Estagfurullah badecan :)
akil almak icin actim konuyu,
ben zaten farkindayim kendimin, kesinlikle maneviyatla ilgili :/
Ibadetlerimi yeterince yerine getiremiyorum
ama ben yapilandan cok niyete inanirim
nice insan ne ibadetler yapiyor da fesatligi birakmiyor, yeter ki insanin kalbi kotu olmasin
ama dedigin gibi bu bosluktan kurtulmak icin bir seyler yapmam gerek sanirim
üçlemesini al çünkü bir çırpıda bitiyor.şemsi sona bırak ama unutma :)
cudana bu konuyu iyi ki açmış,bu anlamda başka kitap tavsiyesi olan arkadaşlar var mı acaba?
aşkın gözyaşları serisini al.
Bu konuda derken mesnevı konusunda mı demıstınız yoksa tum kısısel gelısım ve manevı degısım kıtapları anlamında mı?
Eger bırıncı konuda dıyorsanız malesef hıc bılgım yok keske olsaydı cok ısterdım ama ıkıncı bolumu soruyorsanız paylasabılecegım bır kıtap daha dogrusu kullıyat ısmı var.
kişisel gelişimden ziyade mesnevi konusunda demek istemiştim aslında..onun da kişisel gelişime çok katkısı var çünkü.
paylaşırsanız çok sevinirim :)
Ben de yaşamı hayatı,nedenleri sorguladığım bir dönemde Eşim sayesinde Kuran okumaya başladım. Sakince, anlamaya çalışarak.. İnanılmazdı..
Hayatın anlamı,yaşamın nedeni,varoluş, eski insanların yaptığı hatalar,ibretler,yapılması gerekenler ve gerçek huzur.. Ölüm,yaşam,ilahi adalet..Her şey...Her şeyin cevabı var,gerçekten bütün zamanlara gönderilmiş olduğunu okuyunca daha iyi anladım.. Şu zamanlarda sana da çok iyi geleceğini düşünüyorum.Ağdalı anlatımdan uzak prof.ların mealleri var çok güzel..
Şu anda içimde ne ölüm korkusu var ne endişe...hala sorguladığım şeyler var ama zamanla çözülecek,çünkü her başa döndüğümde yeni bir şey fark ediyorum...
Aslında beni anlatan sözler bunlar...
Belki saatler ters çalışsaydı mutlu olabilirdik. En berbat halde doğup en berbat şekilde ölebilirdik ama yine de bir şeyler yolunda gidebilirdi. Gözlerimizi açtığımız andan, kapattığımız ana kadar dünyayı sevebilirdik. Belki zamanı geri alıp, kaybettiklerimizi getirebilirdik. Evlerimize dönebilirdik. 80 yaşında doğup, yavaş yavaş 18' imize doğru ilerlersek hayat sonsuz bir mutluluk olurdu. Ama olmadı, olmayacak.
işte bizim bu aralar evdeki konumuz tam olarak bu çocuk yapmak ya da yapmamak en azından ertelemek diyeyim. bebek istiyoruz ama gezmek yalnızlığın keyfini çıkarmak sorumluluğumuz olmadan bir kaç sene geçirmek de istiyoruz.
hayat insana bazı şeyleri diretiyor aslında cudana'nın dediği gibi. oku, işe gir, evlen, çocuk yap, onları geleceğe hazırla... maslow'un ihtiyaçları işte :) her dönemin gereklilikleri var bi şekilde biz de üstümüze düşen payı alıyoruz hayattan. bu durum nasıl değişir ya da değişebilir mi hiç bilmiyorum, değiştirirsek mutlu olur muyuz onu da bilmiyorum :)
aslında böyle derin düşünceye dalınca biran herşeyin bomboş olduğunu anlıyor insan, bir saat öncesini düşünmek bile rüyadan uyanınca gördüğün rüyayı düşünmek hissini veriyor her şey rüya gibi anlık yaşıyoruz sonra an bile boşluğa düşüyor. ha lüks içinde yiyerek içerek gezerek gösteriş dolu yaşamışsın ha hiç bir şeyin olmadan hayaller içinde yaşamışssın her ikiside yalan. esas doyum bence her an beynini yüreğini doyurmak araştırmak okumat hakikatin ne olduğuna kanaat getrmek ve inancını kuvvetlendirmek
Konuya cevaben ;
Burası Dünya, arapça kökenli bir sözcük olan dünya;çukur, kasvetli yer demekmiş.
Ne olduğu isminden belli. Adı üzerinde .
Hangi fani lezzet,duygu, varlık, kazanım mükemmel ki?
Bol bol şükür, bol bol tefekkür.
