3 aylik oglum ve sunnet

yontem noktasinda bi bilgim.yok ama acik yapilmasi yani klasik kesip dikis atmak daha saglikli oldugunu soyluyorlar. zaten lokal oluyor 15 dk suruyor.sargi felan da yoktu bizimkinde...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24918595

internette her okuduğumuz kaynak tam olarak doğru olmayabilir. bu nedenle bilimsel çalışmalara bakmak her zaman daha faydalı olur .
linkte verdiğim yabancı çalışmada özetle sünnetin daha çok sosyokültürel bir eylem olduğu ancak HIV gibi cinsel yolla bulaşabilecek hastalık virüslerinin çoğalmasını geciktirebileceği söylenmiş.
bir birey olarak düşünürsek eğer ,dünyaya gelmiş hiçbir insanın bedeni üzerinde söz sahibi değiliz bence. bu kendi çocuğumuz olsa bile. tam olarak kanıtlanmış bir faydası olmayan birşey için çocuğumun psikolojik ve bedensel sağlığını yok sayamam. büyüyünce aklı erince eğer gerekli görürse kendi yaptırır.

Ben de bunu demeye çalıştım ama ABDde olmadığım ve hemşire olmadığım için kaale alınmadım. Çok sağol canım

Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler...

tarihte kaldıgını kim söyledi? maalesef hala tarihte kalmadı, devam ediyor diyorum.

yenidogan hemşiresi olman seni bu konuda otorite yapmıyor. saglık açısından da herhangi bir yararı olmadıgını anlatıyorum, sadece belli durumlarda, gerekirse yapılması tavsiye edilebilir.

o kesilen deri parçasının işlevi de var orada, çocugun pipisini nemli tutmak ve hassas olan bölgeyi dış etkenlerden korumak... iltihap kapabilir diye işlevi olan bir parçayı çocuga sormadan kesmek de neyin nesiymiş anlamadım gitti. çocugu dogru düzgün temizlemezsen, kurulamazsan enfeksyion tabi ki kapabilir.

ona bakarsan çocugun altını dogru dürüst temizlemezsen, ıslak bırakırsan pişik de olur yara da olur. ama ben hiç görmedim belki pişik olur diye çocugun bi taraflarını keseni? temizligine dikkat etmezsen kulakta da yara olabilir, enfeksyion kapabilir ama ben ''iltihap kapabilir'' diye çocugunun kulagını kesen birini de görmedim.

sünnet dini ve siyasi bir kuraldır ve sonra gelenek haline gelmiş. kimse niye yaptıgını da bilmiyor. birisi saglık diyor biri iltihap diyor digeri dinimizde var diyor. çogunluga uyuyorsunuz sadece. refleks gibi olmuş. ''küçükken hemen yapalım bitsin'' nedir ya? küçükken eger çocugun bir kulagını keserseniz çocuk ona da alışır ona bakarsan. bu kadar mantıksız bahaneler nedir canım böyle?

ABD'de bu işe karşı çıkmaya başlayanlar oldugu gibi dünyanın her yerine karşı çıkanlar var. sünneti yasaklamayı düşünüyor bazıları da ;

http://www.theguardian.com/law/2011/jun/14/circumcision-ban-row-san-francisco

female circumcision degil de female mutialtion deniyor kızlarınkine. bence erkek çocukları için de aynısı söylenmeli. male circumcision degil male mutilation denmeli.

Ben de oğlum iki günlükken hastaneden çıkmadan yaptırdım çok da memnun kaldım
Bence çocuk daha fazla büyümeden dönmeye başlamadan olmalı
Çok çabuk geçiyor
Ayrıca dinimizde tabiki yeri var adı üzerinde sünnet

Canım sünnetin faydası yok demişsin, pardon da ürolog musun? Eğer öyleysen uzun uzun anlat da bilgilenelim, ileride çocuğumuz olunca yaptırmayız. Sünnetin kanıtlanmış birçok faydası var sağlık açısından,işte onlardan birkaçı ;

