2015 Eylül Anneleri ve Bebişleri ( Doğum Sonrası Paylaşımlar)

Kızlar benim kızın ateşi yine yükseldi sadece kafada var vücutta yok acaba dişten Mi ki ağrı kesici de verdim ama hala 37 38 Arasında bazen de 38 geçiyor doktor yarına da düşmezse getir dedi
Doktor bana dişte hafif ateş olur ama öyle 38-39 ateş olmaz enfeksiyon vardır aklınızda bulunsun dedi.

Bir haftadır bizde de var o sumuk derdi hatta hort hort burun diyorum :) temizlemesi de ayrı eziyet tek basıma bas edemiyorum da esim tutuyo ben çekiyorum otri bebeyle ama kıyamet kopuyo :/
Bİzde de aynısı var. Grip değil, nezle değil ateş yok ama sümük var. Bizde hergün hortlatıyoruz. Otriyle oyun bile geliştirdim. Önce suratına üflüyorum, ellerinin içine gıdısına. Elletiyorum. Sonra şırınga ile serum fizyolojik. Sonra Otriyle fırt fırt... Artık yaparken gülüşüyoruz. Doktor bugün muayene etti. Maşallah sapasağlam hiçbirşeyi yok dedi.

Eşim bir kaç kez çekti. Çok çekti herhalde mi ne olduysa İnatlaştılar herhalde çekerken iki gün deli gibi başını salladı Otriyi görünce.. Şimdi sümük temizlenecekse sen elleme ben çekerim diyorum :) Ne sümükçü oldummm beeee...

Ben anlamadım şimdi, bu hastalık 1 yaş yaklaşırken oluyosa sizde niye oldu? Ayrıca sebepsiz hastalık mı olur ayol hem de her çocukta? Yani vücut 1 yaşa doğru "heyooo doğum gününe az kaldı hadi durup dururken ateş çıkaralım" mı diyor?

Kardeşimin oğlunda oldu. 6. hastalık deniyor.

Genellikle altı ay ve üç yaş arası süt çocukluğu döneminde görülen altıncı hastalık, kısa süreli ateş ve huysuzluk gibi belirtiler nedeniyle diş çıkarma belirtileri ile karıştırılıyor.

Bahar aylarında daha fazla görülen hastalığa karşı hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Medical ParkAnkara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Güngör; “Hastalığa yakalanan bebeklerin ateşi kontrol altında tutulmalı ve ılık duş ile ateşi düşürülmeye çalışılmalı”

Süt çocukluğu döneminde sık rastlanan iyi huylu genellikle döküntülü olan bulaşıcı bir hastalık olan altıncı hastalık (Ekzantem subitum veya rozeola infantum) genellikle 6 ay - 3yaş arası çocuklarda sık görülür.

Hastaların %95'i 3 yaş altındadır ve en sık 9 ay civarında görülür. İlk 6 aylık dönemde anne karnında göbek bağından geçen antikorlar bebeği korumaktadır. Yenidoğan döneminde %90'larda olan bu antikor düzeyleri 4-6 ay döneminde %40-50'lere düşmektedir.

Solunum yolu ile bulaşır

Hastalık, çocukluk çağı döküntülü hastalıklar grubuna girer ve bulaşıcıdır. Etkeni genellikle HHV-6 ( human herpes virüs-6 ) olup, bazen HHV-7 de bu hastalığa sebep olabilmektedir.

Bulaşma virüs içeren solunum yolu sekresyonları aracılığıyla olur. Çocukluk çağındaki diğer döküntülü hastalıkların aksine altıncı hastalığı olan çocuklarda diğer çocuklarla temas öyküsü nadirdir ve salgınlar sık değildir. Çoğu sağlıklı erişkin tükürükle HHV-6 ve HHV-7 atar ve bu çocuklara virüs bulaşması için önemli bir kaynaktır.

Bahar aylarına dikkat

İlkbahar ve sonbahar aylarında daha sık olmakla birlikte tüm yıl görülebilir. Hastalığa sebep olan virüsler A ve B olmak üzere iki tiptir ve çoğunda etken tip B’dir.

Tip B'de hastalık bir kez geçirildikten sonra tekrarlamaz, hayat boyu bağışıklık oluşur. Tip A 'da ise bağışıklık baskılandığında tekrar vücutta aktifleşebilir. Hastalık nadiren de olsa farklı bir tiple tekrarlanabilir.

En iyi ipucu ateş

Hastalığın kuluçka süresi 9 – 10 gündür ve genellikle yüksek ateşle başlar. Ateş 40 dereceyi bulabilir. Ateşli dönem sırasında hastaların %5-10'u nöbet geçirir. Ateş dönemi 3-4 gün sürüp ateş birden düşer ve döküntü başlar.

