hamileler dıkkat!
özelikle hamilelikte görülen rahatsızlıklardan biri karpal tünel sendromu’dur. El ve kolda uyuşma ile ortaya çıkan hastalık ilaç veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Op. Dr. Serdar armağan karpal tünel sendromu ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlıyor.
Tuzak nöropati vücudumuzun çeşitli yerlerinde görülen, yakınındaki anatomik yapıların sıkıştırması sonucu buradan geçen sinirin yaralanmasıdır. Karpal tünel sendromu (kts) üst kolda en sık görülen tuzak nöropatidir. Median sinir avuç içi tarafında tam bilek kıvrımında bulunan karpal tünel denilen kanal içinden geçer ve baş, işaret ve orta parmağım avuç içine bakan yüzeyine dağılır. çeşitli nedenlerle burada meydana gelen sıkışma sonucu kts dediğimiz hastalık meydana gelir.
Karpal tünel sendromu’na tetikleyen nedenler nelerdir?
- el bileğinin tekrarlayan hareketi,
- bilek üzerine direkt baskı,
- uzun süreli vibrasyon yapan el aletlerinin kullanılması,
- yanlış pozisyonda bilgisayar kullanımı,
- hamileliğin ilerleyen devreleri,
- romatoit artrit, şeker, hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması)gibi sistemik hastalıklar,
- müzisyenlik, teknisyenlik veya bahçe işleriyle uğraşma.
Karpal tünel sendromu hangi şikâyetlerle ortaya çıkar:
- geceleri uyuşuk el ile uyanma. En çok baş, orta ve işaret parmağında uyuşukluk ve daha sonra bu parmaklarda oluşan ve bazen kola yayılan ağrı başlangıç şikayetidir.
- hastalık tedavi edilmezse özellikle el sıkmada zorlanma, eldeki eşyayı düşürmeler başlar
- daha ileri evrelerde tedavi edilmez ise başparmağın el bileğine yakın avuç içi tarafındaki kasta erimeler başlar.
Karpal tünel sendromu nasıl teşhis edilir?
Hastanın anlatmış olduğu şikayetler ile tanı konur. Kts hastalığın kesin teşhisi iyi bir nörolojik muayene ile başlar daha sonra boyun fıtığını ayırmak için mrı istenir. Ve hastaya emg (sinir iletim testi) tetkiki yaptırılır. Ayrıca sistemik hastalığı ayırmak için gerekli kan tetkikleri istenir (kan şekeri, tiroit hormon seviyeleri, kan sayımı). Bu verileri değerlendiren doktor tanıyı kesinleştirdikten sonra hastalığın tedavisini planlar.
Karpal tünel sendromu’nda tedavi nasıl uygulanır?
Hastanın şikayetleri az ve yeni başlamış ise öncelikle hastalığı tetikleyen şeker gibi sistemik hastalıklar varsa bunlar tedavi edilmeli bunun için dâhiliye uzmanından yardım alınmalıdır.
şikâyetleri devam eden hastaya el bileğini nötral pozisyonda (doğal pozisyonda) tutan atel takılır. Ağrı kesici ve bu bölgedeki ödemi azaltacak ilaçlar verilir. Bilek bölgesine steroid enjeksiyonları denenebilir.
El bileğine yük veren ve median sinirin sıkışmasına sebep olan hareketler yasaklanır. Hastalarımızın % 50’si bu tedaviden sonuç alınır ama dikkat edilmezse şikayetler tekrarlayabilir.
Yukarda saydığımız önlemler ve tedaviden sonuç alamayan hastalarımıza lokal veya genel anestezi altında cerrahi tedavi uygulanır. 3 - 4 cm’lik bir kesi ile mikroskop altında sıkışan sinir üzerindeki bant açılır. Sinir bu girişimle rahatlatılarak hastamızı bezdiren şikâyetlerden kurtulması sağlanır. Aynı gün taburcu edilir. O gece hastamız rahat bir şekilde uyur.
kızlar moralim bozuldu bizim şirkette küçülme var benim müdürümde bugün senin işleri paylaştırıcam dedi doğum iznine daha çok var onun için beni gözden çıkartmışlar anladığım kadarıyla moralım bozuldu ama bir yandan da bebişimi büyütürüm
pembee msjımı tekrar duzelttım ama orasını okumamıssın.elma sırkesı dıorum cok ıyı gelıo gunes lekelerıne.onu pamuga dokup her gun sılıosun.halamda vardı baya koyu renk olmustu alnında falan duzenlı kullnadı sımdı gectı.haberın olsun denemek ıstersen
5848 demetcim ya kocasına üçüncü tabakla bebişi haber veren kimdi kızlar ondan fikir al bak o bu işin duayeni.özel bişi yapmak istiyorsan adres o yaniii.
