2ci Çocuk için geçmi kaldım ? :( lütfen yorumlarınızı bekliyorum

• Konu Sahibi Konu Sahibi enbu
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ilk doğum sıkıntılı oldu diye 2.doğumunda sıkıntılı geçeceğini düşünüyorsun doğal olarak insan bunu düşünmeden duramaz.eşiniz ne diyor peki.onun da desteği çok önemli.sıkıntılı bi doğum atlatmanıza rağmen sağlıklı bi çocuğunuz olmuş Raabim sağlıkla size bağışlasın.neden 2.doğumda böyle sağlıklı olmasın ki.pozitif düşünün.ben insanların düşünceleriyle yaşadıkları şeyleri etkilediklerini düşünürüm.

Annemle halam ikisi beraber ayni yasta ayni yil 2. Bebeklerine hamile kaldilar.37 yasindayken. Bu arada halam ilkini 35te dogurdu. O gayet saglikliydi. Kardesim saglikli dogdu. ancak halamin bebegi kromozomlariyla ilgili baska bir rahatsizliktan dolayi 6 aylikken karninda oldu. sezeryanla alindi. Bilemeyiz. En iyisini doktor anlatir size. Burdan okudugun hicbir sey sana yol gostermez su durumda.

amcamın eşide 43 yaşında doğum yaptı ve çok sağlıklı kızı oldu..doktora daha gitmedim çünkü beynimde bir karar verebilsem..

haklısın ama korkularımı yenemiyorum.. yaş riski var işte oranlar etkiliyor..

çok haklısnız bişi itiraf edeyim.. beni annem genç yaşında doğurmuş fakat doğuştan kulak yapım farklı ve işitme kaybı var..allahın bilceği iş

doktora sorsamda doktorda bilemezki.. bana söyleyeceği risk var diyecek..

gerçektenmi 2ci çocuklar dahamı sağlıklı oluyor konuyu biraz daha açarmısınız lütfen.

Doktorun bana sunacağı istatistikleri az çok biliyorum..ileri yaş gebeliği daha çok risk taşıyor..tek istediğim kızımın ilerde yalnız kalmaması

inşallah bende kızımla arkadaş gibi olurum ne güzel bir örnek..2ci çocuğu zaten kızım için istiyorum.. hayırlısı.

İşte bunuda merak ediyordum tek çocuk sorun olurmu diye güzel bir örnek. ama kızım beni ya suçlarsa kardeşi olmadığı için işte ozaman çok vicdan azabı çekerim

amacım sıkıntımı sizlerle paylaşmak içimi dökmek istedim çünkü annem ve ablamla bu konuyu konuşamam çünkü istemiyorlar.. eşim bana bırakıyor..onun için farketmiyor..

amacım sıkıntımı sizlerle paylaşmak içimi dökmek istedim çünkü annem ve ablamla bu konuyu konuşamam çünkü istemiyorlar.. eşim bana bırakıyor..onun için farketmiyor..

Annen ablanla da konuşma zaten. Önce çocuğu gerçekten isteyip istemediğine emin olman lazım. Eğer çok isityorsan doktora gidip bilgi alman lazım.

amniyosentez yaptırman gereken bir durum olursa doktor ısrarcı olur heralde. üçlü testlerde çıkan şüpheler vs.. Yaşın ilerlediği için yaptırman lazım evet ama yaş dışında bir risk faktörün yok. Kızın da sağlıklı olmuş zaten. Ama tek sorun down sendromu değil. Çok farklı kalıtsal hastalıklar var. Bunun kararını doktorun şüphelerine göre verirsin zaten zamanı gelince. Daha hamile kalmadan yaptırmak istemiyorum diye kestirip atman saçma geldi. doktor sadece yaş için yaptır derse yaptırmazsın ama başka şüpheler görürse yaptırırsın yani..

Tüp bebek deneyebilirsin onun dışında.. Bu kadar umutsuz olma.

Şunu bir oku bence :)

"Şu veya bu nedenle 35 yaşından sonra gebe kalan, anne olan kadınların sayısının hiç de az olmadığı malum. Birçoğu, karşılaşabileceği risklerin farkında. Hiçbiri de bunları inkâr etmiyor. Gelişen tıp, her geçen gün bu gruba daha fazla yardım edebiliyor. Gebelik oluşmasında ve takibinde birçok tetkik, annelerin yüreklerine su serpiyor. 35 yaşın üstündeki anne adayları, “Bize suçlu muamelesi yapmayın, riskleri anlatın ama bizi bunlarla korkutmayın” diyor...

