Fitil evde var. Kutu icinde tek tek ambalajli. Serin yerde tutuyorum. Sicak yerde eriyor. Fitil suruba gore daha iyi. Bagirsaktan emiliyor. 8 gibi yutmadigi icin karacigere zarar vermiyor. Devamli vermiyorum. Bir kere tada atesi cok yuksekse. . Diger turlu calpol veriyorum. Ates olursa ikisi ayni snda verilmiyor. 6 saat ara ile donusumlu. Atesi dusmuyorsa drunu arayip hangi saatte ne verecegini sorabilirsin. Kucuk oglum cok ikindigi icin fitil atamamistim. Fitili atiyordu. Calpol vermistim . Fitil kilosuna gore yarim yada tam mi dra sor. Birde
nebileyim
soylemisti yanlis olmasin. Suruplar acilinca bozulabiliyor actigimin uzerine tarih yaziyorum . 3 ayi gecince atip yeni aliyorum.
nebileyim
basindan boyle bir olay gecmisti ates dusmemisti
Evet canım.
Büyük kızım 11 aylıkken 38.2 olan ateşini 40 dk önce verdigim calpol düşürmediği için ateşli havale geçirmişti.
Doktor açılmış bir ateş dusurucu 3 ay sonra etkisini kaybetmeye başlar dediği günden beri ateş düşürücunun kapağını açtığım tarihi kutusuna yazıyorum.
2.5 aydan sonra 38.7 üstü ateşi düşüreceğini güvenmiyorum.
Daha önce burada da, 2016 ocak annelerinde de paylaştığım tecrubemi aşağıda tekrar paylasayim:
Büyük kızım 11 aylıkken 38.2 atesle (koltuk altindan, kulaktan 0.5 daha fazla çıkarmış), 16 aylıkken aynı gün 2 kez 38.9 ateşle toplamda 3 kez havale geçirdi. Epilepsiye dair bir neden altta yatiyormu diye 2 üniversitede hocalara götürdük, muayene ve tetkikler yapıldı. Çok şükür yokmuş öyle bir neden.
Ama bu havaleler bende 37.5 ateşi görünce paniklemeye sebep olmuştu.
2 yasinda ateş olcerde 40.00 sonucunu görünce kizimi apar topar hastaneye goturdugumuzde acilde beni hasta sanmislardi. Bak o ateşte havale geçirmedi.
Diyeceğim o ki benim yaşadığım travma bebegime faydalı olup, ateslendiginde ona yardım etmek yerine panik içinde çaresizce uzulmekten ote gitmiyordu.
Öğrendim ki;
1) sakin ol
2) bebeğinin ustundekileri incelt
3) ateş kulaktan 38.5 olduğunda ateş düşürücü ver (bu yüksekliğe kadar ateş bagisikligi destekler)
4) temiz hava oksijen almasını sağla (çünkü vücudun oksijen ihtiyacı artar, solunum sıklaşır)
5) (tüm bunlara rağmen) ates 39.5 olduysa ateş düşürücü verdikten sonra bebeği banyo suyunun biraz daha ılığı ile yarım saat boyunca banyo fiskiyesi ile vücudunun heryerine gezdirerek islat (kafası dahil). Bu arada ates düşürücü etkisini göstermeye baslar
Ek.1) ateş düşürücü mümkünse calpol olsun. Dolven karacigerde çözülüyor ve karaciğer enzimlerini bozuyor. Fakat 8 saatten daha önce ateş peak yaptıysa (en erken) 4 saat aralıklarla dönüşümlü verilebilir
Ek.2) ateş 3 gün (72 saat) sonunda halen devam ediyorsa dr.a gotur
6) ateş düşürücü ilaçlar açıldıktan sonra 2 aydan uzun süre kullanma
7) yüksek ateşe bagli havale enfeksiyonun ilk 2 günü gorulurmus, ilk iki gün atesi kontrol altında tutmak çok önemli
8) 5 yasina kadar vucut havale geçirmeyi alışkanlık haline getirmesin diye bebegi mümkün oldugunca koru (ben kreş, anaokuluna bile gondermedim bu nedenle)
9) atesin yukseldigi değer degil, atesin çok hızla yukselmesi havaleyi tetiklermis.
10) tum bu surec boyunca sakin ol
Not: 5 yıl aradan sonra, 15 gün önce kuzum 6.5 yaşında tekrar ateşli havale geçirdi. 39-40 arası değişen ateşini 3 saat arayla dönüşümlü verdigim yeni açılmış Calpol ve Dolven, yaptırılan duş hicbir sekilde düşürmedi. Ve 39.8 ateşe yavrumun beyni daha fazla dayanamadı. Havale geçirdi. 1-2 dk kadar sürdü. Ama bana saatler geçmiş gibi geldi. Şükür iyi yavrum.
Son onerecegim havale anında ne yapılmalı bu konuda bilgi edinin. Çünkü çocuğa hiçbir zarar vermeyen birkaç dk süren basit ateşli havale, buna şahit olan anne için büyük travma.