2015 Eylül Anneleri ve Bebişleri ( Doğum Sonrası Paylaşımlar)

Umarim bu link acilir. Kan damlasiyla ilgili bir yazi. Güzel ozetlemis. Not.link olmadi. Filozof anneden alintiladim :-/

Ahh bu doktorlarımız ve sağlık ocaklarımız!! İnsanlar ne kadar çok seviyor ilaç kullanmayı hatta ilaç yazmayı! Bazen hayret ediyorum ne bu ülkemiz de ki ilaç tüketim çılgınlığı diye.

Henüz 4 aylık bebek, 4. ay ay aşısını olmak için sağlık ocağına gidiyor ve oradaki doktor ve ebeler ek gıdaya başlayabilirsin artık bebeğinin kanı azalmıştır kan ilacına başlaman gerekir. Annelerin sürekli gözleri korkutuluyor.

Sen nasıl başlatabilirsin o kan ilaçlarına? Neyi biliyorsun ki neyi başlatıyorsun? Kan tahlili yapıldı mı hayır ee neden veriyorsun o zaman o ilacı? Azalmıştır kanı ne demek?

Bebekler henüz doğmadan yani karnımızın içerisindeyken, gerekli olan tüm kanı annenin vücudundan alırlar ve o şekilde dünyaya gelirler. Yani ilk 6 ay bebeğin kansızlık çekmesi mümkün değildir. 6 ay öncesin de kansızlık rastlanılmışsa bebeğin vücudunda bu çok ender rastalanabilecek bir durumdur. Annenin sütünden de bebeğe demir geçebilecektir. Anne sütü ile bebeğin kan seviyesi artmasa da azalması engellenir. Yapılan araştırmalar neticesinde ilk 9 ay sadece anne sütü almış bir bebeğin kan seviyesi, 6 aydan sonra anne sütü ve ek gıda takviyeli olarak beslenen bir bebekten daha fazla olduğu görülmüştür. Bebekler ek gıdaya geçtikleri andan itibaren annenin sütünden demir alımını gerçekleştiremeyecek sadece tüketilen ek gıdadan demir alımı sağlanacaktır. Yada demir ilaçlarından. Ek gıda demir seviyesini yükseltemeyeceği için kan ilaçlarına başvurmak doğrudur. Yalız anne sütü almaya devam eden bir bebeğe kan ilacı içirmek doğru değildir. Hele ki bebeğin kansızlığına bile bakılmadan dayatılan kan ilaçları tamamen yanlış bir uygulama olup, ezbere hareketlerdir.

Diyelim ki sütünüz yok tamamen formül mama ile besleniyor yavrunuz. Kan ilacına yine de başvurmayınız. Çünkü formül mamaların içerisinde de bir bebeğe yeterli olabilecek şekilde demir takviyesi yer almaktadır. Zaten içeriğinde demir takviyesi olmayan mamaları bebeklerinize yedirmeyiniz.

* Bebeklere 1 yaşından önce verilen hayvansal gıda olarak sütler bebeklerin demir emilimini yavaşlatmaktadır.
* Bebeklere 6 aydan önce ek gıdaya başlatmayınız. Bu anne sütünden demir alamaması anlamına gelerek kansızlık oluşumuna sebep olabilir.

Bebekler 6-12 ay arasında çok fazla demir ihtiyacı duyarlar. Bu yüzden özellikle ek gıdaya başlamış bebeklerin demir takviyesi alınması tavsiye edilmektedir.

Peki kan testi yaptırmadan demir eksikliğinin olup olmadığını nasıl öğrenirim? Bebeklerin kansız olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka kan testi yaptırmak zorundasın. Ancak kan testi yaptırana kadar çeşitli belirtiler de verebilir kansızlık. Mesela, gelişiminde bir yavaşlama, durma, ya da gerileme varsa, yanakları soluklaşmış olabilir, göz akları mavileşmiş olabilir, kulakları sarılaşmış olabilir ve hatta avucunun içine parmağını sürdüğünde hemen kan toplanmıyorsa kansızlıktan şüphelenebilirsin. Ve son olarak, çok sık hasta olma, üşümesi, halsizliği, iştahsızlığı ve uyku problemleri de demir eksikliğinin bir sonucu olarak değerlendirilebilir. İşte bu belirtileri görürsen, direk doktoruna gidip bebeğinin kan testinin yapılmasını istemen gerekmektedir.