HEP RİSK ANLATILIYOR

AYŞE ÖZCAN (37): Her şeyi istediğiniz gibi yapmak isteseniz de bazen hayat size o şansı vermiyor. Okul, kariyer, biraz özgürlük, biraz ayaklarım yere bassın derken aradığınız, birlikte yaşlanabileceğiz, çocuklarınızın babası olmasını istediğiniz kişiyi bulmak uzunca bir zaman alabiliyor. Sonra bir bakıyorsunuz, 35 olmuşsunuz. Evlenip hamile kalana kadar 35’i de geçiyor. İşte her şey burada kilitleniyor. Hamile kalmak istediğinizde ya da kaldığınızda doktora gidiyorsunuz. Doktor önce yaşınızı soruyor. 35’in üstündeyseniz yandınız. Neredeyse suçlu muamelesi görüyorsunuz. Psikolojiniz yerlerde sürünmeye başlıyor. Doktor, “Her şey yolunda ancak siz 35 yaş üstü olduğunuz için ileri yaş gebesi oluyorsunuz” diyor ve başlıyor riskleri anlatmaya. 15 günde ya da 3 haftada bir kontrole çağırıyor. Böylece gebeliğe 1-0 yenik başlıyorsunuz. Hatta birkaç ay gebe kalamadan doktora gittiyseniz, o daha da vahim. Çünkü hemen sizi tüp bebek için ikna etmeye çalışıyorlar. Zaman kaybetmeyin, yaşınız ilerledikçe, tüp bebek de çözüm olmaz, diye telkinde bulunuyorlar. Özellikle tüp bebek doktorları 35 yaş sonrası için sürekli matematiksel oranlar veriyor ve sonra “Aman ha, gebelik ve annelikte psikoloji çok önemli, moralinizi yüksek tutun” diyorlar. Oysa moralinizi ilk bozan onlar. Kimse “Teknoloji çok ilerledi, hiçbir şey için geç kalmadınız” demiyor. 40 yaşından sonra bile sağlıklı bebek doğuran etrafımızda yüzlerce kadın var, doktorlar bunları hiç anlatmıyor.

HAMİLELİK İÇİN GEÇ KALDIM DÜŞÜNCESİ HEP VAR

AYTEN SERİN (35) Hamilelik dünyanın en güzel tecrübelerinden biri, ama bunu yaşarken kafanızın bir yerinde “35 yaş”, kırmızı bir çizgi gibi duruyor. Aslında yıllar öncesinden 35 yaşın belirleyici bir sınır olduğunu duyarak bu yaşa geldiğiniz için, bir sorun çıksa “hah işte çok geç kaldım o yüzden oldu” demeye hazırsınız. Örneğin 4’lü tarama testinde bebek anomalisi riskimin yüksek çıktığını ve amniyosentez önerildiğini duyduğumda çok endişelendim. Doktorum 35 yaşın bu konuda zaten bir risk sınırı olduğunu söyledi. Buna sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Amniyosentezi yapmadan önce ultrason taraması yapan perinatolog ise ultrason incelemesinden sonra, testte riskin yüksek çıkmasına şaşırdı. Ultrasonda herşey normal göründüğü halde test yüksek risk gösterdiği için kesin emin olabilmenin yolunun amniyosentez olduğunu söyledi ve biz de yaptırdık. Doktorların bu testleri riskleri elemek için yaptığını bilsem de “yüksek risk grubu” içinde olmak, amniyosentez sonucu çıkana kadar bize zor zamanlar yaşattı.

DOKTOR ÇOK ÖNEMLİ

MÜESSER DEMİR (38): Yaşım nedeniyle gebeyken endişeliydim gerçekten. Çünkü her yerden sürekli birşeyler duyuyorsunuz. Bende şeker çıktı, biraz sıkıntı yaşadım. Ancak doktorum çok anlayışlı ve iyiydi. 3’lü tarama testi yapıldı. Amniyosenteze bile gerek yok dedi ve yaptırmadık. Doktorun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Güven veriyorsa ve telkin ediyorsa 9 ay boyunca sorun yaşamıyorsunuz. Tamam bazı sıkıntılar yaşadım, ancak atlattım. Zaten bilerek yola çıktığınız bir durumda birilerinin yüzünüze sürekli negatif şeyler söylemesi hiç hoş olmuyor.

“Paniğe gerek yok, yüzde 95 sorun çıkmıyor”
Opr. Dr. Gökmen İyigün (Göztepe Medical Park, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Sağlık örgütlerinin, bazen kendi dar pencerelerinden bakarak yaptıkları öneriler, toplumda gereksiz ve abartılı stres kaynağı oluyor. Bahsedilen sorunlarla karşılaşma oranı tahmin edildiği kadar da yüksek değil aslında. Genç yaşta kromozom anomalili çocuk sahibi olma riski ortalama yüzde 1 iken, 35 yaş üzerinde yüzde 2-5’e çıkıyor. Yani tersten okursak yüzde 95’inde sorun olmuyor! Modern tıp, sakatlıkların yüzde 90’a yakınını öngörebiliyor. Tüp bebek yöntemleri üreme zorluklarına yardımcı oluyor. Dolayısıyla, özel şartlarından dolayı geç evlenen ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin paniğe kapılmalarına gerek yok.

