38 Yaş Üstü Genç Hanımlar Buraya

coco..canim meraba ..uzuldum adina ama her sabirda bir hayir vardir mecburen bekle 1 sene sonucta dr larinda bir bildiyi vardir ..allah yardimcin olsun ve bebeyini versin sanada insallah..

Arkadaslar Merhaba

Baharnaz, evet canim biz de halen ince biraz buyutulmus yastik halen kullaniyoruz. Bir de kafasi icin ortasinda delik olan bir yastik daha aldik. Clarissa sirt ustu yatmayi seviyor, bazen yan yatirsam bile duze donuyor, onun icin kafasinin arkasi iyice yassilasti komik oldu biraz. Bugun kontrole goturduk doktor sorun degil daha duzelir dedi ama...Dogumdan sonra sende oldugu gibi bende de bebegimi kaybetmekle ilgili endiseler vardi, surekli agzindan ve burnundan kusuyor nefes alamiyordu, her seferinde ben de agliyordum. Ama simdi biraz asmis durumdayim evrene olumsuz mesajlar gondermemeye calisiyorum senin de oyle yapmani tavsiye ederim canim.

Toana,
madem doktorlar sizinle ilgili toplanti yapmis rahim filmine karar vermisler bence gidin yaptirin hemen. TR'ye gittiginizde sinirli vaktiniz oalcak herseyi ayni anda yaptirip ayni ay tedavi olamazsiniz! Bence gitmeden once yapilmamis testler - filmler yapilsin, dosyan elinde hazir olsun derim. Beslenmenize dikkat edin simdiden, sigarayi kesinlikle birakin ( sadece tup bebek tedavisi icin degil, daha uzun ve saglikli yasamak icin).

Caco,
oncelikle gecmis olsun. Umarim mol tekrarlamaz. Bundan sonraki tedavinizde PGT dusunebilrsiniz ama son zamanlarda pgt ile ilgili olumlu yazilar kendini soru isaretlilere birakti biraz ama yinede denenebilir. Herseyden once iyi bir merkez, tecrubeli bir doktor ve lab. olmasi sansinizi daha da artiracak. Kromozom testiniz normal cikmis yenilemenize gerek yok cunku sonucu degistirmeyecek, bir kez yapilmasi yeterli. Iltihap nasil oldu? Rahimde mi? Tedavi sirasinda doktorun bunu goremedi mi? Insanlar kacincida bebeklerine kavustu diye sormussun, ben cok iyi ornek olamayabilirim ama bizim 11.mikroenjeksiyonumuzdu.

Alkan, sigaranin etkisinin vucuttan cikmasi sanirim yillari aliyor. O yuzden tedavi oncesi birakmak yerine simdi -su an birakmak cok daha iyi olur. Ben de eskiden cok da olmasa icerdim, sigarayi biraktiktan 3 yil sonra, ilk deneme basarisiz ikinci denemede ilk ikiz gebeligim olusmustu. Simdi kokusuna hic mi hic tahammul edemiyorum, nasil icermisim diye kendime soruyorum. Bizlerin cok bekleme gibi bir luksu yok, ne yapacaksak tum enerjimizi simdi koymaliyiz diye dusunuyorum ki sonradan pismanlik duymalayim, herseyi denedim diyelim.

Deniz Bulut,
evet...Yagmuru hatirliyorum kusmustu galiba degil mi...Ayyy umarim bakicin geri doner. Sende evde Batu ile olmanin keyfini cikar canim, biraz da gezersiniz artik.

Biz bugun Clarissayi doktora goturduk, cok sukur 5 kilo olmus. Tombik bir bebek degil ama en azindan fena gitmiyor. Basparmagini son birkac gundur feci emmeye basladi, umarim cok uzun sureli olmaz. Bu haftalarda tukuruk bezleri calismaya baslarmis agzinda bir kopuk bir kopuk, daha yutkunmayi bilemiyorlarmis.... Konusmalarima kendi capinda cevaplar veriyor, gulumsuyor sukurler olsun. Mamasinin hazirlanmasi biraz uzun surerse kiyameti kopariyor, hemen o anda istiyor!
Allah tum bebek sahibi olmak isteyenleri tez zamanda kavustursun, onlar da bebeklerinden bahsetsinler.

Rota asisi yaptirdiniz mi arkadaslar? Istege bagliymis ama doktor yapilirsa iyi olur dedi.

Sevgiler herkese

kromozon analızı bebekten yanı kurtaj daalınan bebekten materyedan alındı normal geldı sukur bıde pgt hakkında bılgı ıstıyorummmmm arkadaşlar tesekkur ederım ılgınızede

günaydın

caco ben pgt yaptırmadım. Eşimin kromozom analizi normal çıkınca dr gerek yok dedi.

Zarpdeniz Clarissa Ela' nın gülüşüne Maşallah Allah onu nazarlardan korusun sağlıkla büyüsün İnşallah, sanırım kusmaları azaldı yada benmi öyle anladım.
Bazen mama veren anneleri düşünüyorum çok zor olduğunu tahmin edebiliyorum hemen bir çığlık kopuyor bebişler acıkınca. ısrarla sırt üstü yatsın süslü bakalım yakında yan yatmaya başlar hep. Uykusu düzenlimi?

