canım bızdede asırı vardı doktora gııttık balgam sokturucu surup verdı sırıngayla ıcırdık tadı ıgrenctı almıyordu.ıctıkten 2dakka sonra oyle balgam kusuyordukı yavrum ınanmazssın.o sayede rahatladı.bıde dıskıyla ttı sanırım balgamı.bende sogan suyu ıctım sutumden gecsın dıye.bılmem faydası oldumu.sogan suyu dogal antıbıyotıkmiş hakkatengecmıs olsun sık sık atesıne bak bızım gece tesadufen farkkettık atesı 38bucuktu.salgın hala devam edıyo sanırım
Bebeğiniz İçin Pirinç Unu Yararlı mıdır ?
Yazar: Dr. Suat Erkmen
Geleneksel beslenmenin bir parçası haline gelen annelerimizden öğrendiğimiz pirinç unu aslında düşündüğünüz kadar yararlı değildir.
Özellikle Anneler bebeği tok tutmak amacıyla akşam öğününde pirinç unuyla muhallebi yapmakta ya da gece öğününde biberonda pirinç unu vererek bebeği beslemektedir. Bu beslenme şekline maalesef bebeğin ilk 3 ayında geçilmeye başlanmaktadır. Unutmayınız ilk 6 ay anne sütü bebeğin beslenmesi için en önemli besindir.Hatta prinç unu zamanla anne sütünün yerini almaya başlayarak bebeğin 4-6 ay arasında yedirilme sıklığı artmaktadır.
En önemli yanılgılardan birisi pirinç ununu bebek için üretilmiş mama zannedilmesidir. Pirinç unu pirincin öğütülerek toz haline getirilmiş şeklidir. Hiçbir şekilde bebek mamaları ile karıştırılmamalıdır.
Pirinç ununun hiçbir besleyiciliği yoktur.
Kof şişmanlık yapar. Kırmızı ve şişman yanaklar sizi yanıltmamalıdır.
Sağlıklı zihinsel ve fizksel gelişim için gerekli vitamin ve mineral içermez.
Pirinç unu inek sütüyle karıştırılarak hazırlanır.
İnek sütü demir, C,D,E vitaminleri az miktarda, sodyum, potasyum ve klor ise çok miktarda içerir. Sonuçta İnek sütü 1 yaşından önce kullanıldığında sindirimi zor olduğundan kabızlık, demir yetersizliği sonucu kansızlık, bağırsak içi kanamalara, D vitamini yetersizliği sonucu kemik gelişim bozuklukları, omega 3 ve omega 6 eksikliği sonucu beyin ve göz gelişiminde yetersizliklere neden olur.
( http://www.leyditurk.com/sayfa.asp?sayfa=yazi&yaziid=105 linkinden inek sütü zararları ile ilgili yazıma ulaşabilirsiniz)
Bu nedenle tıp otoriteleri ilk 1 yıl bebeğe inek sütünü önermez.
İnek sütü ile hazırlanan Pirinç unu muhallebileri dışında endüstriyel pirinç unlu mamalar demir ve vitamin katkılı mamalardır. Bunlar su ile hazırlanmaktadır.
Ancak hepsi birbirinin aynı olmayan Pirinç unu muhallebilerinin özelliklerini iyi incelemek gerekir.
Artık Türk annelerinin alışkanlıklarına uygun pişirilerek hazırlanan kaşık mamaları ciddi firmalar tarafından bebeklerimizin kullanımına sunulmuştur. Bu pirinç unlu mamalar ; pirinç unu gibi kof şişmanlık yapmak yerine bebeğin besinsel ihtiyaçlarını da eksiksiz karşılamaya yardımcı olurlar.
Sağlıklı gelişimi sağlayabilmek için su ile hazırlanan pirinç unu muhallebilerinde şu özelliklerin olmasına dikkat ediniz :
Devam sütü içermesi
Zengin tahıl çeşitlerini içermesi
C,D,E vitamini ve Demir gibi vitamin ve mineralleri içermesi
Diyet lifi içermesi
Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içermesi
Doğru öneriler için lütfen doktorunuza danışınız.
