2010 Mayıs Kuzularına Ek Besin Önerileri

kızlar beni yanlış anlamayın sakında blendır kullanmasanız.ileride çok zorluk çekersiniz benim büyükğlanı 1.5 yaşında zorla alıştırdım pütürlüye.şimdi eymende hiç kullanmıyorum.nolur yanlış anlamayın bilmişlik taslamıyorum ben çok çektim şimdi kim dese blendır kullanıyorum diye uyarma gereği duyuyorum
 

haklsıısn bencede canım benım ablamda ogluna oyle yaptı pütürlü yemeye baslayınca sureklı kusuyodu zor alıstı yanı ben de kullanmıyorum blendır
 
Meyve de kullanmıyolar , sebzede blendır kullanıyo bizimkiler iyice ezilsin diye olmazmı öyle yani muzu şeftaliyi falan ezip veriyolar
 

teşekkür ederiz tecrübelerini paylaşıyosun sonuçta:))yanlış anlaşılıcağını sanmam
 
yok canım bence hiç birşeyde kullanmasınlar evdekilere söyle tel süzgeçten geçitiriyorum ben şimdilik.önümüzki haftada çatalla ezip vericem.tel süzgeçtende baya püre gibi çıkıyor denesin bi annenler.benim oğlanda çok kusuyordu ağzına pirinç tanesi gelse yada ne bileyim şehriye düşün yani.muhallebiyi bile koyu yaptımmı zor yutuyordu.kabus gibiydi o günler şimdi ödüm patlıyor valla aynısı olcak diye hep birşeyleri elimle ezip tattırıyorum eymene.
 
Bledner, rondo ve robotlar ile annelerin işi çok kolaylaşır. Bunu biliyoruz. Ancak insan yavrusu teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin doğa ürünü. Teknoloji ürünü değil. En azından doğa ürünü olan bu canparelarinin doğal olan gelişme süreçlerini tamamlayabilmeleri için, kazanmaları gereken becerileri onlara edindiresiye kadar biraz zahmet, biraz gayret gerekli.

Bebekler de kuşlar gibi, kelebekler gibi dünyaya geliyorlar. Yani doğanın parçaları. Doğar doğmaz teknoloji malzemeleriyle karşılaşmalarının bazı olumsuzlukları oluyor.
*İnsan evladının doğumdan sonraki ilk 6 ayında henüz hiç dişi olmuyor: O halde ısırmak, koparmak gibi işlemler gereken yiyecekleri yiyemezler. Doğalarına mevcut hallerine uygun olarak Yaradan tarafından anne sütü ile beslenmeleri sağlanmış.
*İlk 6 ay dişeri yok ki sert şeyleri koparsınlar e bir de çiğnesinler. Anne sütü ya da yerine konulan biberon sütleri su gibidir. Cup cup yutarlar. Bu sıvı gıda azğıda hiç beklemez ki zaten, onu çiğnemek de gerekmez. Böyle olunca çiğneme becerileri oluşsun.
*İlk 6 ay insan evladının dişinden bahsettik. Buna eşdeğer şekilde mideleri ve barsakları, pankreaslarının salgıları da alabilecekleri anne sütü ya da eşdeğer formulleri sindirmeye uygun haldedir. bunların dışında benzeri sıvı kıvama getirilerek ve tatlandırılarak verilen başka nevideki besinleri de yutturtabilirsiniz, ama sindirtemezsiniz. Çünkü mide-barsak-pankreas-safra salgıları henüz bu anne sütü ve eşdeğeri besinlerin dışındaki molekiller içeren besinleri sindirecek yeterlilikte ve olgunlukta değildir. Değildir. ama zamanla gelişip yeterli halde olacaktır.

SABIRLA KORUK PEKMEZ OLURMUŞ.

Doğal gelişme sürecini izlemeye devam edelim.

