2010 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

benim bildiğimde yamurun ilk düşen damlası bilmiyorumkismilebilmiyorumkismilebilmiyorumkismile

ALINTIDIR

EVLAT HAKKI

Güzel bir isim koymak: Çocuk doğumla dünyaya geldikten sonra çocuğun anne-baba üzerindeki hakları devam etmektedir. Çocuk dünyaya geldikten sonra anne ve babanın çocuklarına karşı yapmaları gereken ilk vazifeleri; yavrularına uygun ve güzel bir isim koymalarıdır. Zira isim kişi için çok önemlidir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s): “Çocuğun babası üzerindeki haklarından biri de ona güzel bir isim koyması ve terbiyesini güzel yapmasıdır.”[Canan, İbrahim, Hadis Ansiklopedisi, VII, 363.], “Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız öyle ise çocuklarınıza güzel isimler koyunuz.”[Ebu Davud, Edeb, 61] buyurmaktadır.

İsim deyip geçmemek gerekir. Çünkü isim olarak seçilen kelime; adı olduğu şahsa, psikolojik, sosyolojik ve daha pek çok yönlerden etki etmektedir. Bu tesir altına alış hem müspet manada hem de menfi manada olabilmektedir. Ayrıca ismin şahsiyetle bütünleşmesinin, uyumluluğunun o kişinin çevresindeki insanlara da tesiri vardır. İsmin telkin gücünü artırdığı da bir gerçektir.
Çocuğa konulacak isim, çocuğun içinde yetişeceği toplumda ve kültür çevresinde alay konusu yapılmayacak ve onu küçük düşürmeyecek isimlerden olmalıdır.

ALLAH Resulü (s.a.s) de çocuklara güzel isim konmasını tavsiye etmiştir. Çocukluğunda kendilerine güzel isim verilmemiş olan pek çok sahabenin ismini değiştirmiştir. Mesela huzuruna gelen bir sahabeye ismini sormuş, “Zahim” dediğinde bu ismi beğenmemiş, ona “Beşir” ismini vermiştir. Böylece “sıkıntı” manasına gelen bir ismi “neşeli, müjdeci” manasına gelen bir isimle değiştirmiştir.
Bir başka sahabenin ismi de “el-Âsî” idi. “isyan eden” anlamına gelen bu ismi peygamberimiz “itaat eden” anlamına gelen “Mûtî” ismiyle değiştirmiştir.[el-Edebü’l-Müfred, II, 181]

Hz. Ali, çocuğuna isim verilmesi ile ilgili olarak şöyle anlatmaktadır: “İlk oğlum doğduğunda ona “savaş” anlamında “Harb” ismini vermiştim. ALLAH Resulü geldi. Oğlumu bana gösterin ona hangi ismi verdiniz? dedi. Harb ismini verdik dedik. Hayır, onun ismi Hasan’dır, dedi.”[el-Edebü’l-Müfred, II, 180]

Nasil inanmiyorsun canim nereyi arastirirsan arastir kime sorarsan sor sana bunu soylucektir.Hatta tam emin degilim ama kurandada gecmesi lazim isim konusu arastirim bulursam hemen eklerimbilmiyorumkismile

canım ben doğru degıldır demıyorum isimlerin kuranda gecmesi bence cok guzel mantıklıda ancak anne babadan hesap soracak kısmına inanmıyorum.. bu dünya da sadece kitap olarak Bizimki yok ki veya yabancıların ismi Kuran da gecmıyor diye cehennemlik mi aileleri vs vs vs.. neyse canım bu konular biraz burayı asar karmasık ben inanmıyorum sadece buna doğrudur veya yanlıstır da demıyorum.

cennet bahçesine düşeün ilk yağmur damlasıymışguclubacismileguclubacismile

canım ben hep buralardayım yazıyorum ama sen farketmedin demekki ...ayrıca teşekkür ediyorum... hepimizinkiler inş.

Bu topikte ilk goruyorum canim yazini.
Ama göbislerde ve cicilerde görmustum yazilarini.

cok saol teyzesiiiiiiiiiii

canım bende bu konuda sana katılıyorum ama anne babadab hesap sorma işine asla inanmıyorumm

peygamber efendimiz.....çocuklarınıza anlamları güzel olan isimleri verin taş toprak gibi anlamsız ve kulağa hoş gelmeyen değersiz isimler vermeyin diye bir söz söylemiş yani anlamı çok önemli illaki dinimizden yada kurandan isim olucak diye bir kaide yok tabi olursada daha güzel olur....

Canim isimlerin hangi dilde söylendigi önemli degil zaten.Arapca,turkce,almanca,rusca hangi dil olursa olsun önemli olan anlaminin guzel olmasi zaten boshayallersmile
Yani illa kuranda gecicek diye bi kural yok kesinlikle önemli olan anlami.

Benim ilk oglumun adi mert kuranda gecmiyor.
Ikincisinin nasipse eren koyucam oda kuranda gecmiyo ama anlamlari guzel ...

bence de..

Arkadaslar burası bunun konusulması ıcın uygun bir yer degıl hepinizin düşüncesine saygı duyuyorum yanlıstır da demıyorum sonucta ölmeden kimse bunu göremeyecek..

Ben dinimi de seviyorum iyi kötü görevlerimi de kendimce yapıyorum ama benim için öncelik benim mantıgıma göre benim dini düşünceme göre iyi bir insan olmak ama gercekten iyi biri olmak.. İnsanları kırmamak.. yardım etmek.. önce kendi beynimi ruhumu terbiye etmek.. yani bunları yapabilirsem zaten kendimce basarılı olmus sayarım..

çok haklısın canım

Benim ki cimcime ya hep diyorum erkek olsa isim daha cok bence erkeklere daha cok ve guzel isimler var gibi geliyor D

"heriiiiif heriiiif bütün bunlar senin yüzünden geldi başımaaaaa aaaayyy heriiiif boyun devrilesiiiiiiii " kaydirigubbakcemile3

kızlar hadi yataklara ayyyyyyyy nöbetçi öğretmenler gibi oldum hadi yataklaraklava:klava:klava:klava:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…