Dr.Suat ERKMEN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı - FATSA
muhallebıyı irmikle keçi sutuyle yapın dıyor.kof kılo almaz saglıklı dıyo
kızlar bebişleriniz ağlarken gözünden yaş geliyomu???
cnm benimkide sabah uyanır uyanmaz pek iştahlı olmuyo.ama 45 dakika sonra verdigimde kahvaltısını çok güzel yiyo.o yüzden gün içinde beslenme aralarını 3-3,5 saate çıkardım daha iyi sonuç alıyorum.ısrarcı olma yiyosa kaşıgı uzat istemedigi andada vermeyi kes bence.ısrar ters tepki yapıyo yemek konusunda.umarım iştahla yemeye başlar:))
İnşallah dediğin gibi iştahla yemeye başlar. Çünkü iştahsızlığı her geçen gün beni mahvediyor. Yarın sabah ben de öyle deneyeyim bari. Cnm sen kahvaltısını nasıl hazırlıyorsun?
Amaan istahsiz olmaz insallah. Kg kontrol et bakslim ne cikacak. Benim buyukte oyle tek tesellim ortalamada gitmesi oldu hep
üzülme zamanla düzelir iştahı.dönem dönem hepimizin bebesi yapıyo iştahsızlık.kahvaltısı şöyle ıhlamur demliyorum içine 1 yumurta sarısı, biraz tuzu alınmış peynir,1 çorba kaşıgı pekmez,eticicibebe nin ekmegi var etimek gibi vede 1 tatlı kaşıgı tereyagı. onları iyice ezip çay bardagı ile içiriyorum.kahvaltıda kaşık kullanmıyorum.en sevdigi ögün kahvaltı.benimki pütürlü gıdaları yutabiliyo.cnm benimkide sabah uyanır uyanmaz pek iştahlı olmuyo.ama 45 dakika sonra verdigimde kahvaltısını çok güzel yiyo.o yüzden gün içinde beslenme aralarını 3-3,5 saate çıkardım daha iyi sonuç alıyorum.ısrarcı olma yiyosa kaşıgı uzat istemedigi andada vermeyi kes bence.ısrar ters tepki yapıyo yemek konusunda.umarım iştahla yemeye başlar:))
İnşallah dediğin gibi iştahla yemeye başlar. Çünkü iştahsızlığı her geçen gün beni mahvediyor. Yarın sabah ben de öyle deneyeyim bari. Cnm sen kahvaltısını nasıl hazırlıyorsun?
kızlar bi kaç sorum olcak ev yapımı yogurt için hazır süt kullansam olur mu ve geceleri bebegim karnı tam doysun ve rahat etsin diye ne verebilirim hazır mama haric
günlük inek sütü bulamıyosan mecburen hazır sütle mayalıyoruz.bende ara sıra market sütüyle mayaladım .ama güzel tutmadı nedense. biberon içiyomu bebegin bilmiyorum ama milupanın gece için tahıllı maması var gerçi oda mama ile hazırlanıyo ama ciddi doyuruyo ve gece benim kız daha rahat uyuyo.dene istersen.
üzülme zamanla düzelir iştahı.dönem dönem hepimizin bebesi yapıyo iştahsızlık.kahvaltısı şöyle ıhlamur demliyorum içine 1 yumurta sarısı, biraz tuzu alınmış peynir,1 çorba kaşıgı pekmez,eticicibebe nin ekmegi var etimek gibi vede 1 tatlı kaşıgı tereyagı. onları iyice ezip çay bardagı ile içiriyorum.kahvaltıda kaşık kullanmıyorum.en sevdigi ögün kahvaltı.benimki pütürlü gıdaları yutabiliyo.
günlük inek sütü bulamıyosan mecburen hazır sütle mayalıyoruz.bende ara sıra market sütüyle mayaladım .ama güzel tutmadı nedense. biberon içiyomu bebegin bilmiyorum ama milupanın gece için tahıllı maması var gerçi oda mama ile hazırlanıyo ama ciddi doyuruyo ve gece benim kız daha rahat uyuyo.dene istersen.
