El ayak ağız hastalığını duymuş muydunuz?
Kendini en çok yüksek ateş, el ve ayakta döküntü, ağız içinde aft benzeri yaralarla gösteren bu hastalığın halk arasında bilinen adı el ayak ağız hastalığı…
Enterovirüs denilen mikroplar neden olduğu el ayak ağız hastalığını Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen’den öğrendik…
El ayak ağız hastalığına sebep olan coxsackie A, coxsackie B ve enterovirüs 71 virüsleri, yaz ve sonbahar aylarında salgınlar yapar. Nadiren erişkinlerde ortaya çıkan bu hastalık kreş ve okula giden 10 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülür. Havuz mevsimin başlaması ile birlikte, enfekte havuz sularının yutulması ile hastalık salgın haline gelir. Klinik olarak; 4-6 gün gibi kısa bir kuluçka süresinden sonra, yüksek ateş, bademcikte, dilde ve yanak içinde aft benzeri yaralar oluşur. Avuç içi ve ayak tabanında kırmızı, bazen içi sıvı dolu, ağrılı döküntüler vardır. Nadiren de bacaklarda, kalçada ve genital organlarda bu döküntüler görülebilir. Döküntüler suçiçeğini andırır ancak boyut olarak suçiçeğinden daha küçüktür. Bu bulgular bir hafta içinde geriler. Bu dönemde ağız içindeki ağrılı yaralardan dolayı çocuklar iştahları olduğu halde yemek yiyemezler, daha çok çorba, süt gibi sıvı yiyecekler ve yoğurt gibi serin, ağızdaki yaraları ağrıtmayan yiyeceklerle beslenmeleri önerilir. Ağız içi yaraların ağrısını azaltmak ve iyileşme süresini hızlandırmak için çeşitli spreyler, döküntüler için kurutucu losyonlar kullanılabilir. Hastalık viral bir infeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi yoktur, kendi seyrini tamamladıktan sonra iyileşir. Hastalığı önleyecek bir aşı yoktur. Genellikle solunum ve ağız yoluyla, hastalığı taşıyan bir kişi ile yakın temasla ya da enfekte suların (havuz suyu gibi) yutulması ile bulaşabilir.
Enterovirüsler; Herpenjina (ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ağız içinde aftöz yaralar), akut hemorajik konjuktivit (ciddi göz ağrısı, ışığa bakamama, bulanık görme, gözde sulanma, gözde kırmızılık, göz kapağında şişlik), plörodini (göğüs ağrısı),bronşit, larenjit, ishal-kusma, aseptik menenjit, ensefalit, myokardit gibi hastalıklara da yol açabilir. Ancak bu hastalıklar el ayak ağız hastalığı kadar sık görülmez ve salgınlar yapmaz.
Uyudum cnm çok şükür 3-4 kere uyandı ama 7-8 den iyidir. İnşllh sen de bugün uyursun :)Insallah uyuyabilmissindir. Zor uyudum onda da sikintili uyudum cok iyandim. Simdi de oglum uyandi. Gozlerim yaniyor ya.
Gözünüz aydın cnm :)Kizlar dun gece bebis elimi kemirirken disi ciktini farlettim)
On alttan pirtlamis, boyle seffaf gibi tirtikli gibi.. Allaaam cok tatliiii
Hic de belli etmedi, 5 gundur bi durup dururken dudak buzup aglamasi vardi o kadar.
