Kızlar bugün eve bebek hemsiresi geldi 1 saat kadar eğitim verdi. İkinci çocukta olsa insan yeni birşeyler öğreniyormus
bende öğrendiklerimi kısa kısa size aktarayim.
# bebek yağ 3 ay kullanma dedi, gözenekler açık olduğu için kıl köklerini beslermis. Onun yerine evde bubchen markanın nemlendirici sütü vardı bunu kullanın dedi.
# tırnaklar 40 gün kesilmez diye ellememistim. Torpileyelim 3 ay kesmeyelim dedi. Çünkü 3. Ayda tetenoz aşısı oluyormuş. Tırnak makasinda pas olup olmadığını bilmediğimizden riske atmayın torpileyin dedi
# ilk 2 ay banyo süngeri falan kullanmayın elinize alın şampuanı vücudunu ovalar gibi yapın dedi. Yani elimizle banyo yaptık çocuğu bugün. Ki ben çok yumuşak bir sünger almıştım bu bile ona sert dedi.
# zırt pırt emzirmeyin 3 saatte bir emzirin eğer meme isterse oyalayin dedi. Mesela duş aldırın ( sampuansiz duru suyla sadece ) veya emzik verin dedi. Ki benim oğlum bunları yutmaz yırtar ortalığı
biz bu çocuğu bu kiloya nasıl getirdik zannediyor
# YouTube'dan beyaz gürültü diye bir video açtı ve çocuk zink diye uyudu uyuturken bunu açın dedi.
# kundak yapın dedi ve çocuğu yaptırdığımız yerde sırtına ve önüne yastık koyup , iki yastığın arasında çocuğu uyutun. Anne karnındaki gibi sıkışık bir şekilde yatirmaliymışım. Eğer önünde ve arkasında yastık olmazsa kolları hareketli olduğu için boşluğa düşme hissi gelirmiş çocuğa.
# banyosunu özellikle akşam üzeri veya en geç 8 -9 gibi yaptırın ve rutine bağlayın ki akşam olduğunu anlasın ve rahat uyusun dedi. Bizim oğlan salonda yatıyor, beşik yatak odasına sığmadı gündüz gürültülü ortamda olsun ama gece yatak odasına götürün sessiz bir yere gece gündüz ayrımını anlasınmis.
# hergun 1 kere bebeğe masaj yapın dedi, karnına saat yönünde, sırtına saat yönünün tersine dairesel hareketlerle masaj yapılması gerekmiş.
# baklagiller, yeşillikler, salata, tatlı yiyecekler, dışarıda satılan ayran, meyve suyu, bulgur pilavı vs. Gaz yaparmış. Bunlari en azından 40 gün yemeyin dedi. Evde yapılan yoğurttan ayran icebilirmisim.
#4 güne kadar kaka yapmaması normalmiş bebeklerin. 4 günden sonra hekime sormak lazımmış.
Gaz ilacı biogaga kullanıyoruz, bubchen marka şampuanlar, ıslak mendil joker babyden aldığım saf sulu mendillerden, fakat bebek pudrasini önermedi kesinlikle. İçinde kimyasallar varmış.
# hep altını mendille silmeyin arada çeşmenin altında günde 1 kere mesela poposunu yıkayın ki pişik olmasinida engeller dedi. Poposunda pişik yoksa boşuna sürmeyin kimyasal bunlarda sonuçta, pas geçecekmisim.
# hergun yürüyüş yapmam lazımmış ben gece nasıl yattığımi bilmiyorum
gece yatmaz sabah kalkmaz modunda bana birde yürüyüş yapın dedi
# 1. Ayda kalça çıkığı ultrasonumuz varmış.
# banyodan sonra muslin bezi ile kurulayın dedi, suyu gerçekten baya çekti. Sonra banyo havlusuna alıp giydirdik. Eskiler tülbentle kurularmis çocuğu. Büyükçe bir müslin bezi almanizi tavsiye ederim.
# eğer sütünüz benim gibi tazyikli geliyor ve bebek emmeyi birakiyorsa önden sütünüzü biraz sağın dedi.
# bu arada çocuğu o kadar çok bir sağa bir sola bir masaj yaptır falan derken oğlanı salladı ki eğitim sırasında oğlan üzerime bir kustu, sabahtan beri emzirdigim bütün sütler midesinden üzerime boşaldı. Sonra bana çocuk rahatladı diyor
mahvoldu çocuğum yaa...
# bu arada kafasını sampuanladiktan sonra suyu hızlıca kafasından dokmemi söyledi, biz yavaş yavaş yapıyorduk.
# fizyolojik serum acildiktan sonra 24 saat içinde tüketmek gerekiyormuş, yoksa çöp. Burun deliklerinde tüyler olmadığı için, aspiratör ile burnunu çekmeyin dedi tahriş edersiniz. Hergun istediğiniz kadar, burnunun tıkanıklığına bağlı olarak 1 damla her bir deliğine Fizy. Serum sikabilirsiniz dedi. Kendisi hapşurarak pisliği çıkartırmış.
# her altını açtığımda hapsururdu, bebekler burun kılları olmadığından hapsururmus devamlı, üşüdüğü anlamına gelmezmis.
# gözlerinde çapaklanma varsa, fizyolojik serumu göz pinarinin dış kısmına bir damla damlatıp, temiz bir ağız mendili ile silin dedi. Bununda bir yöntemi var tabi onuda gösterdi. Birde dilindedr süt falan kaldıysa ki bizimkinin dili beyazdı. Ağız mendili ile temizleyin dedi.
Aklıma gelenler bunlar. Takildiginiz bir yer olursa sorabilirsiniz bana. Bizim oglanda hırıltı var burnunda, Yenidoğan bebeklerin burnunda ödem olurmuş, hırıltı ondan meydana gelirmiş. 1. Ay kontrolunde doktora soracağım ilk soru bu olacak sanırım. Bilinçli birinden böyle birseyler görmek iyi oldu gerçekten. Annem usuturuz diye bebeğin altını yıkama fikrine sıcak bakmıyordu, şimdi kabul etti yıkamayı mesela. Algılarımız açtı gerçekten. Allah herkesin bebeğine sağlık sıhhat versin
sürekli bakım istiyorlar, çok zor ilk 6 ay ama değer bu evlatlara