2010 Mart Melekleri İçin Ek Gıda Zamanı:)

Kizlar magzalarda satilan hazir kasik mamalari hakkinda ne duusnuyorsunuz,ben genelde bunlari tercih edecegim galiba.. Cok kaliteli markalar var,hem buharda yapiliyor,vitamini tamamen icinde kaliyormus,

bn onlardan weriorum organik oldukları için milupa we hipp.. kendim yapsam sebzenin meywenin organiğini nerden bulucam.. şimdilik böyle ama kendimde güzel çorbalar falan yapıp wereceğim tabi.. meywe sularınıda kendim hazırlayacağım yoğurduda bn yapıorum..

Bebeğime ek besinler vermeye ne zaman başlamalıyım?

Bebeğinizi ilk dört ay boyunca sadece kendi sütünüzle besleyebilir ve emzirme alışkanlığını birinci yaşının sonuna kadar sürdürebilirsiniz. Fakat bebekler dördüncü aydan sonra yavaş yavaş, anne sütünün yanında ek gıda maddelerine, daha koyu kıvamlı ve bebeği daha uzun süre tok tutacak besinlere ihtiyaç duymaya başlar. Anne sütü eş değeri biberon mamalarından daha kıvamlı olan bu besinlere, “ek besinler” diyoruz. Şayet bebeğiniz dördüncü ayındaysa ve emzirmeden veya biberondan hemen sonra bile hala aç olduğunun sinyallerini veriyorsa, artık küçük şampiyonun ek besinlerle tanışma vakti gelmiş demektir
]

Son düzenleme:
Ek besinler nasıl verilmelidir?

Bebeğinize vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini istiyorsanız, bu ilk adımı o açken atmalısnız. Yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değidirin. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra da devam ettirirse, onu fazla zorlamayın. Bu yeni yiyeceği tekrar denemeden önce birkaç gün bekleminizi tavsiye ederiz.

Bebeğiniz ek besine geçmeye hazır olduğunda, şu gerçeği asla unutmamalısnız. Bebeğinizin ihtiyaçları sizinkinden farklıdır. Bu nedenle beslenmesi de ona özel olmalıdır. Gelecek için beslenmek standartlarıyla hazırlanan Milupa Bebek Yemekleri Serisi, bebeğinizin ek besinlere geçişini kolaylaştıracak ve içeriğiyle onun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmiştir.

Son düzenleme:
Hangi gıdalarla başlanmalı?

Bebeğinize ilk vereceğiniz ek gıdalar tahıllar olmalıdır. Pirinç, kolay hazmedilir bir gıda olması nedeniyle, ilk tercih edilen ek gıdadır. Pirinçli muhallebiyi kendiniz pişirebilirebileceğiniz gibi, bebek ihtiyaçları için özel olarak geliştirilmiş Milupa Sütlü Pirinçli Muhallebi’yi de kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tahıllardan sonra bebeğe verilmeye başlanacak ek besinler sebzelerdir. Genellikle öğle öğünlerinde vereceğiniz sebzeler, Milupa Sütlü Karışık Sebzeli veya Milupa Organik Kavanoz Serisi’nden sebzelerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca kendiniz evde bebeğiniz için sebze sebze çorbası hazırlayabilirsiniz. Bunu yaparken ilk kullanmanız gereken sebzeler havuç, patates ve kabak olmalıdır. Sırasıyla taze fasulye, brokoli, bezelye de çorbalara eklenebilir. Çorbalara tuz, baharat ve salça eklememeli, yağı ise piştikten sonra ilave etmelisiniz.

Meyve suyu ve meyve püreleri de bu aylarda başlayabileceğiniz ek gıdalardandır. Meyve, genelde ara öğünlerde tercih edilir ve ilk olarak elma, armut, şeftali ve havuç suyu ile başlanır. Milupa Organik Kavanoz Mamaları’ndan Meyveli Karışımlar bu dönemde bebeğinizin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayacak üründür.

Dikkat edilmesi gerekenler

Yeni ve farklı tatlara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlayın.
Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebeğinizde alerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla çeşitle başlamayın.
Yeni besinleri önce az miktarda, zamanla bir öğün oluşturacak şekilde arttırarak verin.
Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmayın. Bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.
Bebeğinize verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmayın. Seçtiğiniz taze ürünlerin hormon ve kimyasal ilaç kullanılmadan üretilmesi de önemlidir.
Bebeğiniz için her öğün taze besin hazırlamalı ve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.
Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını destekler. Uzmanlar ek gıdalara başlandıktan sonra da anne sütüne devam edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Anne sütünüz yetersiz ise çocuk büyüme sütleri ile bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi ve bağışıklık sistemi hakkında hazırladığımız Bağışıklık Animasyonu’nu buradan izleyebilirsiniz.

