2 yaşı doldurmuş bebeklerin annelerinin paylaşım alanı

beyaz toprak

çirkin ama tatlı cadı=)
Kayıtlı Üye
10 Temmuz 2007
4.888
24
158
46
Sakarya
hanımlar aradım bulamadım daha önce açan varmı bilmiyorum.Kızım 2 yaşını doldurdu ve huysuzlukları çok geçikmeden başladı ne hayırdan ne olmazdan anlıyor nede yaramazlıklarından huysuzluklarından bir nebze olsun vaz geçiyor bu seneyi nasıl atlatacağımı bilemiyorum aynı sorunları oğlumdada yaşamıştım ve çok bunalmıştım kızım dahada beter 3 yaşını iple çekiyorum diyebilirim bu konuda sorunlarını ve tecrübelerini benimle paylaşmak isteyen anneler, bekliyorum sayenizde bu bunalım dolu kafa yeme sendurumundan kurtulmak istiyorum:çok üzgünüm:
İki yaşında kişilik savaşında...

İki yaş dönemi çocuk gelişiminin en önemli ve en zor devresi. Sık sık yaşanan öfke nöbetleri anne ve babalara zor anlar yaşatıyor. Ancak problemlere karşı hazırlıklı olarak 2 yaş sendromunun üstesinden gelmek mümkün.

Anne ve babalar bebeklik döneminin yorucu temposundan kurtulduktan sonra her şeyin daha kolay olacağını düşünüyorlar. Ancak, her yaşın ayrı bir zorluğu olduğunu hatırlatmakta yarar var. Özellikle çocuklarda özerklik dönemini diye adlandırılan 12-36 aylarda önemli değişiklikler gözleniyor. 2 yaşla birlikte çocuklar sadece yürümekle, konuşmakla yetinmiyor, kendi bildiklerini okuyorlar. Sinirleniyor, ağlıyor ve öfke nöbetlerine kapılıyorlar. Bu noktada aileler ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Öncelikle sorunlara karşı hazırlıklı olmak gerekiyor. İki yaş ve sonrasında anne - babaların kendilerini nelerin beklediğini bilmeleri son derece faydalı. Sebepleri bilindikten ve gerekli önlemler alındıktan sonra iki yaş dönemini atlatmak aslında hiç zor değil.

bunu beraberce atlatalım inş.

ah canım bende duymustum 2 yaş sendromu diye bişi ama inanasım gelmemişti ...2 yaşı dolduktan sonra resmen benimkide cok değişti herseye hayır diyor huysuzlastıı iiice 3 yasımıza 5 ay kaldı iple cekiorum bende anlama yasıymıs cünkü bakalımmm bizi neler beklio 3 yaslık dönemde eminim onunda zorluklarını yasıcaz ama olsun, bi daha geri dönemiceğimiz için doya doya yasıorum bu günleri bosvereliim birazda sımartalım valla ellerinden geleni artlarına koymasınlar karsılarında nasıl olsa onları anlyan ve dinleyen anniş babişleri var:))))))))))))))))

slm canim,bnm kizda subatta 2 olacak,korkutmayin beni ya,,baska bir basliktada 3yas sendorumu var esiz nasil 3yasii 4gozle bekliyorsunuzki ozamnda varmis ya,bnce her bebek baska,farkli bazilari huysuz yada hayirdan anlamaz bazilarida baska iyi olur yanii,bnce sabredin,bilmem 3yasina girince iyimi olur kotumu,ama biz elimizden geleni en iyi sekilde yapip ogretelimm,sevgilerimleeeeeeeeeee

arkadaşlar katkılarınız için teşekkür ederim ,ben bir kaç psikoloğun kitabındada okudum bunu 2 yaşını dolduran çocuklarda bir inat dönemi hep benim dediğim olsun dönemi başlarmış 3 yaşını doldurduğunda daha bir sakinleşir denileni anlar duruma gelirmiş ben bunu oğlumda yaşadım şimdide kızımda yaşıyorum hiç inatçı olmayan çocuk müthiş şekilde değişti ve çok bunaltıcı oldu:çok üzgünüm:

arkadaşlar katkılarınız için teşekkür ederim ,ben bir kaç psikoloğun kitabındada okudum bunu 2 yaşını dolduran çocuklarda bir inat dönemi hep benim dediğim olsun dönemi başlarmış 3 yaşını doldurduğunda daha bir sakinleşir denileni anlar duruma gelirmiş ben bunu oğlumda yaşadım şimdide kızımda yaşıyorum hiç inatçı olmayan çocuk müthiş şekilde değişti ve çok bunaltıcı oldu:çok üzgünüm:

slm canim,ins en kisa zamnda duzelir valla bnm kizda iki olacak hayirlisiyla ins bizde sorun olmaz valla korktum simdidenn,ama olsun ne yapalimm,sanada sabir diliyorum,kendine ve bebislerine cok iyi bak,sevgilerrrrr

selam!benim oğlumda 2.5 yaşında ve eski sakin çocuğumu bazen aramıyor değilim.eşim biyoloji ve sağlık öğretmeni ve dediğine göre 2 yaş bebeklerin ortak özelliğiymiş bu.yani hep kendi dedikleri olsun isterlermiş ve bencil olurlarmış.anna babayla inatlaşırlarmış.anlaşılan 6 ay daha sabradeceğiz.sizede kolay gelsin sevgiler...

