konuyu tamamen okuduğumda düşüncelerim şöyle: yaş farkınız çok fazla bana göre, hele ki tanıştığınız yaşta o adam nasıl çocuk gözüyle bakmadı sana anlayamıyorum bunu. yine de insanlık halidir peki diyorum. sen bu olaylarda durmadan iyi niyetli davranmışsın, arayı bulmaya çalışmışsın. ama sanki kendine dürüst olamamışsın arayı bulacağım derken, kendini özgürce yaşayamamışsın ama sen hariç herkes özgürmüş istediği tepkiyi vermekte. bu olayda bunu öğrenmiş oldun işte, sesini asla kısma. aklındakileri kötü niyetli bir yerden gelmediği ve kendine zarar vermediği takdirde her zaman söyleyeceksin tabii. zamanında yanlışa yanlış dememişsin gibi geldi bana ayrıca. ailenin ilk etapta sana olan sözleri çok ağır, beddua ederiz gözyaşlarım senden sorulacak falan Tanrı yerine hüküm vermek gerçekten bunlar hasta düşünceler. duygusalken söylediler hadi tamam. karşı tarafın evine gittiğinizde annenin yaptıkları da çok kaba bence. bunlara zamanında dur dememişsin sen. kendini oğlanın yerine koy, onun ailesi seni istemeyince sen neler neler hissettin ve direkt tepkini koydun ama onlar zamanında istenmemelerine rağmen senin yanında durmuşlar. bu konuda oğlanın yaşı büyük olduğundan belki de evlenme şansını kaçırmak istemedi yorumuna katılıyorum, ama senin iyi kalbine güvenmiş de olabilir aynı zamanda. onun sana göre 9 sene fazla tecrübesi var, senin daha saf düşünebileceğin olasılıkla sabit doğru bir genelleme. onun dışında kayınvalidenin vursun kırsın sözleri gerçekten korkunç, bunlar da sizin aileninkiler gibi ayrı hastalıklı sözler. kadın öfkeden kendini kaybetmiş ağzına geleni saymış ama bunun öncesi de var işte, birikip patlamış. o kelimeler zehirli burada hemfikiriz ama onu oraya getirenler ne olacak bir de? son olarak da boşanmış ailelere ve yalnız ebeveynlere bakıp da insanlık hali herkesin başına gelebilir diyemeden hemen aman uzak dur onlar beladır denilmesi beni hem üzüyor hem kızdırıyor ya. niye cüzzamlı muamelesi yapıyorsunuz boşanmış insana ve onun çocuğuna? her birlikte kalan aile çok mu düzgün yani. zamanında ben de benzerlerini duydum. ilk oğlan bana yaklaşmasına ve ilişki kurmak istemesine rağmen, anasının evine kendi isteğiyle hatta bana da sürpriz biçimde götürmesine rağmen kadın arkamdan bu kızın ailesi boşanmış, aileden uzakta tek başına yaşıyor, yalnızdır ondan sana yapışıyordur demişti mesela. kendisi evde kocadan eziyet çekmesine rağmen. yüzüme karşı sözleri bir kibardı hem de anlatamam, gözlerinin arkasında görmüştüm kötü niyetini o gün. kadın beni sonraki görüşmemizde biraz tanıdıktan sonra benim oğluna göre çok daha akıllı, mantıklı bir halde olduğumu anlayınca oğlunu adam ederim sanıp kendisi peşime koşmaya başlamıştı biz hemen ayrılınca. lan manyak ben kendi sorumluluğumu almışım oğlunun aksine. ben demiş miyim sen neden aileyle yaşıyorsun anneci misin bilmem ne. bunlar çok sığ düşüncelerç meğerse adam annesinin baskısından kurtulmak için kızları getirip duruyormuş kadın da kızlara kulp buluyormuş işte böyle. serseri oğlanla baskıcı anasının son kurbanı duygusal boşlukta ben. başka bir zaman da bir şekilde evime misafir gelen muhafazakar ailenin reisi karısı ve genç kızı yanında otururken benim ailemi kastederek eskiden kadın eve gelinliğiyle girerdi kefeniyle çıkardı demişti. ona da ben patlamıştım işte de s** olup gitmişti. kendi gencecik kızından utanmıyor herif. bunlar inançlı falan olamazlar daha sisteme dair hiçbir şey anlamamışlar. boşanmaya bu bakış hala var günümüzde ama ailen de aynen böyle düşünüyorsa cidden biraz insaniyet namına kendilerini sorgulasınlar. ben meselenin adamın tek çocuk olması olduğunu düşünmüyorum, sorun annesinin boşanmış olmasıymış bence. bu görüş çok yaygın cidden. sen ne güzel adama insan gibi bakmışsın, kötü düşünmemeye gayret etmişsin. dediğim gibi bence hatan kendini dürüstçe ifade etmemek ve kibar-arabulucu olmaya çalışmak. günah keçisi gibi o insanın başına kalır çünkü genelde her şey. bence olayda tek bir haksız taraf da yok, iki tarafın da hatası var. sonuç olarak hayırlısı olmuş ama bundan sonra yine kendin deneyimle, kendi istediğin gibi yaşa bence. hayat senin hayatın, hata yapmadan öğrenemezsin. olgunlaşmanın buradan geçtiğini de anlamışsın o yüzden yolun açık olsun. ayrıca geçmiş olsun.