Zorlamak demeyelim ama mesela üsttede yazdım, 26 saat süren bir doğumda özeldeki hangi doktor evine gitmeden mesai yapacak? Ve neden yapsın? Devlette nöbet değişiyor, gelen doktor, diğerinin kaldığı yerden duruma hakimiyet kuruyor. Belki son dönemlerde uygulanmaya çalışılan prosedürün sloganı ve pr çalışma alanı yanlıştı ama doğal doğum gerçeği diye birşey var ve bu gerçekten zahmetli. Özeldeki doktor, kendi takvimine, yıllık iznine ya da çocuğunun yıl sonu gösteri saatine göre size uygun günü söyleyip, 2 saatte ameliyatı bitirip, yorulmadan ve katınca para kazanabilecekken neden anneyi normal doğuma alsın? Daha çok vakit, daha çok enerji, daha az para. Özellerde doktorların sabit maaşı, devletten istifa etmelerini gerektirecek bir farka sahip değildir, tahlillerden, ek istemlerden ve ameliyatlardan arayı açarlar. Ablamın sezeryan doğumunda mesela, bebek geldi ama ablam çıkamadı, sebebini sorduğumuzda apandisini de riskli gördükleri için onu almak üzere ameliyatı uzattıklarını öğrendik. Meğer sezeryan için imzalattıkları belgede öyle bir madde varmış, doktorun gerekli görmesi halinde ekstra müdahalelerde bulunabileceğine dair. Ve lohusalığında bir de apandisit ameliyatının ağrılarıyla uğraştı. Üstelik kendisi de doktordu ama engel olamadı, almayın dese de onu dinleyen olmadı. Diğer yandan Yenidoğan Çetesi olayı zaten hepimizin bildiği bir süreç. Kendi bakış açımla en önemli detaysa, devlette yeni mezun bir ebe tek bir günde, özeldeki 10 yıllık bir doktorun 1 ay boyunca göreceğinden daha fazla doğuma giriyor. Bu gözardı edilemeyecek kadar önemli bir detay bence. Tecrübenin herşey olduğuna inanıyorum ben.. Fakat işte doğumdaki beklenti ilgi ve eşsiz olduğunu hissedebilmekse o zaman bu parayla satın alınabilecek bir hizmet, devlette kimse bize prensesmişiz gibi davranmaz çünkü bizim için özel bir an olsa dahi, o doktorun gün içinde girdiği belki onuncu doğumdur. Ama beklenti sağlık ve sorunsuz ilerleyen bir süreçse, devlete kendini teslim etmek bana daha mantıklı geliyor.