2017 Nisan Anneleri

Bebeğinizin cinsiyeti ne olacak ?

• Ankete Katılan
    217
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ELLERDE UYUŞMA (KARPAL TÜNEL SENDROMU)

HAMİLELİKTE ELLERDE UYUŞMA, KARINCALANMA, HİSSİZLİK, GÜÇSÜZLÜK

Gebelikte zaman zaman ellerde uyuşma, karıncalanma, yanma, ağrı, sızlama hisleri olabilir hatta daha ileri derecede olursa güçsüzlük, hissizlik gibi şikayetler de eşlik eder. Hasta özellikle başparmak ve yüzük parmağı arasındaki parmaklarda bu şikayetlerin olduğunu ifade eder, bir eşyayı tutarken zorlandığını hatta elinde düşürdüğünü söyler. Bu şikayetler Karpal Tenül Sendromu denilen el bileğinde sinir sıkışması durmuna bağlı gelişir. Karpal tünel sendromu sadece hamilelerde görülmez, herkeste oluşabilir özellikle elini ve el bileğini sürekli tekrarlayan hareketlerle çalıştıran kişilerde (sürekli bilgisayar, daktilo kullanmak gibi) görülür. Gebelikte özellikle 5. aydan sonra görülür çünkü bu aylardan sonra vücutta kilo artması, su tutulması, şişme (ödem) artar. Hamile bayanların yaklaşık %20'sinde karpan tünel sendromuna rastlanır. Doğumdan sonra çoğunlukla şikayetler geçer.

Karpal tünel sendromu el bileğinden geçen median sinirin sıkışmasına bağlı gelişen ellerde uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikayetlerle karakterize bir durumdur. Median sinirin el bileğinden geçtiği tünel benzeri oluşuma karpal tünel denir. Gebelikte vücutta su tutulumunun artmasıyla ve kilonun artmasıyla bu sinir sıkışabilir. Median sinir başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın tamamında ve yüzük parmağının yarısında hissetme duyusunu sağlar. Ayrıca başpağın içe kapanma fonksiyonunu sağlayan kası da median sinir besler. Bu nedenle median sinir sıkıştığında bu parmaklarda duyu kaybı olur, başparmakta güçsüzlük olur. Elin diğer parmakları etkilenmez çünkü onları başka sinirler besler.

Tanı ve tedavisi ortopedi uzmanlarınca yapılır. Tedavide el bileğini düz pozisyonda tutmak için bandaj, atel gibi uygulamalar yapılır. Bazen el bileğine steroid ilaçlar enjekte edilir. Bu yöntemlerle düzelme sağlanamayan ciddi vakalarda el bileğine yapılan küçük bir cerrahi operasyon ile sinir sıkışmaktan kurtarılır.

Gebelikte karpal tünel sendromundan kaçınmak için vücutta su tutulumunu azaltmak ve tuzu azaltmak gerekir. Aşırı kilo almaktan kaçınmak gerekir. El bileğini sürekli çalıştıran bir iş yapılıyorsa ara sıra dinlendirmek gerekir. Ellerin üzerine yatmaktan kaçınmak gerekir.

Merhabalar 20+4 gunlugum ellerim devamlı uyuşuk, parmak uçlarımı hiç hissetmiyorum devamlı bır karıncalanma ve agrı var, sabahları uyandıgımda hareket ettirmekte zorlanıyorum ve güçsüzlük oluyor. Doktorum magnesium ve b vitamını verdi ek olarak ama fayda etmedi, benim gibi başına gelen ve bir çare bulan var mı yardım edersenız sevınırım.

dogumdan sonra geciyo bendede vardi canim

Emziğe nasıl alıştırdın acaba? Bir ara tuttu emziği diye sevindim. Sanırım kendim nazar ettim bir daha tutmadı.
Devamlı yokluyordum Can'ım ara ara veriyordum genelde uykuya geçerken. Ayağımda sallamaya başladım sallarken ağzından düşmeyecek şekilde elimle tuttum uykusu çok varken 4-5 seferden sonra tuttu ama şimdi de beni emmek istemiyor önce emziği verip sonra emziriyorum kilo Ali'mi düşecek kesin bu ay

Canım ben de sana yazacaktım. Alerji kesinleşti mi? Önce süt ürünleri yapıyordun sonra mı diğerleri çıktı? Süreç nasıl oldu? Ben de şimdi süt diyetindeyim de nasıl ilerleyeceğiz merak ediyorum
Canım süt ürünleri diyeti yapınca kulak arkası kabuklanma, sancılı ağlama geçti. Gürültülü kaka azaldı. Ama mukus devam ediyo. Yumurta yiyince gözü kızarıyo. Badem falan yediğimde de kolunda benek ve sancısı oluyo. Yarın tekrar doktorunu arayıp durumu anlatıcam. Bu besinleri hayatımdan bir süre çıkartıyorum. Hatta sütüm azaldı gibi gelmeye başladı. Yarın humananın rezene çayını alıcam bakalımm

Canım süt ürünleri diyeti yapınca kulak arkası kabuklanma, sancılı ağlama geçti. Gürültülü kaka azaldı. Ama mukus devam ediyo. Yumurta yiyince gözü kızarıyo. Badem falan yediğimde de kolunda benek ve sancısı oluyo. Yarın tekrar doktorunu arayıp durumu anlatıcam. Bu besinleri hayatımdan bir süre çıkartıyorum. Hatta sütüm azaldı gibi gelmeye başladı. Yarın humananın rezene çayını alıcam bakalımm
Gürültülü kaka alerji belirtisi mi. Benim kızım bir kere bile sessiz yapmamıştır..

Merhabalar 20+4 gunlugum ellerim devamlı uyuşuk, parmak uçlarımı hiç hissetmiyorum devamlı bır karıncalanma ve agrı var, sabahları uyandıgımda hareket ettirmekte zorlanıyorum ve güçsüzlük oluyor. Doktorum magnesium ve b vitamını verdi ek olarak ama fayda etmedi, benim gibi başına gelen ve bir çare bulan var mı yardım edersenız sevınırım.

Çaresi yok maalesef. Benim hala bileklerim ağrıyor. 3,5 ay oldu doğum yapalı. Nöroloji ce fizik tedavi doktorlarına gittim zamanla geçecek dediler. Daha kötüydü yavaş yavaş azalıyor.

Kızlar rota yaptıranlar ne gibi yan etkileri oldu bebişlerinizde?
Bizde hiçbir yan etkisi olmadı

Kızlar rota yaptıranlar ne gibi yan etkileri oldu bebişlerinizde?

Rotadan sonra kaka sayısı arttı, günde 4-5 kez yapar oldu, 1 kez yaparken.. 30 Haziranda yaptırdık rotayı, huysuzluğu da devam ediyor, hiç bu kadar huysuz değildi. Rotayla alakası var mı bilmiyorum ama yarın doktora sorucam bakalım..

Gürültülü kaka alerji belirtisi mi. Benim kızım bir kere bile sessiz yapmamıştır..
Canım sadece gürültülü kaka belirti değil. Birkaç belirti olması gerekiyo. Bizde gürültülü kaka kakada mukus ve aşırı koku kulak arkası kabuklanma kaşta konak sancı deride kızarıklık vardı. Her bebekte belirti başkadır ama tek olunca sanırım pek önemsemiyo doktorlar.

Kızlar cumadan beri gaviscon kullanıyorum bebeğimin kakası çok katı ilaçla ilgisi varmı doktora götursem mi

Back
X