2010 Ekim Bebekleri Büyürken...

kızlar merhaba hepimizin bebekleri aynı ayda doğdular ve benim kızım hala nerdeyse hiç konuşmuyor sizinkiler nasıl merak ediyorum!!!

canım walla nerdeyse aynı durumdayız,çok taktım ben de kafama bu ara.bir konuşma terapistiyle görüştüm,şu an geç kalmış konuşma durumnda dedi.bu yaşta 50 kelimelik bir konuşma gerekirdi diyor. Ata 10 aylıkken söylediği kelimeleri söylemiyor artık.işine gelirse anne baba,bi de değişik kelimler,çiçek,toka vs...
terapist dedi ki,önce işitme testi sonra nörologla görüşün dedi. sonra bana gelin diyo.işitmesinde hiçbir sorun yok,bizden iyi kulağı maşallah,en kısık seslerde bizi uyarıyor..zekasıyla ilgili bir sorun yok eminiz,herşeyi anlıyor,anlatıyor..o yüzden nörolgda hırpalansın istemiyorum.bi sürü test falan isticektir.ne yapmak lazım bilmiyorum.şaşırdım walla...
önerisi olan varsa memnuniyetle denerim..
bu arada evde devamlı konuşulur kendisiyle,anlatırız,konuşuruz ,bakıcısı da biz de.hem de doğduğpundan beri,herşeyi açıklarım..bir dönem çok bakcıı değiştirdik o zaman bırkamıştı konuşmayı.sanırım ondan oldu..

Canım çok da takma kafanı her şeyi anlıyor, anlatıyorsa önemli bir sorun yoktur, ki sorun olsa zaten siz farkederdiniz, senin de çok titiz ve ne kadar araştırmacı olduğunu az çok biliyoruz artık. Benim görümcemin kızı da çok geç konuşmaya başladı. iki buçuk yaşındayken hala doğru düzgün anne, dede dışında kelime söylemiyordu. yine de her istediğini anlatıyor, her söyleneni anlıyordu. bir sorunu da çıkmadı maşallah şimdi 3;5 yaşında ve konuşuyor, her eşyi söylüyor. Yine de çok geveze değil. Biraz yapısı da öyle olabilir. O annesiyle yalnız büyüdü çok kişi yoktu çevresinde. bir de doktor işaretlerle ya da bazı seslerle her söylediğini anlatıyorsa konuşmak içn kendini zorlamaz, tembellik yapar demiş. yani bir şey istediğinde işaret edip ıı ıııı diyorsa ve anne de onu anlayıp veriyorsa o da kendini konuşmak için yormuyormuş.
Umarım Ata'nın da dili çözülür yakında:))

Bizimkisi de çok geveze olmaya başladı. hem de daha son bir aydır. Öncesinde de konuşuyordu belli kelimelerle ama şimdi sanki bir anda çözüldü biriktirip. bir de papağan gibi ağzımızdan ne çıkarsa anında kapıyor. Dedesinin ağzından geçen bir küfür(pez.....k) kaçtı ki çok kızdım babama, çünkü hemen söylemeye başladı. Ali babanın ciftliği şarkısını söylüyordu geçen, ben ninni olarak çok söyledim baktım ezberlemiş. Çocuktan çocuğa değişiyor işte ben de 10 aylık cümle kurup 9 aylık yürüyormuşum. Rüzgar 16 aylıkken yürümeye başladı. Sorun yoksa takılmamak lazım. her şeyi zamanı gelince yapıyorlar.