A- Fimozis (prepisyumun darlığı), parafimozis (prepisyumun glansın altında bir boğum yaparak glansı boğması), balanit (glansın inflamasyonu). postit (prepisyumun inflamasyonu) gibi hastalıkları sünnet önlemektedir (6). Sünnet olmamış çocuklarda, penisle ilgili bu problemlere, olanlara göre 2.5 misli fazla rastlanmaktadır (9). Bir başka araştırmada da yenidoğan döneminde sünnet edilmiş çocuklar, edilmemiş olanlarla 8 yıl boyunca karşılaştırıl-mış ve sünnetli olanlarda bu problemlerin daha az olduğu tesbit edilmiştir (10).

B- Prepisyumun kesilmesi bölgenin temiz kal-masını sağlamaktadır. ABD’de fakir ailelere bilhassa bu sebeple çocuklarım sünnet ettirmeleri tavsiye edilmektedir (11). Fakat bu ülkede sünnet zengin, yüksek eğitim yapmış ve beyaz ırktan olanlar ara-sında daha yaygındır (12).

C- Üriner sistem enfeskiyonları ile sünnet arasındaki ilişki son yıllarda üzerinde durulan bir konudur (14). Bu konuda yapılmış bir araştırmada sünnetli çocuklarda üriner enfeksiyonların daha az olduğu gösterilmiştir (15). ABD’de sünnet sıklığının yukarda bahsedilen sebeplerle azalması üriner enfeksiyonları artırmıştır (5).
Sünnetsiz çocuklarda üriner enfeksiyonların sık görülmesi, prepisyumun bu enfeksiyonlara yol açan barsak bakterilerinin üremesi için uygun bir ortam sağlamasıyla açıklanmıştır (16). Aynı sebep sünnet olmamış yenidoğanlarda daha sık rastlanan menenjit, bakteriemi gibi patolojik durumları da açıklayabilir (17).
Hayatın ilk 3 yılı içinde bilhassa ilk yılında olan üriner enfeksiyonlarda böbrekte nedbe dokusu geli-şebilmesi ve bunun kronik böbrek yetmezliğine ilerleyebilecek olması, konunun önemini artırmaktadır (18).

D- Penis kanseri çoğunlukla sünnet olmamış topluluklarda görülür. Sünnet olma yaşı küçüldükçe penis kanserinin görülme sıklığı azalmaktadır. Bu kanser Yahudiler arasında hiç görülmezken, Paraguay’da en sık görülen genitoüriner kanser olarak bildirilmiştir (19). Türk tıp liiteratüründe şimdiye kadar yayınlanan penis kanserli vakaların sayışı 41′dir. Bunların da 30′unu sünnetsiz gayrimüslimler teşkil etmektedir. Penis kanserinin gelişme-sinde genital bölgenin kötü hijyeninin, herpes simpleks virüs tip II, "insan paopilloma virüs tip 16 ve 18 ile olan enfeksiyonların rol oynayabileceği ileri sürülmüştür (20).

E- Kadınlarda serviksin yassı hücreli kanserinin, penis kanseri ile ilgili çekici ortak özellikleri vardır. Penis kanseri olan erkeklerin eşlerinde ser-viks kanseri sıklığı 3-8 misli fazladır (19). Serviks kanseriyle cinsel temasla geçen hastalıklar arasında kuvvetli bir ilgi vardır. İnsan papilloma virüs tip 16 ve 18, herpes simpleks virüs tip 11 bu kanserin olu-şumunda suçlanmaktadır. Yukarda belirtildiği gibi aynı mikroorganizmalar penis kanserinin de so-rumlusu olabilir (6, 19, 20).

