2015 Eylül Anneleri ve Bebişleri ( Doğum Sonrası Paylaşımlar)

ben hep essek sipasi diyorum yaa .tabi kuzu süt kuzusu prenses vs de ama bahsederken arkadslara benim sipa diyorum cocuk baba anneden once sipa diycek
Bizde öyleyız ya hatta dedikki bir ara böyle kelimeler kullanmayalım öğrenmesin ama durmuyorki yerınde bizide durdurtmuyor başladık yine Sıpaya

Ayşe önerin listesini uygulayan arkadaşlar püreler 2. Hafta itibariyle çok karışık olmuyor mu? Bugüne kadar havuç ve patatesi püre yapıp verdim. Çok şükür güzelce yedi. Şimdi balkabağını eklicem ama acaba tek tek mi versem diyorum. Tatlarını ayrı ayrı alsa daha iyi olmaz mı dedim kendi kendime :))

Çocuğunuzun süt alımını sınırlayın: Bunu söylerken anne sütünün bu kavramın dışında olduğunun bir kez daha altını çizeyim. Az önce de değindiğim gibi bir yaşından önce inek veya başka bir hayvan sütü vermeyin. İnek sütü demir açısından son derece fakir bir besindir ve çokça içildiğinde iştahsızlığa neden olur. Çocuğunuzun midesinde hacimce fazla yer kaplayarak onun kendisi için daha faydalı besinleri yemesine engel olabilir. İştahsızlık da bebeğinizin demir açısından zengin gıdaları tüketmesine engel olarak demir eksikliği anemisine neden olabilir. İlla süt içirmek istiyorsanız bunu yatmadan önce ve bir bardak süt ile sınırlandırın. Tabi bu öneri bir yaş sonrası çocuklar için geçerli. Bir yaş öncesi çocuklar için süt yasaklı besinler listesinde.
Güncel anne sitesinde buldum

Ne kadar bulamaç o kadar tat alımını engelleme. Ben en fazla 2 tane sebzeyi koyuyorum. Birde öyle bir bulamacı sen yemek ister misin? önce kendinde test et :) Bence hayır yemezsin. Ayrı ver tatlım :))

Bencede bütün sebzeleri karıştırmak abartı geliyor balkabagını tek ver daha iyi

Muhallebi

Muhallebiler, pürüzsüz olması nedeniyle bebeğiniz tarafından kolayca kabul edilecektir. Eğer ek gıdaya geçerken ilk vermeyi tercih edeceğiniz besin olarak muhallebiyi seçerseniz; inek sütü yerine anne sütü veya mama kullanmalısınız. Aynı şekilde besleyici özelliği son derece az olan pirinç unu yerine, tam buğday unu/yulaf unu tercih etmelisiniz. Şeker kullanmamalısınız. Hatta son zamanlarda bilim dünyasında daha önce bebek muhallebilerini tatlandırmak için kullanılan pekmezin bile kullanılmaması gerektiğini savunan uzmanların sayısı giderek artmakta. Ben de bebeklerin tatlı tatlarla mümkün olduğunca geç tanıştırılması taraftarıyım. Muhallebilerin, özellikle de pirinç unundan yapılmışlarsa besin değerleri zayıf, boş kaloriden oluşan gıdalar olduğunu düşünüyorum. İçine anne sütü, tereyağ, meyve katılarak bir nebze de olsa besin değeri biraz artırılabilir.