İzmir
Türkiye'den sıkıldığım zaman İzmir'e giderim ben.
Simite gevrek deriz biz...
Çekirdeğe çiğdem.
Kordon elektrik aleti değildir.
Kumru da kuş değildir bizim için...
Yengen'i yeriz.
Sen sigorta dersin...
Biz asfalya deriz.
Uzatmayız...
Gidiyom geliyom deriz.
Domates dediğin, domat işte.
Evimiz isterse 800 metrekare olsun, balkonda otururuz. Hıdrellez filan gibi mazeretler uydurur, sabaha kadar sokaklarda içeriz. Bi oturuşta 60'ar 80'er midye yeriz, istifno severiz, cibez'e bayılırız; gece 3-4 gibi boyoz'a dalmazsak, kan şekerimiz düşer! Boş lafa karnımız toktur bu arada, tırışkadan teyyare gibi atasözlerimiz vardır...
*
Paraşüt kulesinden atlamayana kız vermezler; kızlarımızı da tavlayamazsın ha... Canı çekerse, o seni tavlar! Liseye giden kızının erkek arkadaşının olması kasmaz babaları; kendilerinin de kız arkadaşı vardı lisede... Bak iddia ediyorum, okey şampiyonası düzenlense, İzmirli kadınlar alır kupayı... Erkekleriyle kahveye giderler çünkü... Şaşırdın di mi? Al buna da şaşır, nargile içerler... Askılı giyerler, şortla gezerler, öküz gibi bakarsan, bi çakar, bi de duvardan yersin... Gönül Yazar'ız, Sezen Aksu'yuz; bir gül takıp da saçlarına, çıktı mı deprem sanırdın kantosuna, Karantinalı Despina'yız... Sensin Varoş! Biz tenekeli mahallede bile el ele gezeriz.
*
Erkeklerimiz de fena değildir hani... Detaya girmeyeyim, Ayhan Işık, Metin Oktay, Mustafa Denizli mesela, bi fikir verir sana... Ertuğrul Özkök'ün kırdığı cevizleri okuyoruz; eşi kafasına ütü atmış... Ayıptır söylemesi, Mahsun Kırmızıgül'le Alişan'ı ayırt edemeyiz biz.
*
Gülümseriz.
*
Enginarın başkentidir; İzmirlidir incir. Kazandibi hemşeri... 78 çeşit köftemiz olduğu için, McDonald's'ın bunalıma girdiği tek şehirdir... Zeytinyağı severiz, dünyanın en boktan durumuna bile düşsek, zeytinyağı gibi üste çıkmayı daha çok severiz... Sana ne birader, keyfimizin káhyasıyız, yazlıklara gitmek için 8 şeritli otoyol yaptık; Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Karaburun, Çeşme, öbür tarafta Dikili, Foça, çipurayız... Pak Bahadur'u özleriz... Durup dururken faytona bineriz, bi yere gitmeyiz aslında, öööle turlarız... Hava güzel, daralırız, okulu ekeriz. Mezun olduktan sonra öğretmeniyle kadeh tokuşturmayan öğrenciyi zor bulursun İzmir'de.
