çalışan anneler...aşağıdaki yazı işinize yarar diye düşündüm:)))
Tüm itirazlara rağmen çocuk da yaparız kariyer de… Ama bazen bu ikisini bir arada yürütmekte zorlanırız da… Rollerimiz çatışmaya başladığında tercihlerimiz bizi yanıltabilir de. Çocuk bakımında hataya düşmemiz kolaylaşır. Oysa çalışan anneler olarak hangi davranışların hata olduğunu bilirsek, kendimizi çocuk bakımında doğru yola sokabiliriz.
Pediatrist - Pediatrik Nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, çalışan annelerin hatalarından yola çıkarak çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. İşte, o tavsiyeler…
Çalışan annelerin en çok yaptığı hatalar nelerdir?
Çalışan anneler çocuk şımarır diye ağlatarak büyütürler çocuklarını. Çocukla tamamen ipleri koparırlar ve çocuk anneyi reddetmeye başlar. Bu hata sonucu çocuk ağlar, agresiftir, uykuları bozulur, yemek istemez, sizi reddeder. Bu durumu yaratmak çok yanlıştır.
Bu tip durumlarda sonuçlar çok dramatik olur. Evde huzursuzluk oluşur ve anneler çareyi çocuğu ayrı bir yatakta yatırmakta bulurlar. Oysa 0-3 yaş çocuğu gece uyanır ve annesini görmek ister. Annesini bulamazsa görmek için sayısız defalar kalkmaya başlar.
O nedenle bebeklik döneminde çocuğun aile odasında ayrı bir yatakta yatması iyi olur. Çocuk, herhangi bir şekilde uyandığı zaman annesinin varlığını fark edebilecek şekilde yatmalıdır.
Çalışan anneler çocuklarıyla nasıl zaman geçirmeli?
Çalışan anneler işten gelir gelmez paltolarını atıp, “Sen onunla ilgilen, ben yemeğini hazırlayayım, en hijyenik şekilde, en güzel bir şekilde mamasını hazırlayayım” diyorlar.
“Tamam hazırladım, sen şimdi besle, ben sonra onunla oyun oynarım” diyorlar. Bu tutum yanlıştır.
0-3 yaşta eve gelen anne çocuğuna ayıracağı zamanda onu uyutmalı, beslemeli, altını değiştirmeli ve banyosunu yaptırmalıdır. Bunları bebeği ağlatmadan, tam onun istediği şekilde yapmalıdır.
Bebeğin isteklerine uyun
Günümüzde sallayarak uyutmak yeni annelere pek uygun gelmiyor. Ancak sallamayı yetişkinler değil, bebekler keşfetmiştir.
Aynı şekilde bebeğin emzikle uyuması da günümüzde pek kabul edilmiyor. Ama emziği de yine bebek keşfetmiştir.
O nedenle bebeğin talebi neyse uykuya o şekilde geçmeli. Bebek nasıl mutlu yıkanıyorsa, nasıl mutlu altı alınıyorsa ve nasıl mutlu besleniyorsa öyle beslenmelidir. 0-3 yaşta çalışan annenin kaliteli zamanını bu aktiviteler doldurmalıdır.
Doğum yapan kadın çalışmayı bırakmalı mı?
Doğum yapan kadın çalışmaya devam etmelidir. “Çocuklara şöyle davranın, böyle davranın, şu fedakarlıkları yapın” derken kişiyi ihmal etmemek gerekir. Çünkü kadın üretim dönemindedir ve çalışmalıdır.
Hiçbir zaman bir kişiyi mutsuz ederek, onun ilerlemesine engel olarak, onun bir başkası için daha yararlı olabileceğini iddia etmemek gerekir. Anne doğurmalı ve çalışmaya devam etmelidir.
Bakıcıyı değiştirmeyin
Anne çalışırken evde çocuğa bir bakıcı bakabilir. Bu kişinin tek yüz olması, değişmemesi önemlidir. Çünkü üç yaşına kadar bebek, onu besleyen yüze yönelir. Onun ilk tercihi annesidir. Ancak ikinci bir yüzse onu besleyen, bu yüz değişmemelidir.
Bakıcı seçilirken doğru karar vermeli, değiştirme ihtimali olmayan biri tercih edilmelidir.
Benim Kuzeyim de emmeden asla uykuya dalamiyor.geceleri de sık sık uyanip yine emerek geri uyuyor. Bu daha ne kadar devam edecek acaba boyle? Memeden kesilme zamani gelince napicaz? Uykusuz kalmak bir yana beni ilerisi dusunduruyor. Kendi kendine uyumayi nasil ogretecegiz? Boyut yayin grubunun uykuyla ilgili bir kitabinda kontrollu aglama yontemiyle alisir,baska yolu yok diyor. Ama ben aglamasina dayanamam oglusun. Hem yine ayni yayin evinden cikan sabiha paktuna keskinin kitaplaeinda da ilk 3yas asla aglamamali diyor zaten ki bazi arkadaslarin dedigi gibi sabiha hoca cok degerli bir bilim insani. Yani kisacasi ben aglatarak uyumasini bekeleyemem bebegimin. Ee peki napicaz arkadaslar?
