- 12 Aralık 2009
- 3.061
- 5.085
- 358
- 40
- Konu Sahibi mercandedee
-
ben kullanip memnun kaldiginiz var mi diye sordum, üyenin birine yardimci olurum yazdiginiz icin.ben onu örnek olarak verdim arama motorunda yazarsanız bir sürü seçenek çıkıyor zaten
morluklara karşı göz altı kremi
beyazlatıcı göz altı kremi
vs diye arayabilirsiniz
daha ne yapayım yani bir zahmet aratın :)
Şu güvenli bağlanma işini Adem Güneş çok abartıyor bana göre. Adem Beye göre güvenli bağlamak için iki yaşına kadar aynı yatakta, beş yaşına kadar aynı odada uyuyacağız. Baba altını dahi temizlemeyecek. Çünkü bakımı anneden başkası yaparsa maazallah ona bağlanır diyor. Bana cidden çok abartılı geliyor bu kadarı.
Ben çalışan anne çocuğuyum. Kreşe 2 yaşında verilmişim gayet annemle güzel uyumlu bir bağımız var. Ki o dönemde anneme tam tersi ayrı odaya erken geçir, zırt pırt emzirme denmiş.
Ben bu kadar keskin cümleleri de doğru bulmuyorum bu nedenle.
Benim mesela tek çocuk bir arkadaşım var. O da kardeşsizlikten çok şikayetçi olduğu için arayı açmadan çocuk yapmak istedi. O da hep yalnızlıktan dem vururdu çünkü.
Tek çocuk olup anne babayla yoğun güzel iletişim kurup kardeş arayan da var mesela. Bahsettiğim arkadaşımın annesi öğretmen babası öğretmen, oldukça güzel ilgilenmişler, beraber oynamışlar etkinlik yapmışlar.Bizim dönem için farklı bir ailesi var ama dediğim gibi çok kardeş özlemi var.
Yurtdışında uzun senelerdir yaşayan bir kuzenim de mesela Avrupada kreşe erken yaşta göndermenin normal olduğunu söylerdi. Bizim bez dönemini beklememizi garipserdi. Keza o da iki oğlunu da erken yaşta kreşe verdi.
Dolayısıyla ben şiddet, ilgisizlik gibi şeyler birerbir görmedikten duymadıktan sonra sırf çocuk sayısına bakıp kötü anne diyemem. Linç edemem. Gayet eğitimli bir kadın olan Elif Doğan (blogcuanne) kazara üçüncü çocuğuna hamile kalıp doğurmuş mesela. Bir yazısında çok çocuklu ailelerin de çocuksuz yada tek çocuklu aileler gibi baskıya maruz kaldığından şikayetçi. Toplu taşımada mesela birileri sinirlendi mi sen de o kadar doğurmasaydın diyiveriyormuş. Ha çocuk yap baskısı ha çok çocuk yapan insana cahil, ilgisiz kötü anne yaftasını yapıştırmak. fark yok
ben kullanip memnun kaldiginiz var mi diye sordum, üyenin birine yardimci olurum yazdiginiz icin.
yoksa aratmayi bende biliyorum.
cogunuda denedim ise yaramadi.
yinede tesekkür ederim.
