- Konu Sahibi BeyazOrkidem
-
- #64.541
canım mesala bizimkinin sürekli hırıltısı var burnu tıkalı gibi sesi gripli gibi bende çocuk üşüttü diye düşünüyorum o yine reflüden kaynaklanıyomuş küçücük bebekte reflü olacağı hiç aklıma gelmezdi.sonra dik oturur pozisyonda tutun diyo ağız ve mide de seviye farkı olsunki yani kafa yukarda kalıcak mide aşşağıda ozaman kusmaz diyo ağzına bi acı su geliyomuş.sürekli ağlıyo kucağa alınca duruyo bizde diyoruzki kucağa alıştı o gene yavrum dik tutunca ağzına o sıvı gelmeyip yakmadığı için genzini rahatlıyomuş.yatağının baş kısmını yüksek tutun dedi doktor,arada oturur durumda olsun bu oturuş kas gelişimine engel değil merak etmeyin dedi.ben hem emziriyorum hem mama veriyorum sütüm yetmiyo 3 saatte bir mama veriyorum ağlıyo diye ,ara da da emziriyorum ama sütüm yok denecek kadar az yinede bi damlada olsun gitse içine iyi diyorum.doktor mekanik bişeymi bu dedi her ağladığında bebek acıktığı için ağlıyo diye mama verdiğimizde o acı sıvı geri gidiyomuş sonra ikiye katlanıp çıkıyo dedi rahatsız oluyomuş.bilmiyorum inş.bunların yapmanın ve ilaçların ve mamayı değiştirmesinin faydasını görürüm.çok yoruldum artık.45 gündür artık bayılcam hiç uyumuyo bakalım nasıl olcak.sizinkiler nasıl gaz durumu bizimki bir sürü çıkartıyo ama gaz çıkartması karın ağrısının olmıycağı anlamına gelmezmiş.bende diyorum bukadar gaz çıkartıyo neden hala ağlıyo bide bebekleriniz kaç kilo oldular?
anladım canım reflu zor ınsallah atlatır bır an once bu arada kıtaba baktım devamlı yesıl sulu kaka yapıyorsa doktora basvurun arada yapıyorsa gecıs kakasıdır yazıyor benım oglanda malesef cok gazlı hergun farklı huylarda ancak cıngene salıncagı gıbı sallayınca susuyor gazı alttan ustten masallahı var alttan cok zor yapıyor oda yetmıyor 2 ılac kullanıyorum bırı bıtkısel surup om-x dıgerı sab sımplex vermesem neler olcak allah bılır dun hıc uyumadı su anda heran kalkabılır korkarak yazıyorum sen ne verıyorsun ılaç?
sizin de delı gıbı basınız agrıyor mu?
ya zaten moralim bozuk süt olsun diye verdiğim bütün kiloları nerdeyse bana geri kazandıran insanlara sinir olmuşkenSüt için huzur, uyku ve su
Yanlış inanışlar hayatımızın her döneminde olduğu gibi annelikte de yaygın. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Emzirme, anne sütü ve bebek bakımı konusunda sorularımızı yanıtlayan Dr. Kadir Tuğcu ise "Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artıyor" diyor.
Annenin sütü olması için ne yapması gerekir?
İnsan memesi inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt hücrelerinden anında süt yapılır ve bebek emdikçe de gelir. Süt olayı tamamen psikolojiktir.
Kadının yerli yersiz üzüntülerle dolmamış olması gerekir. Niyet de önemli. Annenin bebeğini emzirmek istemesi önem taşır.
Birçok anne lohusalık döneminde komposto, bol şekerli meyve suları içerek veya tatlıyla süt miktarını artırmaya çalışıyor. Bu mümkün mü? Süt yapan yiyecek var mı?
Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat ederseniz, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. Anne bunları yiyince bol bol su içme arzusu hisseder. Bol bol su içince de süt miktarı artar.
