900 lira maas yeterli olurmu?

canim benim.. nasil desem... aslinda bana hic farkinda olmadin gibime geliyor..
en azindan avrupada isin olmazsa devlet sana bakiyor, cocuk parasi, ogrenci parasi hata suan kulandigin internetin parasina kadar oduyor!
enisden gide bilir.. adam avrupaya gelmis.. birikim yapip gidiyor..
bende birikim yapdikdan sonra bu cuhennemi terkedip guzel ulkeme gidecgim!

ama once geleceginizi garentiye almaniz gerekiyor. o anlasilan zora gelemiyor.. dille mille ugrasacagina 900 tl gecinir giderim diyor.. zaten boyle dusunen birisi 900 tlnin ustunde kazanamamazsi sasirmadi.
sen bebeyim.. eyer kararini verdiysen.. her 6 ayda bir yurt disine girisini yap. Bakdin olmuyor.. donersin.. kocanda sika sika dili ogrenecek.
zaten sizin orda islemler nasil bilmiyorum ama bizim burda turkiyeden gelecek kisi turkiyede dile calisip.. oyle giriyor.. cat pat ogrendimi.. ve seninde calisma sarti ile getire bilirsin.

Benim kuzenim geldi turkiyeden.. pazarda surda once calisdi..simdi kocaman bankada calisiyor adamin fistik gibi iki cocugu, ve vila gibi evi var, arabasi var.. turkiyeye gitiginde en guzel hotelde kaliyor..
seninki trde eyitimsizmiki kendine guvenmiyor iki uc kelimeyi ogrenmeye? benim annem 45 yasindan sonra ogrenmeye basladi...

hic kizma ben senin iyiligin icin diyorum guzelim. :)Allah yardimciniz olsun umarim en dogru karari verirsiniz. ve tabiki simdiden mutluluklar.

erkek arkadasinizla nasil tanistiniz,internet üzerimi.kizin ailesi cocugun almanyaya gelmesini istemiyolarsa,arti cocugun almanyaya gelmek icin evlendigini düsünüyolarsa,nisan ve dügüne nasil sicak bakiyolar anlamadim.bence sen cok iyi düsün.sonradan pisman olacagin kararlar verme.belkide ailen hakli bir sey gördülerki böyle düsünüyolar.biraz daha tani.hos uzaktan nasil taniyacaksinki.sen avrupada o türkiyede

Gecınılır, gecınılmez dıye bısey yok. Ama gecınmek var bırde gecınmek var.
Suan dugun arefesındeyız. bızde esımle aynı hesapları yapıyoruz. Bende calısmıyorum suanda.
Kıra,faturalar,gıda ve dıger zaruri ıhtıyaclar. herseyı dort dortluk yaparsan ısın ıcınden cıkamıyorsun zaten.
Herseyden kısmak gerekıyor.
kıra,elektrık su tüp, market alısverısı felan bana ımkansız gelmıyor.
ınsan kendıni ıdaresıni bılırse gecınılır dıye dusunuyorum..

merhaba canim..
bende almanyada yasiyorum ve 2007 yilindan beri bir iliskim var. erkek arkadasim istanbulda yasiyor. Sükürki kendisi ikitane üniversite bitirdi ve kadrolu bir isi var. Ama su an askerlik sorunu var yakinda askere gidicek. Bende burda üniversite okuyorum ve biz orda yasicaz. Banada herkez sana cikistigi gibi cikisiyor. Evet 900tl az bir maas biraz zorlanacaksin ama bir sekilde insan uyum saglamak zorunda kalinca veya daha az lüks yasamak zorunda yasamak zorunda kalinca yasiyor. Tabiki simdi bu söyliyecegim herkez icin gecerli degil ama türkiyeden yurtdisina gelen damatlar uyum saglayamiyor etrafimda okadar cok örnek varki. Cogu tekrar geri dönmek istiyor. Sen bir sekilde türkiyeye uyum saglarsin cünkü orasi senin memleketin. Birde diyorlar ya ya yurtdisinda yatirim yaparsiniz sonra gidersiniz vs vs. Burda artik aylik 20 euro bile köseye atamiyorsun eskisi gibi degil artik. Kutu kadar evlere bir sürü para ödüyorsun. Sana tavsiyem tabiki yurtdisina cikma sansini öldürme. Ben sahsen alman vatandasiyim sende nasil bilmiyorum. Tabiki nisan, dügün yaptiginizda borclanmamaya calisin.