Güvenli bağlanma = adem güneş değil. Adem güneşin teorileri üzerinde çalışılmış, literatürde kabul görmüş şeyler değil zaten. Çocuk gelişimi konusunda en çok üzerinde durulan şeylerden biridir güvenli bağlanma. Ama yanında yatırmakla olacak şey değil. Çevrenizden, sosyal medyadan çok güzel örnekler veriyorsunuz ancak dünya sizin gördüklerinizden ibaret değil. Bilim adamları oturmuşlar yüzyıllar boyunca bu konular hakkında araştırmalar yapmışlar, düşünmüşler taşınmışlar bir takım teoriler üretmişler. Bu teoriler de der ki çocuk annayle, babayla veya bakım verenle güvenli bağlanmadığı sürece yetişkinlik hayatında bir takım sorunlar yaşaması muhtemeldir. Çocuğa uygulanan her etki, uzun vadede bağlantılı bir tepkiyi getirir. Ayrıca yurt dışında çocukların bazı ebeveynler tarafından erken kreş, bakımevi vb. yerlere gönderilmesi bunun doğru olduğunu göstermez. Dünyada eğitim sistemi en iyi ülkelerden biri olan finlandiyada okul öncesi eğitime başlama yaşı 5. Neden? Çünkü daha önce de dediğim gibi öncesinde benmerkezci çocuklar, grup oyunu oynayamaz, bir gruba dahil olamaz. Tabi bu sürecin de belli aşamaları var ve çocuktan çocuğa bu aşamaların zamanı değişse de sırası değişmez. Çok uzun, çok dallı budaklı konular bunlar, burda anlatmaya ne benim gücüm yeter ne forumun kapasitesi. İsteyen, ilgi duyan bulur okur zaten. Sadece söylemek istediğim çevrenizden verdiğiniz istisnai örneklerin (ki bir bilen incelerse muhtemelen onların da istisna olmadığı ortaya çıkar) yüzyıllar boyunca üstüste eklenerek oluşturulmuş kaideleri bozmayacağı.
Çocuğum yok şu an süt konusunda anlaşmazlık var tam vakıf degilim. Size annelere o konuyu bırakıyorum..Canim senin yanlışın var. Tabi pek cok annenin yanlışı var annelerin çocuklarına yaptığı en buyuk kötülük zaten süt içirmek. Gerci konuyla ilgisi yokta :) onun dışında evet. O kadar cocuk ac kalir. Sute asla ihtiyaclari yok ama et peynir yumurta ceviz vs tek maasla 5 cocuga zor ötesi zor yani
Ben bu konuda yeniyim mesela, ama kendi yaşadıklarımın sebebini çocukluktaki güvensiz bağlanma duygusal eksiklik özellikle baba sevgisini desteğini hissedememe olduğunu anladım. Ve hani hep çocukluğuna inelim diye dalga geçilen bir konunun cidden bu kadar etkili olabileceğini gördüm, 2 yaşına kadar yaşananların tüm hayatı etkileyebileceğini öğrendim.
Biz zamanında her akşam muzlu süt içerdik kardeşimle. Tabi o zaman muz 1 2 tl idi. Sut zaten ucuzdu. Bir de günlük süt alırdık. Ki onlar daha pahalı..
Bends ondan yazdım..
Tabi ki süt sadece bir örnek.. daha bunun et peynir sucuk meyve sebze balık..vb olayına girersek çok konu çıkar zaten..
Ben mesela çocukken her kış buzdolabında sabahları portakal suyu olurdu. Babam taze sıkardı. Kivi olurdu. Şimdi bunlar lüks oldu. Ki biz memur ailesi idik..hani öyle zengin sanılmasın:) her akşam muzlu süt sabah portakal suyu olurdu.
Şimdi sorum şu; bir asgari ücretli 8 çocuğuna bunu yapabilir mi ? Imkansız..istese de yapamaz. Bu yüzden bu devirde cocuk sayısı dar gelirli için kritik öneme sahip. Konu sahibi muzu yurt dışında 0.99 cent'e alıyordur ama şu an istanbulda yerli muz 12.99 tl. Yeni aldım 3 gün önce..
Yani öyle sırf duygusal kararla 4 5 6 7 çocuk yaparsan asgari ücretli isen o çocuklar aç kalır.
Ben bile yıllardır bu konularla haşır neşirim bazen kendimde farkettiğim bir şeyin sebebini çocukluğumda buluyorum. Yüksekten çok korkarım mesela, ama öyle böyle değil, sandalye üzerinde ayakta duramayacak kadar. Geçenlerde bunun sebebinin bebekken çok havaya atılıp tutulmak olduğunu farkettim.
