- 23 Kasım 2010
- 2.020
- 6.588
- 198
- Konu Sahibi pigme pofuduk
-
öncelikle, zaman ayırıp, emek verip, bu kadar ayrıntılı yazdığınız için teşekkür ederim.
yazdıklarınızın pek çoğunda sonuna kadar haklısınız, sadece bi noktayı düzeltmek istiyorum.
neden bilmiyorum, aynı şehirde yaşıyor olmamıza karşın, belki de doğu-batı ayrımından, dedim ya neden bilemiyorum, bizim memleketin köylerinde bile en az 30 sene önce bırakılan adetleri uygulamaya devam ediyorlar. aslında gayet modern duruyorlar ama anlamlandıramadım gerçekten. sürü sepet eşya alışverişine gitmek bizde 30 sene önce bitti. gelinlik bakmaya yıllardır kayınvalideler gitmiyor. geline "kardeşini, kuzenini veya yakın bir arkadaşını da götür" deniyor ve damat da yanlarında oluyor. onlarda bu yok.
köyde oturan bi kızenim var mesela, kayınvalidesiyle altlı üslü müstakil evlerde oturuyorlar. kayınvalidesi asla kızın evine girmez. evdeyse işi vardır çünkü. ne zaman kız seslenir, kayınvalide öyle gider. bizde böyle ve pek çoğumuz için olması gereken de bu.
onlarda haberli gitmek de yok. teyzeleri onların evine anahtarla giriyor. kimse kimseye gitmeden önce telefonla haber vermiyor. gittikleri evde değilse arayıp çağırıyorlar çünkü aile en önemlisi. başka işleri olamaz.
yani onların açısından bakınca ben haklı değilim. ben oğullarını onlardan koparmaya çalışıyorum. ben kendimi aileden görmüyorum.
ben bunların böyle olduğunu ne zaman gördüm? sevgilim askerdeyken birkaç kere evlerine girip çıkmak zorunda kaldığımda ufaktan ayıkmaya başladım. ama askerdeki adamı terk etmeyi kendime yakıştıramadım. o da "biz ikimiz ne dersek o olur" diyordu o zamanlar. askerden dönünce de annesi düğün dernek diye çıldırdı, bizim hiç konuşacak fırsatımız olmadı.
bakın, sizin bu forumda yazdığınız pek çok mesajın altına imzamı atarım. yanlış anlamayın, burda da haklısınız. ben karşı çıkmıyorum. sadece onların bu durumu nasıl gördüğünü söylüyorum.
Durumu karşı taraf açısından düşünmek gayet yararlı bir yoldur, mesajınıza karşı çıkacak bir durum yok ki. Gayet mantıklı bir açıdan bakmışsınız.
Ama bu mantık sezgilerinizi gölgelemesin.
Afrika kabilelerinden biriyle evlenirseniz, boynunuza halka geçirmenizi de talep edebilirler. Onlara göre normal olan bu. Öyle yaşıyorlar, öyle istiyorlar. Kendileri de öyle yapıyorlar.
Bu sizin doğrularınızı değiştirmez. Ben böyle bir ailede doğsam doğrusunun bu olduğunu düşünmem mesela. En fazla kırmadan geçiştirmeye çalışırım. Doğrusunun bu olmadığını bilirim. Hırsızlık onlar için normal olsa hırsızlık normal demek değildir bu. Haklıyı savunmamak çok zor bir iştir aslında. Bilinçli bir kayıtsızlık bile işe yaramaz, kendiniz de yanlış tarafa hak vermek zorundasınız.Eş adayınızın karakteri burada kendini gösteriyor.
Ailesi için doğru ne olursa olsun size karşı yapılmış bir haksızlık için özür dilemenizi talep ediyor. Yani zaten bu değerlere uygun olmayan ailesi, sorun çıkaran ailesi ama sizin çözmenizi bekliyor. Kendi çözmüyor, istese çok güzel çözer. Bir dayı örneği vermiştiniz yanlış hatırlamıyorsam, onu baz alın.
Haftasonu annesinin verdiği işlerden 1 saat vakit bulamayan bir adamdan bahsediyorsunuz. 26 yaşında. Lise öğrencileri bile bunu hayatta yapmaz. Bunun lütfen farkına varın. Eş adayınız inanılmaz pasif bir insan. İnanılmaz.
Annesi neden istemiyormus ve malesef erkeklerin bir cogu anasinin karninda saniyor
e market alışverişi yapılacak. ev süpürülüp silinecek. küçük hanım panoraya bırakılacak. kim yapsın?
suç annede bence. kadınlar yetiştirdikleri çocuğa birey olduğu algısını vermek zorunda. küçük çocuğun sorumluluğunu büyüğün üstüne atmak çok çirkin.
ama karşıdaki bu şekilde görmüş, anlatmak kolay olmuyor.
babacigin bunu dedikten sonra, emin ol mutlu olamazsin orda.. aile cok onemli.. yazik degil mi onlara? sen surekli arada kalmak icin mi evleneceksin?bir süredir üzgündüm arkadaşlar, şimdi geldim.
fikirleriniz için teşekkür ediyorum.