Sizin yaptığınız gibi hareket halinde, koşturma halindeki dünyayı durup bir gözlemlemek, kendimizi dinlemek, Aslımıza yönelmek doğru yolda olduğumuzu gösterir.
gerçekten kendinizi adayabileceğiniz bir amacınız yok bence
bende bi tek kendimi sanırdım böyle düşüncelere dalan ben bunu bi dönem çok abartmıştım sanki hayattan ilişkiyi kesmiş sadece düşünüyodum ama bnmki kötü sonuçlandı depresyona girmiştim off çok kötüydü o yüzden fazla takılmamak gerekiyo
Ben farklı bir açıdan yaklaşacağım olaya, kimine mantıksız gelebilir söylediğim ama ben böyle olduğuna inanıyorum. Akıllı ve mantıklı insanlarda sorgulama ihtiyacı doğar. Herşeyin nedenini araştırma ihtiyacı hissederler, düzen sabit olsa bile. Kimisi de araştırmaz, merak etmez, körü körüne inanır yaşar gider. Yani korkulacak bir durum yok bence sadece sorguluyorsun, düşünüyorsun. Sonucuna varınca da ister istemez üzülüyorsun, çünkü herkes aynı amacın peşinde koşup sonunda toprak oluyor diye.
Ben okudum konusunu, onun yüzünden ban yemiştim.
Hiç yazmadan kaçtım. Ama onu okurken dua ediyorum
hep, ''Allah'ım beni bazı şeylerin farkında kıldığın için
şükürler olsun.'' diye.
Sana el birliği ile aktivite bulalım bence. Bir de Mevlana'yı
ve öğretisini anlatan kitaplar okuyabilirsin bu aralar. Huzur
veriyor bence.
Ek olarak Sinan Yağmur'un "Aşkın Gözyaşları" serisi olabilir.
Çoğumuzun bilmediği yada eksik bildiği , Mevlana'yı Mevlana yapan Şems'i
mükemmel anlatmış. Üç kitap da güzel ama en güzeli Tebrizli Şems.
Cudana gerçekten çok akıllı, çok mantıklıdır yakinen bilirim bunu.
Bence de öyle birizaten sorgulama ihtiyacı duyan insanlar akıllıdır bana göre. Sırf bu konu için değil, diğer yorumlarından da anlıyorum kendimce
hım.....
açıkçası yazmak ve yazmamk konusunda ikilemde kaldım..
çünkü kiminin hoşuna gidecek kimi kızacak..
hatta kib bile yapcak..
ama sözler risalesinin 3. sü olan iman konusu oarada temsil küçük bir hikaye ile cok güzel anlatılmış..
iki kişi var bunlardan ikincisi
aynı sizin hissettiklerini hissediyor..
sanki otomatiğe bağlanmısız sadece rolümüzü oynuyoruz.
daglar taşlar herşey öylesine alalade geliyor göze.
hatta ölüm bile ne kadar kötü..
ama öyle değil hepmiz bir imtihan içerisinde..
kimi öyleee kimi böylee..
bir laf varya aslında dünya bir gündür o da bu gündür..
günümğz koşullarına göre insan ömrü 70 80 senedir..
ama esasında sadece tüm ömrümüz boyunca 24 saaati yaşıyoruz..
herkes kendi yaşadıkları doğrultusunda değer biçilecek..
velhasıl cokk zaman ben de düşündüm bunları ama
3. ve 4. söz de fikrim değişti esasında
inanmak yada inanmamak mesele bu değil mesele yaşadıklarımızdan ders almak.
fakirken zengin olup kapıtılp gitmemek..
yere düşeni kaldırmak
zaten hayvandan ayıran özellik değilmidir insanı düşünmek düşündüklerini yapmak..
sadece verilen rolü oynamıyoruz.
daha cok sey var yazılacak ama benden bu kadar..
malumm kk kuralları...
sayfaları okuyayım dedim 9 sayfayı bile takip edemiyorum yaşlanmışm ya
yazıldı mı bilmem ama bence Mevlana Felsefesine ağırlık ver..o kadar güzel ve inanılmaz ki.hem dini yönü kuvvetlendiriyor hem de çok farklı şeyler yakalıyorsun..
Clariss'in de dediği gibi Sinan Yağmur üçlemesiyle başla ama önce Şems'i okuma sakın.ilk Şemsi okursan diğer ikisinden biraz sıkılabilirsin :)
Cudana'm üç kitap da var ben de.
İstersen gönderebilirim . :114:
Kadiş ya... Kendine gel lütfennnn...
Daha çok gençsiniz sen de Cudana'da...
Ayrıca insan hissettiği yaştadır
Evet Cudana, kesinlikle önce Şems'i okuma...
En güzel lokmayı sona sakla...
ah sorma,camii olayı bitirdi beni
Cudana değil de ben hayatımın anlamını kaybettim o günden sonra
canım yaş konusunda şaka yapıyorum,dğpru insan hissettiği yaştadır..
şems ayrı bir olay ya,o nasıl bir anlatım nasıl bir üsluptur..asıl onu okuduktan sonra hayatı sorgulamaya başlıyor insan.