Birde mesela biz ev alinmadan evlenmeyi düsünmüyoruz. Erkek arkadasimda onu göre birikim yapiyor ve aileside bu birikimde ona destek veriyor. Birikim olmadan ev almak imkansiz. Kusura bakma senin hayallerini öldürmek istemem ama sizin ev almaniz cok zor. Ben sabir etmek zorundayim yasim 21 erkek arkadasim 24. Senin erkek arkadasinin yasida baya varmis o yüzden size sabir edin tavsiyesindede bulunamicam. Bir an önce evlenme isteginizi anliyorum.

canim senin nisanlin iki universite bitirmis..sende okuyormussun. siz o uyumu yakalarsiniz turkiyede ama bu herkez icin gecerli degil.. herkez okadar sansli degil.
aileler oyle dusunuyorsa.. oke ama bu is ciddiye bindiyse.. gozunude kulaginida yumacaklar..bu aileler yuzunden zaten cocuklar istemedigi kararlar veriyor ben sinir oluyorum!

izmiitte oturan arkadaşım dünya bankası konutlarında oturuyorum

nasil tanistigimiz bu konuyla alakali degil arkadaslar. 1300 lira maasi istanbulda calisirken aliyordu kirada falan oldugu icin zar zor yetiyordu o para ona. Simdi kirklarelinde calisiyor o yüzden 900 lira maas aliyor.gecmiste ailemle sorunlar vardi ama o sorunlari astik biz ailem karsi gelmiyor evlenmemize tek sorun iste onun aldigi maas. Arkadaslar yorum yaptiginiz ve bana binevi yardimci olmaya calistiginiz icin cok tesekkür ederim.

Tr şartları malum ve senin şuan ki standartın ne bilemeyiz yurt dışında yaşayış burası gibi değil
Mesela g.doğuda yaşıyorum ben,memur ailesiyiz
Annem yılın sadece 4 ayı çalışır...
Çoğu kişiye göre doğunun yaşam şartları batıya nazaran daha rahattır ama öyle değil malesef...
Ev kiraları 500 TLden başlıyor
Yakıt 200 $
Kapıcı 50-100 tl arası

Sebzesi meyvesi her daim ortalamanın üstünde fiyatta
Misal domates kg 1 lira burda 2-3 lira
Bazı illerde ucuz-pahalı kesimler olur öyle birşeyde söz konusu değil
Her daim pahalı.

Mesela giyim alışverişine çıksam normal bir ayakkabıyı 60 tl aşşağı bulamam
Saçımı kesicem 20 tlden yukarı
Özel bir gün için düğün v.s 300-500 tl arası abiyeler
Asla bir markette v.s ne bir kampanya ne bir indirim v.s asla olmaz
Kozmetik misal ne istediğimi bulurum nede uygun fiyata bulurum
Bu saydıklarım yuvarlak hesaplar bundan aşşağısı asla olmaz hep yukarı

Hatta geçenlerde ev almaya karar vermiştik 15-20 yıllık eski püskü binalar 100-110 bin
düşün minimum fiyat bu...

Ki ben Mardin'de yaşıyorum
Hani küçük büyük şehir farketmiyor trde
Yaşam şartları zor
Büyük bir kesim için Karın tokluğuna çalışmak
Daha kazançlı bir meslekte olsaydı kimisi için saydığım bu meblalar pek birşey ifade etmiyor bile...
Ayrıca Senin mesleğin ne?
işin kalıcımı heryerde çalışabilceğin bir meslek mi ve her daim bu iştemi çalışacak nişanlın?
Aileler destek olacak mı?
Yada nişanlın hesap kitap yapmış mı bakalım...
Bunları iyice düşün evlenmek çok kolay evliliği sürdürmek zor...

Asgari ücretle ev geçindiren insanları düşününce 900 lira yine iyi.Ben de Kırklareli'de yaşıyorum.Hatta büyük bir ilçesinde.Sakin bir yer.Kiralar filan düşündügünüz kadar yüksek değil.Yüksek var mı tabiki var.Allah yardım etsin.İnşallah mutlu olursunuz .

Sıfır borçla evlenirsen, evini barkını her şeyini aileler yaparsa, üstünüze başınıza yılda bir tişört bir pantolon dışında bir şey almazsanız, hiç tatile gitmezseniz, hiç lüks olmadan (dışarıda yemek yemek bile dahil) yaşarsanız geçinilir.

Yoksa imkansız.