Enes Rotavirüs yaptırmadım canım.
Kabızlık olayımızdevam ediyor acaba azmı veriyorum şu verdiğim ek gıdaları, açmı kalıyor, ne bileyim aklıma bir sürü şey geliyor bugün 6.gün
zeytinyağ haricinde kemik suyuna çorba verd,ğ,m bile oluyor ama bozulmuyor 4-5 tatlı kaşığı çorba, 3-4 tatlı kaşık meyve püresi ( şeftaliyi 1 haftayı geçti vermiyorum muz da hiç vermedim 4-5- kaşık yoğurt zaten emziriyorumda öğünden önce yada sonra emzirmem önemlimi? azmı veriyorum acaba??? kayısı kurusu haşlayıp ezip birde onla mı çözmeye çalışsam
kabızlığı sancıları olmasın diye demiri bile hala vermiyorum

Herkese merhaba ...

Zarpdeniz Clarissaya maaşallah İletişim kurmaya erken başlamış ne güzel ...

Denizbulut bakıcınız yurtdışına çıkmış maalesef yabancıların böyle sorunları var .. Ama sen güzel tarafından bak .. Ne güzel oğlunla başbaşa zaman geçireceksiniz . Doya doya tadını çıkarmaya bak.

Alabama gerçekten güzel teşhis etmişsin .. Ameliyattan korkuyorum .. Bütün yaz evrene mesajlar yolladım ..'' N e olur olmayayım'' diye ama nafile ... Kaçış yok .. . Kuzu yatacagız masaya:18:

En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem

En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem: Metabolomics

IVF tedavisinde, şimdiye kadarki diğer klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte kullanılarak embriyonun rahim içine tutunma potansiyelini değerlendirmeye yardımcı yeni bir yöntemdir. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde kullanılan “metabolomics yöntemi” ile tutunma potansiyeli en yüksek olan tek embriyo belirlenmekte ve hastaya nakledilmektedir. Bu sistem ile çiftlerin artık tek embriyo nakli ile başarı yakalama şansı daha da artacaktır. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek merkezi'nden Doç. Dr. Cem Demirel Metabolomics yöntemi hakkında bilgi verdi.

Metabolomics Uygulamanın Amacı Nedir?

Bu zamana kadar IVF tedavisi sırasında anne rahmine yerleştirilecek embriyo seçilirken mikroskopta belirli bir büyütmeyle sadece embriyonun görünümüne göre iyi olup olmadığı değerlendirilerek seçim yapılabiliyordu. Metabolomics yöntemiyle; embriyo görünümünün yanı sıra embriyonun içinde bulunduğu kültür ortamına salgıladığı maddelerin miktarları ölçülerek embriyonun sağlığı ve gebelik oluşturma ihtimali tespit edilebiliyor.

Metabolomics Kimlere Uygulanabilir?

En yüksek tutunma şansı olan embriyoları seçebilmek ve tedavi başarı şansını artırabilmek için tüm tüp bebek tedavilerinde uygulanabilir.

Metabolomics Nasıl Uygulanır?

1- Döllenen yumurta sayısına göre embriyo transfer günü belirlenir(2.gün, 3.gün, 5.gün).

2- Embriyo’nun içinde bulunduğu kültür ortamından bir miktar örnek alınarak optik okuyucuda embriyo’nun canlılık skor değeri (Viability Score) tespit edilir.

3- En yüksek skora sahip embriyo transfer için seçilir.

Metabolomics Uygulaması Sonucu Neye Göre Embriyo Seçiliyor?

Metabolomics uygulanan her embriyo için optik okuyucu canlılık skoru (Viability Score) adı verilen sayısal bir değer okur.

Canlılık skor değerinin referans aralığı 0,00 ile 1,50 arasındadır.Canlılık Skor değerinin yüksek olması embriyonun rahim içine tutunma eğiliminin ve gebelik oluşturma şansının yüksek olduğunu ifade etmektedir.

Örnek Hasta Profili:

34 yaşında, açıklanamayan infertilite şikayetiyle 2 başarısız IVF denemesi geçirmiş ve bu denemelerde iyi kalitede embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilememiş, 3.kez tedaviye başlamış bir hasta’da; Tedavi sırasında embriyo gelişiminin 3.gününde mikroskop altında yapılan incelemede hastanın 4 tane 1.kalite embriyo’su vardır. Daha önceki denemeler de göz önünde bulundurularak hangi embriyonun daha fazla gebelik şansı oluşturacağı gözlemsel olarak anlaşılamadığından bu 4 embriyo arasındaki seçim metabolomics yöntemi ile yapılır. Elde edilen sonuçlarda; 1.embriyo 0.94, 2.embriyo 0.52, 3.embriyo 1,21, 4.embriyo 0,35 canlılık skorlarına sahiptir. Elde edilen sonuçlara göre hem iyi kaliteli, hem de canlılık skoru yüksek olan 3.embriyo (1,21) ve 1.embriyo (0,94) anne rahmine yerleştirilir.

Metabolomics Embriyo’ya Zarar Verir Mi?

Metabolomics uygulaması embriyo’dan bağımsız sadece embriyonun doğrudan içinde bulunduğu kültür ortamına yapıldığı için embriyo için hiçbir şekilde olumsuz bir durum oluşturmamaktadır.

