• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2025 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğimin cinsiyeti ...

• Ankete Katılan
    207
Kızlar selamlar. Biz 16-17 gün oldu ek gıdaya başlayalı tam 6 aylıkken başladıkZ tadımlardayız. İlk verdiğim zaman da istekli değildi ama 3-5 kaşık ucuyla tattırabiliyordum ki tadım için yeterliydi zaten. Ama son 3-4 gündür onu da yemiyor daha kaşık ağzına gitmeden eliyle vurup deviriyor ağzına bile değmiyor yani.
Böyle durumlarda ne yapılmalo? Ara vermeyi düşündüm ama doğru mu yaparım bilemedim 😔
Bu arada ek gıdaya başlamadan önce çok istekliydi elimizdeki her şeye saldırıyordu yemek istiyordu ağlıyordu salya akıtıyordu. Şuan o isteği de gitti ek gıda ile birlikte .
Ben herhalde böyle bir durumda yemek teklif etmem. Memeden ağzım yandı, teklif ettikçe geri tepti malum. Ama önüne yiyecekleri koyarım, eliyle temas etsin ki yemek kavramından tamamen de kopmasın. Birkaç gün böyle denerdim herhalde.

Kızlar artık bebeğe ek gıda anlamında özel bir şey yapmaya uğraşacak vaktim yok. Avokado ve peynir dışında, yok onu haşla bunu buharda yumuşat yok tuzsuz olsun aman limon erken falan filan. Uğraşamayacağım hiç biz ne yiyorsak vereceğim. Zaten baktım Osman Gönülal hoca bir videosunda aynı benim mantıkta anlatmış. 6 aylıktan itibaren bal haricinde herrrrrr şey verebilirsiniz diyor. Hiçbir meyvenin sebzenin ayı yok, öncesi sonrası erkeni geçi yok diyor. Hatta kendiniz için yaptığınız tuzlu, yağlı, salçalı, baharatlı yemekten de yedirebilirsiniz diyor. Sadece üstüne ekstra tuz eklemeyin tabii ki. Bu kadar. Ben çocuklarıma 2 yaşına kadar patlıcan vermemiştim ya, hala karnıyarık yedirmek bir zulümdür bizim evde. Gerçekten tecrübelerime göre ne kadar erken o kadar iyi bence de. Mesela bugün zeytinyağlı kereviz yemeği yapmıştım, portakal sulu, ayvalı filan. Kerevizinden de verdim, soğanından da verdim, ayvasından da verdim. Bayıla bayıla yedi hepsini. 😅
Şimdi okudum da sanırım çoğumuz aynı fikirdeyiz. Aklın yolu bir. Yumurtaya, tavuğa dikkat edeceğim ben de. Onları temiz içerikli almaya gayret göstereceğim. Kırmızı eti biz zaten memleketimizde kestiriyoruz. Bilmediğimiz sakat bir et değil. Sebze meyve de biz ne yiyorsak o. Ekmek deseniz zaten beyaz ekmek yemiyoruz. Bir tek herhalde evdeki yemeklerin salçasını minimuma indiririm ki böbrekleri tuzdan zorlanmasın. Yoksa ona ayrı salça yapmakla filan uğraşamam. Öyle bir vaktim, enerjim olmadığı gibi mantıken de işte burada konuşulan sebeplerden pratik bulmuyorum. Püreyle ilgili arkadaşınızın blender taşıdığını yazmışsınız. Ona çok şaşırdım. Kadının burnundan gelmiş ek gıda… Ben ilk haftalardaki kadar BLW takılamıyorum. Tıkanacak gibi oluyor, yemek yedirmekten zevk alamıyorum o zaman. O sebeple biraz da kendim yedirmeye başladım. Fakat çatalla eziyorum. Yine büyük parçalar kalabiliyor ama onun da çözümünü verdiğim yiyeceği sulandırarak vermekte buldum. Yumurtanın beyazı mesela. Tek versem kuru ve büyük gelecek parçalar. Ama sulandırılmış şekilde verdiğimde o su yutmasını kolaylaştırıyor. Bir süre sonra daha katı vereceğim elbet ama şu an bu haliyle yiyor. Mutlu da görünüyor. Devamke 😄

Yok yemeğin içinden sadece havucu öncesinde tadım yaptırmıştım. Soğan kereviz ayva hepsi yeni 😅 ve bir anda hepsini de verdim gitti valla. Her güne tek yeni besin filan yapmadım. İshal durumu olmadı çok şükür.

Şimdiye kadar yedirdiklerimi yazayım hemen.
Sebze olarak: patates, balkabağı, yeşil kabak, havuç, ıspanak, (dün soğan ve kereviz de eklenmiş oldu)
Meyve olarak: avokado, muz, mandalina, Trabzon hurması, mandalina, kivi (kısacası kolayları seçtim rende veya haşlama filan gerektirecek elma ve armut vermedim)
Hayvansal gıda olarak: kelle loru (hazır aldım fileden), yoğurt (kendim mayaladım probiyotik mayayla)