Tuvalet meselesine gelince. geçen ay kakasını, yapmadan önce ya da yaparken söylüyordu. Tuvalete oturtmaya başladık. Çok güzel 2-3 kere yaptı. Alkışladık, sevindik, sifonu çektik eğlendik. Sonra nedense zor gelmeye mi başladı nedir. Bıraktı söylemeyi. Yaptıktan sonra geliyor kaka diye hiç bir şey anlamadım bu işten. Nasıl bırakılacak bu bez bakalım.

benim oglumda tamda esinruzgarin dedigi gibi son 1-2aydir bir anda acildi normalde tek kelimeyle derdini anlatiyordu 100e yakin kelime biliyordu ama tatilden gelince 3kelimeli cumleler kurmaya basladi,zit kelimeleri anlamlariyla biliyor sicak-soguk buyuk-kucuk vs. 10a kadar sayiyor(1_5 atliyor) 8tane falan rengi taniyor vs. vs.
bazilari onaylamayabilir ama benim oglum pepeyi izliyor onunla beraber izleyip beraber sayiyoruz,renkleri tekrarliyoruz, orada olanlari ona konusarak anlatiyorum arada ogluma soruyorum
ama esinruzgarin dedigi gibi son zamanda dili biranda cozuldu sanki ))

tuvalet konusuna gelince bir sure once oglum kakasini tuvalete yapti ve korkup birdaha yapmamisti simdi yeni yeni yaparken anne kaka diyor bende lazimligina oturtuyorum bakiyorum yapmiyor klozete tutuyorum ama yok yapmiyor sadece soylerrken bezine yaptiysa biraz o daha sonra bezini baglayincada yapmiyor hatta gecen gun lazimligina oturunca aldim oyuncaklari, bak oglum aslanin da yapiyor zurafada yapiyor falan sonra sozde aslani konusturarak
-Fatih hadi kakani yap bende goreyim falan diye konusturdum
hadi oglum yap gorsun dedim artik nasil bunalttiysam
oglum eliyle poposunu tutarak
-bak ayyan kaka bobudu,kaka bobudu pamam(bak aslan kaka bozuldu tamam) dedi

kaka bozulmuş mu ahahahahaaa ilahi fatihcik çok güldüm vallaha.
bir şeyleri bıraktırmak için bak bozuldu tamam demişsiniz herhalde. o da böyle bulmuş çıkış yolunu. Ya bu çocuklar çok acayip oluyorlar.

Rüzgar da geçen gelmiş "anne orda sallaalılangos bastı " diye anlatmaya başladı. gittim baktım bahçede bir salyangoza basmış ezmiş. Ağlar gibi yaptım, bak oğlum çok yazık, uf olmuş, acımış, bir daha yapma! falan diye anlatmaya çalışıyorum o da "özür özür" diye eğilip almaya çalışıyor, napıcaksın dedim. öpecekmiş düzelsin diye. ahh öğrenecekler inşallah her şeyi zamanla.

izin verseydin opmesine ))
saka bir yana ne kadar yufka yurekliler dimi? cok masum cok saf lar, benim oglumda bana bisey yapinca hafiften dudaklarimi bukuyorum hemen gelip opuyor
bu arada birde bazen bana ismimle sesleniyor bayiliyorum
gerci tek bana degil ben bazen anneme babama isimlerini kisaltarak hitap ediyorum oglumda gecen gun anneanesini gecirirken
-tato(fatos) dit baa baaay dedi cok sevimliydi :))

benim kızımda izliyor pepeyi saatlerini bile biliyor
günde 2 saat izleyebilir
her yer öyle diyor
benim kızım sadece beyaz ve siyah renkleri biliyor
1-2-3 o kadar
deve cüce yapıyor
tuvalet eğitimini bende ertelemiş bulunmaktayım
cuma akşamı kakasını klozette yapmak istedi herşey süper..
mutfağa gidip gelmemle dengeyi bozup sarsılmış dolayısıyla düşmek üzere ağlamasına çığlık attım korktum
hafta sonu kakasını hiç yapmadı korktu
armut,kayısı bol su yedik fayda etmedi.
pzts annemin yanında yapmış. rahatladım
eltim ergen ve cocuk psikolog geçen gün konuştuk
geceleri bağlayıp gündüzleri çıkarmak bile dengesini bozuyormuş ikilemde kalıyormuş
o yüzden 1 kere söylerse 2 kere söylemiyormuş vs...
seneye bakalı hiç içim raht değil bu sıcaklarda bezin olduğu yer komple isilik

esincim inşallah dediğin gibi olur,bir an önce çözülür dili..aynen dediğin gibi tembellik ediyor,her istediğini anlatabilince konuşmaya zorlamıyo kendini.ilk cümlelerinde müjdeliycem burdan:)
tuvalet konusunda biz de başarısızız.kabız oluyor Ata.ben de seneye erteledim,yapacak bişi yok.
ata pepee yi izlemiyor artık.tv ye pek düşkün değil.ama olimpiyatlara bayıldık.haltere bayıldı özellikleevde bulduğu karton sopayı halter yapıp kaldırıyo hem de aynen gördüğü gibi.yerden alıyo ayy bi de ayyy ahh falan diye seler çıakrıyo zorlanıyomuş gibi...