En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem

En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem: Metabolomics

IVF tedavisinde, şimdiye kadarki diğer klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte kullanılarak embriyonun rahim içine tutunma potansiyelini değerlendirmeye yardımcı yeni bir yöntemdir. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde kullanılan “metabolomics yöntemi” ile tutunma potansiyeli en yüksek olan tek embriyo belirlenmekte ve hastaya nakledilmektedir. Bu sistem ile çiftlerin artık tek embriyo nakli ile başarı yakalama şansı daha da artacaktır. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek merkezi'nden Doç. Dr. Cem Demirel Metabolomics yöntemi hakkında bilgi verdi.

Metabolomics Uygulamanın Amacı Nedir?

Bu zamana kadar IVF tedavisi sırasında anne rahmine yerleştirilecek embriyo seçilirken mikroskopta belirli bir büyütmeyle sadece embriyonun görünümüne göre iyi olup olmadığı değerlendirilerek seçim yapılabiliyordu. Metabolomics yöntemiyle; embriyo görünümünün yanı sıra embriyonun içinde bulunduğu kültür ortamına salgıladığı maddelerin miktarları ölçülerek embriyonun sağlığı ve gebelik oluşturma ihtimali tespit edilebiliyor.

Metabolomics Kimlere Uygulanabilir?

En yüksek tutunma şansı olan embriyoları seçebilmek ve tedavi başarı şansını artırabilmek için tüm tüp bebek tedavilerinde uygulanabilir.

Metabolomics Nasıl Uygulanır?

1- Döllenen yumurta sayısına göre embriyo transfer günü belirlenir(2.gün, 3.gün, 5.gün).

2- Embriyo’nun içinde bulunduğu kültür ortamından bir miktar örnek alınarak optik okuyucuda embriyo’nun canlılık skor değeri (Viability Score) tespit edilir.

3- En yüksek skora sahip embriyo transfer için seçilir.

Metabolomics Uygulaması Sonucu Neye Göre Embriyo Seçiliyor?

Metabolomics uygulanan her embriyo için optik okuyucu canlılık skoru (Viability Score) adı verilen sayısal bir değer okur.

Canlılık skor değerinin referans aralığı 0,00 ile 1,50 arasındadır.Canlılık Skor değerinin yüksek olması embriyonun rahim içine tutunma eğiliminin ve gebelik oluşturma şansının yüksek olduğunu ifade etmektedir.

Örnek Hasta Profili:

34 yaşında, açıklanamayan infertilite şikayetiyle 2 başarısız IVF denemesi geçirmiş ve bu denemelerde iyi kalitede embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilememiş, 3.kez tedaviye başlamış bir hasta’da; Tedavi sırasında embriyo gelişiminin 3.gününde mikroskop altında yapılan incelemede hastanın 4 tane 1.kalite embriyo’su vardır. Daha önceki denemeler de göz önünde bulundurularak hangi embriyonun daha fazla gebelik şansı oluşturacağı gözlemsel olarak anlaşılamadığından bu 4 embriyo arasındaki seçim metabolomics yöntemi ile yapılır. Elde edilen sonuçlarda; 1.embriyo 0.94, 2.embriyo 0.52, 3.embriyo 1,21, 4.embriyo 0,35 canlılık skorlarına sahiptir. Elde edilen sonuçlara göre hem iyi kaliteli, hem de canlılık skoru yüksek olan 3.embriyo (1,21) ve 1.embriyo (0,94) anne rahmine yerleştirilir.

Metabolomics Embriyo’ya Zarar Verir Mi?

Metabolomics uygulaması embriyo’dan bağımsız sadece embriyonun doğrudan içinde bulunduğu kültür ortamına yapıldığı için embriyo için hiçbir şekilde olumsuz bir durum oluşturmamaktadır.

TEK GEN HASTALIKLARINDA

PREİMPLANTASYON GENETİK TANI

Genetik bilimindeki son gelişmeler sayesinde birçok kalıtsal hastalığın henüz embriyo düzeyinde iken tanısı konulabilmektedir. Sadece sağlıklı embriyoların seçilerek anneye transfer edildiği bu tekniğe Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) denilmektedir. Bu teknik, genetik hastalıklı çocuk dünyaya getirme riski bulunan ve doğal yolla gebeliği takiben, ilerleyen dönemde amniosentez neticesinde hastalıklı bir gebeliği sonlandırma durumunda kalmak istemeyen çiftler için yeni bir alternatif haline gelmiştir.

Bu amaçla merkezimize başvuran tek gen hastalığı taşıyıcısı olan çiftler, tüp bebek tedavisi programına alınmaktadır. IVF (In Vitro Fertilizasyon) denilen bu işlemde, anneden alınan yumurta hücreleri ile babadan alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenmektedir. Döllenmeyi takiben normal gelişim gösteren embriyolar 7–8 hücreli aşamaya ulaştığında, 1 ya da 2 blastomer hücresi her bir embriyodan biyopsi yapılarak alınmakta ve tek hücre PCR metoduyla hastalığı taşıyan genetik bölge çoğaltılmaktadır.

TEK HÜCRE PCR METODU

Biyopsi yapılarak alınan blastomer hücreleri, içerisinde lysis (eritme) solüsyonu bulunan PCR tüplerine aktarılmaktadır. Bu yolla serbest kalan saf DNA molekülü, hastalığın bulunduğu genetik bölgeyi milyonlarca kopya halinde çoğaltamaya yarayan özel dizayn edilmiş primerler kullanılarak Tek Hücre PCR’ı dediğimiz bir dizi enzimatik reaksiyon uygulanmakta ve bu işlemi takiben mutasyon analiziyle sağlıklı veya hastalıklı embriyolar ayırt edilebilmektedir.

