2009 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

ÇOCUKLUK DÖNEMLERİ

0-1,5 yaş 'emme dönemi'dir. Bu dönemde anne emzirebildiği kadar bebeğini emzirmelidir.
1,5-3 yaş 'anal dönem'dir. Çocuk, dışkısını kendisine ait bir organ gibi algılar. Bu nedenle bu dönemde çocuğa tuvalet terbiyesi verilmemeli. Çocuk bu dönemde ağlatılmamalıdır. Çocukların ağlatılması güven duygusunun zedelenmesine neden olur.
0-3 yaş 'kodlama dönemi'. Bu dönemde beyin yalnızca kodlama yapar, beyinden herhangi bir geri alım beklememek gerekir. Çocuğa renkleri ve sayıları bu dönemde öğretmeye çalışmak büyük hatadır. Çocuğun sosyalleşmesini, arkadaşlarıyla oyuncaklarını paylaşmasını beklememek gerekir. Üç yaşına kadar kimsenin bir anısı yoktur. Çünkü bu yaşa kadar henüz kendimizi fark etmeyiz. Üç yaştan sonra 'ben' fark edilir.
3-4 yaş 'cinsel kimlik' dönemi. Anne ve babanın birlikteliğine en çok ihtiyaç duyulan dönemdir. Bu dönemde anne ve baba çocuğun yanında kesinlikle kavga etmemelidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk da anneyi taklit eder. Bu nedenle anne ve babanın çok olumlu bir tablo sergilemesi gerekir. Bu yaşta çocuğun yaşıtlarıyla beraber olması gerekiyor.
4-11 yaş 'yarış dönemi'. Bu dönemde çocuk yarışır. Kendisini toplumun koyduğu kurallara uymak zorunda hisseder. Çocuk toplumsal kurallara uymak ve kendisini gösterebilmek için yarış halindedir.
12-18 yaş 'ergenlik dönemi'. Bu dönemde çocuk yaşıtlarına benzeme ve onların arasında sivrilme savaşı verir. Çocuğun arkadaşlarını eleştirmemek gerekir

Tatlı-sert otorite kurun

Çocukluk döneminde yaşanan olumsuzluklar ilerleyen yıllarda çocuğu nasıl etkiler?
Bu çok hassas bir konu. Bir günlük bebeğe annesinin kucağında aşı yapılır. Bu kesinlikle yanlıştır. Çünkü anne karnında annesinin kokusunu kodlamıştır ve o kokuyu duyarken bebeğe o acıyı hissetirmemek gerekir. Çünkü beyni bunu kaydeder. 0-4 yaş döneminde kimse bir şey hatırlamaz. Ama hatırlanmayan olaylar yaşamımız boyunca davranışlarımızı etkiler. Bu dönemde beyinde anıların kaydedildiği bölüm olan 'hipokampus' çalışmaz. Onun yerine 'amigdala' fotokopi yapar gibi yaşananları kaydeder. Çocuğun beyni saniyede 30 milyon kayıt yapar. Bu kadar kayıt yapan bir teknoloji yok, olması da mümkün değil. 'Amigdala'nın kaydettikleri yaşam boyunca silinmez.

Psikolojik açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmek için anne ve babalara ne tür görevler düşüyor?
Anne ve babanın tatlı-sert bir otorite kurması gerekir. Komut verme, öğüt verme gibi iletişimin bazı genel kuralları vardır. Bu kurallar çocukla kurulan iletişimde de geçerlidir. Çocukla konuşurken emir cümlesi kullanmamak gerekir. Kendi sorununuzu anlatmak için karşı tarafa kendinizi anlatmanız gerekir. Ancak karşı tarafı dinlemek istiyorsanız, onu ona göstermeniz gerekir. Yani 'Sana ne oldu böyle?' demek yerine, 'Çok üzgün görünüyorsun' denilmelidir. Ebeveynlerin çocuklarıyla empati kurabilmesi onları anlamasıyla mümkün olur. Çocuk davranışları için bazı genel kurallar vardır. Ama bunun dışına çıkan çocuklar da oluyor. Bu gibi durumlarda da bir uzmandan yardım almak zorunlu hale geliyor.

Boyle bır sorunum olmayacak cok sukur.. yanı Allah utandırmasın.. ama baska cocuk dusunmuyorum artık.