Döküntüler gövdede başlayarak boyun, kol ve bacaklara yayılır. Pembe 2-3 mm çapında basmakla solan kaşıntısız döküntüler 2-3 güne söner.

Hafif boğaz kızarıklığı, burun akıntısı, göz kapaklarında şişlik, hafif ishal bazen de boyunda lenf bezi büyümesi eşlik edebilir. Bazen boğazda yaralar görülebilir. Bu hastalık nadiren beyin zarı ve beyin dokusu, akciğer, karaciğer iltihabı yapabilmektedir.

Belirtiler diş çıkarma ile karıştırılabilir

Yapılan çalışmalarda bu virüsün ateşli havale ile de ilişkili olduğu gösterilmiş ve bu tür vakalarda görülen hastalık tablosu döküntüsüz altıncı hastalık olarak adlandırılmıştır.

Döküntüden önceki dönem ateş dönemi olduğu için ateşe sebep olan birçok hastalıkla (diş çıkarma, üst solunum yolu ve idrar yolu iltihabı gibi) karışabilir. Süt çocukluğu döneminde olduğu için döküntü öncesi ateş dönemi daha çok aileler tarafından dişe bağlı ateş gibi düşünülebilmektedir.

Döküntünün olduğu dönem ise diğer çocukluk çağı döküntülü hastalıkları (kızamık, kızamıkçık, kızıl gibi), ilaç alerjisi veya meningokoksik menenjitle karışabilmektedir. Bu nedenle önemli hastalıkların atlanmaması açısından döküntüsü olan hastanın görülmesi tanının hekim tarafından konulması uygundur.

Altıncı hastalık olan çocuklara döküntü öncesi ateşli dönemde sıkça antibiyotik verilmektedir, oluşan döküntü yanlışlıkla ilaç alerjisi olarak yorumlanabilmektedir. Ancak döküntünün farklı şekillerde olabilmesi, kaşıntı olması ve suçlanan ilacın kesilmesinden sonra döküntünün kaybolması ilaç döküntüsü olduğunu düşündürür.

Antibiyotik yerine bol sıvı

Hastalık 1 haftaya kadar sürebilir. Tehlikeli olmayan ve spesifik bir tedavi gerektirmeyen bir hastalıktır. Ancak 3-4 günlük şiddetli ateş döneminde %6-15 sıklığında ateşli havale görülebilmektedir. Bazı hastalarda özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda nadiren de olsa akciğer, beyin dokusu ve karaciğer iltihapları olabilmektedir.

Antibiyotik tedavisi gerektirmez. Bol sıvı alımı ve istirahat önemlidir. Ateşi düşürmek ve ateşli havale riskini azaltmak amacıyla ateş düşürücüler kullanılabilir ve ılık banyo yaptırılabilir. Bağışıklığı baskılanmış bireylerde veya akciğer, beyin veya karaciğer iltihabı olan olgularda ileri merkezde yatırılarak antiviral tedavi uygulanmalıdır.

Henüz bir aşısı yoktur. Bulaşıcılığı çok fazla olmadığı için izolasyon önerilmez. Hijyen kurallarına uyma ve sık el yıkama uygun korunma yöntemleridir.

Bu belirtiler varsa hemen doktora

Çocuğun ateşi düşmeden döküntüler başlamışsa,
3-4 günlük ateş dönemi geçtikten sonra tekrar ateşlenirse,
Dalgınlık, uykuya eğilim ve halüsinasyonlar olursa,
Ciddi baş ağrısı,
Ense sertliği ve tekrarlayan kusmalar olursa,
Su kaybı bulguları varsa ve genel durumu kötü ise tekrar doktora başvurulmalıdır. Başka bir hastalık olabilir. Buna yönelik tetkik ve tedavi gerekebilir.

Yarın doktora götüreceğiz bakalım kızı ateş düşürücü dusurmuyor ateşini bugün 37 38 bazen 38.5 gidip geliyor şimdilik uyudu bakalım huysuzlugu da yok oyle

Bilmeyen kalmadı herhalde benim oğlanın uykusuzluğunu. Son zamanlarda maşşallah diyeyim erken saatlerde uyutmaya başladım(,her ne kadar gecede 7 -8 kez kalksa da). Saat 20.30 oldu mu uyutmaya başlıyorum. Bazen hemen bazen 1 saatte bazen 2-3 saat sonra uyuyor. Çoğu zaman artık eskisi gibi bağırmıyor, biraz ağlayıp sütünü içip uyuyor. Bugun 20.30 dan 22.00 a kadar uuyumadı. Yatağa yanıma aldım. Battaniyesini örttüm oyun oynadik, konuştuk. Ben yoruldum yanina uzandım bizimki hala konusuyor arada bana dönüyor. Bir defasında bana döndü öyle kaldı. Yaklaştım baktım gözleri kapanmış,kolumu yakaladı,sokuldu bana biraz ,poposuna hafif dokunup pışpışladım anne olarak illa birşey yapacağım ya ondan. Kendi kendine uyudu. :)

2 saat oldu şimdiden 2 kez uyandı. Geceye Allah Kerim.

