Bugün geceden korkuyorum zaten Can'ım bakalım nolcak bazen gece yarısı kalkıp resmen oyun istiyoCan'ım gündüzleri çok uyumasına izin verme o Zaman geceleri tamamlar daha uzun uyur
rda 6. Ayı doldurması yazıyor ama topikte çoğu kişi 6. Ay başında başladı galiba ek gidayaBebeğimin katı gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarım?
Katı gıdaya geçiş hakkında bana sık sorulan soruların başında ”bebeğime ne zaman katı gıda başlamalıyım” sorusu yer almakta. Nedense bizim kültürümüzde, annelerimiz arasında ‘bebekler bir an evvel katı gıdalarla tanıştırılmalı, yenen yemeğin sularından tattırılmalı’ gibi bir inanış mevcut. Ülkemizde katı gıdaya geçişte bir acelecilik durumu mevcut. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2008 verilerine göre ülkemizde bebeklerin 6 ay sadece anne sütüyle beslenme oranları % 42 de kalmakta. Yani bebeklerin pek çoğu 6 aydan önce ek gıdaya geçmekte. Peki doğru mu bu inanış? Tabi ki de hayır. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Pediatri Akademisi ve T.C Sağlık Bakanlığı bebekleri ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemeyi öneriyorlar. Anne sütü, insanoğlunun tüm uğraşılarına rağmen henüz bir benzeri üretilememiş eşsiz bir besindir. Yaşamın ilk 6 ayında bebeğin tüm gelişimsel özellikleri ve ihtiyaçlarına en uygun besin anne sütüdür. Tek başına anne sütü, bebek D vitamini ile desteklendiği takdirde, ilk 6 ay bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar.
Ancak 6. aydan sonra tek başına anne sütü bebeğin tüm enerji, protein, vitamin, mineral ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir. Anne sütünün tek başına enerji ve besin öğeleri gereksinimini tam olarak karşılamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece “tamamlayıcı beslenme” adı verilmektedir. Katı gıdaya geçiş bebeğin hayatında önemli dönüm noktalarından biridir.
Bebeklerin katı besinlerle beslenme yetenekleri; sinir-kas, sindirim, boşaltım ve savunma sisteminin olgunlaşması ile ilişkilidir. Altıncı aydan itibaren sağlıklı bebekler daha güçlü besinleri sindirebilecek mide-barsak ve sinir sistemi gelişimine ulaşırlar ve katıgıdaya geçiş için hazır olurlar.
Eğer bebeğiniz;
katı gıdaya geçiş için hazır demektir.
- Altıncı ayını doldurmuşsa,
- Başını dik tutabiliyorsa,
- Destekli veya desteksiz oturabiliyorsa. Çünkü oturmak bebeğin çevre üzerindeki kontrolünü kolaylaştırır; aspirasyon (gıdaların solunum yollarına kaçması) riskini azaltır.
- El göz koordinasyonu gelişmişse,
- Sizin yediğiniz yemeklerle ilgili görünüyorsa; yiyeceklere veya çatal-kaşığınıza uzanıyorsa,
- Kaşığın ucunu uzattığınızda tatmak için ağzını açıyorsa,
- Yemek gördüğünde veya yemek yiyenleri izlerken ağız hareketleri yapıyorsa,
- Kaşıkla beslemeye çalıştığınızda diliyle itmiyorsa,
- Katı besin verildiğinde emmeye çalışmak yerine çenesini-dilini oynatıyorsa,
- Anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduğunu size hissetiriyorsa,
Ek gıdalara erken başlamanın sakıncaları
Eğer söylediklerimi gözardı edip katı gıdalara geçiş içinaceleci davranırsanız;
Ek Gıdalara Geç Başlamanın Sakıncaları
- Bebeğinizin yaşına göre alması gereken anne sütü miktarı kısıtlanır. Bu da büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler.
- Anne sütüyle ilk 6 ayda alması gereken koruyucu etmenleri daha az aldığı için sık enfeksiyon geçirme riski artar.
- Allerjik hastalıkların özellikle de besin allerjilerinin görülme sıklığı artar.
- Bebeğinizin ileride şişman bir birey olma ve tip 1 diyabete yakalanma riski artar.
- Çocuğunuzun böbreklerine ve sindirim organlarına henüz hazır olmadığı ölçüde yüklenmiş olursunuz.
- Büyüme ve gelişmede duraksama görülebilir.
- Malnutrisyon (kötü beslenme) sıklığı artar.
- Demir, çinko gibi çeşitli minerallerin eksiklikleri görülebilir. Altıncı aya kadar yeterli demir ve çinko desteği sağlayan anne sütü, bu aydan sonra bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılama özelliğini yitirir.
- Bebeğin çiğneme-yutma koordinasyonu kurabilme yeteneği gecikir.
- Yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir.
Benim kızım bugün 6ayını doldurdu artık 3saat ayakta kalabilirler ben de ona göre uyutmaya çalışıyorum.