Çocuğa güven duygusu nasıl verilir?
Tutarlıysanız çocuğa güven verirsiniz. Söylediğinizi kısa bir süre sonra unutuyorsanız çocukta güvensizlik başlar. Güven şarttır. Annelerden özellikle bu duyguyu beslemelerini istiyorum. Çocuk babasına güvenmeli, babasının güçlü olduğunu bilmeli. Boşanan anne ve babalar için de aynı kural geçerli. Baba yoksa da dede ya da dayı gibi bir akrabanın o duyguyu vermesi gerekir. Çocuk, yaşadığı evine de güvenmelidir. 'Evimiz sağlam, depremde yıkılmaz' gibi sözlerle çocuğa güven verilmelidir. Bu güvenini sarsmamak için çocuğun yanında anne ve babanın 'hastayım' dememesi, hasta olduğunu belli etmemesi gerekiyor. Çocuk anne ve babasının hasta olduğunu duymak istemez

e zaten özelliği terletmesi şortun neden ki ben günde 1.5 -2 saat giyiyorum bazen onunla ipte atlıyorum ve sonuç aynı senin dediğin sırılsıklam oluyorsun peşinden duş ve x-tra jel sürüyorum..

Evrimim gozun aydin, stress olma artik cok sukur gelisimi iyimis kuzumun..

evet super bak bende 3 yas dusunuyordum zaten ikisi arasinda..yani 2012de dogurabilirim:))

Evrimim gozun aydin, stress olma artik cok sukur gelisimi iyimis kuzumun..

Senın nezdinde herkese tesekur edeyım,gozumden kacırdıklarım ya da alıntı yapamadıklarım olabılır.. saolasınız.

evet super bak bende 3 yas dusunuyordum zaten ikisi arasinda..yani 2012de dogurabilirim:))

:) hadı bakalım..

Senın nezdinde herkese tesekur edeyım,gozumden kacırdıklarım ya da alıntı yapamadıklarım olabılır.. saolasınız.

:) hadı bakalım..
yawff evrimim ben kaçırdım hayırdır ne oldu kuzy de bişi mi vardııı gelişimi filan ii yazmış ya hirkes

nur maşşallah musti çok tatlı olmuş allah nazardan korusun.nazar boncuğu takmayı unutma!!
evrim kuziye ve sana çok sevindim.artık üzme kendini.yemediği halde kaç kilo onu çok merak ettim.
nurdan senin için hayırlısı ne ise o olsun inşallah.

geçmiş olsun eşine..
reglim ya ondan.. free time
:1rolleyes:
hadi hayırlısı 2012 nekadar uzak geldi birden..

yawff evrimim ben kaçırdım hayırdır ne oldu kuzy de bişi mi vardııı gelişimi filan ii yazmış ya hirkes

iyi iyi.. bı sorun yok, yedırmekte zorlanıyordum, onu da dr üsteleme dedı.

adam yıyor ama benım zorumla yıyor, sorunum da o.. kendısı ısteyerek yemıyor ve ben artık zorlayarak yedırmekten bıktım.. yoksa benden kacmıyor.. ama sınır sıstemım zayıflayarak yıyor.. kılo alımında bır sorun yok o yuzden.. yemek yeme seklınde sorun var adamda..

Evrim gözün aydın, için rahatlamıştır umarım. Her şeyin yolunda olmasına sevindim.

DERYA alıntılardan gördüm, maşallah taş gibi olmuşsun!

Dondurmamı gömdüm, üstüne de kahve içtim, yetinmedim bir de çiko yedim. Artık gerisini meyve ile tamamlarım. Doruk'la eve geldik, yıkadım sıpamı, besledim, uyuttum. Onur geç gelecek bugün. Kep töreni var okullarında.

Yarın da mezuniyet yemeği var, annem Doruk'a bakacak, biz yemeğe gideceğiz. Bayağı fön falan çektiricem, çok heycanlı :)

Her akşam saat 9 sıralarında bir gürültü, bir gürültü! Garrrrç guurrrççç mobilyalar yer değiştiriyor. Üst kat komşularım her akşam evin dekorasyonunu değiştiriyor sanırım. 2 defa uyandı Doruk sese, oha dedim ben bile, o derece! Muhtemelen yemek yiyorlar ama sandalyeyi kaldırarak değil, sürüyerek taşıyorlar sanırım. Ayrıca kavgalıyız kendileriyle farklı sebeplerden, çok hoş değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…