmak

Eşim 10 dk zor bakar. Bez ve yiyecek ihtiyaçlarını marketten alıp gelmek dışında hiçbir desteği yoktur. Hatta her fırsatta birilerini örnek gösterir sürekli bana kusur bulur.

Böyle bi psikolojiyle böyle rahat bi babalık yaşayan adamdan 2. çocuk delilik.
Oğlum sağlıkla büyüsün rahatlayalım o bana yeter.

bana göre bir kardeş şart hatta iki belki üç ben yalnız büyüdüm. Abim var ama çok beraber değildik arada çok yaş farklı vs çok şey var 10 yıl önce babamı kaybettik ve o günden sonra anladım ki birçok kardeşi olacak insanın olmadı mı olmuyor belki birçok kişi yadırgayabilir ama o bayram akşamlarının yalnızlığından duyulan acıyı üzüntüyü yıllarca çektik annecimle keşke dedim hep kalabalık bir ailemiz olsaydı kardeşlerim çooook olsaydı şimdi 3 aylık bir bebeğim var çok zor büyüyor aşırı uğraşıyoruz ama ben onu ben gibi yalnız bırakmak istemiyorum. Ama şu da var kızınız yalnız kalınca ileride hesap sorar diye çocuk yapmayın eğer hazır değilseniz her şey alt üst olabilir bu daha kötü iyi hissetmek lazım.

O dört kardeşi büyüten anneye helal olsun öncelikle. Ellerinden öpüyoruz. Fakat günümüz şartlarinda biz nasıl buyutcez o kadar çocuğu. Ben çalışan anneyim bı kizim var. Şu an ucretsiz izindeyim. İse dönünce krese basliycak. İkinciyi istesem nolcak istemesem nolcak. Kim bakacak ona daha fazla ücretsiz izin alamam. Biri krese biri bakıcıya. İçimde koca bı yürek sızısı. Bakıcıya asla güvenemem. Annem bakmaz kv hangi bı toruna yetişsin. Ben 40 parça. Süper guclerim de yok. Yani kısacası herkesin durumu farklı. İlerde çocuğum mutsuz olurmu acaba diye fikir yürüterek olmayacak işleri nasıl oldurayim şimdi. İlerde mutsuz olmasin bı zahmet. Azıcıkta çaba göstersin. Bı insanın mutluluğu kardeşinin olup olmamasına bağlı ise yandık. Daha aşılması gereken çok şey vardır o zaman.

Siz daha maddi yaklaşıyorsunuz ben daha manevi..
Bizimde annelerimiz çalışabilirdi. Ama öncelikleri ev araba almak olmadı. Kimse yanlış anlamasın bunu. ... evlatlarını bi şekilde büyütmekten başka derdi olmadı. Marangozdur babamda. Bi odada dört kardeş büyüdük. Abim ünv bitirene kdr skntı çektik. Ama sonra herşey yoluna girdi... büyük anim küçüğü okuttu. Yazları çalıştılar. Ben ve küçük kardşimi dersaneye yolladılar. Ve dördümzde ünv bitirdik. Kariyer olarak herkes gayet iyi durumda. Sadece ben ev hanımı olmayı tercih ettim evlendikten sonra çalışmayı bıraktım.
Evet çok çok zor hayat şartları. Herkesin derdi başından aşkın... ama mesela bi arkadaşım ev almış. Kızına annesi bakıyor kendiside kızıyla annesinde kalıyor. Borç bitene kdr böyle idare edicem diyor. İkinci çocuk düşünmüyorum diyor....
Onun aldıgı ev yada yaptıgı birikim... ilerde düğünde hastalıkta kötü günde herşeye rağmen sarılan bi kardeşin yerini tutmaz...
Yav allah göstermesin allah yaşatmasın çocuk genetik organ yada ilik nakli olmak zorunda kalsa kimsesi olmayacak ya. Hani her açıdan düşünmek gerekiyor.
Mutluluk kardeşe bağlanmaz belki. Kardeşsizlerde gayet mutludur. Ama benim canım yandıgında abilerimin dünyanın öbür ucunda dahi olsalar bana koşmaları herşeyden değerli... her dk dip dibe değil kimse kardeşiyle. Kimse kardeşinin rızkına emeğine güvenmiyor herkesin hayatı başka şekilleniyor....
Ama kalabalık ailede büyüyen biri olarak bana garip geliyor maddiyatı ön planda tutmak.
Kardeşle annelik babalık duygusunu erken tadar insan. Abiyle ablayla sanki anne babası birer kişiden ibaret değilmiş gibi güvenir... dizanteri oldum diye ağlayan abilerim, yada aşk acısı çektigimde benle ağlayan kardeşimin yerini hiç bişey tutmaz...
Kardeşsizlik güçsüzlük değildir ama çok güzeldir....
Yine diyorum herkese saygım sonsuz. Çalışmak zorundaysa evladını emanet edecek kimsesi yoksa evet çocuk yapmasın kimse... ama bazı şeylerden ödün vermemek için rahatlıgını bozmamak için bunu istiyorsa bencillik olur.

