2012 eylul-ekim ayinda tup bebekle anne olucak kizlar buyrun

slm kizlar , yarin sabah doguma giriyorum, birazdan hastaneye ön kontrölleri yaptirmaya gidecegim, banada dua edin lütfen. Güzel haberlerle dönerim insallah

Hayırlı doğumlar diliyorum. Bebeği gösterdiklerinde inanamayacaksın. Bu güzel bebek benden mi çıktı diyeceksin.. Tahin de sütü artırıyormuş. Hastaneye tahin pekmez yada komposto falan götür kavanozda. Malum hastane yemekleri yenmiyor tatsız tuzsuz oluyor..

Kızlar ilk ne zaman yıkadınız bebeklerinizi? Birde hangi pişik kremi tedavi tedaviye yönelik hangisi pişik önlemeye yönelik?
göbeğimiz 11.gün düstü 1 gün sonra yaptık banyomuzu pişik kremi bepanten kullanıyoruz
slm kizlar , yarin sabah doguma giriyorum, birazdan hastaneye ön kontrölleri yaptirmaya gidecegim, banada dua edin lütfen. Güzel haberlerle dönerim insallah
hayırlı doğumlar kolayca gecsin insallah

Kızlar ilk ne zaman yıkadınız bebeklerinizi? Birde hangi pişik kremi tedavi tedaviye yönelik hangisi pişik önlemeye yönelik?
canm biz hastaneden cıktıgımız gün yıkadık yani 2 gün. pişik kremi olarakta bepanten, hametan kullanıyorum.

canm insallah saglıkla sıhhatle yavrunu kucagına alırsın. rabbim hayırla kurtarsın. güzel haberlerini bekliyoruz rabbim yar ve yardımcın olsun...

Bugün sağlık ocağında kan verdik zeka geriliği tarama testi yapılıyormuş. Bir ay sonrada aşısı varmış. Aşıları özel doktorunda mı yoksa sağlık ocağında mı yaptırmak daha iyi acaba? Sağlık ocağındaki dr. bir fark yok aynı aşı diyor ama özeldeki dr. biz itha aşı kullanıyoruz diyor..

canım biz saglık ocagına yaptırdık bencede bi farkı yoktur ama senin için nasıl rahat edecekse öle davran bence... bide bu arada verdiğiniz kan topuk kanımı tarama testi içinmi alınıyormus o ben sarılık die biliyordm

Sarılık aşısı doğdugu gün hastanede yapıldı. İkinci sarılık aşısı ise bir ay sonra yapılıyor. Zeka geriliği taraması için topuk kanı da ilk gün hastanede alındı. İkincisi de doğduktan 10 gün sonra sağlık ocağında alınıyor canım. Bu testleri devlet istiyor. Bu test önlenebilir zeka geriliğini taramaya yönelik.

canım sarılık aşısı hepatit b aşısı aynı şey.....hastanede doğunca yapılan ilki yapılıyor...1 ay sonra tekrar 2. hepatit aşısı yapılıyor...topuk kanı da özellikle bir rahatsızlık var doğumda farkedilmezse zeka geriliğine sebep oluyor onun araştırılması için alınıyor..

çünkü benim kuzenimin bir kızı 32 günlükken bu rahatsızlık yüzünden vefat etti..bilememişler..topuk kanı alınmamış...sonra tekrar hamile kaldı..doğar doğmaz topuk kanıyla onunda aynı rahatsızlığı olduğu anlaşıldı ama zeka geriliği yok..sadece ömür boyu protein yiyecekleri yemiycek...işte ilk günler teşhis edilirse çaresi var..edilmezse beyine vuruyor hastalık...

bende sağlık ocağında yaptırıyorum..bir fark olcağını düşünmüyorum...

Son düzenleme:

Cnm senin bu dedigin protein degeri topuk kaninda bakilan degermi

Herkese merhaba . Sonunda kızımdan fırsat buldum yazmaya. 8ekım gunu dogdu kızım 3.300kg 53cm.Masallah kızımın saglıgıyerınde tek bır sey dısında . Kızımın kalbınde ufurum sorunu varmıs. pazartsı kontrolumuz var hayırlı haberlerle gelırım ınsallah .
Tecrubelı arkadaslara bı kac sorum olucak emzırırken yada normal zamanda ter basması oluyormu normalmı bunlar bırde gogusumu elledıgım zaman bazı yerlerınde dugumlenmeler hıssedıyorum normalmı.bırdekızımı emzırınce3 saatuyuyor sızlet kac saatte bır emzırıyosunuz. Annelık cok guzel bıdugu amabakmak sabır veemek ıstıyormus annemın degrrını daha ıyıanlıyorum Rabbım hepımızın yardımcısı olsun.

