oooo spor konusunda bu kadar şanslı bir dönemimiz hiç olmamıştı :))) o zaman spor sorumluları olarak bugünden itibaren emrinize amadeyiz komutanlarKural listesini düzenleyeceğim yeniden, sen ve rosespring'i de spor sorumlusu yazıyorum. birlikte takip edersiniz bir de üyeler hakkında bilgi hazırlayacağım, kim kaç kiloyla başladı, hedefi nedir vb. ordan da yola çıkarsınız
aman elinden çekeceğimiz var desene :18: olsun bize de spor konusunda baskı yapanın olması lazımplates yapan arkadaşlar da var takımda ben bu kiloyla pek platese göre değilim söyleyeyim şimdiden işim gücüm yürümek, onu da haftalardır yapamıyorum, belli zaten veremediğim kilolardan :26: Yaşına gelince çok gençmişsin ama biz de o kadar yaşlı değiliz canım
sporu secmemin sebebı yaklaşık 2 ay plates yaptım yaz boyunca yüzme var ayrıca bir donem spor salonunda fıtness yaptım az cok anlıyorum bu islerden . bende yarın başlıcam. Spor konusunda benden çok cekersınız solım cunku ben cok sevıyorum.Düşünün 11 saat calısıp gecenın 3 unde kosu bandında kosuyodumTüm bunlara neden ara verdın dersenız ıs konusunda cok zor gunler yasadım.Su anda o ısyerınde ayrıldım pazartesıden ıtıbaren bır banka da calışcam. yasımı da merak edenler ıcın solım daha cok kucugum 19 yasındayım.
Üye olduğum bir grupta paylaşılan yazıyı sizlerle de paylaşmak istiyorum. Yazıyı hazırlayan Davranış Bilimleri Enstitüsü'nde psikolog:
NİYE ŞİŞMANLIYORUZ?
1. Bir kısım araştırmacı, özellikle son 40 yılda yapılan ve bugünün beslenme ve şişmanlıkla ilgili sağlık politikalarına zemin oluşturan araştırmaları gözden geçirmeye başladılar. Bunların bir kısmındaistatistiklerin çarpıtıldığını, bazılarında ise genel sağlık politikalarıyla çelişen sonuçlarınyayınlanmasının yasaklandığını, bir kısmında ise, bazı sonuçların genel inanışa ters düştüğüiçin hiç yayınlanmadığını gördüler.
2. Şişmanlığın ele alınış tarzı ve bunun doğurduğu sonuçlar, yaygın bir istismarın iş başında olduğunu düşündürüyor.
3. Bu istismarın ana aktörleri: Araştırmacılar, araştırmalara fon aktaran ve devlet tarafından desteklenen saygın araştırma kurumları, zayıflama endüstrisinin dev kuruluşları, ilaç şirketleri, zayıflama merkezleri, medya, hekimler, diyetisyenler, terapistler ve vatandaşlar.
4. Döngü bir çıkar döngüsü. Araştırmacılar ve araştırmaları finanse eden kurumlar bilerek bu istismara katıldıkları için birinci derecede suçlular. Diğerleri aldatıldıkları için masumlar ama bilimsel de olsa gerçeği sorgulamadıkları için sorumlular.
5. Aktörlerin içinde en masumu ise vatandaş.
Bilmemiz Gerekenler
1. Orta derecede şişman kişiler, normal kilolu insanlar kadar yaşıyorlar.
2. Hafif şişmanlar normalden düşük kilosu olanlardan daha çok yaşıyor.
3. Fazla kilolu insanlar normal kilolu insanlardan daha çok yaşıyorlar.
4. Aşırı şişmanlarda dahi ölüm oranı normallerden farklı değil.
5. Kilonun yani bedende biriken yağın kendisi kalp, kanser, diyabet, gibi rahatsızlıkların nedenideğildir.
6. Aşırı kilo, diyabet, kalp ve daha pek çok hastalık arasında bir ilişki vardır ama bu nedensellik ilişkisideğildir. Yani aşırı kilolularda diyabet riski çok yüksektir ama diyabete yol açan neden, aşırı kilo değildir.
7. Kilo vermenin kendisi bizi daha sağlıklı yapmaz, hastalıklardan da korumaz.
8. Egzersiz yaparak kilo vermek mümkün değildir. Çünkü bir kilo vermek için 20 saat koşmak gerekir. Egzersizin kiloya bir katkısı yoktur ama sağlığımıza çoktur.