Güzel demissiniz. Çok ta beğendim aslında düşüncelerinizi. Hiç de maddiyatci biri değilimdir bu arada. aynı sizin gibi dusunuyorum. Ama ben memurum. İşimi bırakamam ki. İstifa etmem lazım. Bu çok mantıksız olur. Eşim özel sektörde yarın bı ıssız kalsa yaptığım işin hesabını ilerde önce kızım sorar bana. Kızım sana ve kardeşlerine bakabilmek için ben ne emeklerle sahip olduğum işi bıraktım desem önce o kızar bana. Yani çalışan anneleri biraz anlamak lazım. Sizin kardeşlerinizle ilişkinizi Allah im bozmasın. İnşallah hakkımızda neyse hayırlı o olsun. Ben isterim benimde çocuğumun sizin gibi kardeşlik ilişkileri olsun ama baba işte anne gece gündüz nöbette(hemşireyim bu arada) çok zor iş ben çok ağlarım yapamam. Birine elim kolum yetişir de daha fazlası zor.

kardeş şart diyen, hele de tek çocuğu bencillik, haksızlık görenlerin ne kadar da tuzu kuru demek ki...
bu ülkede açlık sınırı 1700, yoksulluk sınırı 5500 liraya dayanmış, asgari ücret 1600 tl, iki kişi çalışsa birinin maaşı bakıcıya gidecek, tek kişi çalışsa açlık sınırında yaşam sürülecek, bu insanlar bir çocuğu mucizevi bir çabayla büyütürken ikinciyi nasıl ve neden yapacaklar acaba?

Benim kuzenimde hemşire. Att. Ve çocugu bakıcısına anne diyor. Üç tane evleri var. Vs vs... işe ağlayarak gidiyorum diyo...
Ben bu gibi durumlara kızıyorum.
Ayrıca memursanız istifadan snra eğer asaletiniz tasdiklenmişse istediğiniz zaman dönüş yapma hakkınız var. İlk atamada öncelik sırası sizin.
Gerçekten yanlış anlamayın herkesin ev düzeni farklıdır. Ama ben şöyle düşünüyorum. Bi çocugun karakterinde ahlakında anne çok etkilidir.
Biz okuldan gelirken annemiz sokakta beklerdi. Mesela haramı helali veya birçok toplumsal kuralın bizde şekillenmesini biz annemize borçluyuz.
Saygı sevgi merhamet yardım etme hayvanları sevme kendi haklarını savunma vs...
İlkokul mezunudur annem. Neden iki karseşmz daha olmadı diyoruz yatıracak yer yoktu kızım diyo:) hani kardeşlere bu bagı verende annedir.
Mesela nizim evimizde sofraya küsülmez. Herkes doymadan kalkılmaz sofradan. Herkes gününün nasıl geçtigini anlatır. Saatlerce sofrada oturruz bazen. Evin düzeni temizliği asla ön planda olmadı. Gece yarılarına kdr otururduk.
Abilerim kahveye sokağa gitmesin diye bir odada babam bizle maç yapardı voleybol oynardı balonla:) tavla oynardı. Bazen sınavlarımıza hep beraber çalışırdık.
Abim ingilizce öğretmenidir onun okulu boyunca evde herkes ingilizce söktü diyeblrm.
Mübarek geceler Kuran okurduk sonra abimler Türkçesini okurdu saatlerce sohbet ederdik.
Herşeyi ama herşeyi ailecek yaşadık.
Bu arada babam emekliliğini bile yatırmamış. Bişey sordugumuzda abine sor derdi:)
Yani her aile böyle değildir ama evin kilit noktası annedir....
Bayat yemekler yerdi annem seviyo sanırdım. Meğerse olmadıgı için yermiş. İlkkez sıfır eşyayı abim işe başlaynca aldı... hiç aç kaldıgımz yada maddi zorluk çektigimiz günler umrumda değil... daha altı sene önceye kdr banyosu olmayan evdeydik...
Ayaklarını öpsek annemizin babamızın azdır. Bu şartlarda bizi böyle bağlı büyüttükleri için.
Benim kariyerimden vazgeçme sebebimde bu düşüncelerim. Evet zorda kalsam her şekilde çalışırım. Asla gocunmam ama bi birey olarak kardeş kuzen teyze amca herşey başka başka güzel... hele yeğen yenge bunlar varya mükemmel:)

Bir az önce bir İslami sitede okudum. Diyor ki kulun vazifesi evlatlarının sayısı ile meşgul olmak değil onu hayırlı yetistirmektir. Allah zaten dilediğini dilediği zamanda yaratır. Ol der ve olur. Yani bazen ne kadar korunsan da çocuğun olabiliyor. Nazende istiyorsun olmuyor. Aslında herşeyi bu kadar fazla düşünmekle hata ediyoruz. Hakkimizda ne işe hayırlısı o olsun. Fakat ahir zamanda çocuk yetiştirmek zordur. Sayısı ne olursa olsun Allah bize düzgün anne ve babalar olamayi nasip etsin.

