- 27 Ağustos 2012
- 787
- 833
- 208
Canım dün bir yazı okudum direk sen geldin aklıma, Hiper Emesis Gravidarium bir araştır bakalım, belki senin durum böyle birşey olabilir..
Gunaydın kızlar nasılsınız?
Benim kafama takılan birşey var şuana kadar tam 4.5 kilo almışım normal değil gibime geliyor daha öncekilerde sanki bu ilk aylarda 1-2 kilo almıştım gibi bir his var.
Sizler kac kilo aldınız şimdiye kadar?
kızlar pazartesi 14 hafta olucaz o hafta gitsem belli olur mu cinsiyet çok merak ediyorum sanırım 16 ya kadar dayanamayacağımsizlerin kaçıncı haftada belli oldu
Sabah doktora gittim bebeğimin kalp atışını alamadık ben aranızdan ayrılıyorum herkese sağlıklı gebelikler sağlıklı hayırlı evlatlar diliyorum
iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
Bende ayni durumu yaşadım dün kontrol vardı bebegimin kalbi durmuşkurtaj oldum. Kasım annesi degilim artik
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
benimki söylemedi 12+2 gitmiştim en son, 14 te net belli olur dedi
Akasya, tesekkur ederim canim mesajin icin. Hastaneye yattigim zaman, ve doktor istirahat icin rapor verdigi zamanlarda raporlara hep Hiperemesis Gravidarium yaziyordu. Ama ozel olarak bir sey tavsiye etmedi hic.
Simdi doktorumu degistirdim, Cuma gunu gittim ilk kez yeni doktoruma. O da "Bu haftadan sonra artik rahatlarsiniz" dedi. Bakalim.. 7-8-9-10. haftalara gore daha iyiyim cok sukur, ama hala mutfaga girip yemek yapamiyorum, henuz ise gitmek disinda hic evden disari cikamadim bulanti ve ogurtu yuzunden, bahardan yararlanip yurumek istiyorum oysa ki. Doktora bulanti yuzunden iyi beslenemedigimi belirtip tavsiyesi olup olmadigini sordum. "Simdi ben size ne desem kendinizi uzup vicdan yuku yapacaksiniz, ay yiyemedim, of icemedim diye, bulantilar gecsin, simdilik yiyebildiginiz seylere odaklanin, bir dahaki gorusmemizde beslenmeyi konusuruz" dedi. Bir daha ki randevum da 26 Mayis'ta. Bebegin gelisimi de normal gidiyor sukur, hatta 12+6 daki kontrolumde 13+1 gorunuyordu gelisimi. Bu icimi sakinlestirdi biraz, demek ki kuzucuk benden aliyor ihtiyacini diye avunuyorum.
Yine de bulantisiz, yiyeceklerin normal tadini aldigim, her an cikaricakmisim duygusuyla yasamayacagim gunleri dort gozle bekliyorum..
Bir de, merak ediyorum sizlerde de oluyor mu diye, bende bir karamsarlik, mutsuzluk, asiri endise, kaygi durum var. Durduk yere sevdiklerime bisey olursa diye kaygilanmaya basladim, bebegin dogumunu gorebilecekler mi, baslarina bisey gelir mi, ya da evliligimi sorguluyorum esimin ufak tefek davranislari yuzunden, minicik bir olumsuzluktan domino etkisi gibi aklimda her sey olumsuza dogru buyuyor, ben bu cocugu yalniz mi buyutucem, hayatim ne olucak bundan sonra gibi garip garip seyler aklimda butun gunOysa ben mutlu, huzurlu bir hamile olmak istiyordum. Niye boyle olumsuz seyler dusunuyorum, cok uzuluyorum...
Sabah doktora gittim bebeğimin kalp atışını alamadık ben aranızdan ayrılıyorum herkese sağlıklı gebelikler sağlıklı hayırlı evlatlar diliyorum
Bende ayni durumu yaşadım dün kontrol vardı bebegimin kalbi durmuşkurtaj oldum. Kasım annesi degilim artik
Hiper Emesis Gravidarium Nedir? Ve Normal Hamilelik Bulantısından Farkı Nasıl Anlaşılır?