hayırlı olsun canım..Allah analı babalı büyütsün inşallah...ben emzirmeye başladımmı hemen içim yanıyor,o an acayip su içesim geliyor...ama ter yapar yani..hatta bebişde terleyebilir...sanırım göğsündeki yeryer oluşan sertliklerden bahsediyosun..onlar göğsünün süt dolu olduğunu gösterir..eğer emzirdikten sonra geçmiyorsa,pompayla sağmalısın kalanı...hem sen rahatlarsın hemde süt gelişi daha çabuk ve çok olur...

genelde yeni doğan bebekler ilk zamanlar uyusalarda 2 saatte bir kaldırılıp emzirilmeli diyor doktorlar...sonraki kontrollerde bebeğin kilo artışına göre bu düzen değiştirilebilir...bunu senin çocuk doktorun bebişine göre ayar vermeli...

Son düzenleme:
Cnm senin bu dedigin protein degeri topuk kaninda bakilan degermi

bebeklerden neden topuk kanı alınır?

Fenilketonüri nadir görülen kalıtsal metabolik hastalıklardan biridir. anne ve babasında hastalık yapmayan bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğmaktadır. anne ve babanın taşıyıcı olması halinde bu çiftin her çocuğunda görülme ihtimali % 25 dir. Fenilketonüri, toplumumuzda hala yeterince bilinmemekte ve tedavi edilmediği taktirde çocuğun ömür boyu özürlü kalmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asidi sindiremezler, sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında biriken fenilalanin ve artıkları, çocuğun gelişmekte olan beynini harab eder ve ileri derecede zeka özürlü olmasına, sinir sistemini ilgilendiren daha bir çok belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Fenilketonüri Amerika'da ve bir çok Avrupa ülkesinde her 10.000-30.000 yenidoğanda bir görülmesine karşın ülkemizde 3.000-4.000 yenidoğanda bir görülmektedir. Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Ülkemizde akraba evliliklerinin sıklıkla yapılması anne ve babanın taşıyıcı olduğu bu gibi hastalıkların yüksek sıklıkta izlenmesine neden olmaktadır. Akraba evliliği hastalığın görülme sıklığını artırıyor olsa da, akraba olmayan bireylerin de çocukları hastalıklı doğabilir. Çünkü Türkiye'de her 100 kişiden 4 ü bu hastalık açısından taşıyıcı durumundadır.

Hayatın ilk bir kaç ayı içerisinde fenilketonüri hastalığı olan bebekler sağlıklı bebeklerden ayırt edilemez. Fenilketonürili çocuklarda 5-6 aylardan sonra zekadaki gerileme belirgin hale gelir. Akranlarından farklı olarak oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamazlar. Beyin gelişimleri normal olmadığından başları da küçük kalır. Ayrıca kusma, aşırı el, kol, baş hareketleri, havale nöbetleri, ciltte döküntüler, idrar ve terin küf gibi kokması hastalığın önemli belirtilerindendir. Bu çocukların % 60’ında göz, kaş ve cilt rengi anne-babaya göre daha açıktır.

Fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin, beyni etkilenmeden, erken olarak tanınması çok önemlidir. Bu amaçla geliştirilmiş her yenidoğan çocuğa uygulanabilen bir tarama testi vardır. Doğumdan 72 saat sonra özel bir filtre kağıdına alınan 2 damla kan teşhis için yeterlidir. Hasta bebek hayatın ilk günlerinde tanındığında uygun diyet tedavisi ile zeka geriliği önlenebildiği için gelişmiş ülkelerde tüm yenidoğanların fenilketonüri yönünden taranması zorunluluğu vardır.

Fenilketonüri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide genel ilke gıdalar ile alınan fenilalanin miktarını azaltarak kan fenilalanin düzeyini normal sınırlar içinde tutmaktır. diyet tedavisinde fenilalanini çok azaltılmış ya da fenilalanin içermeyen özel ve ilaç niteliğinde mamaların ve tıbbi ürünlerin kullanılması gereklidir. Fenilketonüri yenidoğan taraması ile saptanıp ilk 3 ayda tedaviye başlanmaz ise hastalığın şiddetine uyan zihinsel özür gelişmesi kaçınılmazdır. Tedaviye mümkün olduğunca erken başlanması zihinsel performansı olumlu etkileyecektir.

