Siz çok güzel bir annesiniz

Çok kucuk yasta anne olmussunuz, cocuk yetistirirken o yasta hangimiz olsa hatalar yapardik. Ben sjzin su anki yasinizda anne oldum ama yuzlesmeye korktugum ne hatalarim oldu. Bir de bosanma gecirmissiniz. Bir aile parcalanma asamasina kolay gelmiyor, o son noktaya kadar cocuk siz ne kadar korusaniz da sahit olmamasi gereken bir cok seye sahit oluyor. Bu kisimla ilgili artik yapabileceginiz bir sey yok. Ama sonrasi icin sizin kadar guclu bir anne eminim cok guzel seyler yapacaktir
Benim ablam sizin kaderinizi yasadi. 18 yasinda anne olup 25 yasinda bosandi. Yegenim cok kaygili bir cocuktu. Bosanma da zaten cocuk okula gitmeyi tamamen reddedip her şey sarpa sardigi anda gerceklesti. Yavrum anlamisti ki bu hayat babasina bile guvenemeyecegi bir yerdi. Annesiyle yalnizdi. Annesi ne derse onu yapmali, annesi de daima onunla olmaliydi. Ablam da o sira hemen her hafta psikologtaydi. Psikolog ne dese onu yaptik. Yegenim surekli psikologla gorusurdu. Fakat ne oldu biliyor musunuz? Evde hosuna gitmeyen bir sey oldugunda yegenim annesine diyordu ki siz beni anlamiyorsunuz ben psikologa anlatacagim. Cunku pskilogtaki kosulsuz kabulu, her seyden yetiskinleri sorumlu tutma tavrini sezecek kadar zekiydi. Psikologa gidip annesini, birlikte yasadigi ailemi sikayet etmeye baslamisti. Ablami istediklerini yapmadiginda okula gitmemekle tehdit etmeye baslamisti. Kendini hep psikolojik sorunlari olduguna son derece guclu ikna etmis hem de bunu bir silah olarak cok guzel kullanmaya baslamisti. Okul disinda herhangi bir konuda annesiyle gerilim yasadiginda ertesi gun okula asla gitmiyordu. Ve annesine ondan intikam almak icin okula gitmedigini soyluyordu. Su an 17 yasinda ve hicbir ozel hayati yok, ablamin da oyle. Okula gitmiyor, basaramadilar. Ablam kimseyle konusamaz cunku yegenim annesinin ilgisini diri tutmak icin surekli parazit yapar. Ablam biri bebek olan kucuk cocuklarimi sevemez, cunku oglu kiskanir. Ablam onu reddettiginde sen nasil annesin, cok kotu bir insansin demekte asla tereddut etmez. Koltukta annesi oturuyorsa mutlaka kucagina yatar, elini tutar, surekli oper. Bunlari gelisen okb'si yuzunden yapiyor. Annesini kaybetme korkusu yasiyor. Herkese karsi inanilmaz saldirgan, alingan, suclayici. Bu boyle devam etmez demeye kalkisan birini annesiyle arasina girmeye calisan kara kedi gibi algiliyor ve annesi o kisiyle iletisimi kesene kadar kadina hayati zehir ediyor.
Bunlari size ablam sorunu neden cozemedi anlatmak icin yazdim. Ablam cok kontrolcu bir anneydi. Cocugu binbir tembihle yollardi bakkala bile. Aman oglum sagdan git, karsiya gecerken cok dikkatli ol, parani sag cebine koyarsan kasada cikarman kolay olur, bozuklarini montunun cebine atma cebin derin degil pantolonuna koy ki dusmesin. O kadar gereksiz mudahale etti ki cocuga, su an kendi yiyecegi ekmege yag surerken el becerisi 8 yasindaki cocuk gibi. Anne ben yapamiyorum sen sur su yagi diye annesine uzatiyor. Annesi soylene soylene o ekmege o yagi suruyor. Ayakkabiyi kolay giyme tuyolari veriyor hala. Cocuk ne yapsa annesine soruyor anne bunu nasil yapayim diye. Annesine sormadigi zaman annesinin olebilecegi takintisi var. Bunun zeminini ablam hazirladi malesef. Ve her gun saatlerce duygularindan bahsetmeye bagimli. Psikolog seansi gibi saatlerce annesiyle konusur. Onceleri ben ve diger kardeslerimle konusurdu annem beni anlamiyor diye. Bizler konusurken yuzlestirdik zaman zaman. O sebeple bizleri reddetti. Sonra annesine yoneldi tamamen, annesi bir konuda elestirdigi zaman kavga cikardi evde, annesi kendisine hak verene kadar annesine hayati zehir etti. Annesi haklisin dedigi zaman yine sapir supur canim annem sen olmasan ben ne yapardim, seni cok seviyorum annem Allah bizi ayirmasin annem, ama sen beni niye opmuyorsun sen de beni opsene, Allah bizi ayirmasin demi annem. Sinir krizi geciriyorum gidip her gordugumde. Durumlari icler acisi. Ablam hala cocugun tum takintilarini besliyor cunku cocuk her bir takintisindan bahsettiginde ablam senelerdir uzun uzun onun oyle olmayacagini anlatiyor. Bu yuzden cocuk rahatlamak icin annesinin uzun uzun konusmasina bagimli hale geldi. Yavas yavas adim adim reddet diyoruz ama ablam anlayamiyor. Diger yandan bir gayrete gelip tamam degisecegim diye karar aliyor. Cocuk bir adim atiyor bu sefer de ablam cocugun adimini kucumsuyor. Diyelim annesiz bakkala gidecek. Gitti geldi ve ne kadar endiselendigini annesine anlatiyor. Ablam diyor ki bu kadar mi oglum ya bebek gibisin ya bi bakkala da mi bensiz gidemedin ya of ya. Oysa cok guzel oglum, bugun boyle yarin daha iyi olursun diyebilse cocuk daha fazlasini yapmak icin icinde motivasyon bulacakti. Su an inanin felc olmus durumda iliskileri. Ablam herbirimizle bagi oglu istemedigi icin kopardi, zadece fiziksel olarak ayni ortami paylasiyoruz. Herkes yapabilecegi her seyi yapmayi denedi ama yegenim reddetti, ablam kurban psikolojisinden kurtulup cozume odaklanamadi. Su an sadece dua edip izliyoruz.
Bu cok kotu bir ornek. Belki hayatinizla ve aile ici iliskilerinizle benzer noktalar bulursunuz ve fikir olur diye yazmak istedim. Psikolojik destegi birebir uzun sure almak cocuklarin karakterini olumsuz etkileyebiliyor. Bu alanda egitimli biri olarak soyluyorum bunu. Bana kalirsa cocugunuza soylemeden siz kendiniz destek alin ama cocugunuz bir sure psikologa goturmeden gozlemlemeyi bir deneyin.
Allah yardimciniz olsun.