9. Alınan kalorinin kendisi değil kaynağı önemlidir: Örneğin; şekerden alınana kalori, yağdan alınan kaloriye göre daha çok şişmanlatır.
10. Gıdalarla alınan kolesterolün, kanda ölçülen kolesterolle bir ilgisi yok. Örneğin; yumurtadaki yüksek kolesterol kandaki kolesterolü arttırmıyor.
11. Kolesterolle kalp hastalığı arasında bir ilişki yok.
12. Kötü kolesterolün (LDL) kendisi de kalp hastalığına neden olmuyor. Kalp hastalığında risk oluşturan; kötü kolesterolün küçük ve yoğun olanı. Geniş ve yumuşak olanı bir risk oluşturmuyor.
13. Peki küçük ve yoğun LDLyi yapan ne? Karbonhidratlar. Yağın bir etkisi yok.
14. Genetik şişmanlıkta önemli bir rol oynar: Ne yesem yarıyor.
Neden Şişmanlıyoruz?
Bu soruya cevap verebilmek için, yağın bedende nasıl biriktiğine bakmamız gerekiyor:
Bedende yağın birikmesini sağlayan ensülindir.
Ensülin, yağ hücrelerine yağ biriktirmelerini söyleyen tek hormondur.
Ensülin seviyesi yükseldiğinde yağ depolarız
Ensülin seviyesini yükselten ana faktör karbonhidratlardır. Özellikle rafine karbonhidratlar: Un ve şeker. Yağ ensülin seviyesini yükseltmez.
Yani formül şu: Ne kadar çok karbonhidrat, o kadar çok ensülin. Ne kadar çok ensülin o kadar çok yağ.
Gelecek haftanın soruları:
Niye zayıflayamıyoruz?
Yemek ve bağımlılık
Sağlıklı beslenme ve zayıflamak için ipuçları
Yazan Emre Konuk
Sabah İşte İnsan 24.02.2008
bana uyarbende zaten calıstıgım ıcın ıkımızın yapması ekıp acısından daha saglıklı olur .Bu arada ısmımı dogru bıldın ama ben baharı kullanıyorum
bence zayıflama ıcın dıyet de onemlı ama sporuda goz ardı etmemız lazım
aynen benım için uygundur. merak ettgım bırsey bu bılgılerı nasıl paylasıyorsunuz yanı ozelden mı yazıosunuz yoksa maıl den mı?
aynen canım mezunıyette de bole fızıgını ortaya cıkaracak sık bır elbıse gıyersın
oooo spor konusunda bu kadar şanslı bir dönemimiz hiç olmamıştı :))) o zaman spor sorumluları olarak bugünden itibaren emrinize amadeyiz komutanlarKural listesini düzenleyeceğim yeniden, sen ve rosespring'i de spor sorumlusu yazıyorum. birlikte takip edersiniz bir de üyeler hakkında bilgi hazırlayacağım, kim kaç kiloyla başladı, hedefi nedir vb. ordan da yola çıkarsınız
plates sart degıl kı ınanın mahallede bızım teyzeler var onlar bıle ellerınde su sısesı ıkı uc tur atıolar en az 50 55 yaslarındalarben gorunce onları kendımden utanıyorum:26:
benim için farketmez burdan da paylaşırım, sonuçta herkesin bildiği şeyler. mesajlarda zamanla yazılanlardan, cuma sonuçlarından derlemeler... ama istersen özelden mail adresini ver sana excell tablosu hazırlamıştım onu göndereyim. hem geçmişten bugüne kim kaç kilo verdi detayları da var
benim için farketmez burdan da paylaşırım, sonuçta herkesin bildiği şeyler. mesajlarda zamanla yazılanlardan, cuma sonuçlarından derlemeler... ama istersen özelden mail adresini ver sana excell tablosu hazırlamıştım onu göndereyim. hem geçmişten bugüne kim kaç kilo verdi detayları da var
plates sart degıl kı ınanın mahallede bızım teyzeler var onlar bıle ellerınde su sısesı ıkı uc tur atıolar en az 50 55 yaslarındalarben gorunce onları kendımden utanıyorum:26:
ayyy pekte bir küçüksün sen kız demeyeceğim bekleme çünkü bende 21 yaşındayım :):):) ama hayata erken atılmışsın tebrik mi etmeli üzülmelimi bilemedim canımcım.ama her halukarda iyi anlaşacağız hissiyatı var içimde çok memnun oldum :)
kalori diyeti yerine karbonhidrat diyeti vardı daha etkili olduğu söyleniyor denemediğim için yorum yapamayacağım ancak yazan bilgilere doğru orantılı olarak gidiyor sanırım. bulursam birazdan paylaşırım neler olduğunu.. ama ne kadarı doğru şüpheliyim alışıla gelmiş şeylerimizi değiştirmek zordur buna diyet konusundaki yargılarımızda dahil..