ha bi de bazılarımız çalışan tüm kadınları ev-araba-birikim için çalışıyor sanıyor herhalde, kimsenin zorunluluk diye bir şeyden haberi yok, şahsen 2004 den beri çalışıyorum ama ne evim, ne birikimim var, benim gibilerin ikinci çocuk doğurmasına, sıçan deliğine sığmamış bir de kuyruğuna kabak bağlamış denir.
keşke ben de maddiyat sorun değil canım, önemli olan kardeş diyebilsem ama muhtemelen ev sahibim "sen ikinciyi doğur tatlı kız, maddiyat sorun değil" demeyecektir

Ben anaç biriyim.kızım aynen sizinki gibi istediģim bir hamilelekti.çok da güzel gecti yıllarımız.evet zordu ama çok keyif aldım.buna rağmen ikinci için çok tereddütte kaldım.bir sene bir sene sonra diye diye kızım 6 yaşına geldi.bir baktım ki biz bu duruma alışıyoruz.her sene zorlaşıyor.kızım da iki senedir kardeş istiyor. Düşünmeye başladık.Hatta hamile miyim bilmem ama düşünmek için artık çok geç.Regl günümü bekliyorum.o kadar diyim :)

Sizi çok iyi anlıyorum.önemli olan sizin ne zaman hazır olduğunuz.ben de üç senedir düşünüyorum güya ama hazır değildik eşimle.hatta yok ya tek kalsın dedik hep.üçümüzün hazır oldugu artık 4. Bir bireyi de kabul edeceğimiz bu yılı değerlendirdik bakalım bekliyoruz...

Valla çok imrendim size ve ailenize. Ama herkes sizin gibi yetişmiyor. Karşılıklı bı araya gelsek ne güzel sohbet ederdiek eminim. Kuzeniniz gibi durumda olanlarada kizmayin. Herkesi yargılamadan anlamaya çalışın kimse böyle olsun istemez. Kızım bana anne diyor çok şükür çünkü ücretsiz izin aldım ve yaşamının en önemli yılinda ona ben baktım. Ayrıca benim kayinvalidemde hemşire imis üç çocuk büyütmüş. Per perişan. Eskiden ücretsiz izinde yokmuş. Ama çocukları ona resmen aşıklar. Öluyorlar anne diye. Çünkü çok pozitif bir kadın. Yani herkesin deneyimleri çok farklı siz kendinizce doğrularınizi söylüyorsunuz biz kendimizce. Ben sizi tebrik ediyorum kariyerinizden vazgeçtiğiniz için. Ama vazgecmeyende kötü anne değildir kesinlikle. Rabbim ol derse olur zaten kardeşi biz istesekte istemesekte. Dua edelim ne ise hayırlısı o olsun.

Tabiki haklısınız. Kuzenimide inanın yargılamıyorum. Sadece doyumsuz olmamak gerektiğine inanıyorum.
Çevremde hep çalışan annelerden kaynaklı mutsuz ve kendini kötü hisseden çocuklar oldu. Onlara bakıp kendi ailemle karşılaştırınca maddiyat önemli değil gibi geliyor.
Ztn dünyada rızkı varsa biz planlasakta planlamasakta olur. Ben böyle düşünüyorum ama belki Rabbim bana bir evlat bile vermeyecek. Herşey nasip kısmet elbette.
Kendi annemi düşününce anaç olmama ve kendime zaman ayıramıyorum gibi şikayetleri anlamakta güçlük çekiyorum.
Evet dünyaya birkez geliyoruz kendimiz için yaşamak çok güzel ama biz kadınlar yaradılış geregi erkeklerden daha fedakarızdır.
Herkesin kendince sebepleri var elbet saygı duymak zorundayız ...
Ben ailemin bana sağladıgı manevi hayatı Allah nasip eder de evlatlarım olursa, onlardan bunu esirgeme hakkım olmadığını düşünüyorum. Eşim polis ztn onun çalışma şartları zor ve zamansız. Eğer bende çalışırsam evim ticarethane gibi olur. Birbirimizi göremeyiz. Hatta çocuk yapamayız :)
O canını tehlikeye atarak fedakarlık yapıyo ben kendi kariyerimden ödün vererek.
Bildiğim kadarıyla erken emekli olma şansınız var. Sizde o zaman rahat edersiniz inşallah.
Herkes halinden memnun olmayı becerse iş para şartlar sadece etken...
Teşekkür ederim nazik görüşleriniz için

Aynen öyle. Doğurup sokaklarda büyüyüp kim ne yaptı bilmemektense...
Allahım hayırlı evlat yetiştirmek nasip etsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…