Ek gıdaya başlangıç için temel muhallebi tarifi: Bir çay bardağı suda yarım tatlı kaşığı yulaf unu iyice çırpılarak pişirilir. Çok koyu lapa kıvamında bir muhallebi ortaya çıkacaktır. Ocaktan indirip ılıyınca, bir çay kaşığı tereyağ ve bebeğinizin yiyebileceği kıvama gelene kadar anne sütü/mama ekleyin. Bir çay kaşığı ile başlayın denemeye. Zamanla bir orta boy kase olana dek artırı. Bebeğiniz bu tada alışınca meyve ile zenginleştirin.
Diğer muhallebi tarifleri için şu, şu ve şu tariflere de bakabilirsiniz.
Güncel anne

ş

Tıpkı keçiboynuzu tozlu pudingde olduğu gibi hurmalı bebek muhallebisi de bebekleri için pekmeze alternatif tatlar arayan anneler için ideal bir tarif. Yüzyıllardır doğum sonrası kanamayı kesici ve anne sütünü artırıcı özelliği bilinen hurma, aynı zamanda da çok kuvvetli bir antioksidandır. Hurmada % 44-88 oranında şeker bulunur. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, A, B1, B2, C vitaminlerini içerir. Aynı zamanda bebekleriniz için enerji deposudur da. Zira bir adet hurmada yaklaşık olarak 15 kalori bulunur. Bu da hurmayı sadece besin deposu değil enerji deposu haline de getirir. Hurmalı bebek muhallebisi, bol lif içeriği nedeniyle kabızlık sorunu çeken bebeklere tarafımdan şiddetle tavsiye olunur.

Malzemeler

• Beş adet kuru hurma
  • Bir su bardağı süt
  • İki tatlı kaşığı tam buğday unu
  • Bir yemek kaşığı kakao
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yumurta sarısı

Yapılışı

Beş adet hurmayı, bir su bardağı sütte 2-3 saat bekletin. Hurmalar yumuşayınca sütün içinden çıkarıp, çekirdeklerini ayıklayıp geri sütün içine bırakın. Elektrikli bir çırpıcı yardımıyla hurmalı süt karışımını pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Bu karışıma sırasıyla iki tatlı kaşığı tam buğday ununu, bir adet yumurta sarısını ve bir tatlı kaşığı kakaoyu ilave edin. Topak topak olmaması için ocağın kısık ateşinde ve sürekli karıştırarak pişirin. Hurmalıbebek muhallebisini birkaç dakika kaynatın ve ocaktan alın. Biraz ılıştıktan sonra tereyağını ekleyin. Kıvamı koyu ise süt ilave edebilirsiniz. Hurmalı bebek muhallebisihazır; afiyetle miniğinize yedirebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun

• Yukarıdaki tarif ,bir yaşından büyük bebekler içindir. Bir yaşından küçük bebeklere yapmak isterseniz, kakaoyu tariften çıkarıp, sütün yerine su kullanıp; hurmalı bebek muhallebisi iyice ılıdıktan sonra (şu tarifteki gibi) anne sütü veya mama ekleyebilirsiniz.
  • Hurmalı bebek muhallebisinin üzerine bebeğinizin tercihine göre dövülmüş fındık veya ceviz ekleyebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğim gibi ceviz iyi bir omega-3 kaynağı. Fındık ise çinko bakımından zengin bir kuruyemiştir.
  • Hurmalı bebek muhallebisi üzerine_ mevsimine göre_ dilimlenmiş muz, armut, elma veya şeftali dilimleri de çok yakışıyor. Bebeğiniz küçükse meyveleri çatalla ezerek kullanabilirsiniz. Afiyet olsun…

Teşekkür ederim Can'ım bnde denemek istiyorum da bugün ve dün ayıptır söylemesi manda kaymağı yedim oğlumun kakası düzelmişti bugünki kakası hep mukusluydu ya hep böylemi olucak ya @dirim
bende bir aydan fazka okdu herhalde yemiyorum sut urunleri iki gun once ucgen peynir yedim bir tane birde az once ceyrek ekmek krem peynir yedim yicek bir sey yoktu .popusunda kizariklik olmus yine ama bezi değişti onda galiba.insallah minnoslarin sıkıntılari gecer kaka takip etmekten bir hal oldum demir surubundan sonra kokusuda degisik ilacımsi midem kalkio.balkonda serin serin bakıyorum

benimkide yatakta oyalaniyor on bes dk ama bizi gorunce bagirip duruyor alin diye ellerini çevirip duruyor parmaklarinj oynatip bakiyor gel gel yapar gibi
babamiz maca gitti gelir birazdan ben yatayim hafta sonu uzun suruyo :)
bu arada carnat tan ses yok nerleedesin ??
gece gorurusuz artık uykulu geceler