*
Siz sembol diyorsunuz ama, saat kaç diye Saat Kulesi'ne bakanı bulamazsın, altında buluşanlar bile zahmet edip kafasını kaldırmaz, birbirine sorar saati! Rahatızdır... Çocukları Kemeraltı'da kaybederiz, alışverişe devam ederiz, esnaftan biri bulup getirir, çıkışta Kemeraltı Karakolu'ndan alırız... Ağlayıp zırlamak bi yana, çoğu dondurmayı bitirmediği için ayrılmak istemez karakoldan, iyi mi... Aceleye gelemeyiz! Bir sene önceden duyurmaya başla, de ki, 22 Ağustos saat 20'de tiyatro başlıyor... 20.30'da geliriz... Sanatçılar da İzmirliyse, tiyatro zaten 21'de filan başlar... Uçak 6 saat rötar yapsın, istifimizi bozmayız, bizim için ekstra bira içme vesilesidir bu... Kuyruk olmaz, çünkü kuyruk varsa, İzmirli sıkılır, gider. Pratiktir... 201 sokağı bulduysan, yanındaki 202'dir. Tek tek isim vermeye üşeniriz.
*
35'imiz var.
35 buçuğumuz da var.
34 plaka gördük mü, kapışırız... Arkadan sirenleriyle isterse Cumhurbaşkanı gelsin, bana mı sordu, tarladan gitsin, makam arabasına yol vermeyiz.
*
Özetle, arızayız!
*
Erkek çocuklarına en çok "Efe" adı konulan şehirdir orası... Zeybek duyduğumuzda, içimiz cız eder, kalkar oynarız. Hasan Tahsin orada, Kubilay orada, Latife Hanım orada, Zübeyde Hanım bize emanet, bize... Mustafa Kemal de, ağlar kadınlarımız... Sokak sokak, bulvar bulvar, Milli Mücadele Müzesi'dir... İstanbul'daki gibi Birinci Ahmet Çeşmesi falan yoktur orada... Ankara'daki gibi Cinnah Caddesi, Arjantin Caddesi de bulamazsın pek...
teşekür ederim ayfercım kocam alıştırdı bana nargıle içmeyi ayy her hafta içerdık özledim valla o gunleri
kızlar merhaba;
henüz iki saat önce keşfettim burayı bayıldım walla...
13+2 günlüğüm bende.
umarım güzel paylaşımlar yaparız.
aranıza hoşbuldum yanekaydirigubbakcemile3
Güzel hamişler bugü nasılsınız bakalım??? ben dün doktordaydım ikili test sonucumu aldım iyi çıktıçok şükür üçlü test dedi yok istemiyorum dedim...kafamı boşa bulandıramam oransal rakamlarla valla bu yeterli zaten oğlumdada yaptırmamıştım dedim...tamam dedi neyseki...17 nisanda görücem kuzumu..ozaman gerçekten kızmı daha net öğreniriz inşallah...istanbullu hamişler buluşma varmı buluşma??
Hamilelik döneminde cinsel yaşam
Coşkun Bel
Psikiyatri Uzmanı Dr. Evrim Erbek, gebeliği tehdit eden tıbbi bir durum yoksa, çiftlerin hamilelik süresince güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girebileceğini belirtti.
Dr. Evrim Erbek şöyle devam etti:
Bazı durumlarda sınırlama getirilebilir
"Hamilelik, cinsellik de dahil olmak üzere, birçok alanda partnerlerin yaşamında değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Eğer gebeliği tehdit eden tıbbi bir durum yoksa çiftler hamilelik süresince güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girebilirler. Fetus, korunaklı amnion sıvısının içinde güvendedir. Sık tekrarlayan düşük, erken doğum öyküsü, çoklu gebelik, erken membran rüptürü, düşük tehditi, ilişki sırasında ağrı ve kanamanın olduğu bazı durumlarda cinsel ilişkiye kadın doğum uzmanı tarafından sınırlandırma getirilebilir. Hamileliğin ilk üç ayında pek çok kadın bulantı, kusma ve halsizlik gibi; cinsel arzu ve isteği azaltan bir dizi fiziksel yakınmalar ve düşük yapma kaygısı yaşarlar. Bu durumda cinsel ilişki ilgi çekici gelmeyebilir. Sık idrara çıkma hissi de bazen ilişkiyi zora sokabilir…
Yan yana pozisyonlar tercih edilmelidir
Memede hassasiyet, hamileliğin ilk üç ayında başlar ve hamileliğin sonuna kadar devam eder. Bazı kadınlar bu dönemdeki meme uyarılmasından rahatsız olurken, bazıları bu durumdan hoşlanabilirler. Hamilelikte cinsellik söz konusu olduğunda en temel nokta annenin rahatıdır, bu rahatlığı sağlamak için farklı ilişki pozisyonları denenebilir. Cinsel birleşme sırasında, partnerin kilosu, rahatsız edici olabilir. Bu dönemde yan yana pozisyonlar, yüz-yüze olanlara tercih edilmelidir. Eğer seks sırasında iç organlarda rahatsız edici bir baskı hissi olursa penisin derin girişlerinden kaçınılması uygun olabilir. Kadının üst konumda olduğu ilişki tarzı daha derin bir giriş sağlar ancak kontrolün kadında kalmasına da olanak tanır. Meme uyarılması, hafif bir sıvı salınımı yapar, bu normal ve zararsızdır. Erken doğum riskinin olduğu çoklu gebelik gibi durumlarda, doktor son 3 ayda meme uyarılmasını da içeren cinsel ilişki ve orgazm yaşantısından kaçınılmasını önerebilir.