Morning sickness diye de bilinen standard hamilelik bulantısı, genelde sabahları nükseden ve sonrasında geçen çoğu zaman kusmanın eşlik etmediği yaklaşık 12. Haftanın sonunda geçen olağan bir durumdur. Aşağıdakiler Hiper Emesis Gravidariumun teşhisinde görülen belirtilerdir:
Vücut kokusu (Hızlı kilo kaybı ve ketosis kaynaklı)
Azalan ve çok koyu renkli idrar
Vücudun susuz kalması (dehydration)
Dilin kuruması
Ekstra salya üretimi
Yoğun halsizlik
Bayılma veya baş dönmesi
İleri koku hassasiyeti
Gıda alımının durması ya da çok azalması
Kansızlık
Böbrek fonksiyonlarının bozulması
Baş ağrısı
Aşırı hassas gaz refleksi
Hareket, ses ve ışığa tahammülsüzlük
Karaciğer enzimlerinin bozulması
Karaciğer enzimlerinin artışı
Cilt elastikiyetinin bozulması ve cildin aşırı kuruması
Düşük tansiyon
Tiroidlerin aşırı çalışması
Hızlı kalp atışı
Hamilelik öncesi kilonun % 5 veya fazlasını kaybetmek
Endişe ve depresyon
Vitamin/elektrolit kaybı
Sürekli kusma (safra ve kan)
Hiper Emesisi ayırt etmediğiniz takdirde anne adayının hayatı tehlikeye girebiliyor. Yeterli ya da hiç beslenemeyen hamile kadının tüm depoları bebek tarafından tüketildiği için yataktan çıkamayacak ve günlük hayatını idame ettiremeyecek duruma düşüyor. Sıvı kaybı nedeniyle böbrek yetmezliği ve çeşitli nörolojik bozuklukluklar meydana gelebiliyor. Tedavi genelde serum yardımıyla sıvı ve hamilelikte kullanılabilen sınırlı anti-emetic (bulantı kesici) ilaçlar ile yapılıyor. Tedaviye yanıt vermeyen durumlarda hamileliği sona erdirmek gerekebiliyor. Durum o kadar dayanılmaz hale geliyor ki anne adayı acıyı dindirebilmek için bebeğinden vazgeçecek duruma gelebiliyor.
İşte ben de o duruma gelenlerdenim.
Sabahlara kadar başucumda bekleyen kahraman annem ve sevgili eşimin Ben yapamayacağım diye ağladıkça yüzlerindeki o ifade olmasa bebeğimden vazgeçebilirdim.
38 yaşında şansı yaver gidip doğal yollarla hamile kalmış bir kadın olarak hiç çocuk sahibi olmamayı göze almıştım. Ben şanslıydım, Mother Theresa annem, can eşim ve uluslararası literatürü takip eden ve bana doğru ilaçları uygulayan bir doktorum var.
Yine de bu durum, yaşamayanlar tarafından tam anlaşılamayabiliyor ya da hafife alınabiliyor. Bulantınız için Seaband (deniz bulantısına iyi gelen kol bantları) getiren eczacınız, Hepimiz geçirdik, hastalık değil bu hamilelik diye naz yaptığınızı düşünen yakınlarınız olabilir.
Halsizlikten ve ağzınızı açmaya korktuğunuz için onlara cevap veremez durumda olacak ama anlaşılamamaktan ötürü de içerleyeceksiniz. Size tavsiyem sakın tedaviyi ve ilaçları reddetmeyin. Bebeğe zararı olur diye ilaç almayan kadınlardan ölüme varan vakalar var. Anne iyi olmazsa bebeğin iyi olması mümkün değil zaten bunu unutmayın. İlaçların birçoğu "B grubu yani hamilelerde zararı ispatlanmamış ve yurt dışında bu ilaçları kullanarak sağlıklı bebekler dünyaya getirmiş çok kadın var. "C grubu ilaçları zaten doktorlar vermiyorlar. Burada ilaç isimlerini telaffuz edemiyorum ama bana kişisel olarak ulaşanlarla paylaşabilirim.