F- Sünnet olmamış erkeklerin cinsel temasla geçen hastalıklara daha çok yakalandığı bildirilmiştir. Bir araştırıcı grubu sünnetsiz erkeklerde bu hastalıklardan herpes genitalis ve gonorenin 2, sifilis ve kandidiazisin 5 kat fazla görüldüğünü rapor etmiştir (21).
Sünnetin belirtilen bu faydaları sonucu Amerikan Pediatri Akademisi Sünnet Komitesi son rapo-runda, daha önce açıkladığı "Yenidoğan dönemin-de sünnet yapmayı gerektiren kesinleşmiş tıbbî bir gerekçe yoktur" ifadesin! "Yenidoğanda sünnet, potansiyel fayda ve avantajları ile riskleri ve dezavantajları olan bir işlemdir" şeklinde değiştirmiştir

Alıntıdır. İnternetten küçük çaplı bir araştırma yaparsan da bulabilirsin bu bilgileri:) Ben de bu konuları çok araştırdım zamanında çünkü sünnete çok karşıydım bana canice geliyordu ta ki faydalı bir durum olduğunu öğrenene kadar.

Sen kız çocuklarıyla kıyaslamışsın bu durumu, kız çocuğuna yapılan sünnet kesinlikle bir vahşettir, bir kere kız çocuklarının sünnete ihtiyaç duyacak bir anatomisi yoktur. Ama erkeklerle anatomimizin ne kadar farklı olduğu çok açık, şu an açık açık da anlatmak istemiyorum zaten biraz araştırırsan sünnetin gerekli olup olmadığına kendin karar verebilirsin, eğer çocuğun varsa/ ileride olursa da bunun kararını sen verirsin.

Ama %99u müslüman olan bir ülkede yaşıyorsun, her şeyden önce İslam dinine inanan bir insan çocuğunu sünnet ettirir zaten din buyrukları dolayısıyla. 'Sen kimseye erkek çocuklarınızı sünnet ettirmeyin' diyemezsin. Bu yetkinlikte misin ki sen ? Tekrar soruyorum yani eğer doktor falansan anlat bilelim. Öğrenmiş oluruz. Ha sünnete bu kadar karşıysan kendi çocuğunu yaptırmazsın olur biter, ama başkalarının fikirlerine böyle müdahale edemezsin, ki konu sahibi burada 'çocuğumu sünnet ettireyim mi, ettirmeyeyim mi?' diye sormamış, sadece bu işlemin ne zaman yapılması gerektiğini danışmış tecrübeli annelere, lütfen aykırılık yapıp konuyu baltalamaya çalışmayalım.

Son düzenleme:

yazdıklarının ne oldugunu madde madde yazardım ama neyse... konuyu daha fazla rayından çıkarmayalım, yeterince anlattım zaten.

kısaca şöyle söyleyeyim, senin bu yazındaki sözüm ona bilimsel faydaların aynısı kız çocuklarının sünnet ülkeler de kız sünneti için anlatıyor. yok şöyle saglıga yararı varmış falan... sonuçta artık sünnet olmak, dini açıdan da bir sünnet degil, farzlar üstü bir olay haline gelmiş. namaz kılmayan erkege kız veriliyor mesela ama sünnet olmamış erkege verilmez. sünnet resmen farzlar üstü, en önemli şey haline gelmiş. bu yüzden de bilimsel yarar diye uydurur dururlar. yazındakileri madde madde açıklardım ama açıklamıyorum dedigim gibi konuya daha fazla dahil olmyim ben.

kız sünnetine vahşet diyen birinin erkek sünnetine normal bakması da akıl alır gibi degil. ben söyleyecegimi söyledim. erkek sünentinin kız sünnetinden hiçbir farkı yok. kız çocuklarını sünnet eden ülkelerin bahanleri de hep aynı, din derler, saglık derler, cinsel hastalıga yakalnmaz derler... aynısı tamamen. bunca zaman anlatılanlara bakıp ikisinin farklı şeyler olduguna kendinize inandırıyorsunuz, halbuki tamamen aynı şeyler.

neyse, konu sahibi kusura bakmasın artık. ama söylemesem de çatlardım. benden bu kadar.

her konudada aynı klasik cümleler madde madde anlatırımda neyse öteki konuyu kapattırdı sıra buna geldi ürolog psikolog bişey sorucam sevgilinin başına sünnetinde bişeymi geldi çokmu kestiler ucundan azcık deri parçasını alıcaklardı yazık ya