Yoğurt Çorbası
5. aydan itibaren
Malzemeler:
•3 çorba kaşığı yoğurt
•1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
•2 çorba kaşığı haşlanmış patates
•1 çay kaşığı zeytinyağ
•50 ml su
Hazırlanışı:
Bir tencereye yoğurdu haşlanmış pirinci, patates ve suyu ekleyerek pişiriniz.Piştikten sonra zeytinyağını ilave ediniz. Bebeğinizin yoğurt çorbası hazırdır.

Enerji:114,3 kkal
Protein:1,99 g
Demir:0,14 mg
C vit:4,3 mg

Sade Muhallebi
4. aydan itibaren
Malzemeler:
•100 ml su
•1 tatlı kaşığı pirinç unu (5 gr)
•3 ölçek devam sütü (Bebeğinizin ayına göre 1/2/3 kullanabilirsiniz.)
Hazırlanışı:
100 ml su ile 1 tatlı kaşığı pirinçunu ağır ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ocaktan indirilir ve içine 3 ölçek devam sütü eklenir.

Enerji: 93,15 kkal
Protein:2,13 g
Demir:1,22 mg
C vit:9 mg

arkadaşlar size bir yazı kopyalamak istiyorum yalnış anlamayın sakın bende oğluma 6. ayında ek gıdaya başladım ama 6. ayını bekledim aşağıdaki kopyalayacağım yazı ek gıdaya başlamak için tedirgin olan anneler için sadece bebeklerimiz için inanın bütün bebekler benim bebeğim gibi çevremde çok çibanlık yapıyorum bu yüzden arkamdan çok konuşuluyor biliyorum ukala diyorlar bana herşeyide o bilir diyorlar ama inanın kendi bildiğim değil araştırıyorum bebeklerimiz için ne gerekiyorsa tam layıkıyla yapamasamda en iyisini yapmaya çaışıyorum özellikle 201o mart annelerini takip ediyorum benimde yapmış olduğum hataları yapmayın diye bazen yazıyorum sonra tekrar siliyorum yalnış anlarmısınız diye ama bugün yazacağım tabularımı yıktım kaydirigubbakcemile2

doktora sorulan soru ve cavapları ekleyeceğim size

Merhabalar Kadir Bey.Ek gıda hakkında daha önce sorulmuş soruların çoğunu okudum.2 yıl bile sadece anne sütü verilebileceğini,anne sütü yeterli gelmediği taktirde ek gıdalara başlanacağını yazmışsınız doğru anladıysam. Peki ek gıda sadece anne sütü yeterli gelmediği taktirdemi başlanmalı.Başka bir doktorumuzun yazısında pütürlü gıdalara alışması,çiğnemeyi öğrenmesi amacıylada ek gıdaya 6 ay civarı başlanması gerektiği yazıyordu.2 Yıl sadece anne sütü alan bi çocuk daha sonra yemek yemeyi yine 6 ayda ek gıdaya başlamış bir çocuk kadar kolay öğrenebilirmi??Bu konuda daha önce cevap yazdıysanız göremedim maalesef
Ben kızım şu anda 6 aylık.Doğum kilosu 3.180 boyu 48 cm. di. Şu anda ise kilosu 7.800 boyuda 65 cm. Geçen ayda aynı kilodaydı,bu ay kilo almamış.Ama sanırım doğum kilosuna göre fazlası var öylemi.Bu durumda bende ek gıdaya başlamayı ne kadar ertelemeyim.Ben emzirebildiğim kadar emzirmek istiyorum ama bu ay kilo almaması artık sütün ona yetmemesi anlamına mı gelir?Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Piar tebrik ederim bebeğini benimde kızım 6 aylık. Bu ek gıda olayı benimde kafamı karıştırıyor aslında bana kalsa bende 2 yaşına kadar anne sütü vermek isterim sütüm var ama dediğin gibi ilerde beslenmede sorun yaşamaması adına bende sanırım ek gıdaya geçicem bu konuda her kafadan farklı bir ses çıkıyor çünkü
CEVAP
Ne demek "-pütürlü gıdalara alışması,çiğnemeyi öğrenmesi amacıylada -"... Hangi tıp kitabında böyle bir şey yazıyorki?? Tamamen sahtekarlık ve aileleri kandırıp, daha sık doktora gitmeleri için aldatmanın bir yolu... Hiç çiğnemesini bilmeyen erişkin varmı??? Hele köylük yerlerde hayatı boyunca doktor görmemiş, nerede ise 2 sene sadece anne sütü almış, 5-6 yaşına kadarda meme emmiş insanlar var.Bunlar çiğnemesini bilmiyorlarmı??? .. Sakın böyle üç kağıtlara kanmayın. Amerikalı doktorların, Amerikalı anneler için icat ettiği "sebze çorbaları" bize uymaz. Bizim annelerimiz onlardan farklı olarak gayet güzel yemek yapmasını bilirler.. Siz bir defa bu "sebze çorbası" tuzağına düşerseniz bir daha doktordan çıkamazsınız... "-öbür ay mutlaka gelin, maydanoz ilave edeceğiz-" ... 6 aylıktan itiberen, evde ne pişiriyorsanız onu verin... Aklınızı kullanın... Düşünmenin sağlığa zararı yoktur....