CNM bana kalsa kullncm ama eşim ınatla sen yapacaksn dıyor
kızlar bi kaç sorum olcak ev yapımı yogurt için hazır süt kullansam olur mu ve geceleri bebegim karnı tam doysun ve rahat etsin diye ne verebilirim hazır mama haric
Canim ben bebeklerime aksam anne sutu ve devam sutu disinda bisey vermiyorum.
Saat 7 ve 10 da besliyorum her zaman degil ama banyo yaptirip yaglayip yatiriyorum gece acikmiyorlar 6 ya kadar .ha hic uyanmiyorlarmi uyaniyorlar ama ben memnunum daha kotude olabilirdi.
Evet diş çıkarırken emmek rahatlatır canım.Hatta çogu bebek sadece emer bu dönemde.Gecenlerde bir arastırma okumustum emmek ve diş cıkarması ile ilgili detayını hatırlayamıyorum ama bir madde rahatlamalarını saglıyormuş.slm kızlarrrr pazar pazar evde oturmaktan nefret ediyorumm............bizim hatunda baya huysuz sürekli memede uyumak istiyor.geceleri sabaha kadar deriksz uyuyan hatun şimdi gece uyanıo memedeuykuya devam edioo sinir oldum ya ne oldu bu kıza böle....diş cıkarıo desem o zaman emerken sakinleşirmi.doymuo mu acaba
bi yerlerden tatlı patates bulabilsek... :100: çok faydalıymış bebeklerimize... hele hele tam da bu ay...
bulabilen alan gören var mı?
Ben hazır süte yeni geçenlerdenim. Daha önce mamayla yaptım, bir süredir organik sütle yapıyorum ama çok da organik olduğuna da inanmıyorum nedense. Günlük sütle de yapılabilir diye düşünüyorum. İnek kendimin olmadıkça sütü alıp kaynatmak bana da çok mantıklı gelmiyorkızlar bi kaç sorum olcak ev yapımı yogurt için hazır süt kullansam olur mu ve geceleri bebegim karnı tam doysun ve rahat etsin diye ne verebilirim hazır mama haric
CNM bana kalsa kullncm ama eşim ınatla sen yapacaksn dıyor
O zaman tahıl karışımları var canım, mama diye almazsın, yulaf, çavdar, buğday ezmeleri var, bunları haşlayıp sütünle karıştırıp verebilirsin. Ama eşin de pek garipmiş yani. Adamlar ne karışırlar çocuğun beslenmesine anlamam. Çok özür dileyerek şunu demek istiyorum... Kalkıp kendi yapsın :)
cnm benimkide sabah uyanır uyanmaz pek iştahlı olmuyo.ama 45 dakika sonra verdigimde kahvaltısını çok güzel yiyo.o yüzden gün içinde beslenme aralarını 3-3,5 saate çıkardım daha iyi sonuç alıyorum.ısrarcı olma yiyosa kaşıgı uzat istemedigi andada vermeyi kes bence.ısrar ters tepki yapıyo yemek konusunda.umarım iştahla yemeye başlar:))
ya bende baya para ödedim bu fizyolojiklere.ama onlarsızda olmuyo.bildigimiz serummu kullanılacak burun içine püskürtmek için ve göz kararımı tuzu kattın
canım benim de 2 çocugum bu ve aralarında 10 yaş var.insan 1.cocuktan sonra 2. çocugu pek yapmak istemiyo ama 2. cocuktan sonra 3.ye daha ılımlı yaklaşıyo.sanırım sende onadan daha rahatsın yeni bebek olması konusunda .hayırlısı olur umarım:)))
Bebegine pancar veren var mi? Ben bugun pazardan kirmizi (baska rengi var mi bilmiyorum) pancar aldim. Ama verir mi bilemedim.
bende evde hazırlıyorum hep zatenAşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar.