Kansızlık gerçekten önemli bir faktördür. Çocukların zeka gelişimi ve beyinsel gelişimi için kan seviyesinin yeterli düzeyde olması beklenmektedir. 6-12 ay arasında deminde söylediğim gibi özellikle ek gıdaya başlamış anneler mutlaka kan testi yaptırıp eğer ki eksiklik varsa demir takviyesine başlamaları gerekmektedir. Yalnız 12. aydan sonra bebeklerin kan seviyesi düşmeyi bırakıp normal seviyesini koruyacak hatta yükselmeye başlayacaktır. Bu sebepten demir takviyesinin bırakılması tavsiye edilmektedir. Ola ki hala kansızlık devam ediyorsa doğal yollardan beslenmesi gerçekleştirilerek demir alımı sağlanmalıdır.
.
Benim hamileliğimin son aylarında demir seviyem 8 lere inince doktorum her gün bana serum taktırmıştı. Sonuç o kadar serumdan ilaçtan sonra yine de 9 a çıkmıştı. Ve ameliyattan sonra demir seviyem 9 du. Bu olaylardan şunu anladım ki, demir seviyesinin yükselmesi 1 günlük yada 1 haftalık iş değil, yükselme ayları bulabilmektedir.

Bebeğimin demir eksikliğini nasıl önleyebilirim?

* Sezaryen olunması daha fazla kan kaybı yaratacağı için önerilmez. Öncelikle annenin demir seviyesinin iyi olması gerekiyor ki bebekte annenin sütünden yeterli oranda faydalanabilsin. Aynı zamanda bebekler doğum zamanı gelene kadar annenin demirinden yararlanır ihtiyacını alır ve öyle doğar, bebeğin sezaryen günü alarak dünyaya gelmesi sonucunda ise, demir akımı durmaktadır.
* Doğumdan sonra, bebeğin kordonunu mümkün olduğunca geç kesilmesini sağlayın.
* Anneler hamilelikleri boyunca yeterli demir alımını sağlamalılar.
* İlk 6 ay hatta mümkün olabildiği kadar bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyin.
* İllaki demir takviyesine ihtiyaç duyuluyorsa lütfen parabensiz olan ilaçları isteyin doktorunuzdan.

Benim kızım da ve kendimde izleyeceğim yol ise şöyle;

Emzirmeye devam ettiğim müddetçe ilaç kullanmayı düşünmüyorum. Demir bakımından zengin olan besinleri sık sık tüketiyorum. Kızıma da sütümün yettiği yere kadar emzirmeyi düşünüyorum, ek gıda vermeden. Ve emzirme sonrasında ek gıdalar dan sonra demir bakımından zengin gıdalar ile bebeğimi beslemeyi düşünüyorum. Tabi kansızlık ne kadar önemli bunun bilincindeyim. Ara sıra kan tahlilili yaptırıp son durumumuzu ölçtürdük ten sonra eğer ki sınır da bir demir eksikliğimiz yoksa ilaç kullanımını kesinlikle red ediyorum! Çünkü ülkemiz de ve dünyamızda ne yazık ki yan etkisi olmayan hiç bir ilaç üretilmiyor. Bu yüzden ilaçlara ve ezberci doktorlara güvenmiyorum!

Benim kız da 4 gün kaka yapmadı.bugün yarım fitil verdimm...ikinip ağlıyordu süreki..sizinkerdede oluyormu?birde kakasini yaparken köpürte köpürte yaptı..

Canim benim kizimda 2 gundur kakasini yapmiyordu. Bugun cok rahatsiz etti onu bu durum lavman yaptim bende cok rahatladi Birkac gundur cok affedersin balgamli -mukuslu yapioodu. Bugunde dedigin gibi lavman sonrasi kopuklu yapti kakasini. Kakanin rengine kivamina acayip takiliyorum ben yaa Surekli kotuye yoruyorum kendimi bunaltiyorum. Azicik rahat olabilsem keske kendimi kasmaktan kaslarim gerildi yemin ederim!

Kizlar bende sizi devamli okumaya calisiyorum. Yazamiyorum maalesef hep yazmaya niyetlenirken bisey oluyor ve yazamiyoorum kusura bakmayin lutfen :) ben evlilik hazirliklari yaparken uye olmustum buraya.. hayat ne tuhaf simdi bebeklerden konusurken buluyorum kendimi :) hamilelikte de okumustum sizleri ama isten firsat bulamioordum o zaman suan izindeyim ama malum haciyatmaz bebek yapmisiz yine yazamiokrm. size yazmiyorum diyee sizi sevmiyorum sanmayin cevremdekilere hep sizden bahsediyorum :) sizlerden biseyler ogrenmek, fikir alisverisi yapmak cok keyifli cunku en iyi birbirimizi anliyoruz! Herkese iyi geceler..