Ben de memur çocuğuydum, yaş 32, bizde muz lükstü ya da babam öyle derdi bilmiyorum :)
Muz lüks mü?Ben de memur çocuğuydum, yaş 32, bizde muz lükstü ya da babam öyle derdi bilmiyorum :)
Evet öyle..Vallahi yazmadan gecemeyecegim sok oldugum bir husus 2 3 gun evvel kizim bu arada tek cocugm var ve bende 2.icin emin olamayanlardanim istemedgm fikrine dha yakinim hatta herneyse kizim kisir istedi markette gittik yesil sogan ve maydanozum yoktu alaym dedim yesil soganin kilosu 18 tl idi gozlerime inanamadim ...
Muz lüks mü?
Biz 2 kardeştik. Lüks değildi..ben ucuzdu diye hatırlıyorum. Ama ithal muz pahalıydı. Biz yerli alırdık..
Bana göre şimdi muz lüks.. yerli olan 12.99 tl.
Inanmayan olursa onunda fişini paylaşabilirim..
Aldığım tüm ürünlerin fişini paylaşıyormuşum..
Bizim çocukluğumuzla diğer arkadaşın çocukluğu arasında 10 yıl falan vardır en az. Bizim çocukluğumuzda pahalıydı, çikita muz vardı. Yerli muz girince piyasaya ucuzladı. Şimdi yerlisi bile pahalandı.
Evet öyle..
Sebze meyve fiyatları bile uçuk..
Millet en azından eskiden et yerine sebze yerdi. Baklagil yerdi. Şimdi onlar da pahalı..
Ne yiyecek bu millet..
Ben arada markete girdiğimde herkesin sepetine bakıyorum. Hep abur cubur uyduruk yiyecekler.
Hiç dişe dokunur bir şey yok.
Yok ya..Baban latife yapmıştır.Bizde kasa kasa almazdık. Ama bize alırlardı. Kendileri elma yerlerdi. Anne baba yüreği işte..Babam hep öyle derdi bize. Zengin olunca size kasa kasa alırım derdi ve bizim evde muz "lükstü".
Kandırıldığımı şimdi anlıyorum, babam über cimri bir insan çünkü.
Bunları ben de kabul ediyorum, tek çocuğumu evde 3 yaşına getirdim zaten.Güvenli bağlanma = adem güneş değil. Adem güneşin teorileri üzerinde çalışılmış, literatürde kabul görmüş şeyler değil zaten. Çocuk gelişimi konusunda en çok üzerinde durulan şeylerden biridir güvenli bağlanma. Ama yanında yatırmakla olacak şey değil. Çevrenizden, sosyal medyadan çok güzel örnekler veriyorsunuz ancak dünya sizin gördüklerinizden ibaret değil. Bilim adamları oturmuşlar yüzyıllar boyunca bu konular hakkında araştırmalar yapmışlar, düşünmüşler taşınmışlar bir takım teoriler üretmişler. Bu teoriler de der ki çocuk annayle, babayla veya bakım verenle güvenli bağlanmadığı sürece yetişkinlik hayatında bir takım sorunlar yaşaması muhtemeldir. Çocuğa uygulanan her etki, uzun vadede bağlantılı bir tepkiyi getirir. Ayrıca yurt dışında çocukların bazı ebeveynler tarafından erken kreş, bakımevi vb. yerlere gönderilmesi bunun doğru olduğunu göstermez. Dünyada eğitim sistemi en iyi ülkelerden biri olan finlandiyada okul öncesi eğitime başlama yaşı 5. Neden? Çünkü daha önce de dediğim gibi öncesinde benmerkezci çocuklar, grup oyunu oynayamaz, bir gruba dahil olamaz. Tabi bu sürecin de belli aşamaları var ve çocuktan çocuğa bu aşamaların zamanı değişse de sırası değişmez. Çok uzun, çok dallı budaklı konular bunlar, burda anlatmaya ne benim gücüm yeter ne forumun kapasitesi. İsteyen, ilgi duyan bulur okur zaten. Sadece söylemek istediğim çevrenizden verdiğiniz istisnai örneklerin (ki bir bilen incelerse muhtemelen onların da istisna olmadığı ortaya çıkar) yüzyıllar boyunca üstüste eklenerek oluşturulmuş kaideleri bozmayacağı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?