Yani keramet helva, tatlı, soğan, pekmez veya kompostoda değil bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.
Küçük göğüs ve süt
'Küçük göğüslü kadının sütü olmaz' deniyor, doğru mu?
Bu da yalandır. Göğüsün büyüklüğü, memenin ucu veya şekliyle sütün akışı ve gelişi değişmez. Memesi küçük kadından gürül gürül süt gelebilir.
Sütün kalitesi yemeğe göre değişir mi? Et, karides, meyve, sebze yiyenle ekmek ve çorbayla beslenen anne arasında süt farkı olur mu?
Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. İyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark olmaz. Ancak iyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı kendisinedir. Çünkü süt yapmak için belli miktarda mineral vücuttan alınır. Bu minarellerin vücutta az ya da çok olması, kalan miktarın anneye yetip yetmediği meselesine bakılmadan vücut aynı miktar minerali anneden süt için
alır. Yani zarar anneye olur.
Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. İlk aylarda gelen süt farklıdır, bir ay sonra, iki ay sonra, altı ay sonra gelen süt farklıdır. İşte bu nedenle mamaların da bir ay, iki ay, üç ay ve sonrası için farklı tipleri yapılmıştır.
Mesela prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir. Onların sütü normal doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklıdır. Yoksa annenin yediği içtiği ile hiçbir ilgisi yoktur. Fakir kadının da zengin kadının da sütü aynıdır.
Gazın ilacı hareket
Annelerin diğer bir korkulu rüyası da gaz yapıcı gıdalar. Annenin yediği şeylerden gaz bebeğe geçer mi?
Gaz yapıcı gıdalar annenin bağırsağında gaz yapar. Hiçbir zaman annenin bağırsağında oluşan gaz, kana karışıp, kanla memeye gidip, memeden de çocuğa geçmez. Bu tamamıyla bir uydurmadır ve hurafedir.
Peki gaz neden olur?
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.
Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.
Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.
Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.
Bir de halk arasında sıkça söylenen; 'Emziren kadın ayağını üşütürse sütü de üşür, gaz olur' sözü vardır...
Böyle bir şey yoktur. Bunlar tamamen hurafedir.
Peki gazı iyi çıkmayan çocuk ne yapar?
Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.
Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.
Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.
Bebek doydu mu?
Doyduğunu nasıl anlarsınız, ağlama açlık işareti mi?
Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapacaktır ve içmeyecektir.
İkincisi idrar sayısı günde dörtten fazla olacaktır. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvık olmasıdır. Bunlar varsa çocuk iyi besleniyor demektir.
Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kakalar yapacaktır. Lüzumundan fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapacaktır. Eskilerin dediği gibi yeşil kaka yapan çocuk, ayaklarını üşütmüş anlamına gelmez.
İshal harici yeşil kaka yapan çocuk 'çok yemek yiyor' anlamına gelir. Bu durumda ishal sancısı gibi bir hazımsızlık sancısı oluşacak ve bebek ağlayacaktır. Bu durumu çözmek çok daha zordur. Çünkü gaz çıkarmak iyi gelmeyecektir
Emzirmenin süresi var mı?
Yeni doğan bir bebek genellikle bir memedeki sütün yarısını üç dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için beş dakikada içer. Yani sekiz dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterli.
Fakat zamanla anneler bir öğün bir göğüsten diğer öğün diğer göğüsten meme verebilir.
Ama bu herkes için geçerli değildir. Anne ile bebeği arasında farklı zamanlamalar oluşabilir.
Kucağa alınan çocuk hep kucak ister mi?
Bu da eskilerden gelen bir hurafedir. Bebek kucağa tabii ki alınacaktır. Özellikle de ilk aylarda hem gaz sorunu hem bebeğin duygusal gelişimi açısından bebeğin buna ihtiyacı vardır.