sorun burada. ayakları üzerinde durabiliyor, kararlarını verebiliyor. ama annesinin dediklerine karşı benim isteklerimi önemsemiyor veya annesine kabul ettiremiyor.
beni istiyorsa değiştiğini ıspatlamak zorunda. kuru kuru inanmam.
babam diyor ki "eğer mutlu olacağını düşünüyorsan git evlen ben arkandayım, ama evlerine gitmem, evime gelemezler, sizde karşılaşırsak selamımı verir çekilirim. kararın neyse arkandayım ama ben seni elalemin önünde eğil diye yetiştirmedim"
ana kuzuluğu burda nerde biliyor musun? erkek çocuğu misafire tabak hazırlayıp çay koyarken, salata yaparken, evi süpürüp paspaslarken kız çocuğu camış gibi yatıyor veya bu tarz benim izliyor, utanmadan "bana çay doldursanıza ya" diyor. erkek de annesine "neden ben bi şeylerin ucundan tutarken o hiçbir şey yapmıyor" demiyor.
oğluna iş yapmayı öğreten annenin elini öperim, ama oğlunu kızına hizmetçi yapanlarınkini değil.
"annem seni istemiyor" deyip kenara çekilmiş değil zaten. "gel özür dile de durumu düzelt" diyor.
on numara tespit
Anneyi suçlamayı bırakmadığınız sürece gerçeklerle yüzleşemeyeceksiniz.
O dayı da bu tarz bir anneyle büyümüş, değil mi?
Sorun eş adayınızda. Lise öğrencisi derken ciddiyim, çok daha bağımsızlar hareketlerinde. Yazdığınız özellikler bir bireyi değil de bir küçük çocuğu anlatıyor. Yani yazdığınız şeyler o kadar garip ki, farkında değilsiniz.
Anlatmanıza gerek yok. Bu adam kapalı bir kafeste yaşamıyor herhalde. Bu yaşa gelmiş, görmüş, etmiş.
Ama işine gelmiyor. Karakteri böyle. Bunu kabul edin.
Utanmadan annesinin direktifleri nedeniyle sizinle buluşmaya vakti olmadığını söyleyen 26 yaşında bir adam. Sırf bu bile bir insanın değerini sıfırlar.
babacigin bunu dedikten sonra, emin ol mutlu olamazsin orda.. aile cok onemli.. yazik degil mi onlara? sen surekli arada kalmak icin mi evleneceksin?
canim kimse moda mod uymaz elbet, kardesler dahil buna.. ama bu kadar 'evinize gelmem, evime almam' durumuma gelinmisse, asla huzur bulamazsin.. tecrube soyluyo bunu.. benim babam o insanlar yuzunden (hakli olarak) aylarca gelmedi benim evime, ben aylarca yandim.. sizinki de basit bi uyumsuzluk degil..erkek kardeşim var 20 yaşında, o yüzden emin olun ne demek istediğinizi anlıyorum.
babam eve geliyor diyor ki "alışveriş yaptım araba dolu yardım et boşaltalım." kardeşim bazen çıkmak üzere oluyor, "arkadaşlarıma sözüm var, araba dursun gelince boşaltayım." diyor.
ama babam bunu asla sorun etmiyor veya olay küfür-hakaret boyutuna gelmiyor.
ya adamı benim yanımdan ekmek alsın diye çağırdılar. kızları alamaz çünkü. gitmedi ama, o ayrı.
anneyi şu yüzden suçluyorum, birey yetiştiriyorum gözüyle bakmamış. bu toplumsal açıdan sorun.
yeri gelmişken bi şey daha anlatayım.
kayınvalidemin kayınvalidesi, halası. rahmetli olmuş kendisi, ölünün arkasından konuşulmaz ama, kadını öyle bi anlatıyorlar ki, kendi ne derse o olacak, lafının üstüne laf konmayacak.
kayınvalidemin 3 kız 2 erkek kardeşi var ve annemin gözlemine göre, kızlar halaya çekmiş. ama o halanın çocukları da kendi halalarına çektiği için falan filan.
yani: sevgilimin baba tarafı ve dayıları gerçekten iyi insanlar. hiçbir saygısızlıklarını görmedim ben. dayı da o yüzden uzak durabiliyor bence.
bi diyorum ki "ailemi bu kadar saygısız, terbiyesiz, karaktersiz insanlarla muhatap etmeye ne hakkım vardı", sonra düşünüyorum, babamın en yakın arkadaşı, dünürünü resmen küçümsüyor ve bence saygısızca davranıyor. ama bence dünürü ondan daha kaliteli. ve bunu dediğim adam babamın arkadaşı bak yani ortak değerlere sahibiz. yani hangi evlilikte aileler dengine geliyor ki?
canim kimse moda mod uymaz elbet, kardesler dahil buna.. ama bu kadar 'evinize gelmem, evime almam' durumuma gelinmisse, asla huzur bulamazsin.. tecrube soyluyo bunu.. benim babam o insanlar yuzunden (hakli olarak) aylarca gelmedi benim evime, ben aylarca yandim.. sizinki de basit bi uyumsuzluk degil..