Cinsel birleşme olmadan da, cinsellik yaşanabilir
Hamilelik döneminin ilk üç ayında devam eden huzursuzluklar ve sıkıntılar, ikinci üç ayda genellikle biter. Pek çok kadın bu dönemde, enerjilerinin geri geldiğini ve cinsel arzularında bir artış olduğunu ifade ederler. Vajina ve bebeğin konumu ile de bağlantılı olarak, kadınlar bu dönemde daha çok uyarıldıklarını ve cinsel haz aldıklarını söylemektedirler. Tüm bunların dışında asıl önemli olan partnerlerin aralarında oluşturdukları ortak dildir. Cinsel birleşme olmadan da, cinsellik yaşanabilir. Sarılma, dokunma ve masaj tekniklerini denenebilir. Her iki taraf için de önemli olan uyumu yakalamaktır. Hamile kadınların çoğu bebeğin zarar göreceği ve düşük yapacakları kaygısı ve yanlış inanışlar nedeniyle gebelik süresince cinsel ilişkiye girmekten kaçınırlar. Yapılan çalışmalar hamile kadınların gebelikte cinsellikle ilgili kaygılarını doktorlarına danışmaktan kaçındıklarını, çok az hamile kadının bu konuyu rahatlıkla doktoruyla konuşabildiğini, doktorların da bu konuyu hastalarıyla açıkça konuşmaktan kaçındığını göstermektedir. Hamilelerin her konuda olduğu gibi cinsel yaşamlarını etkileyen kaygılarını da rahatlıkla doktorlarına danışabilmeleri, hamilelik süresince daha doyumlu bir cinsellik yaşamalarına yardımcı olur."
paylaşım için teşekürler canım
sizlere bişey mı somk istiyorum kocanızla arkadasmı oldunuz gece
özgeee
yuzdekı çiller ıcın sana bısıy tavsıye edeyım.pılav yaparken prıncın nısastası gtsın dıe yıkıos ya o suyu dokme.onunla yuzunu yıka aklına geldıkce.çilleri gecırıo.
bız 3 ay bıtene kadar arkadası gec kardeş olmustuk ama sımdı yenıden nıkah kıydıkkaydirigubbakcemile3
canım benım ıcın farketmedı. her zamankı gibi oldu.arkadaşlar bşiy soracağım ağda yaptıran var mı varsa acıdı mı bu hafta mutlaka gitmem lazım artık mağara adamı olmadan gideyim diyorum ama bazı arkadaşlarım çok daha fazla acıyor dedi deneyimi olan var mı?
hadi ya neler duyuyorum böyle. Sen nerden biliyosun bacım?
Ya bize doktor bişi söylemedi bu konu hakkında belki unuttu. Bende birşey soramadım utandımbiz hala kardeş gibiyiz. Ama adam yakında duvara tırmanabilir kaydirigubbakcemile3
arkadaşlar bşiy soracağım ağda yaptıran var mı varsa acıdı mı bu hafta mutlaka gitmem lazım artık mağara adamı olmadan gideyim diyorum ama bazı arkadaşlarım çok daha fazla acıyor dedi deneyimi olan var mı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?