dün bi film izliyodum,izlemek ddil de aslında göz ucuyla bakıyodum,bi yandan oğlumla yerde oynuyoruz,sadece 1 sahnede ateş etti adam.ben gördüğünü bile fark etmedim Atanın.normalde açmam böyle filmler kulak dolgunlıuğu bile olmasın diye.öyle tesadüf oldu. neysse 2 saat sonra çekmeceden maşayı alıp havaya doğrulttu ve dıkş bıkş gibi sesler çıkarmaya başladı.önce anlamadım.aa bi baktım ateş ediyo resmen..şok oldum.herşeyi anında kapıyolar.çok diikatli olmak lazım ççokkkk..

canım kıyamam çok korktu demek ki.bi süre sen de erteliceksin mecburen tuvalet olayını neyse canları saolsun..
isilik için hametan diye bi krem kullandım,anında sonuç aldım,çok memnun kaldım.bu arada ben tuvalete yapmasa da ,bezini açıyorum,külot giydiriyorum en azından isilik olmuyo,ve çamaşıra alışıyo,tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Benim de en büyük endişlerimden şu şiddet içerikli filmler, çizgifilmler, oyuncaklar. Hiç istemiyorum öğrensin. Bir arkadaşım da benim gibi düşünüyordu. sonra çocuğu biraz büyüyünce parkta bahçede, komşunun çocuğunda gördükçe tutturmuş tabanca diye, su tabancası vs. almak zorunda kalmışlar en sonunda. Ne kadar geciktirirsek o kadar kar tabi yine de eninde sonunda öğrenecekler. savaşın, silahların oyun oyuncak olarak bu kadar küçük yaşta beyinlere işlendiği bir tüketim ve yozlaşma çağında yaşıyoruz. Gerçek bu.

Herkese iyi kandiller...

tabii ki bir yerlerde görecekler ama en aaından oyuncak olarak şiddeti öğrenmesin..yeğenime de aynı şekilde davranmıştık.arkadaşlarında gördüğü tabancalar için bunlar zararlı ve tehlikeli o yüzden bana almıyorlar diyordu.gerçekten de hiç olmadı..ne kadar uzak tutabilrisek kar diyorum.en iyi ihtimalle kreş zamanına kadar uzak kalırsa ne ala..kreşte her çeşit çocuk olacak,onları da öğrenecek tabii ki. hayatın gerçekleri ne yazık ki..

bu arada hala annenlerde misin,nasıl gidiyor tatil?

bende siddet icerikl oyuncaklar almak istemiyorum ama annemlere gidince goruyor annem ablamin cocuguna bakiyor ablam calistigi icin, yegenimin var tabancasi falan gerci ben oraya gider gitmez sakliyorum ama bir iki sefer gordu hamen ilgisini cekiyor....

canım isilik için trw.. cins bi adı var küçük bi krem onu kullandık süper bişey.
bende külotla gezdiriyorum canım
kıyafetlerini ütülüyormusun canım

sanırım şiddet içeren tüm oyuncaklar erkekler için:)
ya da aklıma gelmiyor benim..
ıkea daki oyuncakları öneririm.
ayda 1 oyuncak günümüz var en son yazı tahtası, renkli renkli çubuklara tokmagıyla vurma oyuncak adını bilmiyorum :) vs. almıştık.
bu ay hamurlara geçmeyi düşünüyorum agzına atar diye korkuyorum..
arabalarla oynamaya bayıldık son zamanlarda ayaba ayabaa diye nerede görse alıyor :)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…