tamam bundan sonr baharsın senbende büşra neşe seçimi sana bırakıyorum hangisiyle hitap etmek istersen öyle hitap et canım :) biz bu takımı zyıflamadan inceltiriz valla birlikte el ele verip :):):):)
Kızlar paylaşım alanında izin konusunda kısıtlama getirilmesi düşünülmüş. Bu konuda fikrimizi soruyorlar:
ÖNERİ:
Yarışmacının izinli sayıldığı dönem 4 haftadan az olamaz.
Her yarışmacının yılda 3 kez izin kullanma hakkı vardır.
OYLAMA:
1.Takım: Evet / Hayır
2.Takım: Evet / Hayır
3.Takım: Hayır
4.Takım: Evet / Hayır
5.Takım: Evet / Hayır
6.Takım: Evet / Hayır
7.Takım: Evet / Hayır
8.Takım: Evet / Hayır
9.Takım: Evet / Hayır
13.Takım: Evet / Hayır
Siz ne düşünüyorsunuz. Amaç sık aralıklarla izine ayrılmayı engellemek. Bazen 1 hafta izinli diğer hafta takımda oluyor, sonraki hafta tekrar izin kullanıyor...vb. Biz de takım olarak oyumuzu vermemiz lazım. Acil cevaplarınızı bekliyorum...
artık bende 6.takımdayım
1.68 boyum 62.3 kıloyum hedefım 52 yarından ıtıbaren bıldırım yapmaya baslıyorum.Hepimizin birbirimize ihtiyacı var umarım iyi motive oluruz:)
kaptanım yazdıklarında haksızsın demek sana haksızlık olur. kaptanlık için sessiz kalınması ya da ben olamam diye yrum yapılması bence biraz sorumluluğundan kaçmaktan dolayı.. buraya gelip yorumları okuyup sadece menüyü yazmak başka bir şey bunun dışında ekstra şeyleri takip etmek daha ayrı birşey. bu yüzden bu bir kaçış bence kendi adıma konuşursam:) bir kere hesaplaamayı yapayım dedim elime yüzüme bulaştı. bu yüzden de aa ben olmak isterim gibi cümle kuramıyorum. ayrıca takımın genelini düşünürsek, biz bir takım ruhu yakalayamadık.. ve ben de kilo almaya başladığımı farkettim.. ayrıca görevleri paylaşma konusu bana çok anlamlı geldi, o zaman daha aktif olunabilir gibi geliyor.. mesela spor için kim ne yaptı, günlük menüleri bir kişi takip edebilir.. bir hafta içinde en çok kaçamağı yapan belirlenir mesela listelerin hazırlanmasına yardımcı olabilir gibi..
Görev paylaşımı konusunda haklısın, zaten 1kişinin üstlenmesi ve o kişinin de uğramaması takımı bu hale getirdi. Spor konusunu takip edemiyorum, kilo alanları da ceza ya da teşvik konusunda yetersiz kalıyorum. Bu hafta kendi aramızda iş bölümü yapalım. Sonuçta ben gerçekten inatçı, katı bir insan değilim. Spordan sorumlu bir kişi seçeriz, insanlık hali nete giremezse de ölmedik ya. O hafta başkası üstlenir, ya da ne biliyim işte...
evet kızlar yarın tam gaz baslıoruz ben geldım toparlanıyosunuz
spor konusunu ustelenebılırım ama bana uyelerın bılgılerını vs gereklı olan seylerı maıl yoluyla atabılırsen yeterınce takıp ederım
Üye olduğum bir grupta paylaşılan yazıyı sizlerle de paylaşmak istiyorum. Yazıyı hazırlayan Davranış Bilimleri Enstitüsü'nde psikolog:
NİYE ŞİŞMANLIYORUZ?