Tablo 1: Preimplantasyon Genetik Tanısı yapılabilen tek gen hastalıklarından bazı örnekler

- Akondroplazi
- Adrenolökodistrofi
- Agamaglobulinemi
- Alfa–1-Antitripsin
- Alfa Thalassemia
- Alport Hastalığı
- Alzheimer hastalığı - Early onset (PSEN1–2)
- Becker Musküler Distrofi
- Beta Talesemi
- Charcot Marie Tooth
- Kistik Fibrozis
- Cruzon Sendromu
- Duchenne Musküler Distrofi
- Distoni
- Epidermolysis Bullosa
- Fanconi Anemisi
- Familial adenomatous polyposis (FAP)
- Familial dysautonomia
- Fragile-X Sendromu
- Gaucher’s Hastalığı
- Glikojen Depolama Hastalığı
- Hemofili A ve B
- HLA doku tiplemesi
- HSNF5 mutasyonları
- Huntington hastalığı
- Hurler sendromu
- Incontinentia pigmentii
- Kell disease
- Lesch Nyhan sendromu
- Long Chain Acyl-Co A Dehidrogenaz (LCHAD) eksikliği
- Marfan X’e bağlı
- MELAS
- Multiple Endocrine Neoplasia Tip II (MEN II)
- Multiple Epiphysial Dysplasia
- Myotonic Distrofi
- Myotubular miyopati
- Neurofibromatosis tip I
- Neurofibromatosis tip II
- Norrie hastalğı
- Osteogenesis imperfecta I - IV
- OTC Eksikliği
- P53
- Fenilketonüri
- Polikistik böbrek hast. (Otozomal Dominant tip I ve II)
- Retinitis Pigmentosa
- SCA 6
- Orak Hücre Anemisi
- Sonic hedgehog mutasyonları
- Spinal/Bulbar Musküler Atrofi
- Spinal Muscular Atrophy
- Tay-Sachs Disease
- Translocations by FISH
- Tuberous sclerosis
- Von Hippel Lindau
- Wiskott-Aldrich sendromu
- X’e bağlı hydrocephalus
- X’e bağlı hiper IgM sendromu

Mutasyon analizi işlemi PGT’nin en önemli ve hassas aşamasıdır. Bu işlem şüpheye yer bırakmayan, tam otomatik, ileri teknolojili donanım ve cihazlar kullanılarak yapılmalıdır. Bunun için günümüzdeki en ileri teknoloji Otomatik Dizi Analizi Cihazlarıdır.

İstanbul Memorial Hastanesi Genetik Tanı Merkezinde 2002 yılından günümüze kadar 20 ayrı genetik hastalık için Preimplantasyon Genetik Tanı uygulaması yapılmıştır.

Tablo 2: İstanbul Memorial Hastanesi Genetik Tanı Merkezinde çalışılan Tek Gen Hastalıkları

HASTALIK ADI
NO

Beta talasemi
118

Orak Hücre Anemisi
6

Kistik Fibrozis
4

Spinal Musküler Atrofi (SMA)
4

San Filippo Sendromu
4

Histiositozis
3

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)
2

Mukopolisakkaridozis Tip 6 (MPS6)
2

G6PD
1

Nörofibromatozis Tip1 (NF1)
1

Spastik Parapleji
1

Limb Girdle Musküler Distrofi (LMD)
1

Fragile X Semndromu
1

Tay Sach’s Hastalığı
1

Factör VII Hastalığı
1

Huntington Hastalığı
1

Wiscott Aldrich Sendromu (WAS)
1

Adrenolökodistrofi (ALD)
1

Diamond Blackfan Anemisi
8

Toplam
161

PREİMPLANTASYON HLA TİPLEMESİ

Beta talasemi, orak hücre anemisi ve Fankoni Anemisi gibi birçok ağır kan hastalıklarının tek tedavi yolu Allojenik Kök Hücre transplantasyonudur. En iyi tedavi sonucu ise tamamen HLA uyumlu kardeş donörden yapılan transplantasyon neticesinde alınabilmektedir. Transplantasyon HLA uyumlu kardeşten yapılmadığı taktirde yüksek morbidite ve düşük hayatta kalma şansı söz konusudur.

HLA uyumlu kardeşin göbek kordonundan alınan kanın mükemmel bir kök hücre kaynağı olduğu bildirilmiştir. Bundan dolayı, genetik olarak kan hastalığı taşıyıcısı olan ve hastalıklı çocuk dünyaya getirmiş olan ailelerin, hem sağlıklı hem de hasta çocuklarının tedavisine imkan sağlayabilecek yeni bir çocuk sahibi olabilmek amacıyla Preimplantasyon HLA Tiplemesine olan talepleri giderek artmaktadır. İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Tanı Merkezi, dünyada Preimplantasyon HLA Tiplemesini gerçekleştiren ilk ve az sayıdaki merkezlerden biridir.