Bana da oluyor ara ara
Ben manevi eksiklik diye nitelendiriyorum
Belki de mantığıma uyduğu halde bazı şeyleri yeterince uygulamam beni rahatsız ediyor
Ama nefisten midir iradesizlikten midir nedir
Yapamıyorum bir türlü
Başlasam bile uzun soluklu olmuyor
Hep dünyevi şeylerle meşgulüz maalesef
Ruhumuzu rahatsız etse de ona kulaklarımızı tıkayıp hayatın akışına kendimizi fazla kaptırıyoruz
Yarın bile sağ çıkacağımız meçhulken hemde
Herşeye mantıkla yaklaşan ben bu konu da nasıl böyle davranmaya devam edebiliyorum 25 yıldır çözemedim gitti
Umarım sen çözersin Cudana
Ben de mesnevi okumak istiyorum, ama nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Geçen gün D&R da alayım kitapları dedim, ansiklopedi gibiydi gözüm korktu
içimizdeki huzursuz sesi öldürmeye çalışıyoruz ama o susmuyor. sorun sadece bu. tüketim ve hayat koşturmacası kimi mutlu eder ki? doyumun sonu var mı? huzursuzuz, çünkü kalbimizi susturduk.
üçlemesini al çünkü bir çırpıda bitiyor.şemsi sona bırak ama unutma :)
cudana bu konuyu iyi ki açmış,bu anlamda başka kitap tavsiyesi olan arkadaşlar var mı acaba?
aşkın gözyaşları serisini al.
dünyaya geliş amacımız imtihan evet ama buna ilave olarak bazı insanlar üzerinde misyonumuz olduğunu düşünüyorum ben..
burada bile bunu yaşadığımızı görüyorum.hatta şuan sana şu satırları yazarken bile kendi açımdan sana bir şeyler sunuyorum, bilmiyorum
ama belki düşüncelerinde yer edicek.ben olmasam bile bu bir başka arkadaş senin düşüncelerin konusunda bir hareket yaratacak belki de..
pek çok arkadaşın yaptığı gibi ben de düşünüyorum bunu..her kuşun tüyü kendine ağırmış derler; iyi kötü benim de sınavlarım oldu ve olmaya da
devam etmekte.pek çok şey öğrendim, payıma düşeni aldım , almaya da devam ediyorum.kimi zaman isyan etmiş olsam da şuan yüklendiğim
olgunluk ve sorumluluk duygumla aslında o yaşadıklarımın benim için ne kadar gerekli olduğunun farkına vardım..
çok güzel kitap paylaşımlarında bulunmuşsunuz..buna ek olarak farklı bir şey eklemek istiyorum; ne kadar doğru bilmiyorum ama
benim hayatımda eksikliğini duyduğum bir şey..biri ya da birilerine karşılık beklemeden hizmet de bulunmak.belki öğretici olmak..
ne yapmak istediğime de henüz karar veremedim.ama sanırım onu yaparsam kendimi daha mutlu hissedicem gibi.birileri yardımda bulunduğu zaman,
buradan görüp okuduğum zaman çok mutlu oluyor ve her defasında ben de yapmalıyım diyorum.çünkü bir başkasına yapılan karşılıksız iyiliğin,hizmetin,
yardımın...-artık ne derseniz deyin- hiç bir ölçütü yok benim için..o haz,o manevi duygu bambaşka olmalı diye düşünüyorum..
hayatında eksiklik olanlar belki bunu pek aklına getirmeyebilir,normalde..o kadar çok bizi üzen şeyle uğraşıyoruz ki..o kadar iş ve stres döngüsü
yaşıyoruz kii..ama ömür yolunun bir yerinde bunu hisseden birileri muhakkak vardır...
cudanacım, belki de böyle bir şeyin arayışı olabilir diye düşündüm içinde hissettiklerin, naçizane..
mutlaka canım az çok burdan anlaşılabiliyor kalbinin temiz olduğu
ama sana küçük bir örnek vereyim
diyelim ki çok fazla kilon var ve bu kilolar sağlığını bozduğundan diyetisyene gidiyorsun
diyetisyen sana yağlı yeme spor yap su iç diyor
sen gelip bunları yapmaya niyetli olsan ama yapmasan kilolarını verebilir misin hayır
diyetisyenin yasaklarına ve yapmanı istediklerine uyman gerekir dimi
kalbimiz istediği kadar temiz olsun çok iyi niyetli olalım mutlaka ama o kiloları verip sağlığımıza kavuşmak istiyorsak(yaNİ DÜNYEVİ HUZUR VE DOYUM),
o kurlarrı yerine getirmeliyiz
bi arkadaş da demiş iyi olmak evet doğru iyilik yardımseverlik bunlar insanı gerçekten mutlu eden işe yaradığını gösteren şeyler bana göre tabi
İnsanlar yaradılış amaçlarını yıllardır arıyor, bu konuyla ilgili Nietzsche ve Hegel okumanızı şiddetle tavsiye ederim...kesinlikle daha da derin düşüncelere dalacaksınız güzel okumalar :)
gerçekten kendinizi adayabileceğiniz bir amacınız yok bence
Belki de kendisini gereğinden fazla amaca adadığı için böyle oluyordur.
Ne dersiniz?
Bu aralar bende de var
Çalışmıyorken derdim, keşke mesleğim olsa, iyi bir evliliğim olsa, şu olsa bu olsa... Şükür hepsi oldu. Peki neden hala bu arayış, derdim ne benim al işte oldu hepsi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?