1. Bir kısım araştırmacı, özellikle son 40 yılda yapılan ve bugünün beslenme ve şişmanlıkla ilgili sağlık politikalarına zemin oluşturan araştırmaları gözden geçirmeye başladılar. Bunların bir kısmındaistatistiklerin çarpıtıldığını, bazılarında ise genel sağlık politikalarıyla çelişen sonuçlarınyayınlanmasının yasaklandığını, bir kısmında ise, bazı sonuçların genel inanışa ters düştüğüiçin hiç yayınlanmadığını gördüler.
2. Şişmanlığın ele alınış tarzı ve bunun doğurduğu sonuçlar, yaygın bir istismarın iş başında olduğunu düşündürüyor.
3. Bu istismarın ana aktörleri: Araştırmacılar, araştırmalara fon aktaran ve devlet tarafından desteklenen saygın araştırma kurumları, zayıflama endüstrisinin dev kuruluşları, ilaç şirketleri, zayıflama merkezleri, medya, hekimler, diyetisyenler, terapistler ve vatandaşlar.
4. Döngü bir çıkar döngüsü. Araştırmacılar ve araştırmaları finanse eden kurumlar bilerek bu istismara katıldıkları için birinci derecede suçlular. Diğerleri aldatıldıkları için masumlar ama bilimsel de olsa gerçeği sorgulamadıkları için sorumlular.
5. Aktörlerin içinde en masumu ise vatandaş.
Bilmemiz Gerekenler
1. Orta derecede şişman kişiler, normal kilolu insanlar kadar yaşıyorlar.
2. Hafif şişmanlar normalden düşük kilosu olanlardan daha çok yaşıyor.
3. Fazla kilolu insanlar normal kilolu insanlardan daha çok yaşıyorlar.
4. Aşırı şişmanlarda dahi ölüm oranı normallerden farklı değil.
5. Kilonun yani bedende biriken yağın kendisi kalp, kanser, diyabet, gibi rahatsızlıkların nedenideğildir.
6. Aşırı kilo, diyabet, kalp ve daha pek çok hastalık arasında bir ilişki vardır ama bu nedensellik ilişkisideğildir. Yani aşırı kilolularda diyabet riski çok yüksektir ama diyabete yol açan neden, aşırı kilo değildir.
7. Kilo vermenin kendisi bizi daha sağlıklı yapmaz, hastalıklardan da korumaz.
8. Egzersiz yaparak kilo vermek mümkün değildir. Çünkü bir kilo vermek için 20 saat koşmak gerekir. Egzersizin kiloya bir katkısı yoktur ama sağlığımıza çoktur.
9. Alınan kalorinin kendisi değil kaynağı önemlidir: Örneğin; şekerden alınana kalori, yağdan alınan kaloriye göre daha çok şişmanlatır.
10. Gıdalarla alınan kolesterolün, kanda ölçülen kolesterolle bir ilgisi yok. Örneğin; yumurtadaki yüksek kolesterol kandaki kolesterolü arttırmıyor.
11. Kolesterolle kalp hastalığı arasında bir ilişki yok.
12. Kötü kolesterolün (LDL) kendisi de kalp hastalığına neden olmuyor. Kalp hastalığında risk oluşturan; kötü kolesterolün küçük ve yoğun olanı. Geniş ve yumuşak olanı bir risk oluşturmuyor.
13. Peki küçük ve yoğun LDLyi yapan ne? Karbonhidratlar. Yağın bir etkisi yok.
14. Genetik şişmanlıkta önemli bir rol oynar: Ne yesem yarıyor.
Neden Şişmanlıyoruz?
Bu soruya cevap verebilmek için, yağın bedende nasıl biriktiğine bakmamız gerekiyor:
Bedende yağın birikmesini sağlayan ensülindir.
Ensülin, yağ hücrelerine yağ biriktirmelerini söyleyen tek hormondur.
Ensülin seviyesi yükseldiğinde yağ depolarız
Ensülin seviyesini yükselten ana faktör karbonhidratlardır. Özellikle rafine karbonhidratlar: Un ve şeker. Yağ ensülin seviyesini yükseltmez.
