Ailem akşam dışarı çıkmama izin vermiyor

Vallahi ablacığım 17 yaşımda bir çocuğum Adana'da yaşıyoruz. Ailem geniştir bu konularda hatta akşamları falan annemin zorla git gez genç değil misin yaşa biraz dediği zamanlar olmuştur ben bile kendime akşam ezanından sonra kati surette dışarda olmama yasağı koydum. İkindi okunur okunmaz eve gidiş yolları arıyorum akşam ezanını evde dinlemenin konforu bi başka, tavsiye ederim.

daha 1. sayfadaki mesajım benim bu size.. şehir dışı yazın..

Akşam 5 nedir yahu? Devlet memuru gibi 5 'de paydos bitti, evdesin...
Tavsiyem iş bulup çalışman, tabi ona da karışmıyorlarsa...

Kesinlikle Seni düşünüyorlar. Bu ülke nice Özgecan lar verdi güzelim. Diyorsun ya hata benim olmalı. Bazı şeylerin geri dönüşü yok. Bir tacizin tecavüze yeltenmenin ömür boyunca senle geleceğini biliyor büyüklerin ondan dolayı onları anlayışla karşıla.

Ben de 22 yaşındayım artık çalışıyorum ama aldığım parayı anneme veriyorum. Gezmek istediğim zaman geziyorum çok şükür bir karışmışlığı yok fakat saat geceye yaklaştı mı arıyor tabii nerdesin diye. Üniversiteyi şehir dışında okudum ve 1de de gelsem haber veriyordum anneme. Öğrenci şehri olduğu için çok fazla karışmıyordu hem oraya alışmam da gerekti. Yani ailene çok kızma meraktan gece gezmeni istemezler ya da arkadaşında kalmanı istemezler ama 5 çok erken bir saat. Sen işe girdiğinde 5'te evde olamazsın o zaman napacaklar? İlerde alışırlar bence bu duruma. En azından 10 veya 11'e kadar izin vermeleri gerekir. Bir de oturduğun semt kötüyse geç kalmanı istemezler. Ben siyasi olayların çok döndüğü bir yerde yaşıyorum. Her türlü pisliğin de bulunduğu bir semt. Evimizin sokağına uyuşturucu kullanan gençler geldiğinden annem biz gelene kadar dokuz doğuruyor tabii.

konuşmakla çözemediysen eyleme dök. yani birgün 5 buçukta git eve. bir süre sonra alışırlar. bu şekilde süreyi uzatabilirsin.

13 sayfa yorumu tek tek okudum da cidden halimiz içler acısı. Nasıl bu kadar geri kafalı olunabiliyor anlamıyorum. Ananem yaşlı ve çok evhamlıdır, uzakta yaşıyor ama sürekli arardı, ama o bile 5'te evde ol kızım demezdi. Ama sorun kızın ailesinin böyle demesi değil, burdaki geneli genç insanların kızı anlamayı bi kenara bırakın, utanmasa kızı linç edecek olması. Bir sürü yorumda alttan alta laf sokma var. Sebebi kız gayet doğal bi istekte bulunuyor, her gece sabaha kadar o bar senin bu bar benim takılayım demiyor. Ben de istanbul'da büyüdüm. Ailem girdiğim saate karışmazdı ben de çok abartmazdım. Başta şakasına yorum yazdığım bu konuda başkalarının yorumlarını okuyunca çok şaşırdım. Bizim ülkemizin kurucu lideri kadınlara bu hakkı o çok gelişmiş ülkelerin kadınlarından önce verdi. Kızın ailesi tutucudur bişey diyemem ama genç kadınların bu tutumda olması ilginç. Cidden nasıl bu hale geldik.

16-yaşından itibaren yazlıkta gece onikiye kadar gezmeme izin verilirdi ve 18den sonra da eve giriş çıkışıma karışılmadı. Tek bir şartları vardı, kiminle ve nerede olacağını söyle yeter. Ben bu özgüvenle yetiştirildim. Ailemin bana güvendiğini bilmek de çok güzeldi. Akşam erkenden eve dönen arkadaşlarımı gördükçe de böyle ailem olduğu için şükrederdim.
Üniversitede özellikle sabahladık da barlarda da gezdik, bazen sadece kahve çay içip saati 23 yaştık, son otobüsü kaçırdık eve kadar yürüdük hem de Ankara gibi büyük bir şehirde... Çok şükür başıma da hiç bir şey gelmedi.
Ben sana hak verdim. Bu kadar da abartılmaz. Yirmi küsur yaşında kız için akşam beş nedir yani! Bazi arkadaşlar Özgecan örneği vermiş. Bunu da yanlış buluyorum. Bu anlayış başlangıçta iyi niyetli gibi dursa da yine erkeklere hizmet ediyor. Herkes bu şekilde dışarı çıkmaya korkarsa akşam 22den sonra sokaktaki kadınlar yollu yada hafif görülür yani. Biz inadına korkmadan sokaklarda gezeceğiz ki Özgecanlar olmasın!! Bu korumanın sonu yok ki.. Sonra pembe otobüs yapalım kadın tacizi olmasın denecek. Kendimizi korumak için önlem alalım elbette ama sokaklardan kadınları alıp sadece erkeklere akşam dışarı çıkma hakını vererek de olmaz o. Bu zihniyete hizmet ediyor çünkü!
Bence sizde en kısa zamanda şehirdışında bir yeri yazın.