Darisi basiniza. OzellikleAngiedare
Bu kdr sorumluluk çok fazla cnm işin zorYemiyor valla, sabahtan öğleye bakıyorum neyine yetmiyor diyor. O da 8:30-12:40 arası. Zannetmeyin atla deve. O da açıkçası bakıcıya vermeye para yok. Annem hasta, KAYNANAMI öğrendiniz zaten. (büyük harfle yazınca hışmımı alıyorum üstünüze alınmayın)
Alışveriş bende yemek,temizlik,çamaşır,faturalar,aklınıza ne gelirse... Artık saldım engine...Nereye kadar giderse...Yalnız ben üstelemedikçe hiç umrumda olmuyor. Dün gece tutturmuş sen yarın tatilsin sen yat diye. Bir tepem attı gece gece. Sen nankörsün valla dedim. Üstün başın temiz,hergün önüne 2-3 çeşit yemek konuyor,ne alışveriş ne başka birşey umrunda değil, bir de böyle diyorsun. Zaten bütün hafta gece 1:30 a kadar bekleyip kıza mam veriyorum. Bütün gce tetikte uyuyor, bir de sabah 7 de kalkıp okula gidip milletin çocuklarıyla uğraşıyorum. senyatacaksın ben bu gece uyuyacağım yoksa hastalanacağım dedim valla. Ses etmeden gitti yattı. Şaşırdım nasıl cevap vermedi. Çünkü söylediğim herşeye bir cevabı bir misillemesi bulunur da arkadaşın. Sonra bana sevgi göstermiyorsun, değer vermiyorsun diyor. Kardeşim sevgi de saygı da değer de kişi kendi kazanır. Kimse kimseye bonus bunlardan vermiyor valla...
Bizim yanda kv ler var faydaları yok zararları var. Tam oğlanın yattığı odanın bitişiğinde oturuyolar bir sandalye çekişleri var zannedersin ki deprem oluyo. Duvara çivi çakıyolar. Gelmiyolardı ne güzel küslük vardı ama şimdi geliyolar yüz buldular hergün.. Bu akşam oğlan uyudu 8 gibi ev de kalabalık kp bağıra bağıra konuşuyo bn de kv ye uyuyo biraz sessiz olalım dedim. Kp, kv ye "kızım sana söylüyorm gelinim sen anla" yaptı. Böyle çocuk yetiştirilmezmiş onun için sesini mi kısacakmış uyanırsa uyanırmış bi daha uyurmuş daha neler neler. Küfür etmemek için çıktım odadan... Bn zaten tv açık aydınlıkta uyutuyorm gündüz sese uyanmasın diye. Ama evde ordu halinde yaşamıyoruz bn tek başıma ne kadar ses çıkarabilirim ki. Oğlum bi ara misafirlerin sesine alışmıştı millet gidince uyumuyodu. Aptal herif giderken gidiyorm bile demedi bn de mutfaktaydım yüzüne bile bakmadım. Keşke laf söyleseydim de küsüp gelmeselerdi bi daha..Ya kafayı yiyeceğim tam kızı uyuttum oturacağım yukarıdaki gerizekalı komşular bisey çakıyorlar tak tak Uyandi cocuk sürekli ya matkap ya civi valla gidip kavga edecek cok fena sinir oldum Bn bu çocuğu uyutabilmek icin Bi saat uğraşıyorum ya
Cnm sanırım bu aralar herkesin öyle. Hoş benmki zaten uyumuyodu uykuyu düzelttik kucak başladı şimdi bi de tekrar uyku sorunu. Bizimki dişten. Allah yardım etsin hepimize.Epeydir bakamadım umarım herkes iyidir
Benim kızım beni çok yoruyor artık huyu suyu değişti çok mız mız oldu hiç yanından ayrilmama izin vermiyor
Uykudan uyandigini gibi ağlamaya başlıyor neden böyle oldu anlamıyorum
Çok gerginim artık hareketlerimde asabilesti eskisi gibi gülüp oynamiyoruz
Şurup olayı aynı cnm yaa. Peditusu hiç sevmedi diğerini içiyodu kaşıkları ayırt ediyodu :)3 gün kuralında sadece 1 çay kaşığı ne veriyorsan ondan gideceksin. Ben önce 3 gün yoğurt tattırdım sadece. 3 gün bittikten sonra yoğurdu artırarak devam ettim. yanına 3 gün muhallebi 1 çay kaşığı koydum o da bitti. Şimdi elimde artırarak gideceğim yoğurt ve muhalebi var. Şimdi sıra sebzelerde dün 1 çay kaşığı havuç patates, bugün de 1 çay kaşığı havuç patates yarın da aynı. Pazartesi de havuç yer elması yapacağım. 3 gün öyle gidecek. Sonra miktarı artırıp bir hafta havuç yer elması- yer elması patates ve havuç patates ve yer elması gideceğim artırarak. Sonra 10-15 gün sonra patatesi çıkartıp yerine kereviz koyacağım çok az. Böyle böyle artacak. Ben meyveleri sona saklıyorum. Meyvede şeker olduğu için bunları tadan bebiş tatsız tuzsuz sebzeleri beğenmiyor. Valla ben ilaç verirken nasıl ayırt ettiğine şahit oldum. İki şurup vardı. biri tatlı biri daha acı. Kaşık gelirken ağzını açıyor önce ağzının önünde tutuyor dışarı çıkaracak gibi tatlıysa yutup geri kalanını gülerek istiyor. Diğerinde ise tadını alınca direk dışarı püskürtüp içmiyordu.