Yani formül şu: Ne kadar çok karbonhidrat, o kadar çok ensülin. Ne kadar çok ensülin o kadar çok yağ.
Gelecek haftanın soruları:
Niye zayıflayamıyoruz?
Yemek ve bağımlılık
Sağlıklı beslenme ve zayıflamak için ipuçları
Yazan Emre Konuk
Sabah İşte İnsan 24.02.2008
ayyy pekte bir küçüksün sen kız demeyeceğim bekleme çünkü bende 21 yaşındayım :):):) ama hayata erken atılmışsın tebrik mi etmeli üzülmelimi bilemedim canımcım.ama her halukarda iyi anlaşacağız hissiyatı var içimde çok memnun oldum :)
kalori diyeti yerine karbonhidrat diyeti vardı daha etkili olduğu söyleniyor denemediğim için yorum yapamayacağım ancak yazan bilgilere doğru orantılı olarak gidiyor sanırım. bulursam birazdan paylaşırım neler olduğunu.. ama ne kadarı doğru şüpheliyim alışıla gelmiş şeylerimizi değiştirmek zordur buna diyet konusundaki yargılarımızda dahil..
tamam bundan sonr baharsın senbende büşra neşe seçimi sana bırakıyorum hangisiyle hitap etmek istersen öyle hitap et canım :) biz bu takımı zyıflamadan inceltiriz valla birlikte el ele verip :):):):)
o listeyi bende alabilir miyim mail adresi gönderirsem atar mısın bana da??? çok yardımcı olur bize :)
aslında kaptanım buradan paylaşırsan hepimizin de birbirimiz hakkında fikri olur.. bu arada menülerini paylaşanları paylaşmayanları ben takip edebilirim.. daha çok paylaşmaya teşvik edebilirim ama menülerdeki kaçamaklar için çiğdeminnnn mızraklı hali gerekir benceeeeeeeeee
aynen öyle canım alımlı ince zarif bir elbise istiyorum :) kaç kere mezun olucamki sonuçta
tamadır gerekirse takımdakilerin evli olup olmadıklarına dair spora ayıracakları zaman dair mesajlarda isteyebiliriz onuda kural listesine not düşer misin rica etsem?? hayır birine evlimisin çoluk çocuk varmı kilolar doğum sonrasımı diye sorunca sanane be sapık gibi bir bildirim almak istemiyorum :):):)
annem 56 yaşında ve her sabah onunla leslie sansone yürü ve incel 32 dakikalık video yapıyoruzcanlı örneği var karşımda :) ve kadın usanmadan her spordan sonra mutlaka 50 mekik çekiyor yaa :):):):) bizim annemden tek eksiğimiz sadece spor motivasyonumuz onuda aşıcaz inşallah.. herkesin spora vakti vardır.. hatta ev işlerini bile sporlaştırabilirim :) 10 dakika bile ayırsak günlük verdiğimiz kilolardan çok daha fazlasını vermiş gibi görünürüz emin olunki..
aynen zapzayıf olur herkes
ben genelde bir yürüyüşe başladım mı kaptırıp gidenlerdenim. gece 11den 2ye 3e yürürüz eşimle... spor konusunda başlayınca ve düzenli bir şeyler yapınca vücut alışıyor. bırakmamak lazım yoksa tembelliğe hemen hazırız
hep mi genç takımdakiler, yaşlandık biz ya
bu arada ben de gülşahbunca zaman yazıyorum adımı söylemedim hiç onu farkettim :44:
ben genelde bir yürüyüşe başladım mı kaptırıp gidenlerdenim. gece 11den 2ye 3e yürürüz eşimle... spor konusunda başlayınca ve düzenli bir şeyler yapınca vücut alışıyor. bırakmamak lazım yoksa tembelliğe hemen hazırız
tembellık mı o benım ruh esım ama bunu sadece hareket ederek asabılırız
hep mi genç takımdakiler, yaşlandık biz ya
bu arada ben de gülşahbunca zaman yazıyorum adımı söylemedim hiç onu farkettim :44:
bu baslık takıma katıldıgımdan beri hiç bu kadr aktif olmamıştı
aynen benım için uygundur. merak ettgım bırsey bu bılgılerı nasıl paylasıyorsunuz yanı ozelden mı yazıosunuz yoksa maıl den mı?