hocam butun tabuları yıktınız:)sebze corbasını buyuk bır guvenle verır ve yıyıyorsa oo cok ıyı beslenıyor dıyorduk..sımdı yıne butun bılgıler altust oldu:)
anladıgım kadaryla kısaca sunu dıyorsunuz;emebıldıgı kadar emsın bırakıncada evde ne varsa sızle bırlıkte onu yesın..pekı bu tek tek baslayın ek gıdalara olayı ne olcak.bızım yemeklerımızde aynı anda bı kac sey var salca.et patates veya baklagıl veya tahıl v.s.alerjen bı durum yaratmazmı

Eski mailleri okumamışsınız. Tabii tek,tek ve azdan başlıyoruz. Önce süt, arkasından kahvaltı, yoğurt ve muhallebi, ondan sonra yoğurdun yanına, çorbalar ve en son evde pişen yemekler... Ayrıca pişmiş gıdalardan allerji olma ihtimali son derecede düşüktür... Tabii ek gıdalar 6 aydan sonra başlanıldığında zaten risk, minimal oluyor...

adam demiyorki 6 ayda sütü kesin yemek wrin 2 yaşına kadar zaten emizireceğiz ek gıda ile birlkte bebek artık 4,5,yada 6 aydan sonra anne karnında aldığı depoları tükeniyor we demire gereksinimi artıyor.. sütten yeteri kadar beslenemiyor artık gereksinimleri arttı çünkü daha koyu kıwamlı besinler isityor.. bunun içinde anne sütüyle birlkte mutlaka ek gıdalara başlanması gerekiyor..
bu doktor çok iiyi bir doktor biliyorum ama tam anlamıyla söylemek istediği bu değil tabii

Sakınca diye bir şey yok, istediğiniz kadar emzirin. Benim bir hastam ( kız çocuğu idi ), geçen sene okula başlarken bıraktı... Tabii anne sütünün yanında herşeyi yıyordu..Hiçbir ek gıda almadan sadece anne sütü alan 6 hastam bu işi 2 sene götürdü... Siz mamacı doktorların lafına bakmayın, anne sütü varken anne sütü verilir. Birde utanmadan "-bebek dostu hastane-" olduklarını iddia ederler..
dr. kadir tuğcu alınttıdır

keşke öyle 2 sene süper şekilde besleyen, yeten, geliştiren bi sütümüz olsa da wersek...kaydirigubbakcemile5

keşke öyle 2 sene süper şekilde besleyen, yeten, geliştiren bi sütümüz olsa da wersek...kaydirigubbakcemile5

ah keşkee bizim doktor ek gıdayı 5. ayda başlayım diyo bu ay sadece 500 gr almış ve doymuyo artık geceleri daha sık kalkmaya başladı. bende yatarken kaşık mama veriyorum 50 cl suyla bebelacın pişirilen sütlü pirinçli mamasını veriyorumm