selam arkadaşlar benim oğlumda bu ayın 25'inde 2 yaşına girecek inatcılığı,huysuzluğu başladı iştah kesildi acyip yaramazlaştı ve ben kafayı yemek üzereyim hep benim dediğim olsun diyo bu dönemi atlatan anneler bana tavsiyeniz varmı bu durumla nasıl başa çıkacam ayyyy delircem yakında yardııııııımkafamçokkarıştı

benim oğlumda martta 2 yaşını dolduracak inatlığı yok ama sağı solu karıştırıyor
inşallah 3 olana kadar geçer

canım bizimkide 2 yaş sendromunda bende bi yerde okumuştum 2 ila 4 yaş arası büyüklerde ergenlik çağı dedikleri zamanla eşdeğer tutuluyormuş oğlumda çok yaramaz oldu istedikleri olmayınca kendini yerlere atıyor sabrediyorum kendini yere attınmı görmezden geliyorum baktımki olmuyor ilgisini başka yere çekiyorum valla uğraşıom kafamçokkarıştı Allah yardımcımız olsun:1hug:

arkadaşlar paylaşımlarınız için çook teşekkür ederim en azından yalnız olmadığımı bilmek içimi bir nebzede olsa rahatlatı,bir arkadaş iştahı kesildi diyor evet aynen bende aynısını yaşadım çok güzel yiyen çocuk bu dönemde yememeye bir şey beyenmemeye başladı buda beni çok üzüyor ,her istediğini yapayım inatı artmasın diyorum bu seferde tepemize çıkyor olmadık olmadık şeyler istiyor çocuğun elindede kukla olmamak lazım ama ikna etmekte zor ,inanamıyorumyaaa 2 yaşındaki veletlerin yaptığına bak biz koskoca kadınları dert sahibi ettiler çözümler arıyoruz Allahım hepimize sabır versin=))

evet arkadaslar benim kizim boyle degildi iki yasini doldurdugundan beri hic birimize rahat yok butun evi tek basina hallediyor kafayi yemek uzereyim sabretmekten ne istedigini kendide bilmiyor sadece ben oturmayayim yeter surekli birseyler istiyor kendi terliklerini giyiyor sonra bana terliklerimi getiriyor giyiyorum bu sefer kalk yuruyelim diye agliyor hepimize allah sabir versinkafamçokkarıştı

amin canım amin ,bizimkide suya sarmış durumda sürekli ya su içmek istiyor ya ellerini yıkatmak yada bardakla verdiğim suyla oynamak tabiki bu arada üstü başı ayrıca evin bir takım yerleri bu kış ayında su içinde sırılsıklam bende bu huylarından vaz geçiremiyorum birde bizde bir şikayet durumu kızdımı birisi anne baba yada abi yada eline vurdukmu hemen diğer büyükten destek almak amaçlı şikayete koşuyor tabi bu halde bizde yüz vermememiz gerekirken o kadar masum ve cilveli yapıyorki bu işi onu pışpışlamamak elde değil buda ona ayrı bi cesaret veriyor malesef:bbo:

slm arkadaşlar benım sorunum 17 aylık olum var ve geceleri sureklı aglıyarak kalkıyor ve doru duzgun uyumuyor artık cıldırmak uzereyım neden bole dıye ılk olum da bunları yasamadım ve 1.5 yıldır uykusuzum ALLAH saglık versın ama ben de cook buyuk cokuntu sınırlılık hatta hayattan hıc zevk almamaya basladım ne yapacagım bılemıyorum ne olur bılen varsa yardımcı olsun

slm arkadaşlar benım sorunum 17 aylık olum var ve geceleri sureklı aglıyarak kalkıyor ve doru duzgun uyumuyor artık cıldırmak uzereyım neden bole dıye ılk olum da bunları yasamadım ve 1.5 yıldır uykusuzum ALLAH saglık versın ama ben de cook buyuk cokuntu sınırlılık hatta hayattan hıc zevk almamaya basladım ne yapacagım bılemıyorum ne olur bılen varsa yardımcı olsun

arkadaşım karın ağrısı oabilir gaz çıkırıcı bir çay ve yarım kaşık ağrı kesici vererek bir akşam uyut bakalım sonuç ne olacakfisfisfis

:dance:
arkadaşım karın ağrısı oabilir gaz çıkırıcı bir çay ve yarım kaşık ağrı kesici vererek bir akşam uyut bakalım sonuç ne olacakfisfisfis

canım saol doktora goturdum hastada olmustu evın ıcınde nasıl oluyosa sankı karda yattı bogazları ve burnu tıkandı gece uyumaması ıcınde acıkca sı hocaya goturdum lohusalıgımda rahatsız etmısler buyuzden uyuyamıyomus dua verdı onu okuyorum rahatlıyacagını ve artık uyuyacagını soledı allahım coook sukur dıyecem

inş. güzelim ama sen benim dediklerimide uygula bak faydasını görürüsün benim oğlenda öyleydi çünkü bu reçeteyi uygaladıkça rahat ediyorduma.s