BİRİLERİ BİZİ SERUM FİZYOLOJİKLİ BURUN DAMLALARI İLE ALDATIYOR MU?
*Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Yeni bir tıbbi üründen önce Bugün gazetesinde Ali Atıf Bir ve Vatan gazetesinde Elif Ergu’ nun köşe yazılarıyla haberdar oldum (1, 2).
Aslında her iki yazarın yaptığı onlara sorsanız ‘halkı bilgilendirme’ dir ama sakın ola ki inanmayın: Bu, alenen ve resmen ‘gizli reklâm’dır.
Daha sonra da bu ürünün youtub’ da ‘gerçek reklâm’ filmini gördüm (3).
Olay şu: Ülkemizin önde gelen ilaç üreticilerinden Abdi İbrahim, Bruno isimli yeni bir ‘ürün’ piyasaya çıkarmış.
Ürün diyorum ilaç diyemiyorum, çünkü bu bir ilaç değil.
Bruno, her birinde 5 ml ‘serum fizyolojik’ bulunan ve 12 flakondan oluşan kutularda satışa sunuluyor.
Adına bakıp da bir şey sanmayın; serum fizyolojik 1 litre saf suda 9 gram sodyum klorür yani bildiğimiz sofra tuzu bulunan bir çözeltiden başka bir şey değildir.
Böyle bir çözeltiyi isteyen herkes evinde 1 litre suda 9 gram tuzu eriterek de hazırlayabilir.
Bizim ürünümüz ‘izotonik ve steril’ dir sözleri de sizi yanıltmasın.
Binde 9’ luk tuzlu su çözeltilerine izotonik denir; tuz bundan fazla ise hipertonik azsa hipotonik çözeltiler söz konusu olur.
Sterilliğe gelince: Buruna damlatılan bir sıvının damara zerk edilen bir ilaç gibi steril olması icap etmez.
Üstelik kutusu üzerinde steril yazıyor ama yanında da bir not da var: Vücuda zerk edilmez!
Demek ki sterilliği şüpheli!
Dünyanın en pahalı tuzlu suyu
Şimdi gelelim bu mucize ürünün fiyatına.
Her birinde 5 ml serum fizyolojik bulunan 12 flakonun fiyatı tam 20 lira (4).
Evet, yanlış okumadınız, 60 mililitre su ve yarım gram tuzun fiyatı 20 lira, yazı ile ‘yirmi lira’.
Zenginin malı züğürdün çenesini yorar ama siz şimdi lütfen elinize bir kâğıt kalem alıp 20 liraya kaç ton serum fizyolojik üretilebileceğini ve bu tuzlu su işinin vatandaşa ne kadar tuzluya mâl olduğunu hesaplayın.
Hesaplayın ki kimlerin nelerden nasıl para kazandığını kendi gözlerinizle de görün.
İlaç firmaları işte böyle kazanıyor
İlaç endüstrisi Allah’ ın suyunu ve tuzunu ambalajlayıp tıbbi bir ürün olarak işte böyle ‘pazarlıyor’.
Bu ürün ilaç olmadığı için rahatça reklâmı da yapılabiliyor.
Başka ilaçlarda da durumun bundan farklı olduğunu sanmayın.
Üreticilerinin ama masrafımız çok diye ‘ağlamalarına’ da bakmayın.
Tüm ilaçlarda aklın hayâlin alamayacağı kadar böyle büyük kazançlar var.