HLA Ön Hazırlık Çalışması, Sağlıklı ve HLA Doku Uyumlu Embriyoların Seçilerek Anneye Transfer Edilmesi

Embriyolarda genetik çalışmaya geçilmeden önce ailedeki mutasyonların ve HLA haplotiplerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Aileler bu amaçla merkezimize başvurduklarında anne, baba ve hasta çocuktan kan alınmakta ve alınan bu kandan da her bir bireye ait DNA izole edilmektedir. İzole edilen DNA, ailedeki hastalığa sebep olan mutasyonun ve anne, baba ve hasta çocuğa ait HLA haplotiplerinin tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Aile bireylerinin HLA haplotipleri HLA gen kompleksi üzerindeki STR markerları (DNA molekülü üzerindeki tekrar bölgeleri) kullanılarak yapılmaktadır. Bunun için yaklaşık 30 ayrı HLA STR markerı taranmakta ve bunlar arasından da en informatif (bilgi verici) minimum 12 STR marker seçilerek embriyolardaki genetik çalışmada kullanılmaktadır.

Tüp bebek metoduyla elde edilen embriyolar 78 hücreli aşamaya ulaştığında, 1 ya da 2 hücre her bir embriyodan biyopsi ile alınmakta ve son derece gelişmiş moleküler teknikler kullanılarak hem sağlıklı hem de HLA doku uyumu olan embriyolar seçilerek anneye transfer edilmektedir.

KÖK HÜCRE VE KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU

Ülkemizde birçok merkezde kök hücre ve kemik iliği transplantasyonu başarıyla gerçekleştirilmektedir. İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Tanı Merkezinde başarıyla gerçekleştirilen HLA Doku Tiplemesi sonucunda hasta kardeşiyle HLA doku uyumlu ve sağlıklı bir bebek sahibi olan çiftlerin, bebeklerinin göbek kordonundan toplanan kök hücreler ve/veya bebeğe ait kemik iliği, ülkemizdeki çeşitli transplantasyon ünitelerinde hasta kardeşe başarıyla transplante edilmekte ve tamamen iyileşmesi sağlanabilmektedir.

Beta Talasemi
89

Lösemi (ALL)
4

Lösemi (AML)
3

Histiocytosis
3

Wiskott-Aldrich Sendromu
1

X-ALD
1

Diamond Blackfan Anemisi
8

Toplam
109

Tablo 3: İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Tanı Merkezinde 2002–2006 yılları arasında gerçekleştirilen HLA Tiplemesi çalışmaları

Arkadaslar lutfen yukaridaki bilgileri okuyun. Umarim sizlere cok faydasi dokunur, yakinda baska gebe haberleri aliriz.

Cans, hadi guzelim ameliyatini bir an evvel planla ki arkasi gelsin...

Baharnaz, seftali ve muzu vermemen iyi olmus zaten kabizliktan bahsediyorsun canim. Zeytinyagi iyi gelmiyor mu? Kabak kabizliga iyi gelir, onu denedin mi canim hem de kolay yer. Taze incir kabizliga cok iyi geliyor ama icindeki cekirdekleri filan iyice suzmek lazim sanirim tabii bu arada halen taze incir satiliyor mu onu bilmiyorum, tabi bir de bu aydaki bebege uygun mu doktora sormak lazim. Ben binbirturlu gaz ve kabizliga iyi gelen ilac denedim, simdi hepsini biraktimmmmm. Simdi Clarissaya kimyon, rezene karisimli cay veriyorum o ilaclardan cok daha iyi geliyor. Acaba bu caydan deneyip gorsen nasil olur? Bi cay bardagi suya silme bir cay kasigi toz kimyon, dolu bir cay kasigi da rezene tohumu, bir dolu cay kasigi seker koyup bir tasim kaynatip ilininca iciriyorum.

Son düzenleme:
Caco, yazmayi unuttum, sizin kromozom analiziniz yapildi mi? Yapilmadiysa mutlaka yaptirin dosyanizda bulunsun, hem de kendiniz ile ilgili bir bilgiye daha sahip olursunuz. Dusuk meteraylinin normal cikmasi sevindirici...

baharnaz merhaba, bebeğine meyve püresi verdiğini yazmışsın. armut püresini denedin mi? biz yeğenimde taze armudu rendeleyip püre haline getirerek çözmüştük kabızlık sorununu. bebekliğinden beri bir gün saatinde yapmasa, hemen armut püresi verir annem, aynı gün sonuç alırız.

Tüp Bebek Başarı Şansını Etkileyen Faktörler

Daha önce başarısız tüp bebek tedavisi geçirmiş çiftlerde, başarı şansını arttıracak yeni uygulamalar nelerdir?

Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek uygulamalarında çift tekrar tedaviye alınırken detaylı olarak incelenir ve hangi nedenlerle gebe kalamadığı araştırılır. Tüp bebek yöntemi ile bir kez gebe kalamamış olan çiftlerde çok endişelenmiyoruz. Ancak iki kez veya daha fazla uygulamada iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çifti detaylı incelemeler yapmak üzere değerlendirmeye alıyoruz

”Öncelikle kadına ait nedenleri araştırıyoruz”

Kadınlarda rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde miyom veya polip gibi embriyonun tutunmasını engelleyebilen anormallikler var mı, bunları ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu amaçla ultrasonografi eşliğinde rahim içine sıvı vererek rahim boşluğunun normal olup olmadığını kontrol ediyoruz. Basit ve hasta için ağrısız bir yöntem olan SIS tekniğini sıklıkla kullanıyoruz. Ayrıca rahim filmi (HSG) de bu tür bozuklukları görmek için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Ancak HSG yönteminin ağrılı olması ve enfeksiyon gibi riskleri nedeniyle Histeroskopik inceleme günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Histeroskopi rahim içine yerleştirilen ufak bir kamera sistemi ile rahim boşluğunu detaylı olarak inceleme şansı veren kolay bir yöntemdir. Aynı zamanda rahim içindeki bozuklukları düzeltme kolaylığı getirmektedir. Histeroskopi tüp bebekte başarısız olmuş vakalarda rahime ait faktörleri görmek için çok sık kullandığımız bir yöntemdir. Ancak bu konuda tecrübeli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

