- 4 Ağustos 2009
- 5.969
- 701
- 163
- Konu Sahibi hayalperesttt
-
Bu arada benim size bir sorum vardı yine kızlar.Unutuyordum az daha.
Soru Yargı'dan...
Motor kazası geçirdiğinde çok korkan ve kazada sol bacağını kıran Emin,uzun bir süre hastanede yatmıştır.Bu olaydan sonra Emin,motor sesini,resimlerini ve kasklarını her gördüğünde korkma tepkisi göstermiştir.
Emin'in motor sesini,motor resimlerini ve motor kasklarını her gördüğünde korkma tepkisi göstermesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Üst düzey koşullanma
B) Ön koşullanma
C) Genelleme
D) Gölgeleme
E) Garcia etkisi
Cevap E olarak gösterilmiş ama garcia etkisi olumsuz tat koşullanması değil miydi?Yiyeceklerle alakalı durumlar için geçerliydi bildiğim kadarıyla. Ben çıkamadım işin içinden,bir bağ kuramadım.Açıklayan olursa pek makbule geçer kızlar. Teşekkürler şimdiden...Kolay gelsin herkese.
Merhaba dilim döndüğünce açıklamaya çalışıyım.
Garcıa etkisi sadece olumsuz tat koşullanması değil.
Garcıa teorisini kanıtlamak için fareler üzerinde bir deney gerçekleştirmiş.Radyasyon odasına koyduğu farelere su içirmiş ve kaptaki su radyasyonun nedeni olan hastalıkla eşleşmiş.
Bu yüzden Garcıa etkisi olumsuz tat koşullanması diye anılıyo.
Ancak Garcıa etkisi bir olayla ilgili olumlu ya da olumsuzluğun diğer öğelere de yansımasıdır.
Soruda da motor kazasından sonra motorla ilgili diğer öğeler (motor sesi,resimler ve kasklar) de korkma tepkisi oluşturmaya başlıyor.
Merhaba dilim döndüğünce açıklamaya çalışıyım.
Garcıa etkisi sadece olumsuz tat koşullanması değil.
Garcıa teorisini kanıtlamak için fareler üzerinde bir deney gerçekleştirmiş.Radyasyon odasına koyduğu farelere su içirmiş ve kaptaki su radyasyonun nedeni olan hastalıkla eşleşmiş.
Bu yüzden Garcıa etkisi olumsuz tat koşullanması diye anılıyo.
Ancak Garcıa etkisi bir olayla ilgili olumlu ya da olumsuzluğun diğer öğelere de yansımasıdır.
Soruda da motor kazasından sonra motorla ilgili diğer öğeler (motor sesi,resimler ve kasklar) de korkma tepkisi oluşturmaya başlıyor.
peki koşullanmalarla garcia etkisini tam olarak nasıl ayırt edebiliriz?
Çok teşekkürler bunu bilmiyordum. Ama aklımda hala soru işareti var,genellemeyle nasıl ayırabiliyoruz bu durumu?Yani kazada korkmuş ve o korkusu başka uyarıcılar karşısında da oluyor,ben genelleme demiştim.
Bir sorum daha var kızlar..
I. İnsanlar uyarıcı tepki bağlarıyla doğarlar ve bu tepkiler hapsırmak gibi reklesif davranışlara işaret etmekle birleikte kalıtsal kökenli davranışlardır.
II. Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için tek bir deneme yapmak yeterlidir.
III. Klasik koşullanma öğrenmenin farklı yollarından yalnızca biridir.
IV. Uyarıcı tepki ilişkisinde yapılan tekrarların öğrenmeye herhangi bir etkisi yoktur.
Yukarıda verilenlerden hangisi Watson'ın görüşleri arasında yer almamaktadır?
A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) II ve III E) III ve IV
Koşullanmalar derken klasik ve edimseli mi soruyosun?
Eğer öyleyse Garcıa ile onları ayırt etmek zor değil.
Daha önce de söylediğim gibi Garcıa etkisi bir olayla ilgili olumlu ya da olumsuzluğun diğer öğelere de yansıması.
Tam olarak hangisini sorduğunu söylersen yardımcı olabilirim.
Rica ederim
Genelleme ile farkını şöyle açıklıyım.
Örneğin; Ahmet köpeğin saldırısına uğradı ve korktu.Bundan sonra her köpek gördüğünde korkması
klasik koşullanma.
Gördüğü bütün köpeklerden korkması genelleme.
Köpekleri andıran ya da çağrıştıran şeylerden (Mesela veterinerler,köpek maması satılan yerler,köpeği olan insanlar) korkması Garcıa etkisi.