herkesi gectim, nisanlinin duruşuyla ilgili ne dusunuyosun?fikirlerinizde haklısınız, sadece babamın gelmeyeceği ev benimki değil, kayınvalideminki.
babamlar aileyle tanışmadan da söylüyorlardı gerçi, yani evlilikle ilgili genel fikirleri olarak, "gerekirse aileler gelip gitmez, sizin evinize de gelmeyiz istersen sen gelirsin, ama siz aile kuruyorsunuz önemli olan sizin mutluluğunuz." aynısını kayınpederim de söylemişti, sonradan eşinden azar yediyse demek ki...
herkesi gectim, nisanlinin duruşuyla ilgili ne dusunuyosun?
anaci olmasin sakın??ben biraz fevriyimdir mesela, atarlanır geçerim. sözümü söylerim yani. o biraz daha uyumludur bana göre.
ama o kadar kısa zamanda o kadar çok sorun oldu ki, yani bütün bunlar 2 ayda oldu, ben bile dönüp baktığımda "anam ben ne ezik davranmışım, anam ben ne laflara susmuşum, anam ben bunları niye kabul etmişim" diyorum. yani benim tepkilerim de normalde vereceğim tepkiler değil zaten. aklım başımda değilmiş resmen. olayı algılayamamışım. onun da aynı durumda olabileceğini düşünüyorum. ama bu haftasonu da buluşup konuşmazsak, yol orda. çözüm için ben uğraşmayacağım.
anaci olmasin sakın??
köy kizi cahil degildir, 1..kendi bilir o zaman.
bunu söylemem belki çok ayıp ama ben yeri geliyor kendi anneme tahammül edemiyorum. onun annesine hiç edemem. gitsinler köyden cahil kız alsınlar gönüllerine göre çiğnesinler. ben bu 3 lisans diplomasını annesini eylemek için almadım.
köy kizi cahil degildir, 1..
cahil de olsa cignenmeyi haketmez, 2..
el oglu diplomaya bakmiyor, 3..
ozetle, saygi, guven en onemlisi.. bu ailede bunun olacagina inaniyorsan devam.. inanmiyorsan, devam etmek hatadir..
Yazik ki ne yazik bende cokkk uzaktan akraba evlili yaptim didimin didisinin didisi gibi bisey ona ragmen babamlar akrabayiz diye kesin evlenmemize izin vermez diyordum bizde hos gorulmuyor cunku canim pek ama bunlar resmen yazik ediyorlar size bu gunahin vebalini nasil vericekler hicmi evladini seni dusunmuyorlar mi nisanlida ayni zamanda cok pasif ya inan cildirdim en sonunda okadar yillik iliskinin nasil arkasinda durmaz inanamiyorum belki kabul ettiremez belki ama bir durusu olmali insaninbütün sülale akraba evliliği. dışardan kız almak istemiyorlar, ki hiç almamışlar da.
ben "göbek bağını kesmeyi unutmuşlar" diyorum.
bu bakis açisindaki bi aileyle ne kadar mutlu olursun, bunu dusunmelisin ilkin.. yani insanlar mutlu olmak icin evlenir.. bu zihniyetteki kayinvalidelerin derdi ne ise, aldik hele bi ezelim yonetelim diye kendi egolarini tatmin edecekler! sanki ezdirmek zorunda karsisindaki kiz.. kendi prensesleri de el ustunde olsun isterler.. cok sinirleniyorum ya..köy kızı cahil değil, onun annesine göre herkes cahil. beni çiğneyemeyeceğini anladığı için istemedi zaten. ki konuşuluyormuş hani köyden kız alsak daha iyi olur diye yoksa asla aşağılamak için söylemedim.
saygı ve güven yok evet. devam edeceğini de sanmıyorum ama işte kafamda sorular var ve çözüme kavuşturamadığım için dönüp gidemiyorum. çözmüş olsam giderdim muhtemelen.
Kesin çözüm direkt kestirip atacaksın, uzlaşmaya bile çalışmayacaksın.
Ondan sonra nasıl kuyruğunu kıstırıp sana dönüyo, anasına nasıl restler çekiyor gör ve izle.
Tecrübe ile fazlasıyla sabit.
Yakın çevremde de benzer örneklerde dönmeyenini görmedim diyebilirim.
Ama kestirip attığın dönemde hiç aramaman gerekiyor, bırak o senin peşinden koşaun yalvarsın.
Kadınlar kolay atlatır uzun ilişki bile olsa ama erkekler unutamıyor.
En fazla 2 ay böyle daha iyiyim diyorlar sonra kapında yatmaya başlıyorlar.
bu bakis açisindaki bi aileyle ne kadar mutlu olursun, bunu dusunmelisin ilkin.. yani insanlar mutlu olmak icin evlenir.. bu zihniyetteki kayinvalidelerin derdi ne ise, aldik hele bi ezelim yonetelim diye kendi egolarini tatmin edecekler! sanki ezdirmek zorunda karsisindaki kiz.. kendi prensesleri de el ustunde olsun isterler.. cok sinirleniyorum ya..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?