Nerden aldin ya bende istiyorum hepsiburada ve gittigidiyorda 19.90 kargo ne kadar belirtilmemis :-/

Uyku arkadaşı arıyorsun galiba :) Ben uyku arkadaşı olarak kullanmak için hamileyken nattou marka bi tavşan almıştım. Çok büyük değil, el kadar bişe, ipi var çekince müzik çalıyor, yumuşak şirin birşeydi. Müziğiyle baya bi süre uykuya daldı onla. Öyle sarılma aşamasına geldiğinde oyuncak olarak görüp oynuyordu, uyku arkadaşlığı düştü tavşancığımızın. Doğumumdan sonra cuski marka uyku arkadaşı hediye gelmişti bana. Böyle ince dokunmuş, yüzünü kapatsa da nefes almasını engellemeyecek türde bi havlu malzemeden yapılmış hoş birşeydi. İlk önce 2-3 gece uyurken kendi göğsüme koydum o oyuncağı ki kokum sinsin diye. Oğlum çabuk alıştı ona sarılıp uyuyordu, gece uyandığında hemen ilk önce onu tutuşturuyorduk eline sakinliyordu. Baya iş görüyordu bağlanmıştı taaa ki ikeanın kukla baykuşunu keşfedene kadar. Sıpa şimdi hepsini bıraktı bir kenara varsa yoksa baykuşu.. Ona sarılıp uyuyor.. Alerji konusunda riskli bir bebek, hassas bir bebek olarak düşüneceğiz bu bebeği demişti doktorumuz ve tüylü oyuncakları vermiyoruz diyip baykuşunu elinden çektiğinde ciyaklayan oğluma baykuşunu geri verip yada çok seviyorsa dikkat edin dedi. O derece bağımlıyız şu an o baykuşa :) bir de polar yumuşak bir battaniyemiz var. Bildiğin büyük battaniye :) uyurken mutlaka ucundan tutmak istiyor, korkup uyandığında el yordamıyla ya baykuşunu ya battaniyesini tutuyor bu ara. Belki fikir olur diye yazdım hepsini uzun oldu :))

Hepsine tek tek bakacagim simdi :) ne guzel alismis sizinki benim vardi annem muhafaza edememis icimde kaldi oglumun da olsun istiyorum :) tesekkur ederim :)

Hepsi cok guzel :) inadina tavşan hic stoklarda yok baykusa bakacagim ama cok sevimli :)

Uyumuyor sık sık uyanıyor. Artık pilim bitti. Bu tempoya daha ne kadar dayanabilirim ki ! Şimdi evdeyim 1-2 ay sonra işe başlayınca nasıl dayanacağım? Bir bebek en azından gecede 1 kez kesintisiz 3 saat uyumaz mı,? Saat 22.00dan beri. Aralarda uyanıp geri uykuya daldıgı küçük uyanmaları saymazsak bu 3. Uyanması olCak. 50 dakika,2 saat,1 saat 15 dakika olarak 3 kez uyudu uyandı. Aralarda emdi,1.30 daki uyanmasında memeden sonra takviye mama verdim ancak 45 ml ancak içti. 03.15ten beri de tekrar uyutmaya çalısiyorum. Hergece böyle. Daha sabaha çok var.3 kere daha kalkarız ... artık bedenim iflas etmek üzere. Allahım yardımcı olsun bana ve benim durumumdakilere.

Evet 40 dakika sonra yine uyandı. Memeyi artık sinirle ćekip bırakıyor. Üstune Mama verdim 55 ml icti.

Memeden sonra mama verince az da olsa emdiğinden fazla içemiyor. Çabuk acıkıyor. En iyisi gece yatmadan tek başına mama öğünü koymak. En azından yavrum doyar da 3 saat uyur. O sırada memede süt birikir. 3. Ayında 450gr almışti. Sanırım sütüm yetmiyor. Anne sütü diye ısrar ettikce cocuk aç aç uyumaya çalışıyor ve de sık sık uyanıyor. Strese giriyor sanki bebeğim.

Sevgili anneler, gece uyumadan önce ne kadar mama veriyorsunuz. 10 ocakta 4. Ayını dolduracak bizimki .