Amerikada bir kadın araştırmacının kurduğu HELP HER adlı web sitesinde Hiper Emesis Gravidarium ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Türkiyede maalesef araştırmaları hep erkekler yaptığından mıdır bilinmez fazla bir yardıma ulaşmanız mümkün değil.
Amerikada birçok HG mağduru bloğu var ve yalnız olmadığınızı bilmek, en önemlisi de atlatıp sağlıklı bebekler dünyaya getirmiş olan kadınların hikayelerini okumak insanı rahatlatıyor.
Ben elimde her 3 günde bir değişen anjiyokatım ve artık kendi taktığım serumlarım ile 3,5 ayımı doldurdum. Hala akşamları kemoterapi hastalarına verilen bulantı ilacımı almaz isem ilk günkü kadar kötü olabiliyorum; test ettim ve pişman oldum.
Bu süreci yaşarken en çok merak ettiğiniz ne zaman biteceği olacak. Kimse kesin bir cevap veremedikçe ya da verdikleri ümitler boşa çıkınca ümitsizliğe kapılabilirsiniz çünkü bu zaman kişiye göre değişebiliyor. Ben 15. haftada rahatlamaya başladım. Ancak 2 ay sonunda evden çıkabildim ve işime dönebildim.
Bu süreçte desteklerini ve anlayışlarını esirgemeyen yöneticilerim ve çalışma arkadaşlarıma, onlara olan güvenimi boşa çıkarmayan ekibime minnet borçluyum. Enerjimin eski haline geleceği ve tamamen normal hissedeceğim o günleri iple çekiyorum ve bu halime sürekli şükrediyorum.
Canım bu durumda seninki kesinlikle hamileliğin normal bulantıları değil, çok çok geçmiş olsun ve acil şifalar.. Karamsarlığına gelince o duygu değişimleri son derece normal ve hepimiz yaşıyoruz, ancak bunların geçici olduğunu hep getir aklına ve sakın saplantı haline getirme. Bu olağan bir durum hepimiz yaşıyoruz ve hepsi bitecek.. Ben de hep cool bir hamile olacağımı düşünürdüm, işe gidece, enerjik, son ana kadar gezecek, çok az kilo alacak ve normal doğum yapacaktım. Oysa 12 yıldır eşimin yanında bir kez bile gaz çıkarmayan ben, her akşam istemsiz ve gürültülü :26:gazlar çıkarıyorum, pazarın ortasında kusabiliyorum, 5 kişilik yemek yiyip hala açım diyebiliyorum, şimdiden 5 kilo fazlalığa çıktım, bazen kolumu bile kıpırdatamıyorum vs. Anlayacağın hepimiz için değişik bir süreç, eminim en kısa zamanda sen de toplanıp güzellikleri yaşayacaksın, şu hamilelik balayına bir an önce girsek biz de Kaldı ki 9 ay boyunca beslenemesen bile bebeğin sağlıkla gelişecek merak etme hiç..
Akasya, tesekkur ederim canim mesajin icin. Hastaneye yattigim zaman, ve doktor istirahat icin rapor verdigi zamanlarda raporlara hep Hiperemesis Gravidarium yaziyordu. Ama ozel olarak bir sey tavsiye etmedi hic.
Simdi doktorumu degistirdim, Cuma gunu gittim ilk kez yeni doktoruma. O da "Bu haftadan sonra artik rahatlarsiniz" dedi. Bakalim.. 7-8-9-10. haftalara gore daha iyiyim cok sukur, ama hala mutfaga girip yemek yapamiyorum, henuz ise gitmek disinda hic evden disari cikamadim bulanti ve ogurtu yuzunden, bahardan yararlanip yurumek istiyorum oysa ki. Doktora bulanti yuzunden iyi beslenemedigimi belirtip tavsiyesi olup olmadigini sordum. "Simdi ben size ne desem kendinizi uzup vicdan yuku yapacaksiniz, ay yiyemedim, of icemedim diye, bulantilar gecsin, simdilik yiyebildiginiz seylere odaklanin, bir dahaki gorusmemizde beslenmeyi konusuruz" dedi. Bir daha ki randevum da 26 Mayis'ta. Bebegin gelisimi de normal gidiyor sukur, hatta 12+6 daki kontrolumde 13+1 gorunuyordu gelisimi. Bu icimi sakinlestirdi biraz, demek ki kuzucuk benden aliyor ihtiyacini diye avunuyorum.