He yaa tek çocuk büyüten sen değilsin, gece uyumayan ,beslenmek istemeyen tek seninki değil, diger arkadaşlarımın da cocukları var onlar sadece çocuğu severler, ben de mi öyle olayım ... uzar gider...Bizimki de eder canı isterse benim durumumun önemi olmaz. Yapamıyorum deyince de hani senden yardım bekliyorum demeye getiriyorum cevap hazır tek çocuk büyüten sen değilsin benim böyle bi iddiam yok zaten
Valla aynen öyle Can'ım insan kafasına göre yetiştiremiyomuş annem bi yandan bişeyler söylüyo eşim bi yandan bugün bi baktım kızın ağzına helva vermeye hazırlanıyo hayır diyorum niye diyo sonrasında da bi bozuldu gibi oldu sinir oldum eşim desen hemen biz sanki böyle mi büyüdük deyip saçma n'oluyo yaptıklarımı diyorum herkes desin de sen deme cahil cahil konuşmaValla benim annem de dediklerimi yapıyor görunüyor. Ama birşey icin uyarsam öyle yapma böyle yap desem hemen bozuluyor bir sürü sayıyor bana. Biz hiç ćocuk büýütmedik mi ne kadar pimpiriklisin herşeyi takıyorsun... daha uzarsa da bak çocuğuna istediğin gibi beni gönder memlekete diyor. Eşim de eğer o bize destek olmaz da giderse bizi ve çocuğu memlekete götürmem göremezler diyor. Bana ne yap et iyi geçin diyor eşim. Zor yani insanın kendi annesi bile olsa ćoçuk yetiştirmede anlaşamayabiliyor.
Ben her geceden korkuyorum :)Bugün geceden korkuyorum zaten Can'ım bakalım nolcak bazen gece yarısı kalkıp resmen oyun istiyo
Annesin katlanacaksın,tabii zor olacak diyorlar ya sinir oluyorum. Sanki bunu ben bilmiyorum ya da yapmıyorum. Elbette zor ama biz de insanız moral destek vermek yerine böyle diyorlar. Zor ama iyi baş ediyorsun, zor ama yarın öbür gün bir anne deyince hepsini unutacaksın v.s. gibi sözler neden söylemezler.
Erkekler neyse de anne olmuş bu kadınları anlayamıyorum. Aynı yollardan siz de geçtiniz ćok mu zor bir moral vermek bir destek olmak.Bunu bi tek kv soyluyo bana.. Onunda kizi yok bn ona bagladim artik.. Benim annem benden cok depresyonda 'sn nasil dahaniyosun, hasta olcaksin, uyku yok dinlenme yok' diye sabah aksam dua ediyo kadin bana.. Ama kv 'hayir huysuz diyemezsin dedirtmem torunuma' diyosanki bn pek hevesliyim kendi dogurdugum cocuguma huysuz demeye.. Her goren bi yeri mi agriyo boyle aglanir mi diyo ama kvye gore cok normal. Her bebek boyleymis ve bana zor gelmis annelik artik hic takmiyorum, huysuz falan da demiyorum.. Ay cok iyiyiz soyle boyle diip kapatiyorum telefonu
Millette akıl çok şöyle yap böyle yap. Bunu dicene ben bi iki saat geleyim işini gör diyen yok ama[/QUOTE]En çok koyan banada bu elestiriler yeni anneyim ben 10 tane dogurnadimki bileyim on tane doguran da sanki dogruyu bilirmis gibi
Can'ım gündüzleri çok uyumasına izin verme o Zaman geceleri tamamlar daha uzun uyur
Erkekler neyse de anne olmuş bu kadınları anlayamıyorum. Aynı yollardan siz de geçtiniz ćok mu zor bir moral vermek bir destek olmak.
Hanımlar bana kızım ičin kahvaltıda yedirebileceğim bir mama önerebilirmisiniz kızım 6aylık oldu artık
Bunu bi tek kv soyluyo bana.. Onunda kizi yok bn ona bagladim artik.. Benim annem benden cok depresyonda 'sn nasil dahaniyosun, hasta olcaksin, uyku yok dinlenme yok' diye sabah aksam dua ediyo kadin bana.. Ama kv 'hayir huysuz diyemezsin dedirtmem torunuma' diyosanki bn pek hevesliyim kendi dogurdugum cocuguma huysuz demeye.. Her goren bi yeri mi agriyo boyle aglanir mi diyo ama kvye gore cok normal. Her bebek boyleymis ve bana zor gelmis annelik artik hic takmiyorum, huysuz falan da demiyorum.. Ay cok iyiyiz soyle boyle diip kapatiyorum telefonu
Sende KV yanında aglayinca deki ben bebekken çok usluymusum aglamazmisim kesin babaya çekti huysuzlugubak nasil zoruna gider
Benim kV göre de kızımın her şeyi her hareketi huyu suyu falan ya babası ya amcalarıbana ya da anneme babama kız kardeşime benzeyemez
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?