Hastanın belli aralarla beslenme durumu değerlendirilmeli, kan fenilalanin ve tirozin düzeyi ölçülmeli ve ölçüm düzeylerine göre diyeti ayarlanmalı, zihinsel gelişimi izlenmelidir. ılk 2 yaşta haftada iki kez, 2-4 yaş arasında haftada bir, 4-10 yaşlarda 15 günde bir, daha sonra ise ayda bir kez kan fenilalanin düzeyi ölçülmelidir. Kan fenilalanin düzeylerinin 0-12 yaş arası 2-6 mg/dl,12 yaşından sonra 2-11 mg/dl, fenilketonürili hastanın gebeliği süresince ise 2-4 mg/dl değerleri arasında tutulması gerekir.

Tedavi en az beyin dokusunun en hızlı geliştiği hayatın ilk 8-10 yılı boyunca çok iyi şekilde uygulanması gerekmekle birlikte diyet tedavisi yaşam boyu olmalıdır. Yenidoğan döneminde diyet tedavisi başlanmış fenilketonürili hastalar, yetişkin olduklarında diyeti bırakırlarsa algılamada güçlük, dikkat azalması gelişmektedir.
anne sütü bebeklerin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan bir besindir. Fenilketonürili bebekler de anne sütü ile birlikte fenilalaninsiz karışımlar (tıbbi mama) kullanılarak ve kan fenilalanin değerleri yakından izlenerek beslenebilirler. Yapılan çalışmalar yaşamın ilk yıllarında anne sütü alan fenilketonürili bebeklerde büyüme ve zihinsel gelişimin daha iyi olduğunu göstermektedir.

Bu hastalığın zamanımızdaki tek tedavi yolu fenilalaninden kısıtlı diyettir ve bu diyet tedavisinin aile, metabolik hastalıklarda uzmanlaşmış çocuk hekimi, diyet uzmanı ve laboratuar uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından izlenmesi gerekmektedir. Tedaviye uymayan hastalarda zihinsel ve gelişimsel bozukluklar olabileceği için hasta sahibi olan ailelerin diyeti çok iyi öğrenmesi gerekmektedir. Annenin ilk çocuğu hastalıklı olarak doğmuş ise ikinci bebeğin daha anne karnında iken hasta olup olmadığının belirlenmesi yani anne karnında erken tanı mümkün olabilmektedir.

benim kuzenimin başına geldiği için bu konuyu iyi biliyorumm...anne sütüde proteinden zengin bir besin olduğu için bu rahatsızlığı olan bebeklere çok zararlı...kuzenimin bir kızı bu yüzden 32 günlük vefat etti...sonuçta sadece anne sütüyle besleniyodu...komaya girdi...yaşasaydı bile geç kalındığı için tüm beyni hasar görmüştü...o nedenle doğumdan hemen sonra bakılması gerekiyor..sonra kuzenim bir daha doğum yaptı ve anne sütü vermeden teste alındı malesef ondada aynı rahatsızlık vardı...karı koca taşıyıcıymışlar...ama baştan bilindiği için doğar doğmaz diyet yapıldı...anne sütünü günlük çok az verdiler yanında proteinsiz özel mamalarla beslendiii...15 günde bir kanındaki değer kontrol ediliyor...duruma göre diyetine müdahale ediliyor..bu şekilde bakıldığı sürece normal çocuklar gibiler ama bir kere protein kaçağı yapıp komaya girerse iş kötü Allah göstermesin...direk beyin hasar görüyor..ömür boyu diyetle beslenicek...