Yine de bulantisiz, yiyeceklerin normal tadini aldigim, her an cikaricakmisim duygusuyla yasamayacagim gunleri dort gozle bekliyorum..
Bir de, merak ediyorum sizlerde de oluyor mu diye, bende bir karamsarlik, mutsuzluk, asiri endise, kaygi durum var. Durduk yere sevdiklerime bisey olursa diye kaygilanmaya basladim, bebegin dogumunu gorebilecekler mi, baslarina bisey gelir mi, ya da evliligimi sorguluyorum esimin ufak tefek davranislari yuzunden, minicik bir olumsuzluktan domino etkisi gibi aklimda her sey olumsuza dogru buyuyor, ben bu cocugu yalniz mi buyutucem, hayatim ne olucak bundan sonra gibi garip garip seyler aklimda butun gunOysa ben mutlu, huzurlu bir hamile olmak istiyordum. Niye boyle olumsuz seyler dusunuyorum, cok uzuluyorum... [/QUO
sizi okudukça evet evet aynı ben oluyorum.benimde hala geçmedi bulantılar kusmalar artık o kadar bıktım yoruldumki hiçbişeyin tadı yok.bu hafta azalcak diye beklerken arttı hergün gece gündüz çıkarmaya başlıyorum boğazım tahriş oldu iyice son çıkarmalarımda safra artık kanlı gelmeye başlıyor.kullanmadığım ilaçta kalmadı artık bilmiyorum yaa zaman zaman sabır demekten yoruldum ama yapcakta bişey yok dediğiniz igibi.
ben 1 kilo verdim 56 oldum şimdi 57.400 olmuşum bu durumda 1.400 gr almışımBen 600 gr aldım
Ben 11 de gittim 3 haftan önce söylemem dedi Şimdi 13+6 da gitcem umarım söyler söylemezsede bir kereliğine başka doktora gitcem.bekleyemem çatlarım vallakızlar pazartesi 14 hafta olucaz o hafta gitsem belli olur mu cinsiyet çok merak ediyorum sanırım 16 ya kadar dayanamayacağımsizlerin kaçıncı haftada belli oldu
Ben 600 gr aldım
Ben 600 gr aldım
Siz benden biraz ilerdesiniz hafta olarak. Ben baslangicta iki kilo vermistim, simdi o verdigim iki kiloyu geri aldim. Dengede gidiyor gibiyim. 4.5 kilo cok asiri degil gibi ama bundan sonra da dikkat etmek gerekir sanirim haftalar ilerledikce alinan kiloya.
Doktorunuz bir sey soyledi mi bu konuda?
sizi okudukça evet evet aynı ben oluyorum.benimde hala geçmedi bulantılar kusmalar artık o kadar bıktım yoruldumki hiçbişeyin tadı yok.bu hafta azalcak diye beklerken arttı hergün gece gündüz çıkarmaya başlıyorum boğazım tahriş oldu iyice son çıkarmalarımda safra artık kanlı gelmeye başlıyor.kullanmadığım ilaçta kalmadı artık bilmiyorum yaa zaman zaman sabır demekten yoruldum ama yapcakta bişey yok dediğiniz igibi.
Gunaydın kızlar nasılsınız?
Benim kafama takılan birşey var şuana kadar tam 4.5 kilo almışım normal değil gibime geliyor daha öncekilerde sanki bu ilk aylarda 1-2 kilo almıştım gibi bir his var.
Sizler kac kilo aldınız şimdiye kadar?
Çok şükür iyiydi canım biri 5.30 cm diğeri 4.60 cm ymiş okadar minik oldukları için de cinsiyetlerini sormadım nerden görcek adam :) zaten biri bacak bacak üstüne atmış diğeri de sırtını dönmüştü :) ense kalınlıkları da 1.8 çıktı iyi dedi doktor çok şükür Allahıma darısı ikiliye gitceklerin başına inşallah..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?