Çok sevindim canım düzene girer bundan sonra inş benim oğlum da battaniyesi ile oynamayı çok seviyor yüzüne örtüyor sonra geri açıyor oynuyor sıpa sonrada uyuya kalıyor

Doğru bi de kucağa alıştırmışsın var cnm.. Etrafı keşfetmek istiyo anlamıyolar :/

bende ne dıyorum bılıyormusun çocuk kucaklarında agladımı iki dk bakamadınız heemen aglattınız dıyorum
Senin cvp çok iyimiş cnm

Kızlar benim kızın ateşi yine yükseldi sadece kafada var vücutta yok acaba dişten Mi ki ağrı kesici de verdim ama hala 37 38 Arasında bazen de 38 geçiyor doktor yarına da düşmezse getir dedi
Geçmiş olsun cnm inşllh bir an önce düşer ateşi

kizlar bu asilar tam da saglik ocaginin verdigi tarihte mi olmali?iki gun sonra gotursek olur mu

Ne kadar aynı muhabbetler gaz mı aç mı

En son gittiğimde sordum yarın da gelseydiniz olurdu ama bazı aşıların yapılma günü var yani kendimize göre program yapıyoruz dedi.
Ben bir tek verem aşısını öyle biliyırm cnm başka hangi aşı acaba??

Bizim ikinci diş de geliyor sağ-sol alt. Hızlı giriş yaptık :)
Hayırlı olsun dişiniz :))
Kızamıkla ilgili ilk kez burda duydum da başka bi bilgim yok atlatmışsınız siz aşıları gözünüz aydın sıra bizde haftaya ( 6. ay aşısı kaç tane ve neler???

İnşllh düzene girer cnm da gece de uyanmaz. Seni bu aralar çok iyi anlıyorum 5-10 kez uyanıyo artk oğlum. Uyku bölünmesinden migrenim tutuyo ya( Allah yardımcımız olsun
Çok sevindim canım düzene girer bundan sonra inş benim oğlum da battaniyesi ile oynamayı çok seviyor yüzüne örtüyor sonra geri açıyor oynuyor sıpa sonrada uyuya kalıyor
Bnm oğluş da oynuyo battaniyeyle ama uykusunu açıyo daha çok :)) o yüzden uyuyurken örtmüyorum. Daldıktan sonra örtüyorum bn de

Kural koysam anlar mı?
Bebeğiniz hareketlenmeye başladığında, kurallar koymak da gerekecektir. Onu korumak için bir şeylere engel olmanız gerektiğinde “hayır”, desteklemek istediğinizde “aferin” diyebilirsiniz. Böyle tek kelimelik uyarılar ve kararlı bir ses tonu işe yarayacaktır. Tabii ki kurallar onun yaşına ve algı düzeyine uygun olmalı. Sizi anlamasını ve her dediğinizi yapmasını beklemeyin. Kuralları hemen unutabilir, gerektikçe hatırlatın ve sabırlı olun. Bebeklerin öğrenmesi için tekrar önemlidir.

Bebeğim hangi elini kullanacak?
Bebeğinizin sağ elini mi, sol elini mi kullanacağını henüz bilemezsiniz. Bir süre için bir elini kullanırken, sonra diğer eline geçebilir. Bu durum en erken 4- 6 yaşlarında netleşir. Ama ellerini kontrol etme yeteneği gelişmiştir. Artık bir şeyleri kendine doğru çekebilir, bir elinden diğerine geçirebilir. Maalesef nesneleri yere atmanın çok keyifli olduğunu keşfetmiştir. Size kolay gelsin, çünkü artık o atacak- siz toplayacaksınız. Bu nedenle etrafı bu duruma göre düzenlemek, onun atabileceği yumuşak nesneleri oyuncakları verip bunlarla oynamasını sağlamak işe yarayabilir.

Bizde de battaniyeyi yüzüne çekip uyuma var. Almıyorum elinden. uyuduktan sonra yüzünü açıyorum

Aferini anlıyor benimki. Mama bitince aferin deyip elimi çırpıyorum. Gülüyor. Hayırı daha beceremedik. Tonlamalar çok önemli. Hep aynı ton çok önemli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…