Maşallah kuzuyaİyi akşamlar kızlar
Bugün 5. Ay kontrolümüz vardı ve rota aşısının 2. Dozunu olduk
Bu ay kendi açımızdan rekor kırmışız ve 1100 kg almış Dr maşallah dedi:)
Hausmann Ferrum demir damlasına başlıcaz 4-5 kullanıp kakasında kan olmazsa ek gıdaya başlıcaz Dr meyve ile başlatıyor sonra yoğurt ve muhallebi dedi
Daha önce yazmıştım kızımın boynunda çenesinde kızarıklık vardı son günlerde çoğaldı vücudunda da var emdiği için benm yediklerim dokunmuş. Tahin pekmez helva cips paketlenmiş gıda yiyor musun dedi
Süt yapsın diye tahin pekmez ve helva çok canım çekince de cips yiyorum dedim artık yeme dedi coresatin krem verdi
Kızımın cildi çok kuru sık sık nemlendir dedi. Banyodan sonra ıslakken Bebe yağı kurulayınca da bioderma demlendirici kullan dedi
Yürüteci sordum varsa günde en falan 10 15 dk bindir dedi almadım dedi o zaman alma dedi
Artık destekli oturtabilirsin ayağını bastırabilirsin dedi
Geceleri 2-3 kez bazen daha fazla uyanıyor dedim gece 2 kez beslenmesi normal dedi.
Muayene içn soyduğumda Dr gördü nasıl ağladı beni yabancılamıştır artık yabancılamaya başlar dedi.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar geldikçe yazrım:)
Cnm bn de çorbaya hep yoğurt koyuyorum. İştahlı bebeğim dr yoğurt oğluna öğün olmaz artk dedi o yüzden çorbaya koy dedi.Şimdi doktora sordum. (Biz Whatsupp'dan yazışabiliriz) Havuç patatesi öğürdü, içine az yoğurt koydum sebze tatları üstte kalacak şekilde olur mu dedim olur dedi. Çok boğmadan bence yemiyorlarsa yoğurt koyun deneyin. Bizde işe yaradı
Cnm Allah yardımcın olsun. Bnmki dışarda takılmaz evde akşamlar ama ztn geç geliyo hep yorgun :/ sen de sıkma canını biraz durumu kabullen ama iş yapma. Durmadı yetişmedi de geçTükendim artık. Hem iştahsız hem uykusuz bir bebek. Evin diğer sorumluluklarinı aldım diyen ve kendine her halukarda vskit ayıran dışarıda etkinliklere katılan bir adam... daha çok şey var da bebiş izin vermiyor yazmama. ...