Oglus bizim odamizdaki park yataginda yatiyordu. Ama bir sur
edir annemlerle yazliktayiz. Burda benimle beraber koca karyol
ada yatmaya alisti. Bir uctan bir uca geziyor. 2gun sonra donuyoruz eve. Bu konuda danapicagimi bilmiyorum. Off ne zormus cocuk yetistirmek. Yapacagim bir hatanin cocugun yasaminj etkileyecegini dusunmek cok geriyor insani. Rahat olmaya calisiyorum ama arada geriliyorum iste. Kotu bir anne miyim acaba diye uzuluyorum. Yemek konusunda da boyle. Yaz basi dan beri eski istahi yok kuzeyin. Pek bisey yemedigi gunler oluyor mesela. Sadece beni emerek duruyor neredeyse. Dis cikarma da eklendi tabi bu duruma. Buna da kafam bozuluyor arada.
Yazlikta surekli disarilarda olmaya alisti benim kuzu. Bakalim eve gidince nolacak. Ama bu uyku isine bir care bulmak gerek. Ne onerirsiniz kizlar???
satinezgicim,hala aynı durumdayız ne yazık ki..Benim Kuzeyim de emmeden asla uykuya dalamiyor.geceleri de sık sık uyanip yine emerek geri uyuyor. Bu daha ne kadar devam edecek acaba boyle? Memeden kesilme zamani gelince napicaz? Uykusuz kalmak bir yana beni ilerisi dusunduruyor. Kendi kendine uyumayi nasil ogretecegiz? Boyut yayin grubunun uykuyla ilgili bir kitabinda kontrollu aglama yontemiyle alisir,baska yolu yok diyor. Ama ben aglamasina dayanamam oglusun. Hem yine ayni yayin evinden cikan sabiha paktuna keskinin kitaplaeinda da ilk 3yas asla aglamamali diyor zaten ki bazi arkadaslarin dedigi gibi sabiha hoca cok degerli bir bilim insani. Yani kisacasi ben aglatarak uyumasini bekeleyemem bebegimin. Ee peki napicaz arkadaslar?
Oglus bizim odamizdaki park yataginda yatiyordu. Ama bir sur
edir annemlerle yazliktayiz. Burda benimle beraber koca karyol
ada yatmaya alisti. Bir uctan bir uca geziyor. 2gun sonra donuyoruz eve. Bu konuda danapicagimi bilmiyorum. Off ne zormus cocuk yetistirmek. Yapacagim bir hatanin cocugun yasaminj etkileyecegini dusunmek cok geriyor insani. Rahat olmaya calisiyorum ama arada geriliyorum iste. Kotu bir anne miyim acaba diye uzuluyorum. Yemek konusunda da boyle. Yaz basi dan beri eski istahi yok kuzeyin. Pek bisey yemedigi gunler oluyor mesela. Sadece beni emerek duruyor neredeyse. Dis cikarma da eklendi tabi bu duruma. Buna da kafam bozuluyor arada.
Yazlikta surekli disarilarda olmaya alisti benim kuzu. Bakalim eve gidince nolacak. Ama bu uyku isine bir care bulmak gerek. Ne onerirsiniz kizlar???
satinezgi valalhi aynen cemrede memede emerek uyuyo.. bazen bende çok uykusu geldiğinde bırakıyorum beşiğine başlıyo ağlamaya.. şarkı söylüyorum olmuyo, konuşuyorum, masal anlatıyorum olmuyo, iyice ağlıyo.. bazen daha ağlamadan başlıyorum şarkılara ninnilere ama fayda etmiyo.. öyle bi ağlıyoki bütün yastık gözyaşlarından ıslanıyo, bazen yara eğilip eğilip ağlıyo, kıyamıyorum alıyorum kucağıma.. zaten babası benim kadar bile dayanamıyo odadan kaçıyo bazen balkona kaçıyo sesini duymasın diye.. babamız dahada dayanamıyo.. "bırak diyo yemişim diyo bilmem ne bilimadamını bırak al memede uyusun diyo" ben zaten o ağlarken içim burkuluyo.. nasıl öğretçez hiç bilmiyorum..
bide gecelerşi çok üstünü açıyo.. kalktıkça hep örtüyorum.. örtünün altından çok üstünde uyumayı tercih ediyo kızçem
hadi şimdi sıcak açılsada üşümez diyorum önümüz kış napçaz hiç bilmiyorum.. hiç bişey örtemiyorum üztüne bacakları hemen yukarı kaldırıyo, zorlayıncada sinir oluyo..