Bu arada ben de konuya yorum yaptım ve bu kaynaktan aldığım bilgileri yazmıştım, sizin mesajınızı kopyalamışım gibi olmuş yorumları ayrıntılı okurken farkettim, kusura bakmayın :) :)

Canım neden burdaki maddeleri açıklayacakmışsın ? Merak etme ben bu maddeleri doğru yorumlayacak kadar kapasiteye sahibim..:) Allah aşkına tutturmuşsun gidiyorsun sünnet faydasızdır bilmemne diye, erkekler sünnet olduktan sonra hayatlarına normal ve sağlıklı bir şekilde devam edebilirler ve cinsel problem de yaşamazlar sünnetten dolayı, ama kızların sünnet olmasının amacı zaten seksten zevk almalarını engellemek, genital bölgeyi dikişle kapattıkları durumda da biriyle sevişmelerini engellemek. Hangi erkek bebek ileride kimseyle sevişmesin, cinsel anlamda zevk almasın diye sünnet ettiriliyor ? Bana bir açıklar mısın ? Müslüman ülkelerde bu dinen gerekli diye, müslüman olmayan ülkelerde ise sağlık açısından faydalı diye yapılıyor sünnet, ki otör kişi konuşmuş zaten Abd'de yenidoğan hemşireliği yapan arkadaşımız gayet güzel açıklayıp cevaplamış. Kadın sünneti tamamen canavarca hislerle yapılan bir işlem, kız çocuklarının insan yerine konmadığı ülkelerde yapılan canice bir işlem. Ama erkek sünneti böyle değil çünkü anatomileri gereği erkekler sünnetsiz olduklarında enfeksiyon kapma riski çok yüksek, kadınlarda böyle bir durum yok yeterince açık yazdım zaten artık ben de cevap vermeyeceğim, sadece üslubun beni inanılmaz derecede rahatsız etti. Sen tamam siz öyle düşünüyorsunuz benim düşüncem bu. Diyemiyor musun ? Neden insanların yazdıklarına saygı duymuyorsun ? Herkes senin gibi düşünmek zorunda değil. Ayrıca soruma da cevap vermedin. Bu konuda otör müsün ?Eğer öyleysen seni uzun uzun dinleyeceğim, öyle bir cevap yazıyorsun ki direk net, kusura bakma ama atgözlüğü takmışsın kendi kafandakileri söyleyip duruyorsun, internette, tıp kitaplarında , üniversite tezlerinde zilyon tane örnek var sünnetin faydalı olduğuyla ilgili, hatta 4-5 hafta önce research paper hazırlarken yakın arkadaşım da bu konuyu ele almıştı, bayağı bilgilendim, kütüphaneden de araştırdım bu konuyu. Sen bize bilimsel bir kaynak göstermeden, sünnetin sağlık açısından faydaları fasa fiso diyemezsin. Kanıtlarla gel..

Son düzenleme:

madde madde cevap yazamıyorum, malum site kuralları... yoksa anlatırım niye anlatmıyım.

ayrıca bir şeyi eleştirmek için illa ki yaşamış olmak ya da konudan dolayı sıkıntı çekmiş olmak gerekmiyor.

sen kız sünnetini vahşet olarak görürken, küçükken seni kestikleri için mi karşı çıkıyorsun yoksa gerçekten de vahşet oldugunu düşündügün için mi?

ya da tecavüzü lanetlerken, küçükken tecavüze ugradıgın için mi karşı çıkarsın yoksa karşı çıkılması gereken bir şey oldugunu düşündügün için mi?

sırf yazmış olmak için yazıyorsunuz resmen. içerik yok, fikir yok, yorumun hiçbir anlamı yok ama yine de yazıyorsunuz. ben şaştım kaldım bu sitede ne çok dalga geçmeye çalıştıgını zanneden insanlar varmış. ay bi de komik oldugunu falan zannediyorsundur sen şimdi... işte buna gülerim

neyse ben kaçtım bu sefer cidden de. siz sünnetin güzel bir şey oldugunu zannetmeye devam edin, yazık küçücük çocuklarınıza acırım ben.