Cnm Allah kolaylık versin. Kucakta çocuk çok zor seni çok iyi anlıyorm biz de yapışık ikiz gibiyiz. Eşim yanımda ama dediğin gibi pek bi fayda yok, yorgunn... En azından annenlerdesin öyle düşün 5-10 dk ne tutsalar kar biz de o da yok. Annem çalışıyo haftasonu gelebilirse geliyo 1 gece kalıyo. Bn gitmiyorm. Annmden başka ailelemde kimseyle görüşmüyorm. Neyse bu mevzu uzar gider... Anlayacağın bn de o da yok eve tıkılıp kaldımO kadar yorgunum ki arkadaşlar oğlum 6aylik olacak ben hep yalnızım doğum yaptıktan bir hafta sonra eşimi şehir dışına gönderdiler gitti cuma günleri geliyor p tesi sabah gidiyor oğlumu tek başıma büyütüyorum bütün sorumluluk üstümde annemlerde kalıyorum eşim gidince annemde calisiyor aksam 5 10dk alıyor tamam belim kopuyor hep kucak istiyor çok seviyorum oğlumu o benim herşeyim...eşimin hiçbir yardımı yok hafta sonları bile çok seviyor ama en fazla 5dk tutuyor kucağında çocuk ağlıyor geri bana geliyor bide ev işi çamaşır ütü hersey bende çok doluyum mutfak lavabosu tıkanmış onu yaptı homurdanarak her tarafı temizledim daha yeni bitti işim oğlum uyudu çok şükür baktım film izliyor gel beraber izliyelim diyor benim anam ağladı çok doluyum
Bn uyumadım cnm ama şimdi uyucam oğlan her an uyanabilir :)) sen de bnce bir an önce uyuUyumayan var mi?
Bn uyumadım cnm ama şimdi uyucam oğlan her an uyanabilir :)) sen de bnce bir an önce uyu
Biz de aynı cnm :) beyaz yerine ama eline falan vermedik babası biraz ezdi suyu da çıksın diye sonra o kaşıdı sürdü. Zaten rahatladığı için ağzını hiç kapatmadı kuzum :) bn de çok korktum ama yine de dikkat etmek lazım eline verme sende cnmUyucam7de kalkis en gec zaten.
Iyi geceler
Su an vermiyorum zaten sadece tattirma olarak devam ediyoruz. Yarin bir gün lazim olur diye bakindim bulamadim hic o yuzden sordum cikmisken alayim elimin altinda bulunsun diyeDoktor tahılların alerjen olabileceğini söyledi. Şimdilik kavanoz verin de kaşık mama vermeyin. Bir de GDO meselesi var ya
Gunaydin kızlar. Sabah annemler geldi memleketten ve ayağının tozuyla sabah kahvaltıda rafadan yumurtanın sarısını sokmuş bebisin ağzına kaşla goz arasındaO kadar da anlattım daha once 6 aydan once su bile verilmeyecek diye. Allahtan oglum tükürdü hemen sildim ağzını. Yumurta yasak diyorum o zaman corba yaparım oğluma diyo
Günaydın kizlar.
dirim keci sütünden yapicaz deniycez o zaman ya alerji var mi yok mu hala belirs iz
Angiedare canm gozun annenin üstünde olsun
bu arada kizim kose takımından asagi düştü ayağının birini tuttum ama yakalayamadkm kafasi degdi biraz bes dk agladi yazik yavrum yaa bakıyordum gözüm ustundeydi normalde emekleme hareketi yapio ama yavas yavas birden dizlerinin cekti iyice resmen uctu cocuk durur durur kosesine gelince emekler sipa öldüm öldüm dirildim yaa icini nasil cekti iki dk minik kuş simdi iyi cok şükür.gülmedi pek ama sese tepki verio gözleriyle takip ediyor konuşuyor kendince motor hareketleri normal kusmadi da ayy dikkat edin yaa gidemez demeyin napcak lari belli olmuyor
Cnm bn de korkudan 2 hafta erteledim dedim kafamız kaldırmaz falan ama 2 uykusunda çok ağladı başta kucağımda sakinleştirip yatırdım sonra daha kolay oldu zaten sallarken de ağlıyodu son zaman. Sonra alıştı ama istikrarlı olmak lazım gece de gündüz de aynı şekildeKızlar hepinizi çok özledim uzun zamandır yazamıyorum siz de maşallah döktürmüşsünüzokuyana kadar günler geçti ama hepsini okudum sünnet olanlara dişi çıkanlara hayırlı uğurlu olsun inş. Huysuz bebiş annelerine Allah kolaylık versin. Bu arada ben işe başladım 16 saat dersim var annemingetirdik bebeğe bakması için şimdilik bir sıkıntı yaşamadım dört gün gidiyorum çok uzun ayrı kalmıyorum. Ama geçen gün çok bozuldum benim kucağımdayken annem gel dedi atladı kızım ben onun kucağında gel dedim arkasını döndü kahroldum ya.