Eczanedeki serum fizyolojiğin alternatifi var
Uzmanlık saham dolayısıyla hemen her gün burnu tıkalı insanlarla karşılaşıyorum ve ben de hastalarıma serum fizyolojik tavsiye ediyorum ama bugüne kadar hiçbir hastama eczanede satılan serum fizyolojikli sıvılardan yazmadım.
Onlara ya evde serum fizyolojik yapmayı öğretiyorum veya daha iyisi bedava olan ‘Marmara denizi suyunu’ tavsiye ediyorum.
‘Ay hocam, biz bunu yapamayız, hijyenik olmaz’ diye mızırdanan hanımefendilere ise 1 litresi 2-3 lira olan ve üstelik de damara zerk edilebilecek kadar ‘steril’ olan serumlardan yazıyorum; bütün aile aylarca kullanıyor bitiremiyor.
Aklıma takılanlar
Bu ürünle alâkalı olarak bazı hususları dikkatinize sunmak istiyorum:
BİR: Kutunun üzerinde bebek resmi ve ‘baby’ ibaresinin olmasını yanlış buluyorum.
Bu resim ve bu ibare insanlarda bunun sanki ‘çocuklar için özel olarak üretilmiş’ olduğu algısını yaratıyor.
Bu algı ise insanları aldatmaktan başka bir şey değil!
Serum fizyolojik her yaşta herkes tarafından kullanılan bir sıvıdır.
İKİ: Reklâm filminde çocukların kullanılmış olması da ahlâki değildir ve bunu çocuklar bakımından da sakıncalı sayıyorum.
Bunun ötesinde, çocukların hiçbir reklâmda ‘kullanılmaması’ gerektiğini savunuyorum.
Biliyorum bu devirde mümkün değil ama ben esas olarak her türlü ‘reklâma karşıyım’.
ÜÇ: Ayakkabı, yatak, sabun, şampuan, sakız veya hangi ürün olursa olsun bunların ‘sağlık’ üzerinden reklâmlarının yapılmasını da doğru bulmuyorum.
Bruno’ nun kutusu üzerindeki ‘Burun tıkanıklığı, bebeklerde iştah kaybı, uyku bozukluğu ve huzursuzluk gibi sorunlara yol açabilir’ cümlesi de bana göre tüketiciyi aldatmaya yönelik bir ifadedir.
Böylece istisnasız her çocukta her gün karşılaşılabilecek bu tür sorunların Bruno ile hâlledilebileceği gibi doğru olmayan bir algı yaratılmaktadır.
Bu da bir aldatmacadır.
DÖRT: 60 mililitre tuzlu suya 20 lira fiyat biçeni ve buna onay veren kurumu ve gerekçesini de merak ediyorum.
Gelelim neticeye
Bu vesileyle, reklâmın tezgâh üstü denen ilaçlar için bile ne büyük sakıncalar taşıyabileceğini tekrar görüşlerinize sunuyorum ve şu çağırılarda bulunuyorum:
BİR: Tüm doktorları ve özellikle de çocuk doktorlarını bu tür eczanede satılan serum fizyolojikli burun damlalarını boykot etmeye davet ediyorum.
İKİ: Sağlık Bakanlığı ve RTÜK’ ü ilaç reklâmı, yanlış algı yaratma, reklâmlarda çocuk kullanılması ve sağlık üzerinden reklâma karşı hassas olmaya çağırıyorum.
ÜÇ: Elif Hanım ve Atıf Bey’ in Abdi İbrahim ile çıkar ilişkileri olup olmadığını açıklamalarını istiyorum.
DÖRT: Vatandaşlara da ‘Uyanın artık’ diyorum.
KAYNAKLAR
Abdi brahimden ilk reetesiz rn | GAZETE VATAN
Bruno çıtayı çok yükseltti - Ali Atıf BİR
Bruno Reklam Filmi - YouTube
Bruno Baby Serum Fizyolojik Damla 12 x 5ml | DermoBakim.com | Eczane, Dermokozmetik, Gzellik
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?