satinezgicim,hala aynı durumdayız ne yazık ki..uykusuzluktan buna benzedim sanırım artık
geçen hafta 2 gün sadece 4 kere uyanınca ,dedim ki düzeliyoruz inşallah ama sonrasında intikamı çok acı oldu,dün gece 9:20 de girdiğimiz odadan ,ben saat 11:30 da çıktım.ve 45 dk.da bir uyanmaya devam etti.Ata sadece uynadığında bazen,kucağıma almadan uyuyabiliyor.su içiriyorum,sırtını okşuyorum .dönüp yatıyor.ama ne dönmek yatakta(bizim odada oyun parkı yatağında)deymedik yer bırakmadan.o yüzden benim yanımıza alıp yatma şansım da yok inanılmaz deli yatıyor,zira düşmüşlüğe de var yataktan..
memeden ne zaman kemeli acaba bilmyorum,1 yaştan sonra sanırım.zaten ben tek taraftan emziriyorum zaten.ayy bi de fiziksel olarak görseniz beni,2 taraf arasında 2 beden fark var neredeyse..ayy konudan konuya atlıyorum kusura bakmayın..
kötü anne deme sakın,çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek isteyen anne diyelim:)
uyku olayına çözüm bulursanız minnettar kalıcam ben de,zira böyle devam ederse gözaltı torbalarım estetik ameliyatsız düzelmicekk
farklı bi soru sorucam kızlar:15 eylülde 2 günlüğüne yurtdışına çıkmam gerek iş için.bebeğinden ayrı kalan oldu mu bu şekilde?
umarım çok içmiyosundur,ben de bazen dayanamayıp,günde 1-2 tane içiyorum.hamileliğim de dahil 1 ay öncesine akdar 1 nefes bile çekmemiştim.ama emzirme azalınca sanırım psikolojik olarak,sanki yeni bırakıyomuşum gibi oldum.ve bu uykusuzluk içinde bir de o stresi kaldıramadım ne yazık ki.ama vicadnım da sızlamıyo değil..hayırr henüz memeden kesmeyin sakın.kesmesi gereken biri varsa oda benim çünkü sigara kullanıyorum.düşün ben bile kesmiyosam 2 yaşına kadar emsin bence.
uyku düzeni hiç bir zaman olmadı sanırım ata'nın öyleyse belli saat belirleyen ve uyutma yönteminiz nasılsa öyle devam edin hep benim kzımda öyleydi şimdi iyiyiz saatımız belli uyutma yöntemimiz belli.bide malum havalar sıcak terletmemek için camı açıyorum oda serin oluyo daha kolay uykuya dalıyo
2 gün ayrı kalmadım ben inş. cabucak gidip cabucak gelirsinizz..
benim oğlum memeyi bırakalı 2 ay oluyo zaten en bastan beri sütüm azdı oda sonunda bıraktı bıraktıktan sonra gece uyanmaları azaldı çok sükür ama hala bir gece bile uyanmadan yatmadı. geceleri her uyandığında biberonla su veriyorum sonra tekrar uyuyoo.. ama acıkınca gözlerini açıyo yani uyanıyo busefer mama vermek zorunda kalıyorum ama bu genelde sabaha karsı oluyo.. söyle gece yatıp sabah kalkıcamız günler nerelerde merak ediyorum doğrusu. bizimki hala beşiğinde yatmıyo yer yatağında yatıyo beşiğe nasıl alısıcak hala bi fikrim yok.. şimdi havalar sıcak diye üzerini örtmüyorum zaten örtsemde sizinkiler gibi üzerini açıp örtünün üstünde yatıyor.. ama havalar serinleyince uyku tulumu almayı düşünüyorum yoksa üzerinde hayatta yorgan tutmaz çok deli yatıyor.. bizdede durumlar böyle
canım işte her çocuk farklı oluyor,ablamın kızı gece acıkmaz hiç,ki normalde yemesi maşallah çok iyidir.ama işte bazı çocuk da yatmadan mama versen de acıkıyor.belki uyku öncesinde kaşık mamalrından irmikli,tahıllı falan tok tutar.
yoksa da bir saat belirleyebilrsin.mesela gece 3 veya 4. her gece o saatlerde mama ver.bir ark. bu şekilde alıştırdı kızını.kalkabilirse kızından önce uyanıyor ve mamasını hazırlıyor,uyanmadan veriyor uykusunda içiyor resmen,ve devam ediyor.uyanmıyor bile kızı.
ya kizlar bir sorum var simdi benim kiz arkadas özel dr götürüyor kizini 14 aylik 12500 gr gelmis dr da kilosu fazla dikkat et demis etin icinde kemik gelismez diye yani öyle demis simdi burda bizimkiler daha 11 aylik olacak normal ne kadar olmasi gerekiyorki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?