Benim kıza akşamları bir haller oluyo gün içinde Mutlu neşeli sıkıntısız olan çocuk akşam olunca huysuz mızmız kucakçı bişey oluyo gece uykuya dalarken de çok ağlıyo kucağımda uyutuyorum sakinleşene kadar ölüyorum resmen sakinleşince uyuyo sıkıntı yok ama bu ağlama nöbetlerini alışkanlık haline getirdi uyku eğitimi vermek istiyorum ama başlangıçtaki ağlamalarına ne eşim dayanabilir ne annem ne yapacağım bilmiyorum onları ikna etmem gerek yoksa gelip çocuğu kaldırırlar kesin benim eğitim de hayal olur
Kolay gelsin sana cnm insanın kendi annesi yapınca daha zor olsa gerekGunaydin kızlar. Sabah annemler geldi memleketten ve ayağının tozuyla sabah kahvaltıda rafadan yumurtanın sarısını sokmuş bebisin ağzına kaşla goz arasındaO kadar da anlattım daha once 6 aydan once su bile verilmeyecek diye. Allahtan oglum tükürdü hemen sildim ağzını. Yumurta yasak diyorum o zaman corba yaparım oğluma diyo
Cnm çok geçmiş olsun Allah korumuş. Bn de yere yorgan attım 2 katlı 3 gündür kucağımdan indirmeye çalışıyorm oraya koyuyorm çünkü çok hareketli :/Günaydın kizlar.
dirim keci sütünden yapicaz deniycez o zaman ya alerji var mi yok mu hala belirs iz
Angiedare canm gozun annenin üstünde olsun
bu arada kizim kose takımından asagi düştü ayağının birini tuttum ama yakalayamadkm kafasi degdi biraz bes dk agladi yazik yavrum yaa bakıyordum gözüm ustundeydi normalde emekleme hareketi yapio ama yavas yavas birden dizlerinin cekti iyice resmen uctu cocuk durur durur kosesine gelince emekler sipa öldüm öldüm dirildim yaa icini nasil cekti iki dk minik kuş simdi iyi cok şükür.gülmedi pek ama sese tepki verio gözleriyle takip ediyor konuşuyor kendince motor hareketleri normal kusmadi da ayy dikkat edin yaa gidemez demeyin napcak lari belli olmuyor
günaydın canımGünaydınlar herkeseee :))
Cnm bn de korkudan 2 hafta erteledim dedim kafamız kaldırmaz falan ama 2 uykusunda çok ağladı başta kucağımda sakinleştirip yatırdım sonra daha kolay oldu zaten sallarken de ağlıyodu son zaman. Sonra alıştı ama istikrarlı olmak lazım gece de gündüz de aynı şekilde
Kolay gelsin sana cnm insanın kendi annesi yapınca daha zor olsa gerek
Cnm çok geçmiş olsun Allah korumuş. Bn de yere yorgan attım 2 katlı 3 gündür kucağımdan indirmeye çalışıyorm oraya koyuyorm çünkü çok hareketli :/
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?