Ha bir de şunu dasöyleyeyim, göndermem diyen ailelere. Benim yurtta evci iznim vardı ona rağmen yurdumda uyurken, ailesi baskıcı olan, sokağa akşam çıkmasına izin vermeyen ve elbette evci izni vermeyen ailelerin kızları sevgililerinde uyumak için ne hileler, ne kaçma yolları bulurdu. Bu çocuğu da yalana teşvik ediyor. Benim yalan dolan iş çeviren tüm arkadaşlarımın ailesi oraya o saatte gidemesincilerdendi. Bir tanesi şehirdışına gitmişti ufak bir kaza geçirmişti. Şimdi düşünüyorum da annesi babası bir şey olsa o güveni çocukla arasında kurmadığı için nerede arayacağını da bilmiyor. Ben gayet her konuda dürüst oldum. Çünkü bana her zaman izin verildi. Kuzenim sevgilisinin de olduğu karışık bir grupla tatile giderken gayet dürüstçe söyledi. E şimdi iki taraf da rahat ve güvenli oluyor. Biri çocuğunu nerede arayacağını biliyor, çocuk da her ne olursa olsun ailesinden anlayış göreceğini, izin alacağını biliyor ve daha dürüst davranıyor. En azından bizim ailede hepimizde öyle oldu...
Çocukları da yalana teşvik ediyorsunuz.

Belki 7ye falan çekilebilir ama ne olursa olsun ailen seni düşünüyo bunu bil öncelikle, zamanında benim de ailemle bu konuda kavgalarım oldu, şu an 1.5 yaşında oğlum var ailemin bana sağladığı özgürlüğün 10da birini sağlarsama dua etsin peşinde bile gezebilirim canım ciğerim o benim, dışarısı pislik dolu

Duygularima tercuman olmussunuz. Ben de buradaki tutumlari gordukce biz nasil bu hale geldik diyorum. Bir cok kisi ben aksam 7 8 dedim mi evde olurum'u madalyalik is yapiyormus gibi yazmis. 25 yasimdayim bir kere bile ailem neredesin demedi. O yuzden karsilikli hep haberlestik, nerede ne yaptigimi bildiler. O yuzden aileme hic yalan soylemedim. Ama maalesef cok sıkan ailelerin cocuklari, serbest yetisen bireye oranla daha cok dogru ile yanlisi karistiriyor. Ve bunun su zamanda hala anlasilamamis olmasi cok aci. Biz bir kisir dongudeyiz donup duruyoruz, hala 22 yasindaki kizin kacta evde olacagini konusuyoruz. Cok uzucu gercekten. Sanirsiniz aksam 10 da filan ortam yamyam doluyor.

istanbul gibi bir şehirde bence iyi bile özgürlüğünüz... hele ki bir kız için geceleri dışarısı tehlikeli sıkmayın canınızı çok

Ailen tedirgin olmakta haklı geçen aylarda ÖZGECAN olayı yaşandı ve bunun gibi bilmediğimiz neler var kimbilir kızma onlara bende anneyim daha bu sabah kızımı okula gönderirken aklım çıktı aynı okuldan arkadaşım bırakıyo okula kapıda bekler normalde ama bu sabah onun evine gitmiş seslendim yok aklımı kaybettim sanki çıktım 7 aylık bebeğimi evde bırakıp onu aradım sokakta o anlarda aklımdan geçenleri hayal bile edemezsin geçen ay burda bi pastane sahibi akli dengesi yerinde olmayan 27 yaşındaki bir adamı evine götürmüş öpmüş karımsın demiş arkasınıda yağlamış adamcağız elinden zor kaçmış böyle olaylar varken annenlerin dışarı çıkmana izin vermemesi normal ama en azından konuşup 2 saat daha isteyebilirsin ama kızma onlara dışarısı tehlikelerle dolu ve anne baba piskolojisi hiç bildiğin düşündüğün gibi bişey değil anne olmadan anlayamazsın çok klişe bi laf farkındayım ama onları anlamaya çalış seni kaybederlerse senden birtane daha yapamazlar...

Aile merak ediyor olabilir fakat yetişkin ve kendini bilen bir bireyin de özgür olmaya hakkı var. Bence sen dışarı çıkmak istemekle haklısın. Hem zaten dışarı çıkmana izin verseler belki hergün çıkmayacaksın. Yasak olduğu için insanın daha çok çıkası geliyor ve özgürlüğü kısıtlanmış hissediyor. Bence sen de hem ufkunu genişletmek için hem de özgür hissetmek için diğer kızlar gibi bunu hakediyorsun. Konuşmayı denersen ve kararlı olduğunu belli edersen birşeyleri değiştirebilirsin. Kötü şeyler yapmak isteyen zaten yapar yasak vs dinlemez.O nedenle yasakları saçma buluyorum. Hele ki sağlıklı bir şekilde düşünüp kendi kararlarını verebilecek yaşa gelen insanlar için!

Size katılmıyorum aynı yaşlarda olduğunuz için haklı bulduğunuzu düşünüyorum sanırım bekarsınızda bu yüzden gezmeği gece gezmeleri buyüzden cazip geliyo akşam tabiki dışarı çıkılır tabiki yetişkin bir birey fakat gerçekleri göz ardı edemez kafasının uyduğu bi abi bi amca dayı yada babası akşam gezmelerine refakat edebilir benimde kızım var akşamları dışarı yalnız çıkmasına izin vermezdim heleki bi arkadaşında kalması söz konusu dahi olamaz geçen hafta daha dayısı tarafından defalarca tecavüze uğrayan üyelerin yazılarını okuduk sandığınız gibi hayat toz pembe değil bence yanlış düşünüyorsunuz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…