Bizimde 15 inde dolacak 4. Ayımız. Hemşire bir arkadaşım bu kadar aylık bebeğin sık uyanmaması gerekir uyanıyorsa açtır demektir demişti. Mama öğünlerimiz azaldı sütüm arttığı için. Her verişte 90 cc içiyor. İçecek mi diye denemek için ara sıra 120 lik yapıyorum yine 90 içiyor sonra diliyle itiyor

Bence biberonu tamamen kesin..
Calismiyorsaniz eğer..sanırım biberon kolayı na gelmeye baslamis
Bende öyle diyorum aç kalırsa mecbur alır dimi sabah sabah yine canım sıkıldı ya emmedi yine gece iki defa emzirdim emzirmek için uyumasimi gerek ya önce çok istahli bir bebekti

canim yazamadim bir turlu.
bebekler dis cikaracagi zaman da salyali kaka yaparlarmis..
bizim 2 aydir kakamiz biyle.eger bu sekilde yapmaya devam ederse doktorunla konus.sut alerjisindede salyali kaka oluyor.internetten arastir belirtilerine bak.salyali kakanin disinda,memeyi red etme,istahsizlik,huzursuzluk,bagursakta guruldama,gaz sancisi vs.var.biz ayda 1.5 kilo alirken kilo alamiyoruz.dedigim gibi kakasi surekli biyle devam eder kilo alamassa genel bir huzursuzlugu varsa doktora mutlaka git.
kizlar bebegim hala huzursuz 20.00 den beri yatmadi kakasi ilk defa boyleydi basina böyle bir sey gelen oldu mu sizinkilerdr grip acaba balgam mi atıyor

Uyanıkken baya uyanik davranip rahata kaciyor seninki bence. Cok ac da olsa almiyor mu ki?
Canım zorla kavga kıyamet vermeye çalıştım şekilden şekile girdim zorla biraz emdi sonra geri bıraktı bir saat sonra uyuya kaldı uyurken emzirdim

Canım
Bizim dr Ferruh Houston verdi kan ilacı diğer topikte gördüm sanırım arkadaşın birinede dr.bu ilaçtan vermiş bu daha az kabiz yapar demiş ben kullanıyorum çok şükür düzene girdi artık kendi başına yapıyor bünyeden bünyeye degisiyordur belkide 4 5gunde bir yapardı ben yaptirirdim hamileyken kullandığım da bende kabiz falan olmuyordum

Kızlar bana bi fıkır verin napayim 2 güne 1 ayni işkenceye maruz kalıyorum cunku maalesef şimdi kv deler sürekli Bebek sevmeye geliyorlar 2 güne 1 kv dem o kadar ter kokuyor ki odaya giremiyorum midem kalkıyor ben koku konusunda cok hassasım bu konuda kendime de cok dikkat ederim kendi ter kokuma bile midem bulanır diyorum içerisi sıcak oldu odanın kapısını açalım cocuk üşür diyorlar Bn anlamiyorum eşim ve kp almiyor mu bu kokuyu kimseye bisey de diyemedim napacagimi Bn ya artık kv yaptığı yemekleri bile yiyemez oldum bi de kiZima kv bakacak hergün eve geldigimde aman allahım o koku offff bunalıma girdim sırf bu yüzden napayim da bi deodorant bi roll on alsin sursun ya da Bn mi hediye edeyim esime mi söyleyeyim napayim

Selam kızlar nasılsınız..
Yarın yine aşımız var korkuyorum geçen aşıda ateşi çıkmıştı bunda da çıkar mı ki
Bu arada sadece mama ile besleyen var mı
Benim kızım prematüre doğduğu için ememedi, sonra da biberona alıştığı için beni almadı sağarak verdim hep,
Ama sütüm artık çok azaldı biriktirip tek öğün verebiliyorum, diğer türlü hep mama
Doktorum ısrarla kabul etmiyor sütümün olmaması için su içmediğimi yemek yemediğimi falan düşünüyor ama 3 litre su içiyorum gün içinde rezene, papatya, ayran içiyorum yemek yiyorum kendim yapamazsam dışarıdan söylüyorum aç kalmıyorum daha napabilirim bilmiyorum inanmıyor doktorum

Selam kızlar nasılsınız..
Yarın yine aşımız var korkuyorum geçen aşıda ateşi çıkmıştı bunda da çıkar mı ki
Bu arada sadece mama ile besleyen var mı
Benim kızım prematüre doğduğu için ememedi, sonra da biberona alıştığı için beni almadı sağarak verdim hep,
Ama sütüm artık çok azaldı biriktirip tek öğün verebiliyorum, diğer türlü hep mama
Doktorum ısrarla kabul etmiyor sütümün olmaması için su içmediğimi yemek yemediğimi falan düşünüyor ama 3 litre su içiyorum gün içinde rezene, papatya, ayran içiyorum yemek yiyorum kendim yapamazsam dışarıdan söylüyorum aç kalmıyorum daha napabilirim bilmiyorum inanmıyor doktorum

[/QUOTE]

Selam Bebeğinizin gaz sıkıntısı kalmadıysa sütün içinde inciri kaynatıp blendırdan geçirin ve için ben çok faydasını görüyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…