Hayırlı olsun ve geçmiş olsun canım. Üfürüm sorunu hakkında ilgim yok ama dilerim düzelebiri bir şeydir..Emziriken ter basması normal canım. Ben de sürekli susuyorum emzirirken, sehpa'da sürahi hazır bulunuyor. Benimki sürekli memede olsa bile doymuyor sütle. Arada fırsat bulursam yatıp mama verdiriyorum bebeğe yanımda biri varsa çünkü ben uyuyunca ve dinlenince sütüm de artıyor. Doktor mamaya sıcak bakmıyor içinde sür tozu oldugu için ama yetmeyince yetmiyor işte..

nerelerdesiniz kızlar
oğlum dünden beri pek huysuz hiç uyumadı desem yeridir
cok sükür bugün öğleden beri uyuyor arada karnını doyurmak için uyanıyor köfte
ben hala iyilesemedim
12 serum aldım ama enfeksiyon değerleri hiç düsmemiş
yrn tekrar gidicem ayrıntılı testler istedi doktor
bana dua edin yoruldum cok

cnm bende acayip terliyordum baslarda simdi azaldı,cok gecmiş olsun doktorunuz ne dedi bugün
bizim doktorumuz emzirmek için uyandırmayın bebeğin uyku düzeninin simdiden olusması gerek dedi
zaten artık öle saatlerce uyumuyor oğlum

kanamanız devam ediyor mu hala
benim baya azaldı arada sanki altıma kacırmısım gibi kanla karısık akıntı geliyor birden
var mı böle bi durum sizde yoksa enfeksiyonla mı alakalı acaba

kanamanız devam ediyor mu hala
benim baya azaldı arada sanki altıma kacırmısım gibi kanla karısık akıntı geliyor birden
var mı böle bi durum sizde yoksa enfeksiyonla mı alakalı acaba

Bir haftada kesildi. normali o diye biliyorum ama sor yinede doktora canım..

canm cok saol verdiğin bu bilgiler için. kuzenin durumu için cok üzüldüm. peki kaybettiği cocugundan topuk kanı alınmamısmıydı neden farkedilemedi böle bi durum...

canm cok saol verdiğin bu bilgiler için. kuzenin durumu için cok üzüldüm. peki kaybettiği cocugundan topuk kanı alınmamısmıydı neden farkedilemedi böle bi durum...

alınmamış canım...zaten öyle farkedilmiyor...20 günlükten sonra aşırı kusma (kusması da normal kusmalara benzemiyomuş) ile doktora gidiyolar..önce başka testler yapılıyor bişey çıkmıyor..eve geliyolar..bir kaç gün sonra fenalaşıyor yine kusmalar falan... yoğun bakıma alınıyor...o zaman beynin hasar gördüğü anlaşılıyor...1 hafta kadar sonrada vefat ediyor..vefat edildiğinde yine kandan numuneler alınıyor..ölümünden sonra netleşiyor rahatsızlığı...aslında kuzenimin bu bebeğinden önce bir kızı daha var..onda hiç bişey yok mesela..bu olaydan sonra onunda sadece taşıyıcı olduğunu öğrendiler...kuzenimle eşide taşıyıcı bu yüzden her bebeklerinin hastalıklı olma ihtimali %50 lerde...ilk kızında hastalık yok..ikinci kızında çıkıyor....şimdi bir oğlu var bir buçuk yaşında şuan...oda aynı hastalıklı...ama işte baştan tedbirli olunca diyetle normal bebekler gibi yaşıyolar...ama çok zor gerçekten..doğuştan vejeteryanlar...ömür boyu asla et ürünü yemiyolor..ekmek yasak,abur cubur yasak..süt ürünleri yasak...sadece kendileri için özel üretilen gıdalar dışında tüm meyve ve sebzeleri tüketebiliyolar..bide çay ve su serbest...bu şekilde yetiştirmek çok zor ama yapacak başka hiç bişey yok..bilmeden yediği 1 dilim ekmek bile komaya sokmaya yetiyor..böyle bir hastalık bu..o yüzden topuk kanı çok önemli..erken teşhis en azından ömür boyu özürlü büyümesini engelliyor..

herkese selam şimdi vakit buldum yazabiliyorum. 8 ekim de oğluşum dünyaya geldi çok şükür spinal+epidural 3475 gr. 50 cm boy. adını da mehmet kaan koyduk. sezeryan da çok acı çektim. resmen bağırarak oldu. neden öle oldu bilmiyorum belki kendimi çok korkuttum ondan. neyse geçti geçmişte kaldı. bizde de sarılık var bugün 8. günümüz 14,3 dünkü değerimiz. fitil verdi doktoru o kadar bide sıkı besliyoruz tabi. anne sütü veriyorum. ama meme almıyor.. çoğunlukla sağarak vermek zorunda kalıyorum. günlük ne kadar süt veriyorsunuz bebişlere ben de onu sorayım. bide dün sünnetini de yaptırdık. pipi derisinde darlık varmış o yüzden. sizden haberler nasıl?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…