Yemek tarifine gelince:
Zeytinyağ, 2 soğan, 2 kereviz, 2 havuç, 1 ayva. Varsa patates de olur ben koymadım. Yarım limon suyu, 1 mandalina suyu, varsa portakal da iyi olur. Zeytinyağında önce piyazlık doğradığım soğanları kavurdum, üstüne havuç ince dilim onları biraz çevirdim kavurdum. Bundan sonraki eklenecekler hiç karıştırılmayacak, kavrulmayacak kendi kendine pişecek. Kerevizleri ince dilim kestim üstlerine yerleştirdim, aralarına ayvalar, varsa patates. Üstüne yarısına kadar kaynar su ve limon, mandalina suyu döküp tuzunu verip ağzını kapatıp hiç dokunmadan kendi kendine pişiyor. Çatalın ucuyla kerevizlerin yumuşamasına bakarak anlıyoruz piştiğini. Suyunu çekecek biraz ama tam çekmesin. Piştikten sonra üstüne tekrar bol zeytinyağ. Tencerenin içinde ağzı kapalı olarak soğuyacak. Soğuduktan sonra borcam gibi bir yere aktarıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. İlk gün biz ılık yiyoruz, sonraki gün soğuk.
Bende böyle portakallı yapıyordum ama ayvayı ilk kez duydum. Deneyeceğim ilk fırsatta 👍 çok severim.
Forumu influence ettin gibime geldi sanki, pek bi kolayımıza geldi şimdi 😅😅

C Corpuss hayvansal gıda olarak yazmayı unutmuşum: yumurta sarısını vermiştim ilk başta, sonra çırpılmış yumurta şeklinde sarısı beyazını karışık da pişirip verdim. Sıkıntı yaşamadık.
Omlet yani değil mi? Tereyağında mı zeytinyağında mı yaptın? Ben yumurtayı çok severim de alışsın sevsin istiyorum.
Birde et verdin mi hiç? Benimki yoğurtta bile aşırı öğürüyor. Bakalım ete nasıl geçiş yapacağız. Pirzolayı vereyim yemede de emsin tadını alsın diye düşündüm

Her şeyi verelim ne varsa onu yesin dedikten sonra şu soruyla geliyorum: Pekmez için çok beklemeye gerek var mı? Şekerli diye emin olamadım. Ben veriyorum birkaç gündür tahinle birlikte ama doktora sormadan kendim başladım, o yüzden bir de size sorayım dedim 🤗

Her şeyi verelim ne varsa onu yesin dedikten sonra şu soruyla geliyorum: Pekmez için çok beklemeye gerek var mı? Şekerli diye emin olamadım. Ben veriyorum birkaç gündür tahinle birlikte ama doktora sormadan kendim başladım, o yüzden bir de size sorayım dedim 🤗
Ya ben çok tatlı diye endişe ediyorum. Damak tadını tatlıya alıştırmayayım istiyorum. Gerçi kızımda da aynı şeyi yapmıştım ama yine de şu an tatlı canavarı maalesef bana çekmiş bu konuda. Bence tatlıyla tanıştırmak için erken ya (meyveler hariç) ama tadımlık verilebilir belki, her şeyin içine koymadıktan sonra tadına bakmasında da bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Ya ben çok tatlı diye endişe ediyorum. Damak tadını tatlıya alıştırmayayım istiyorum. Gerçi kızımda da aynı şeyi yapmıştım ama yine de şu an tatlı canavarı maalesef bana çekmiş bu konuda. Bence tatlıyla tanıştırmak için erken ya (meyveler hariç) ama tadımlık verilebilir belki, her şeyin içine koymadıktan sonra tadına bakmasında da bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Ay ne kadar çelişkili konuşmuşum 🙈 işte kafalar karışıksa demek ki 🤓

Ben hic bu kafada olmadim, ama bu sekilde davraninca her seyi yiyen icen bir cocuk olabilir. Hata mi ettim diye düşünüyorum. Benim bebisimin bobrek durumundan oturu ben ona tuzsuz ayri pisiririm uzun sure yine de.

Son zamanlarda okuduğum kaynaklara göre fazla protein de vermemek lazim bebişlere. Böbreklerde birikim yapiyor, dehidrasyona sebep oluyormuş. Mesela kahvaltıda her gün yumurta 1 yaş öncesi için ağır olabiliyormuş. Yoğurdun protein orani daha düşük ama bazi peynirlerde epey yüksek. Bir de böbrekte özel durum olunca belki daha da zorlar, o sebeple paylaşmak istedim. Tabii doktor yorumu daha önemli

Pekmez çok kaynıyor ya herhangi bir besin değeri kalmıyor ama soğuk sıkım özler daha çok besin değeri taşıdığından bebekler için daha uygun.

Son zamanlarda okuduğum kaynaklara göre fazla protein de vermemek lazim bebişlere. Böbreklerde birikim yapiyor, dehidrasyona sebep oluyormuş. Mesela kahvaltıda her gün yumurta 1 yaş öncesi için ağır olabiliyormuş. Yoğurdun protein orani daha düşük ama bazi peynirlerde epey yüksek. Bir de böbrekte özel durum olunca belki daha da zorlar, o sebeple paylaşmak istedim. Tabii doktor yorumu daha önemli
cok tesekkur ederim. Henuz yumurta baslatmadi doktor galiba gelecek ay. Nefrolog da urolog da soylememisti bunu ama degerlendirecegim. Bir gun yumurta bir gun peynir belki.

Ben herhalde böyle bir durumda yemek teklif etmem. Memeden ağzım yandı, teklif ettikçe geri tepti malum. Ama önüne yiyecekleri koyarım, eliyle temas etsin ki yemek kavramından tamamen de kopmasın. Birkaç gün böyle denerdim herhalde.
Öyl yapacağım önüne bırakacağım keyfi isterse alsın🙁

Back
X