Ayrıca yumurtalıklarda yer alan bir endometriozis (çikolata kisti), rahimde yer alan bir miyom veya hidrosalpenks (tüplerin geçirilmiş iltihap sonrası içleri sıvı dolu genişlemiş görünümü) gibi başarı şansını azaltan diğer problemlerin laparoskopik cerrahi yönteminin uygulanması ile ortadan kaldırılması başarı şansını arttırmaktadır.

Embriyoların tutunmasını engelleyen bir diğer neden de kadının tüplerinde tıkanmaya bağlı olarak sıvı birikmesidir. Ultrasonografi ile tanımlanabilen ve hidrosalpenks adı verilen bu durumda rahim filmi çekilerek veya laparoskopi yapılarak hidrosalpenksin boyutlarını daha net olarak ortaya koymak ve sorunu düzeltmek mümkündür. Tüplerde biriken sıvı rahim içine akarak embriyoların tutunmasını engellemekte veya gebelik oluştuğunda erken düşüklere yol açmaktadır. Bu durumda tüplerin laparoskopi ile çıkarılması veya rahimle birleştiği noktadan bağlanması başarı şansını belirgin olarak arttırmaktadır. Tüplerde sıvı toplanması kadında tüp bebek şansını azaltan en önemli ve en sık görülen nedenlerden birisidir.

”Hormonal Bozukluklar da Embriyo Gelişimini ve Rahimde Tutunmayı Engeller”

Tiroid bezi hastalıkları, beyinde hipofizden salgılanan süt hormonu (prolaktin) artışı önemlidir. Kanda bakılan hormon seviyeleri ile bu bozukluklar tanımlanabilir ve tedavi ile düzeltilebilir. Polikistik over hastalığı ve yol açabildiği insülin hormonu artışı gebe kalmayı zorlaştırdığı gibi düşüklere de yol açabilmektedir. Bu amaçla insülin direncini azaltan şeker hastalığı ilaçları verilerek gebelik şansı arttırılabilir.

Bağışıklık ve pıhtılaşma sistemine ait doğuştan veya sonradan gelişebilen sorunların olup olmadığı ileri kan tetkikleri yapılarak araştırılmalı ve gerektiğinde uygun ilaçların kullanılması ile tedavileri sağlanmalıdır.

“Spermleri 6000 Kat Büyüterek İnceliyoruz”

Erkeklerde detaylı sperm analizi büyük önem taşır. Sperm sayısında belirgin bir azalma, spermlerde hareket azlığı veya şekil bozukluğu varsa Y kromozomu mikrodelesyon testi, sperm FISH testi gibi genetik testler yapılmalıdır. Bu testlerde problem saptanırsa yeni bir tüp bebek tedavisinde Preimplantasyon Genetik Tanı tekniklerinden yararlanmak gerekir

Ayrıca şiddetli erkek kısırlığı problemi olan çiftlerde de tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı sıklıkla karşımıza çıkan problemlerden birisidir. Burada kullanılan kötü kalitedeki spermler embriyoların ileri gelişimini, kötü yönde tutunma şansını azaltmaktadır. Tedavi öncesi bu vakalarda spermlerin detaylı incelenmesi ve var olan şiddetli şekil bozukluklarının tanımlanması çok önemlidir. Son yıllarda bu amaçla geliştirilmiş özel mikroskop büyütme sistemlerini kullanıyoruz. IMSI adı verilen bu yöntemde büyük büyütmeli objektifler ve özel optik sistemler aracılığı ile spermleri 200 kat yerine 6000 kez büyüterek inceliyoruz. Böylece sperm baş bölgesindeki genetik yapıyı içeren çekirdeğe ait anormallikleri tanımlayabiliyoruz. Bu bölgedeki anormallikler döllenmede barısızlık, embriyo gelişiminin yavaşlaması veya duraksaması gibi durumlara yol açarak başarıyı azaltıyor. IMSI sistemi bu bozuklukları taşımayan spermlerin seçimini sağlıyor, bu durum gebelik şansını arttırıyor. Ancak tekniğin kullanılabilmesi için eğitimli biyologlar ve pahalı özel sistemler gerekiyor, aynı zamanda daha uzun süren işlemler yapmamız gerekiyor.

Blastosist Transferi

Tekrarlayan başarısız tüp bebek olgularında kullandığımız bir başka yöntem ise embriyoları beşinci, altıncı güne kadar büyütüp, böylece tutunma şansı daha yüksek olanları belirleyerek bunları transfer etmektir. Blastosist dediğimiz bu evreye ulaşabilen embriyoların tutunma kabiliyeti daha yüksektir, ayrıca daha az embriyo verilerek çoğul gebeliklerin önüne geçebilmektedir. Sadece 1 veya 2 embriyo verilerek hem daha yüksek gebelik elde edilmekte hem de üçüz gebelik riski ortadan kaldırılabilmektedir. Bir başka avantaj ise yavaş gelişen, kötü embriyolar 5. güne kadar kendilerini belli ettiklerinden otomatik olarak elenmektedir. Yani ikinci ve üçüncü günde iyi görünen embriyoların bir kısmı 5., 6. güne ulaşamamaktadır. Erken transfer yapıldığında (2. veya 3. gün) iyi olduğu düşünülerek hastaya transfer edilmek üzere seçilen bazı embriyolar blastosist dönemine gidildiğinde kendiliğinden devre dışı kalabilmektedir. Bu nedenle blastosist transferi başarısız çiftler için alternatif bir yöntemdir.