Yani genellemede benzer tüm uyarıcılara aynı tepki veriliyor.Garcıada ise tepkiyi oluşturan durumla ilgili diğer öğelere aynı tepki veriliyor.
Soru biraz zor geldi.
II ve IV diyorum yani C.
Watson öğrenmede tekrar üzerinde fazlaca durmuş.Dolayısıyla II ve IV onun görüşlerine uymuyor.
Fakat I.de takıldım biraz.U-T bağı doğuştan gelen bir şey miydi ki? :26:
Rica ederim
Genelleme ile farkını şöyle açıklıyım.
Örneğin; Ahmet köpeğin saldırısına uğradı ve korktu.Bundan sonra her köpek gördüğünde korkması
klasik koşullanma.
Gördüğü bütün köpeklerden korkması genelleme.
Köpekleri andıran ya da çağrıştıran şeylerden (Mesela veterinerler,köpek maması satılan yerler,köpeği olan insanlar) korkması Garcıa etkisi.
Yani genellemede benzer tüm uyarıcılara aynı tepki veriliyor.Garcıada ise tepkiyi oluşturan durumla ilgili diğer öğelere aynı tepki veriliyor.
Soru biraz zor geldi.
II ve IV diyorum yani C.
Watson öğrenmede tekrar üzerinde fazlaca durmuş.Dolayısıyla II ve IV onun görüşlerine uymuyor.
Fakat I.de takıldım biraz.U-T bağı doğuştan gelen bir şey miydi ki? :26:
çok teşekkür ederrim gerçekten ayırt etmede zorlanmıştım demek ki hala eksiklerim varAllah razı olsun bilgini paylaştığın için.iyi çalışmalar.
Çok sağol,açıklamalarının faydası çok oldu gerçekten.. Diğer soruya gelince cevabı C evet. Ama ben de I'e takıldım çünkü burda kalıtsal kökenli davranışlardır diyo ama Watson'a göre davranışın kalıtsal niteliği yoktur. Nasıl oluyo ki bu iş?Acaba cümlede kastedileni mi anlamadım diyecem ama yazmış alenen işte???
Kimse uğramıyor mu artık kızlar buraya? Bir kendimi görüyorum böyle internet başında gezip dolaşan.
Herkes ders çalışıyor ne güzel.
Benim yine sizlere bir sorum var.
"Ali maraton koşusunda ilk 3'e girdi." ifadesinde eşit aralıklı ölçek kullanılmış mıdır, kullanılmamış mıdır?
Yanıtlayacak olan herkese şimdiden teşekkürler,kolay gelsin.
Kimse uğramıyor mu artık kızlar buraya? Bir kendimi görüyorum böyle internet başında gezip dolaşan.
"Ali maraton koşusunda ilk 3'e girdi." ifadesinde eşit aralıklı ölçek kullanılmış mıdır, kullanılmamış mıdır?
yok be canım :) benim giremememin nedeni çalışmak değil mesela.
öğretim yöntem ve tekniklerine geçtim ben dün. bu hafta bitirebilirim inşallah. eşit aralıklı değil bence.
sıralama ölçeği değil mi o ilk 3 dediği için.
Eşit Aralıklı Ölçek: Bir ölçme aracında sıfır değeri tanımlanmış, sıfırın sağında ve solunda kalan alan eşit aralıklarla bölmelenmiş ise eşit aralıklı ölçek niteliğinden söz edilebilir. Termometre, saat ve standardize edilmiş testler bu koşulları sağladığından eşit aralıklı ölçekler olarak bilinir. Sıralama ölçeklerinin tersine, eşit aralıklı ölçeklerde ölçme sonuçları arasındaki fark bunlara karşılık gelen özelliklerde de korunur. Örneğin, 10 °C ile 20 °C arasındaki fark, 30 °C ile 40 °C arasındaki farka eşittir. Ancak, bu ölçekle elde edilen iki ölçme sonucunun birbirine oranı, onlara karşılık gelen özelliklerin oranına eşit değildir. Yani, 40 °C sıcaklık 20 °C sıcaklığın iki katıdır diyemeyiz.
kızlar merhaba nasıl gidiyor çalışmalar..size bir şey sorucam aramızda hem ücretli çalışıp hem kpss ye hazırlanan ve ikisini birarada yürütebilen var mı? ben yapamıyorum da..2.dönem ücretli öğretmenliği bırakıp bırakmamakta kararsızım
kızlar merhaba nasıl gidiyor çalışmalar..size bir şey sorucam aramızda hem ücretli çalışıp hem kpss ye hazırlanan ve ikisini birarada yürütebilen var mı? ben yapamıyorum da..2.dönem ücretli öğretmenliği bırakıp bırakmamakta kararsızım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?