Doğal bir tepki

Bu negatif dönemde çocuk dengesiz, olumsuz ve inatçı oluyor. Anne ve babasıyla sürekli çatışma halinde olan çocuk onların istediğinin tam tersini yapıyor. Kısa bir süre öncesine kadar neşeli, söz dinleyen ve kolay yönetilebilen çocuk, birdenbire ters ve huysuz oluyor. Acıbadem Hastanesi’nden Psikolog Penbe Yazıcı bu durumun son derece doğal olduğunu belirterek şunları söylüyor: “2 yaş çocuğunda yargılama düzeyi oldukça yetersizken güçlü irade kombinasyonu onun anne babayla sıkça çatışmasına yol açar. İşte bu çatışmaların en üst noktası öfke nöbetleridir. Bu nöbetler çocuğun mutlaka kötü huylu, iyi yetiştirilmemiş ya da sorunlu olduğu anlamına gelmez. Sadece bu yaşlarda doğal kabul etmemiz gereken kontrolsüzlüğün ifadesi diyebiliriz. Çocukların öfke davranışları ; her şeye itiraz etme, ağlayıp kendini yere atma, başını duvara veya yere vurma, yemeği reddetme, yediği yemeği kusma, eline geçeni fırlatma gibi oldukça çeşitlidir.”

Öfkenin nedenleri

İki yaşına kadar edilgen, bağımlı ve güçsüz olan çocuk, yürüme ve konuşmanın başlamasıyla kendini ifade etmenin yollarını ararken sosyalleşmenin de adımlarını atıyor. Sosyalleşmeye çalışırken de kendilerinde öfkeyi oluşturacak uyaranlarla karşılaşıyorlar. Psikolog Yazıcı bu uyaranları şu başlıklar altında topluyor:

Oyuncağının elinden alınması
Yıkanma
Engellenme
Baskılı tuvalet eğitimi
Yemek yeme
Annenin aşırı koruyucu olması, ailede öfke ve şiddet, çocuğun fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin doyurulmaması,aşırı kuralcı anne-baba davranışları, kardeş kıskançlığı gibi durumlarda da öfke davranışlarıyla karşı karşıya kalınıyor.

Anne ve babaya düşen görevler

Bu dönem anne-baba ve çocuk arasında ilk çekişmelerinde yaşandığı bir dönem olduğu için, onların dengeli ve tutarlı davranışları oldukça önemli. Her şeyden önce anne-baba bu olumsuz tutum ve hırçınlıkların geçici bir durum olduğunu bilerek sabırlı davranmalı, çocuğu katı bir düzene zorlamadan, soğukkanlı bir biçimde çocukla gereksiz çekişmelere girmeden ilgisini oyunlara yönlendirmeli. Psikolog Yazıcı anne ve babalara şu uyarılarda bulunuyor: “ Anne - baba çocuğu korkutmamalı, öfkeyi dindirmek için çocuğun her istediğini yapmaktan kaçınmalı,davranışla uyumlu olmayan gereksiz cezalar uygulamamalı, çocuğun öfkeli davranışları anne-babanın öfkesine yol açmamalıdır. Zaten çocuğun problemi, sakinleşememektir. Anne baba da sinirlenirse çocuğun öfkesi beslenir. Doğru olan çocuğun yanından çıkmak, sakinleşene kadar yalnız bırakmak, daha sonra yanına gelmektir. Unutulmamalı ki bu yaşta çocuğun öfkesi sosyal çevreye uyum çabalarının da bir parçasıdır. Çocuğun her türlü öfkesini kısıtlarsak bu kez öfkeyi kendine yönelten çocuk kendini ısırmaya, saçlarını koparmaya yani kendine zarar vermeye başlar."

Bazen çocuğun öfke krizleri karşısında anne - baba çözüm üretemiyor, hatta çocukla ilişkileri bozulma noktasına geliyor. İşte bu noktada sadece öfke gösteren çocuğun değil ebeveynlerin de profesyonel yardım almalarında fayda var.kafamçokkarıştılaelaelaelaelaefisfisfis

Allah hepimize kolaylık versin arkadaşlar.Benim oğlum şubatın 1 'inde 2sini dolduracak.2-3 hafta önce birden bire çocuğun huyu değişti,herşeye itiraz etmeye ve herkese vurmaya başladı.Bende çok korktum ama ne yapalım çocuk 3 yaş sendromuna girmiş herhalde.Allah sağlık versin de atlatırız inşaallah.Herkese sabır diliyorum (Biraz zor ama :bbo:)...

fisfisfiskızlar bizim canavarda bu döneme girdi gerçekten çok değişti ve çok zor bi çocuk oldu Allah hepimizin yardımcısı olsun bunu atlattıktan sonra bide 3 yaş s endromudamı varkafamçokkarıştı her yaşta bi sorun :bbo: yanmışızsırnaşık şey sağlıklı olsunlar canları sağolsun iyiki var hayatımda hepinize kolay gelsin

Back
X