Daha iyi embriyo geliştirmek için başka ne gibi yöntemler kullanılabilir?

Biz başarısız tüp bebek uygulamaları olan çiftlerde yukarıdaki tüm araştırmalar normal bulunduğunda rahim içinden doku örneği alıyor ve bu örneği laboratuar ortamında kültüre edip çoğaltarak embriyoları bu kültür ortamında geliştiriyoruz. Endometrial ko-kültür olarak adlandırılan bu teknik ile adetin 21. günü rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturuluyor ve embriyolar bu doku içinde büyütülüyor. Embriyo gelişimi için gerekli olan büyüme faktörleri, proteinler ve besleyici maddeler yönünden zengin olan rahim içi doku kültürü bu sayede embriyo gelişimini destekliyor, ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları uzaklaştırıyor. Bu teknik daha önce başarısız sonuçlanmış tüp bebek vakalarında yapay kültür ortamlarına bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Başarısız Tüp Bebek Uygulamasından Sonra Umutsuzluğa Kapılmayın

Çocuk sahibi olmak için “Tüp bebek” yöntemine başvuran ancak denemelerinde başarısız olan çiftler genellikle hayal kırıklığı ile birlikte umutsuzluğa kapılır. Oysaki konu ile ilgili teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni uygulamalar sayesinde tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak mümkün.

Daha önce başarısız tüp bebek tedavisi geçirmiş çiftlerde, başarı şansını arttıracak yeni uygulamalar nelerdir?

Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek uygulamalarında çift tekrar tedaviye alınırken detaylı olarak incelenir ve hangi nedenlerle gebe kalamadığı araştırılır. Tüp bebek yöntemi ile bir kez gebe kalamamış olan çiftlerde çok endişelenmiyoruz. Ancak iki kez veya daha çok tüp bebek uygulamasında iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çok çeşitli testler yapıyoruz.

Öncelikle kadına ait nedenleri araştırıyoruz. Kadınlarda rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde myom veya polip gibi embriyonun tutunmasını engelleyebilen anormallikler var mı? Bunları ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu amaçla ultrasonografi eşliğinde rahim içine sıvı vererek rahim boşluğunun normal olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu basit ve hasta için ağrısız bir yöntem. Rahim filmi (HSG) de bu tür bozuklukları görmek için başvurulan bir yöntemdir. Ancak HSG yönteminin ağrılı olması ve enfeksiyon gibi riskleri nedeniyle Histeroskopik inceleme günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Histeroskopi rahim içine yerleştirilen ufak bir kamera sistemi ile detaylı olarak inceleme şansı veren kolay bir yöntemdir. Aynı zamanda rahim içindeki bozuklukları düzeltme kolaylığı getirmektedir. Histeroskopi tüp bebekte başarısız olmuş vakalarda çok sık kullandığımız bir yöntemdir. Ancak tecrübeli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

Embriyoların tutunmasını engelleyen bir diğer neden de kadının tüplerinde tıkanmaya bağlı olarak sıvı birikmesidir. Ultrasonografi ile tanımlanabilen ve hidrosalpenks adı verilen bu durumda rahim filmi çekilerek veya laparoskopi yapılarak hidrosalpenksin boyutlarını daha net olarak ortaya koymak ve tedavi etmek mümkündür. Tüplerde biriken sıvı rahim içine akarak embriyoların tutunmasını engellemekte veya gebelik oluştuğunda erken düşüklere yol açmaktadır. Bu durumda tüplerin laparoskopi ile çıkarılması veya rahimle birleştiği noktadan bağlanması başarı şansını belirgin olarak arttırmaktadır. Tüplerde sıvı toplanması kadında tüp bebek şansını azaltan en önemli ve en sık görülen nedenlerden birisidir.

Ayrıca hormonal bozukluklar da embriyo gelişimini ve rahimde tutunması engeller. Tiroid bezi hastalıkları, beyinde hipofizden salgılanan süt hormonu (prolaktin) artışı önemlidir. Kanda bakılan hormon seviyeleri ile bu bozukluklar tanımlanabilir. Polikistik over hastalığı ve yol açabildiği insülin hormonu artışı gebe kalmayı zorlaştırdığı gibi düşüklere de yol açabilmektedir. Bu amaçla insülin direncini azaltan şeker hastalığı ilaçları verilerek gebelik şansı arttırılabilir.

Başarısızlığın nedeni tespit edildikten sonra yapılan işlemler nelerdir?