“Gebelik başlı başına riskli”
Doç. Dr. Özlem Pata (Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Yüksek Riskli Gebelikler-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Gebelik başlı başına riskleri olan bir durum. Ancak ortalamanın üzerinde riskler oluştuğu, anne ve bebeğin sağlığının ciddi tehlikeler altında olduğu durumu yüksek riskli gebelik olarak adlandırıyoruz. 18 yaşın altı, 35 yaşın üstü başlı başına riskli gebelik. Ayrıca annenin sistemik hastalıkları, tansiyon, guatr, şeker, kalp, kolajen doku hastalıkları, damar ve diğer yapıları tutan hastalıkları varsa, çok zayıf ya da çok şişmansa, eşiyle yakın akrabaysa, daha önceki gebeliklerde riskli durumlar yaşanmışsa, ilaç kullanıyorsa riskli gebelik olarak değerlendiriyoruz.

Mesude Erşan, Hürriyet"

Doktorun bana sunacağı istatistikleri az çok biliyorum..ileri yaş gebeliği daha çok risk taşıyor..tek istediğim kızımın ilerde yalnız kalmaması

ben anne degilim ve asla duygularınızı anlayamam... evladımın yalnız kalıp kalmamasını ne kadar onemseyecegimi de bilemem.
fakat anladıgım kadarıyla siz duygusal olarak bir cocuk istemek konusunda netsiniz,
ve buna mantıklı sebepler de sunuyorsunuz.
down sendroumuna kadar detaylı dusundugunuze gore yaş farkı veya 2.cocugun egitim vb gelecekteki her seyini de karsılayabileceginize inanıyorunuz.
bu durumda kararınızı vermissiniz de korkuyormussunuz gibi...

yerinizde olsam duygual ve mantıksal olarak hazır oldugum birseyde korkularımı yenmek icin bir uzmanla konusurdum.
istatistikleri bilseniz de onun size soyleyecekleri daha cok onem tasır.
ama hicbir seyin garantisi yok tabi,
bazı istekler cesaret ve fedakarlık gerektirir,
eger hayatınızda cok tutkuyla istediginiz seylerde kotu ihtimaller nedeniyle hep vazgecen ve bunu kaldıramayacak yapıda biriyseniz cok zorlanırsınız. kendinizi en iyi yine siz tanırsınız...

kararınız her ne olursa olsun bu kadar dusunceli bir annesi oldugu icin kızınız cok sanslı ve onu her kosulda mutlu edeceginize inanıyorum...

İnşallah en kısa sürede hamile kalır ve sağlıklı bir çocuğunuz olur..hiç ümitsizliğe kapılmayın bende yaş gereği tüp bebek olur sanıyordum ama doğal yolla hamile kaldım... Allaha sığınmak ve inanmak çok önemli..inanıyorumki en kısa sürede hamile kalacaksınız.bana gelince korkularımı bi atabilsem 2ci çocuğu düşüneceğimde işte korkuyorum maalesef

Zaten 39 yaşında doğal yollarla hamile kaldıysanız muhtemelen sağlıklı bir bedene sahipsiniz,şansınızı 41 yaşında da deneyebilirsiniz.Ben de şu an 39 yaşındayım ve sorun yaşamazsam 40 yaşında doğum yapmış olacağım.Artık ikili test,üçlü test gibi tarama testleri yaptırıp kafanızı karıştırmayan,amniyosentez gibi risk taşımayan ve cevabı evet ya da hayır diye veren harmony prenatal test var .Benim doktorum bizi diğer testlerle yormadan,sonucları alıp endişelenmeden o teste yönlendirdi ve 12. haftada kolumdan alınan kanla down sendromu ve 3-4 sık görülen anomali için tahlil yapıldı ve sonucum temiz çıktı.Bu kadar istediğiniz bi konuda ,üzülmek neden... Korunmayı bırakırsınız ve doktora gidersiniz...

Son düzenleme:
Bence geç değil. Annem kardeşimi 40 yaşında dünyaya getirdi. Ben kardeş diye deliriyordum.14 yaş var kardesimle aramızda. Iyi ki de doğmuş Allah onu bize nasip etmiş diyorum. Ben 27 yaşındayım o 13 yaşında. 8inci sınıfa gidiyor. Ben şuanda hamileyim. Ve bana o kadar destek oluyor ki. Onunla konuşunca bile moralim yükseliyor :) bence kızınızı yalnız bırakmayın. Kardeş demek can yoldaşı demek.. inşallah Allah nasip eder bi yavrunuz daha olur..

Cevabınız için çok teşekkür ederim.. bunu bilmiyordum yeni bir uygulama sanırım..ya asıl sorun bebekte sorun çıkarsa onu aldırıp aldırmamam sizin tahlilinizin temiz çıkmasına sevindim inşallah hayırlı sağlıklı bir doğum yaparsınız.

Cevap için teşekkür ederim.. ne güzel kardeş sevgisini tatmışsınız..ya ben daha çok yaştan dolayı kızım ilerde yalnız kalmasın diye istiyorum..kısmet nasip diyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…