Ya ben bu ek gıda konusunda çok cahilim.. Ne iyi olmuş Hasretrcim bu topik..
Şimdi sevabına beni de aydınlatın nolur..
Ben Temmuz 15ten sonra başlamayı düşünüyorum ek gıdalara. Daha doktora sormadım ama o hastane 6. aya kadar sadece anne sütünü teşvik ediyor.. Ben de 6. ayda bebeklerin ek gıdayı zor kabul ettiklerini duydum(
Şimdi ilk önce hangi gıdayla ve ne miktarda, hangi öğünde başlıycaz bu ek gıda olayına?? Miktarı ne zaman artırıcaz? O bahsettiğiniz mamaları adım adım artırarak mı vericez yoksa ben bugün mama vermeye karar verdim deyip bir öğünde mama mı vericez??? :uhm:
Kafam çok karışık ya bu konuda... fisfisfis

ilk başta sindirimi kolay olması açısından pirinçli muhallebi yada sebze çorbası(pirinç, kabak, hawuç, patates) başlayabilirsin ilk etapta ben şeftali elma suyu ile başladım sonra kawanoz organik sebzeler yoğurt... ilk başta yarısndan az weriyoduum 125ml kawanozun 2,3 gün sonra yarısını şimdi tamımına ykınını yiyor..

Basit Bebek Ek Gıda Tarifleri
Patatesli Havuç Püresi
Bir küçük patatesi buharda yada suda pişirin. İyice ezerek içine bir miktar su katın.

Bal Kabağı Püresi

Bal kabağını buharda yada suda pişirerek ezin. Bir miktar su ile sulandırarak yedirin.

Brokoli ve Patates Püresi

Brokoliyi ve patatesleri buharda pişirin. (Brokoli daha önce pişer) İkisini iyice ezin yine sulandırarak bebeğinize yedirin.

Salçalık Kırmızı Biber ve Patates Püresi

Kırmızı biberi fırın ızgarasında pişirin. Kabuklarını soyun. İyice ezerek sade yada patates ile karıştırıp bebeğinize yedirin.

Havuç ve Karnıbahar Püresi

Bir küçük havucu on dakika haşlayın içine bir küçük çiçek şeklinde karnıbahar ilave edin. 10 dakika daha haşlayıp iyice ezin.

Çeşitli sebzelerle bu şekilde ikili, üçlü kombinasyonlar yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

kızlar kızım 10 gün sonra 4 aylık olacak. Akşam ilk kez 5-6 kaşık elma suyu verdim, iştahla yedi.. Bugün 10:30 gibi yarım elmanın suyunu sıktım yaklaşık 40 cc çıktı biberonla içireyim biraz dedim. 20 cc kadar içti kalanını içmedi.. zaten bol bol kusan bir kızım var yarım saat sonra 2 kere kusarak elmasını çıkardı:).. galiba biberonla vererk hata yaptım.. kaşıkla yerken dün akşam çok daha iştahla yiyordu. Bu arada kızım sadece mamayla besleniyor. Ek gıdaya başlayan anneler sizin fikirleriniz varmı, elmaya devam edeyim mi bir kaç gün daha....

ben 2009 mart annesıyım bence ek gıdayı düznli ver bi akşam bi sabah verme öğlen verebilirsin mesela.1 hafta elma ver sonrada başka meyveye geçersin zaten doktorunada sor bence ben kafama göre hareket ettim çocuğu yemekle bunalttım çok zorluk çektim bidaa çocuğum olsa bu hataları yapmam..

ben sabah uyanınça 100 gr biberon maması...2 saat sonra 100 gr kahvalı karışımı
sonra meyve suyu veriyorum ...öğleden sonra sebze çorbası veriyorum ama severek yemiyor hiç bende ısrarlı davranmıyorum yemesi için..50 gr falan ançak yiyiyor onu...
sonra 100 gr mama yine.. ardından açıkınça pirinçli mama veriyorum akşam üstü arasırada yoğurt veriyorum ama yoğurt dokunuyor sanırım artık vermeyeeğim.. akşamda bazen 100 gr daha mama içiyor..geçede nerdeyse hiç yemiyor uyanırsa 50 gr mama zor içiriyorum..gün çinde arada çayda veriyorum..susadıkça..özellikle katı gıdaların ardından...

bu arada benim klavye bozuk..o nedenle böyle kötü oluyor yazılar..kusura bakmayın...

Son düzenleme:
Aslında bizim kız 5. ayına girince başlamayı düşünüyordum ek gıdalara ama dün ben kütür kütür elma yerken bana öyle bi baktı ki içim parçalandı..Biraz yalattım elmadan. Baktım şapur şupur yalıyo.. Bugün ani bir kararla elma suyu vermek suretiyle ek gıdalara geçtik..
Vatana millete hayırlı olsun..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…