*iKİNCİ 6 AYDA ÇOK ŞEYLER OLUR:
- DİŞLER ÇIKMAYA BAŞLAR
- ÇİĞNEME FONKSİYONU GELİŞMEYE BAŞLAR
- DİL İLE DAMAK ARASINDA BESİNLERİN EZMİLMESİ BECERİSİ GELİŞMEYE BAŞLAR
- DEĞİŞİK BESİNLERE KARŞI TAT VE DAMAK ÖĞRENMESİ BAŞLAR
- ELİNİ KULLANMAYI BAŞARMAYA BAŞLAR

Durum böyle olunca demek ki ikinci 6 aylık süreç çok önemli bir geçiş süreci. Tek tip besinden çok tip besinlere geçiyoruz. E bir de bu süreçte o köksüz, sonradan değişecek dişleri de çıkarıyorlar.
Bu nedenle bebek olmak da kolay değil, anne olmak da kolay değil.

Sabırla, yavaş yavaş, kızmadan, ona bağırmadan, ağlatmadan çok şey öğretecek ve çok şey öğreneceksiniz.
Çok şey kazanacaksınız. Gayretleriniz doğru bilgilerden destek alırsa az şey kaybedeceksiniz. Amaç da budur.

Kısaca:
6. ay dolunca ek gıdalara başlarız. İlk ay öncelikle anne sütü kıvamına yakın, homojen ek gıdalarla başlarız. Yoğurt, meyve suyu (kışın elma, yazın şeftali), muhallebi.

İlk 1 yıl, yani yaşını doldurasıya kadar tuz kullanmayız. İnek sütü vermemeye çalışırız. Bal, yumurta akı, fındık-fıstık, çilek gibi allerji potansiyeli yüksek besinleri vermeyiz.

Kahvaltıda süt deyince biberon sütünü anlarız. Yumurtayı tam pişirir 1/8\'i ile başlarız. Beyaz peynirden (labne de olur) vaz geçmeyiz. İlla bebe bisküisi kullanmak şart değil. Ekmek içini de kullanabiliriz. Tatlandırıcı olarak pekmezi severiz. Fındık büyüklüğünde tereyağın bebeğin myelin kılıflarının gelişmesi için gerekli yağ moleküllerini içerdiğini düşünürüz.

YOĞURT: Doğal, evde yapılmış yoğurtu tercih ederiz. Ama herkes evde yoğurt yapma becerisini gösteremeyebilir. Bu durumda taze, doğal mayalanmış yoğurtlardan öneririz. yoğurdu sevdirebilirseniz tatlandırmadan yedirmenizi tavsiye ederiz. Ama tatlı seviyorsa içine meyve suyu, doğal-taze ezilmiş meyva koyabiliriz.
Yoğurtu tek başına veya meyvalı haliyle ara öğün olarak ya da ana öğünlerindeki çorbalarına karıştırarak verebilirsiniz. Aynı şekilde çorbalarına peynir de rendeleyebilir. böylece çorbalarının besin-protein değerlerinin arttırmış olursunuz.

ÇORBALAR: 6.aydan itibaren çorba vermeye de başlayabilirsiniz.
Çorba çeşitleri: Tarhana, sebze, tavuk, balık. Çorbalarına tuz koymuyoruz. Tavuk ve balık çorbalarına yağ koymaya gerek yok, sebze çorbaları pişip de kasede servis ederken her bir kaseye bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyuyoruz.

Tarhana: Hem kentlerde hem de kırsal alanda, ülkemizde, hemen her evde bulunan doğal tarhane çorbası bebekler için oldukça uygun bir besin karşışımına sahiptir. Baharatsız ve tuzsuz olmasını öneririz. Tarhanayı suyla pişirin, içine yoğurt veya peynir ilave edin.

Sebze Çorbası: Yaparken önce az miktarda çeşit ile işe başlayın. Mesela pirinç, havuç, patates ile. Bunları düdüklüye koyun üzerine de bir-iki bardak su kaynatın, süzün ve suyunu çorba olarak yoğurt, peynir ile zenginleştirin. Bunu tolere etti mi, o halde bir dahaki sefere içine kabak koyun. Yani yeni sebzeleri tek tek ilave edin. Olaki bir hoşlanmama ya da tahammülsüzlük, tolere edememe durumu olursa hangi sebzeden kaynaklandığını aıyr etme şansımız olsun.
Sebze çorbalarını ilk ay süzgeçten sadece süzüerken ikinci ay yani yedinci ay üstte kalan sebze partiküllerini yavaş yavaş ezerek alta geçirin. Böylece gittikçe daha koyu kıvamlı çorbaları olsun ki dil-damak arasında ezme becerisini geliştirmeye başlayalım. Eğer böyle yaptığımızda bebek bunu diliyle itiyorsa bir süre daha beklemeliyiz anlamına gelir. Belki bir hafta sonra hazır olacak belki üç gün sonra. Yeniden yeniden denemeler ile neye hazır olduğunu öğreneceğiz.
7. aydan itibaren çorbalarına ekmek içi doğrayarak papara yapabiliriz.