Kucağa almanın alışkanlık yaratıcı hikâyesinin kökeni Osmanlılara kadar uzanır. Gelinle kaynana o dönemlerde aynı evi paylaşırdı. Gelin sürekli çocuğu kucağına alıp dolaşınca da işler kaynanaya kalırdı. İşte bu nedenle de, gelin çocuğu kucağına alıp işleri aksatmasın işler de kaynanaya kalmasın diye kaynanalar bu yalanı uydurdu! Bir de 'Çocuk sonra kucağa alışır' sözü eklenip olay süslenince bu yanlış kanı yıllar boyunca sürüp gitti.
canım ılaç ne verıyorsun sankın ol cok zor bılıyorum bızımde aksamları azıyor malesefff
selam nasılsın canım ben doğum yaptığımdan beri girmiyorum nete nasıl gidiyo şu gaz lafından bıktım artık uykusuzluktan aptal gibiyim dün doktora gittik yine inş.bu sefer işe yarar bilmediğimiz bi çok şey varmış inş.faydasını görürüm artık resmen depresyondayım. senin bebek nasıl?sen nasılsın?
ya zaten moralim bozuk süt olsun diye verdiğim bütün kiloları nerdeyse bana geri kazandıran insanlara sinir olmuşkenbu yazı üstüne tuz biber oldu
dun sab werdım bıraz daha ıyı gıbıydı bgn de zınco denıyım dedım o ne ıgrenc bır damla cocuk resmen ögurdu emzıgı bıle reddettı sabahtan berı öguruyor yag resmen bu zınco kızlar yaa ıyı gelmıyor sanırım ıse yaramıyor..sen ne kullanıyorsun..rezene vs de hıc ısıme yaramadı bos yere ıcıyorum o ıgrenc seylerı hele anason berbat tadı resmen rakı gıbı ..f
sabı cok onerıyorlar duzenlı ver bakalım zınco denemedım ben bıde nurse harvey denemıstım faydası olması sımdı yarım dozda om-x verıyorum ıkısı bırlıkte gıdıyorum ıste ama her cocuga farklı etkı edermıs bıde en buyuk ılac harekett oyun oynatmaya calısıyorum anakucagında sureklı sallıyorum yada benım kucagımda ıste o mılupanın butun cayları var cocuga yaradıgı falan yok kendım ıcıyorum cocugun mıdesını doldurmak ıstemıyırum onlarla arada bır verıcem sadece
uykusuzluktan bayılcam dıye korkuyorum
bır de ben uyku delısı bır ınsandım okuldan gelınce bıle uyurdum öglenden sonra
şimdi oyle bırıktı kı bırı bıraksa 3 gun aralıksız wcye bıle gıtmeden uyurum ama artık sansım yok(
yemek yapmayı da hiiiç sewmıyorum ve ıstemıyorum
kadın olmak ne agır yük kızlar yaa
hıc uyumuyorsa 1 2 cay kasıgı anason bebegıne ver ben bı kere verdım verende cok var bu arada om-x bıtkısel surupda uyku yapıyor bıraz zaten hem gaz hem uyku duzenleyıcı gecıyır dene ıstersen belkı sana daha cok yarar
canım okadar uykusuzssan bırak yemegı yapma bu ara once bebegıne bak ve kendını doyur ac kalmamaya calıs bı makarna olsun yap yogurtla ye ve bol su ıc enerjın duser bebegı uyutman lazım ama boyle bıtersın su an nasıl nerde duruyor??
yok ya o gergınken ben de süt kalmıyor ne yedım ne ıctım gercekten ..sinirim bozuldu!!
onu salonda koltuga yatırdım mutfaga gıdınce ana kucagına koydum (arabada kullanılandan )
ama dewamlı kusuyor yanında durmam lazım
bır de emzıgı düşünce hemen wermemı beklıor ben de konusmak ıstemıyorum yoruldum artık şaklabanlık yapmaktan yatmak ıstıyorum yatmıyor kı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?