Ben annemle yaşıyorum, işe başlayalı henüz 3 hafta oldu. Ondan öncesinde babamdan tazminat ve nafaka olarak aylık 600, benim bursum olarak aylık 260 alıyorduk. Kira veriyoruz biz 500 tl. Ama annemin maaşı tam 900 lira, Yani kira hariç bile 900den fazla harcanıyor. Evin yakıtın üstün başın mutfağın derken. Geçinilmiyor o parayla. Ki evde küçük çocuk falan yok, sadece iki kişiyiz.

Ben tesadüfen gerçekten iyi bir iş buldum, dün üç haftalık maaşımı aldım da borçları sıfırlayabildik diye sevindik. Kredi kartlarımız 2bini aşmıştı.

Kim ne derse desin, insanın tatile, kıyafete, kuaföre gitmeye, belki on senede bir eşya yenilemeye ihtiyacı var. 900 ya da 1000 lirayla bunlar mümkün değil.

Sen de çalışırsın hem ne olacak? Gerekirse sekreterlik olur ama en azından sen de eve bir o kadar para getirirsin. Anca o zaman geçinebilirsiniz.

Sende çalışırsan 1000 lira falan alırsan öyle küçük bir yerde geçinirsiniz. Kardeşim nişanlı 1500 e yakın geliri var sıfır borçla evlenecekler mobilyaları düğünü ailem yapıyor. Kız çalışmak istemiyor kardeşim kara kara düşünüyor nasıl geçineceğiz diye, kira ödeyecekler çünkü.

Bir de şu var hemen iş bulabilecek misin? Nişanlın çok az kazanıyor 31 yaşında bir adam 900 TL maaş çok az. Yeni mezun olmuş iş öğrenmeye çalışanlara ofis boylara o parayı veriyorlar. Almanya daymışsın bence nişanlını ikna et oraya gelsin...

kırklareli küçük bir şehir.bende orda yaşıyorum şuann , arkadaşlarında dediği gibi kişinin harcamalarına bağlıı.Sende çalışırsan , eminim bir şekilde idare edersiniiz.Merkezde mi erkek arkadaşın yoksa ilçelerinden birinde mii?

agzina saglik..! bende bunu demek istiyordum.. simde kisme kimseyi umutlandirmazsin degilmi..:)

Tatlim tesadufen gordum konunu.

Biliyorsun hemen hemen ayni kaderi paylasiyoruz. Ama biz en az 3 yil bekliyecez, amacimiz ev almak, borcsuz evlenmek. 1+1ev olsun ama bizim olsun modundayiz.
Cicim aylarimizi, kurus saymakla gecirmemeliyiz dimi tatlim? O yuzden bence bu sene nisan degilde soz yapin, sadece aileler tanissin, yuzuk fln takilsin diye.
Sende, ve tabiki o da calissin, para biriktirmeye bakin.
Ve sunu eklemek istiyorum kuzu, sakin bana darilma emi.
Evlenince ek is yaparim demis, neden simdi yapmiyorda evlendikten sonra yapicak? Ben sahsen inanamadim dediklerine.
Bekarken disinizi sIkIn, para biriktirip oyle dunya evine girin.
Su enisteyi iyice bir pohpohlama vakti geldide geciyor

aslında nişanı söze çevirip, nişan için harcanacak miktarı düğüne harcamak daha mantıklı. düğünü de orta karar bişey yaparsınız.

biz de yeni evliyken hep bu hesapları yapardık(3 yıl oldu ortalama) sizden farklı olarak bizim cebimize 1500 lira falan kalırdı bazen ay başında.sonra ay sonunda bir bakardık nerdeyse eksiye düşüyoruz.hayat malaesef bu kadar hesabı tutulabilecek bir şey değil.çok basit bir örnek vereyim.yine bir ay hesabımızı yaptık,eşimin kuzeni evlendi o ay.ekstradan takı vs oldukça masraf oldu.olur tabi dedik.cebe kalan paralar bunlar için.yalnız düğün günü bir fırtına çıktı ve düğün alanında bulunan metal saplı dev bir şemsiye (hani düğün yerlerinde yemek yemek için gölgelik yapılır,olduka büyük bir şey) geldi bizim arabanın üstüne düştü.1000 lira masraf.sonraki ay da Allah bilir ne olmuştur.
kısacası evdeki hesap çarşıya uymuyor her zaman.hele bahsettiğin rakamlarla.çok çok dikkatli harcama yapmak lazım.bugün çarşıya çıkıp ortalama rakamlarla kendine bir ayakkabı,bir pntolon alsan 100 lira harcarsın.
maksadım iç karartmak değil ama olayların bir de bu yanı var.mutlu olman dileğiyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…