Biz başarısız tüp bebek uygulamaları olan çiftlerde yukarıdaki tüm araştırmalar normal bulunduğunda rahim içinden doku örneği alıyor ve bu örneği laboratuar ortamında kültüre edip çoğaltarak embriyoları bu kültür ortamında geliştiriyoruz. Endometrial ko-kültür olarak adlandırılan bu teknik ile adetin 21. günü rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturuluyor ve embriyolar bu doku içinde büyütülüyor. Embriyo gelişimi için gerekli olan büyüme faktörleri, proteinler ve besleyici maddeler yönünden zengin olan rahim içi doku kültürü bu sayede embriyo gelişimini destekliyor, ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları uzaklaştırıyor. Bu teknik daha önce başarısız sonuçlanmış tüp bebek vakalarında yapay kültür ortamlarına bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Embriyoların tutunmasını engelleyen bir diğer sebep kromozom bozukluklarıdır.

Sağlıklı görünen birçok embriyo kromozom bozukluğu nedeniyle rahim içinde tutunamamaktadır. Embriyolarda genetik tanı işlemini yaparak, hem en sağlıklı, hem de tutunma kabiliyeti en yüksek olan embriyoların seçilmesi sağlanmaktadır. Böyle bir seçim ile gebelik şansı arttırılıp, düşük riski azaltılmakta ve aynı zamanda çoğul gebelikler engellenmektedir. Tüp bebekteki nihai amaç tek, sağlıklı ve canlı doğumla sonlanacak bir gebelik elde etmektir. Preimplantasyon genetik tanı bu amaçla tekrarlayan başarısız tüp bebek vakalarında kullanılmaktadır.

zarpdenizcim..sagol yuregi guzel arkadasim bilgilerin icin dr gibisin kiz valla tessekur ederim bu bilgilerinden yola cikarak tedavime daha iyi hazirlanicam sagol

Zarpdeniz gerçekten çok güzel bir yazı olmuş..
Benim eski doktorum hiç bunlara bakmadan tedaviye devam etti...
Doktorunuz bunları araştırsın eğer negatif geçmişiniz varsa..

zarpdenizcim..sagol yuregi guzel arkadasim bilgilerin icin dr gibisin kiz valla tessekur ederim bu bilgilerinden yola cikarak tedavime daha iyi hazirlanicam sagol

bendeeeeeeee:)))Zarpdeniz vakit ayırdığın ve bilgileri paylaştığın için teşekkürler..Toana cım naber nasılsın?

iyi aksamlar alkancimm..sagol canim iyi olmaya calisiyorum..bogazim agriyor oksuruyorum..buralar soguk yagmurlu..bir ucdanda zarpdenizin verdiyi bilgileri okuyorum..senden nehaber canim..okul dersler nasil gidiyor..

deniz bulut ..sanada meraba canim nasilsin..

canım verdıgın bılgıler ıcın tesekkur ederım ama okumadım sımdı okıycam gaza dere otud a ıyı gelıyor bebegın ne kadarlık nasıl oldu normal yollamı kac yasında ay kusura bakma hep kafamda yaş gıtı olayı var sanırım 37 demıştın degılmı he bu arada b 12 dusuk cıktı bende tahlıl sonuclarımda onun etkısıyle herseyı unutuyorum ben ya bılgısı olan varmı metarya ıyıyse bızım kromozonlardamı ıyı hep onuda dusunuyorum normalmı doktorumda gıdemedım soguk algınlıgı yuzunden cıkamıyorum yataktan evden dereotunu yıka ve robata at az da olsa suyunu verıyor bebek ıcın kendınde emzılıyorsan cacıkta vb yıyeceklerde kullan bu arada sapsıpleks dıye ıthal ılac var gaz ıcın cok ıyı eczaneye dıyorsun getırtıyor cantacılara ıthal bır ılac ozel bulunurmuş ama sımdı bılmıyorum onceden oyleydı ozeldı tavsıye ederım bıde gaz ıcın salla bebegını gaz sallanmaya ıyı gelıyor

Selam
Öncelikle Rabbim tum isteyenlere hayirli salih evlatlar versin insallah Allahim bu ugurda emek veren maddi manevi herkesin kucaklarini doldursun AMINNN
Size bir kac sorum olacakti Almanyada nerede tedavi oldunuz?
5.tedavinizde olumsuz olmus sanirim canimya sorununuz neydi?
Erkek infertilesi sebebsiz inf yada rezerv azligimi var.
Kusuruma bakmayin ne olur bende yavrumu 20 sene sonra bulanlardanim 7. migrotedavimde basariya ulastik Rabbimin izniyle sizden ricam ne olur kendinizi artik buralarda yipratmayin direckt turkiyede tedavi olun.
Buralarda hic ilgilenmiyorlar beni mahvettiler bitirdiler manen en son tedavimde dr suratima karsi artik sizin bebeginiz olmaz dedi yumurtalar bitti biotecek olsada kalite yok dediler.
Iste oan donum noktam oldu bende hicmi sansim yok dedim.
Cevap vermedi bende turkiyye gidecegimi orada tedavi olacagimi turk doktorlarinin bu konularda cook basarili oldugunu soyledim.
Inanki bana eger hamile kalirsan bizimde haberimiz olsun dedi gulrekten su an yazarken bile gözlerim dolu dolu ne olur canim kardesim ULU ONDER MUSTAFA KEMAL ATATURK BENI TURK HEKIMLERINE EMANET EDINIZ DEDI Turkiyede cook iyi merkezler var.
Arastirabilrsiniz yasiniz kac bilmiyorum.Eger sizi incittiysem hakkinizi helal edin Yüce mevlam herdaim yar ve yardimciniz olsun ins Sevgiler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…