Tavuk: Bebeğiniz için bir parça tavuk etini yine düdüklü tencerede pişirin. İlk ay sadece suyunu vereceğiz. Tavuğu tencerede pişirirken içine bir miktar pirinç atabilirsiniz. Pirinç tanelerini çorbasının içinde yemeye 8-9. ayda hazır olur. O zamana kadar ağzına pirinç geldiğinde dili ile itebilir. Siz de o zaman süzün. Tavuk suyunu yine yoğurt veya peynir ile terbiyeleyin. 7. aydan itibaren içine ekmek içi koymayı deneyin.

Bazen Tavuk +sebze çorbası yapın. Domates için acele etmeyin. Domatesin de allerji yapabilme potansiyeli vardır. 8. 9. aylarda çorbalarına koymayı tercih edin.

Balık: 7. aydan itibaren tercihan beyaz etli balıkları da aynen tavukmuş gibi çorba yapabilirsiniz. Dil balığı ile başlayın. Aman taze olmasına çok dikkat.

Kıymalı Çorbalar: 7., 8. aydan itibaren onlar için aldığımız kıymayı kasaba 2 -3 kez kıyma makinesinden geçirmesini rica ediyoruz. Sonra kıymayı önceden pşirip gerektikçe tarhana çorbasına veya sebze çorbalarına ekleyerek çorbalarının besin değerini arttırıyoruz.

MUHALLEBİ: En sık başvurulan bebek ek mamasıdır. Tatlıdır, kolay pişer, doyurucudur. Ama dengeli ve besleyici olmasının da sağlamalıyız. Hemen bir tarif verelim:
Bir su bardağı su + bir tatlı kaşığı şeker + bir tatlı kaşığı nişasta (mısır). Büyükçe bir cezvede pşirin. Su muhallebisi yaptık. Bunun içerisinde sadece ve sadece karbonhidrat var. Bunu dengeli hale getirebilmek için içine protein ve yağ ilavesi gerekli. Bu gerekli olan protein ve yağ kısmını da biberon maması yapmakta kullandığımız formul mama ne kullanıyorsak ondan sağlayacağız. Pişirip ocaktan aldığımız su muhallebisinin içine 5 -6 ölçek mama koayarak karıştırıp soğutacağız. alın size şimdi sütlü muhallebi.

MEYVELER: Meyveleri taze olarak kullanıyoruz. Önceleri suyunu çıkarıp süzüp veriyoruz. sonra pire halinde veriyoruz. Sudan püreye bir ay içinde alıştırarak geçiyoruz. Kışın elma, armut yazın şeftali ile başlıyoruz. Sonra yavaş yavaş diğer meyvelara geçiyoruz. Meyve öğünlerinin değerini arttımak için yoğurt, biberon sütü ilavesi yapabiliyoruz.

PÜRELER: Püreleri 7 - 8. aydan sonra veriyoruz.
Tüm sebze çorbalarını daha koyu olarak pişirdiğimizde püre kıvamında besinleri elde ederiz. Püre yaparken BLENDER-RONDO-ROBOT- MİKSER kullanmıyoruz. Süzgeçten geçirme, çatalla kaşıkla ezme yollarını kullanıyoruz. Blender-rondo besinleri; bebeğin ezme, öğütme, çiğneme becerisini gerektirmeyecek hale getirirler. Böyle olunca bebek çiğnemeden hoop yutar, çiğnemeden hoop yutar. Ve buna birkez alışırsa, tam da çiğnemenin, ağızda ezmenin, çevirmenin öğrenilmesi gereken 7 - 10. aylar arası dönemde bu iş atlanır ve bir daha kolay kazanılmaz. Ardından \"KATI GIDA REDDİ\" dediğimiz sıkıntılı durum oluşur.