Pekmez hakkında doğru bilinen yanlışlar

• Pekmez kansızlığa iyi gelir
Hayır. Sanılanın aksine pekmez kansızlığı tedavi etmez. Evet pekmezde bir miktar demir vardır ama bu, demir eksikliği anemisini tedavi edecek ya da önleyecek düzeyde değildir. Şöyle ki; 100 gram pekmezde (pekmezin cinsine ve yapılışına bağlı olarak değişmekle birlikte) yaklaşık 4,72 mg demir bulunur. Yani bu şu demek oluyor: 10 kilo ağırlığında ve demir eksikliği anemisi olan bir çocuğun günde yaklaşık 400-500 gram(iki su bardağı kadar) pekmez içmesi gerek. E bu da müYani kansızlığı sadece pekmez içerek tedavi edemeyiz.

• Köy pekmezi en iyi pekmezdir
Üretilirken belirli bir ısının üzerine çıkılmış pekmezlerde HMF denen kanserojen bir madde oluşuyor. Dolayısı ile pekmezi çocuklarımıza şifa niyetine yedirirken beraberinde istemeden zararlı bir bileşeni de vermiş olabiliriz. Peki bunun içinde yapmalı? Geleneksel olarak üretilen pekmezlerde genelde aşırı yüksek sıcaklıklarda istenmeyen bileşiklerin oluşmaktadır. Pekmez alırken uygun şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmek gerek. Geleneksel olarak pişirilen bir pekmez alıyorsak düşük ısılarda, uzun sürede pişirilmiş olanları; tercih etmeliyiz. Sanayi tipi pekmez alırken de üzerinde ” 70 derecenin altında üretilmiştir” yazılı olmasına dikkat etmeliyiz.

Pouring chocolate syrup

Pekmez, yoğurt ve sütle birlikte yenmemelidir

Bu da şehir efsanelerinden biridir. Demirin emiliminin kalsiyum varlığında azaldığı bir gerçektir.Ancak tek yönlü beslenilmediği takdirde bunun biyolojik önemi olmadığı belirlenmiştir.
Ancak pekmezdeki demir, az önce de söylediğim gibi sanıldığından daha azdır. Ve bizatihi pekmezin kendisi demirden değil kalsiyumdan zengindir.

• Pekmez buzdolabına konulmaz
Pekmezi açıldıktan sonra buzdolabında saklamalıyız. Hava ile direkt temas etmesine engel olmalıyız. Açılana kadar oda ısısında muhafaza edebiliriz.

Sağlıklı koşullarda üretilmiş pekmezin bir süper besin olduğu açıktır. Yüksek enerji içerdiğinden özellikle zayıf ve iştahsız çocuklarda tahin-pekmez ikilisi günlük diyete mutlaka eklenmelidir. Pekmezi 6. aydan itibaren, tahini ise alerji riski nedeni ile1, tercihen 2 Yaşından sonra bebeklerinize verebilirsiniz.

KereviZ yedırdım Çarşamba allahım baygınlık geçirecektim nerdeyse besınler arttıkça kaka felaket kokuyor

Hiiiç.. Biz avokado ile mi buyuduk. Ver bana seftali oturup yerim 1 sene sesimi cikarmam mesela
Havucunu kemirmeye devam etsin sıpa seninki severse haber et bende denıyım 7.ayına girsin sebzeye iyice alışsında ondan snra senınki ne kadarlık oldu Bebem Neler veriyorsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…