tamadır gerekirse takımdakilerin evli olup olmadıklarına dair spora ayıracakları zaman dair mesajlarda isteyebiliriz onuda kural listesine not düşer misin rica etsem?? hayır birine evlimisin çoluk çocuk varmı kilolar doğum sonrasımı diye sorunca sanane be sapık gibi bir bildirim almak istemiyorum :):):)
annem 56 yaşında ve her sabah onunla leslie sansone yürü ve incel 32 dakikalık video yapıyoruzcanlı örneği var karşımda :) ve kadın usanmadan her spordan sonra mutlaka 50 mekik çekiyor yaa :):):):) bizim annemden tek eksiğimiz sadece spor motivasyonumuz onuda aşıcaz inşallah.. herkesin spora vakti vardır.. hatta ev işlerini bile sporlaştırabilirim :) 10 dakika bile ayırsak günlük verdiğimiz kilolardan çok daha fazlasını vermiş gibi görünürüz emin olunki..
aslında kaptanım buradan paylaşırsan hepimizin de birbirimiz hakkında fikri olur.. bu arada menülerini paylaşanları paylaşmayanları ben takip edebilirim.. daha çok paylaşmaya teşvik edebilirim ama menülerdeki kaçamaklar için çiğdeminnnn mızraklı hali gerekir benceeeeeeeeee
tamam canım maille yollarım sana da
o zaman ben bilgileri burdan da paylaşayım, isteyene mailden excell tablosunu da veririm. takım hareketlerini de görmüş olursunuzçiğdemle birlikte menülerden sorumlu olabilirsiniz. özellikle benim sabah poğaçalarımı elimden alın artık yazmıyorum diye öp öp götürüyorum sabahları hamurişini
kurallara ekleriz merak etmeevli, çocuklu, bekar filan yazar herkes. zaten yazıyorlar da ama kaydedilmediği için... ama bugünden itibaren liste haline getiririz
m.o gülşahGenelde nıckler paylasıldıgı ıcın isimlere sıra gelmıyor Eminim bana cok yardımcı olucaksın her konuda ole hıssettım bırden
evet bunu kanıtlayanlardan birsiyim :) diyeti sporla destekleyince sanki verdiğiniz kilodan daha fazlasını vermiş gibi duruyorsunuz ve sıkı bir vücudunuz oluyor. bunun yanı sıra spor yapmamız metabolizmamızı hızlandırdığı ve kalori yakımını arttırdığı için günlük harcadığımız kaloriden biraz daha fazlasını yakıyoruz :) sağlık açısından yararlarına hiç girmiyorum bile yani :):):):) umarım herkes düzene oturtarak sporunu en eğlenceli rutinlerinden biri haline getirir :)
memnun oldum kaptanım :) gece 11 den 2 ye yürümek güzelmiş yaakorkarım ben itten köpekten kediden gerçi eşin varmış yanında olsun yinede sakat iş yaa :):):)):):
kaptanım burcuya katılıyorum o konuda çiğdem tam eli sopalı tiplerden alllaaaahh yandıkki ne yandık :) ama iyidir yani :) hemşehrim sonuçta mecbur katlanıcaz dediklerine :):):):)düzenli bir liste oturttuk mu bak gör nasıl olacak takır takır işler.. hem her görev için 2 kişi seçmek daha iyi biri girer giremez haber veremez falan en azından öbürüyle irtibatta olursa takımdaki işler aksamaz :)
Aşkolsun. Gizlimiz saklımız mı var.
Ama o listede ben yoksam?! Unutmayın beni.
Helal olsun.
Desene en çok azarı senden yiyicem ben.
Bence de çiğdem i ceza tayin edici olarak atayalım.Onun mızraklı hali beni bile korkuttu.
Helal olsun.
hımm anladım ayrıca deniz kenarında bol oksijenle yürümek gibiside yok hani :)ben de memnun oldumtabi ki yardımcı olurum. okul mevzusu olmasaydı zaten çok da iyi gidiyordu takım ve elimden geleni de yapıyordum... yapmaya da devam ederim, artık takım da canlandığına göre sıkıntı yok
gece yürümemin daha doğrusu yürüyebilmemin birçok nedeni var. dediğin gibi eşim yanımda oluyor, hayvanlardan yana korkum yok, izmirdeyim deniz kenarı sakin oluyor..vb bir de gece gerçekten rahat rahat yürüyorsun, sakin oluyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?