Konu sahibi oğlumu sünnet ettirmeli miyim diye sormamış bir yöntem hakkında bilenlerin fikrini sormuş,
Konuyu katletmenin manası yok,

Şu yazdıklarınızı okurken kendimi mouse ile intihar edesim geldi.

Boş boş konuşuyorsunuz, konu ne siz ne yazmışsınız.

zamanında sünnetin tıbbi,sosyal ve dini yönlerini araştırmış bir hekim olarak bir açıklama yapma gereği duydum.öncelikle geleneksel olarak sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarını ve olası böbrek fonksiyon bozukluklarını engellediği düşünülürdü.bu söylem kanıta dayalı tıp uygulamalarından önce özellikle yahudi doktorlar tarafından sıklıkla dile getirilirdi.ancak bugün biliyoruz ki 0-1 yaş arası sık idrar yolu enfekiyonları geçiren erkek bebeklerde yapılan sünnet idrar yolu enfeksiyonlarından koruyucudur.yine biliyoruz ki diğer yaş gruplarında sünnet idrar yolu enfeksiyonları bakımından anlamlı bir fark doğurmuyor.

gelelim diğer bir konuya.yani sünnetin hıv'e karşı koruyucu olmasına.özellikle 90larda antiretroviral ilaçların bulunmasından önce yapılan çalışmalarda sahraaltı afrika'daki sünnetli erkeklerin hıv bulaşına daha dayanıklı oldukları ortaya çıktı.bu bulgu sünnet karşıtlarının elini zayıflattı.ama başka bir şey daha bulunmuştu.basit olarak tedavi edilebilen diğer seksüel geçişli hastalıklar hıv'ın insanları enfekte etmesini kolaylaştırıyor.yani hijyen koşullarının yeterli olmadığı afrika'da bu duruma bağlı sünnetsiz erkeklerde daha fazla görülen enfeksiyonlar,onları hıv'e daha duyarlı hale getiriyordu.sünnet yanlıları bu bulgunun tek başına sünnetin hıv'e karşı koruyucu olduğu bilgisine halel getirmediğini ileri sürseler de gelişmiş ülkelerde şu an bildiğim kadarıyla bu şekilde yapılmış çalışma yok.

seninkine çifte standart derler ama maalesef farkında bile degilsin. abd'deki yenidogan hemşiresi otorite degilidir tabi ben de otorite degilim. sünneti kutsama çabaları bu bilgilerin çogu. babası oglunu sevişemesin diye kesmiyormuşmuş. erkek olsun diye mi kesiyorlar yoksa, sünnetten sonra erkek mi oluveriyorlar yoksa ona bakarsan anneleri de kızlarını sevişemesin diye kesmiyor sadece, saglık için de kesiyorlar sözde. sünnetsiz erkekler nabıyor bu arada, ölüyorlar mı patır patır?

araştırırsan kendin de bulursun sünnetin zararları hakkında çalışmaları ama onun yerine ben sana o vahşet dedigin kız sünneti hakkında araştırma linki vereyim ;

http://www.tzonline.org/pdf/femalecircumcisionandHIVinfectionintanzania.pdf

bunlar da kız sünnetinin ne kadar yararlı birşey oldugundan bahsediyorlar ama sen hala kız sünnetini vahşet olarak görmeye devam edeceksin.

farzlar üstü bir gelenegi kutsama adına bilimi dahi kullanıyorlar işte ya ne diyim daha. neyse cidden uzadı bu konu. iki sünnet şekli arasındaki mantıken, saglık açısından, biimsel açıdan, uygulama açısından, yaşananlar açısından zerre kadar fark yok. erkek ya da kız fark etmez, ikisi de tamamen aynı... belli kültürler için farzlar üstü bir gelenek.

bu da son yorumdu. ne istiyorsanız onu yapın. kesin çocugunuzu davul zurna eşliginde sonra da çıkın kız sünneti vahşettir diyin. bu kadar çelişki olurdu anak

Islam dinine inanmadiginiz nasilda belli! Kendiniz inanmiyor olabilirsiniz ama biz inananlar, boyle sarlatanlarin cikip inanan insanlari yanlis yonlendirmesine izin de vermeyiz. Cok da cahilsiniz. Bende abd de yasiyorum ve burada bunu dogumun ertesi gunu yapiyorlar ve gayet de sagliga faydasi oldugu icin yapiyorlar. Siz doktorlardan daha mi iyi bileceksiniz. Hatta hasa Allah ve Rasul unden de mi daha iyi bileceksiniz!!! Hadi simdi gidin baska yerde ahkam kesin!