Evet metaller bilhassa pişmemiş meyve ve sebzelerin oksitlenmesini kolaylaştırır. Dilerseniz bu iş için bebek mama kaşıklarını kullanabilirsiniz. Ama pişmiş meyve ve sebzeler için endişelenmeye gerek yok. Onlar oksitlenmezler.


TANELİ, PÜTÜRLÜ BESİNLER: Bunlara geçiş bebeğin hazır olmasıyla ilgili olarak 7 - 9. ayda olabilir. Bunlar içinde pirinç bulunan sütlaç gibi muhallebiler, pirinçli çorbalar- kıymalı çorbalar, dolma içleri, iyice tiftilmiş tavuk etleri, balık etleri olabilir.

SU: bebekler \"su, mama\" demeyi öğrenesiye kadar onlara su vermeyi akıl etmek bizim işimizdir. Bazen onları sulamayı unuturuz. / aylık bir bebek, ek gıda da alıyorken nasıl susadım der? O halde çift saatler onlara su teklif saatleri olmalı. bebekleri susuz bırakmamalıyız. Her gün kaynemiş su biberonlarına, kaynatılmış, ya da güvenli olduğundan emin olduğumuz tek kullanımlık sulardan biberonuna doldurarak görebileceği, ulaşabileceği yere koymak da bir çözümdür.

Şimdilik bu kadar.
Size kolaylık ve afiyetli beslenmeler diliyorum.



 
Son düzenleme:
rica ederim canım çocuk doktoru diye bi sitede okumuştum.ön hazırlık yapıyorum bende:)
 

bende sebzelerde kullanıyorum mecburen çünkü oğlum ağzına az bi pütür gelse öğürüyo hatta kusuyo..pütürlülere yavaş yavaş 7-8 aylıkken geçmeyi düşünüyorum..çatalla denedim başta ama yemedi işte..
 
ilk defa yoğurt mayaladık keçi sütünden bakalım tutucakmı....
 
Bende muhallebsini keçi sütüyle yapmayı düşünüyorum anne sütüne en yakın besinmiş öyle okudum biçok makalede.daha cesaret edemedim ama:)
 
siz hiç biberonla yoğurt içen bebek gördünüzmü... var benim kızım herşeyi biberonla içmek istiyo kaşık maması yemiyo meyve yemiyo bugün ilk defa yoğurt verdik yemedi ama hepsini biberona koyunca bayıla bayıla içiyo kaşıkla yemeye nasıl alıştırcam bana bi akıl verin
 
bende dün ilk defa armut verdim çeyrek sevmedi kızım birde burda okudum önce suyunu vermeklazımmış ben posasıyla verdimm çiğneyebiiliyo ama tadını sevmedi heralde
 

merak ettim neden ek gıdaya geçtiniz? ben daha geçmedim.ama oğlum doymak bilmiyor
 

canım geçmişe bakamadım belki yazmışsındır ama şu şubat annelerinden aldığın çorba tarifini yazabilirmisin bende denemek isterim
 
kızlar meyve suyuna başladık. katı meyve sıkacağında sıkıyorum elma veya havucu. piraz posalı oluyo kaşıkla mı içircem neyle içircem biberonla akmıyo pek sanki.sulukla versem olurmuki.
 
gökçen evde ağız mendillerinden varsa tülbent ellerini güzelce yıkayıp (sanki sen bilmiyon :)) onun içine koyup sık posası kalmaz
 
arkadaslar ben yenı uye oldum, konuyu gordum de doktorlarınız baslamanızımı soyledı ek gıdaya neden basladınız 6 ay muhabbetı var ya.benım doktor sadece yogurt basla dedı.ayrıca bebısım de 7 kılo sadece,sızınkılerın kılosu daha coktur emınım.bendemı baslasam acaba ıstah super ne versem yer.gecen gun brokolı puresı tatırmıstım devamını ıstedı o yuzden acele etmıyım dedım zaten yıcek gıbı gorunuyo herseyı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…