genel olarak alevilerin büyük bölümü o kadar katı değil (çok katı ocaklar dedeler ya da tekil aileler olabilir ama istisnadır), kız almam-vermem derecesinde katı olanı artık yok gibi bişey+ alevilik kadını bu kadar baskılayan bir mezhep/kültür de değil zaten.
ama mesela Caferidir (atıyorum) Caferilerde baya büyük meseledir kız verilmez örneğin..ya da dümdüz sünni Hanefidir ama tutucudur aile, kız vermiyor olabilir. benim annemin dayısı mesela öyle bir adam. hiç bir ekstra aidiyeti yok dümdüz yurdum insanı ama bağnaz. kızı da öğretmen. (bizde bağnaz da olsan okuyorsun, ne bağnaz doktorlarımız, mühendislerimiz var mesela aklınız şaşar)
ama kafanı kaldırmadan okuyacaksın asla kimseyle konuşmayacaksın ve benim bulduğumla evleneceksin dedi dayı. kız da kendi buldu evlendi. ne oldu reddetti evlatlıktan. görüşmüyor kızıyla 20+ sene oldu.
tuhaf olan şey o kadar tutucu kapalı ailede 35 yaşına kadar bekar nasıl kalıyor? en light milli görüşçüler bile 20 yaşında evleniyor, anlamadım.
nasıl çalışıyor? öyle ultra tutucu olsalar kız çalışmıyor olurdu ya da çalışsa da kuran kursu hocası filan olur yani belli işlere izin veriyorlar, herşeye değil. gibi gibi bi sürü acaip nokta var.
not: değişik mezhepler ve değişik tarikat/cemaatlerde işleyişi görecek kadar tanıdığım var.
Benimde cevremde bi alevilerde gordum, o da baskiciliktan daha cok kulturel karmasa yasanmasini istemedikleri icin oldugunu anlatmislardi, tabiki yuzde yuz boyledir dogrudur diyemem boyle bir konu icin, aileden aileye aile icindeki cekirdek aileye gore bile degisen tutumlar bunlar.
Diger dediklerindede yuzde yuz katiliyorum, akrabadan baskasina kiz vermem kafasindaki bi aile, kizini okutmaz, bu yasa kadar bekar kalmasina musade etmez vs.
Mesela bi tanidigim aile, dinle imanla hic alakalari yok ama asla kizlarini kendi bulduklari kisiler disinda evlendirmediler, hatta 2 kizlari dugun gunleri gordu eşlerini, gelinligi ustundeyken, var yani boyle insanlar hala (ne yazikki) bu bahsettigim ailede ne kizlarini, ne oğullarını okuttu, kizlar tarlada irgat, oglanlar sehirde kabzimal durumunda kaldilar, gelen damat ve gelinlerde bu duruma eklemlendi sadece. Yani bi nevi bedava isci sayisini arttirma amacıyla evlendirildiler.
Uyenin konusuda celiskilerle dolu ki bende bu sebeple hayal/halusinasyon vb belirtiler yasadigi bir rahatsizligi olabilir mi diye suphelendim, gecirdigi sorusturmada buyuk ihtimalle isyerinde istemsiz yaptigi (hayal gordugu icin diye dusunuyorum) hareketleri icin olabilir.
Mesela yine bir tanidigim ailece unlu bi cemaatteler, bayağıda rutbeliler, dolayisiyla kizlarina ogullarina 18'inde gorucu geliyor, patir patır evlendiriyorlar ama kadinin buyuk kizi 45 yasinda daha hic evlenmedi, epilepsi hastaligi yuzundende aile evlendirmiyor, kizida oyle tutuk buyutmuslerki inanilmaz hikayeler yasiyor, anlattiklarini dogru olmadigini bile bile dinliyoruz ve şoka giriyoruz ama bu kiz bizim uyeden farkli olarak okutulmadi ve calistirilmadi.