Ne otoritesi yahu, uzaktan cok biliyormus gibi konusmussunuz da, bu islerin icinde oldugum icin bilgilendireyim dedim.
Gerci nafile, Kafasini kuma gommus, hicbirsey kabul etmeyen biri gibisiniz. Tutturmusunuz birsey

Ben din konusundan bakmiyorum. Saglik acisindan yorum yaptim.

Mayoclinic guvenilir bir saglik kaynagi. Size nafile gerci de. Ingilizceniz var sanirim, bana verdiginiz kaynaga bakilirsa. Buyrun, bu da mayoclinic:

http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/basics/why-its-done/prc-20013585

Cocugun kulagiyla, pisigiyle amma laf kalabaligi yapmissiniz. Sacma sapan seylerle baglastirmissiniz. Konumuz kulak kesmek degil.

Canim merhaba, biz oglumu 3 gunlukken yaptirdik. Ben amerikadayim ve burada bu cok dogal birsey, saglik icin cogu kisi yaptiriyor bebegine. Dedigim gibi 3 gunlukken yaptirdik ve yarim saat surmedi getirdiler, geldiginde aglamiyordu bile, gayet normal duruyordu. Hic korkun yada endisen olmasin o yuzden.

Hayır yorumlarımı ne tarafından anlıyorsun merak ediyorum doğrusu ? Erkek olsunlar diye sünnet ediyorlar mı dedim ben ? Müslüman ülkelerde dinle alakalı bir durumdur bu. Ayrıca hem müslüman olan hem de müslüman olmayan ülkelerde erkek sünneti sağlık açısından faydalı olduğu için yapılır. Sen bu konuya kadın sünnetini neden karıştırdın ben anlamıyorum, kadın sünnetinde kadının cinsel zevk aldığı uzvu kesilerek çıkartılır, amaç kadının zevk almasını engellemek, cinselliği yaşamasını engellemektir. Erkekte ise cinsel zevk alınan kısma dokunulmaz yani çıkarılan deri parçası erkeğin zevk almasını sağlayan uzuv değildir. Ve erkek sünnetinin amacı dini kurallar ve sağlık açısından sağladığı faydalardır. Başka da bir nedeni yoktur. ben bu bilgileri erkek sünneti hakkında yaptığım uzun araştırmalar sonucu öğrendim. Gerek internet gerek üniversitemin çok kapsamlı kütüphanesini kullandım. Peki ya sen ? Nasıl bu kadar kendinden emin konuşabiliyorsun. ? Ama kadın sünneti apayrı bir olgu ve vahşet evet,senin kadın ve erkek sünnetini bir arada tutman doğru değil ama artık gerçekten cevap vermek istemiyorum bu da senin düşüncendir saygı duyarım. Ama sen neden gelip burada kadın sünneti konusunu ortaya atarak konu sahibesinin konusunu bu şekilde saptırdın anlayabilmiş değilim, senin yorumlarını bir kaç konuda daha gördüm, sürekli kendi düşünceni karşındakilere empoze etme çabasındasın ve artık yazma gereği duydum. Benim sitemim senin üslubuna, yazım tarzına karşı. İdeolojinle alakalı bir yorum yapamam zaten herkesin kendi özgürlüğü. Düşüncelerini karşındakilere benimsetmeye çalışman saçma ve haksızlık. Demeye çalıştığım şey bu. Sana iyi akşamlar arkadaşım, seninle polemiğe girmek değil amacım, sadece üslubunu eleştirdim İyi günler..

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…