Ailemin durumu yüzünden yaşadığım özgüven eksikliği

Vallahi hiç bunların ardına sığınmayın benim babam var ama hiç olmadı benim için öldü. Bize hayal edemeyeceğin şeyler yaşattı keşke vefat etseydi saygıyla hatırlasaydım diyeceğim şeyler ama bana babam sorulduğunda yok demeye hiiiiiiiç utanmıyorum herkes çeşit çeşit acılar yaşıyor hırpalanıyor aileden utanmayı gerektirmiyor. Acıların ardına kurban rolüne bürünmüş insanlar sığınır

Oyle mükemmel hayatlar lanse ediliyor ki televizyonda, sosyal medyada... Haklisin kendince... Farklı hissediyor olabilirsin. Suclu degilsin. Kendini uzme.

Düzelmez bir sorun degil bu. Seni kabul eden her halinle sen olarak kabul etmeli. Once bunu bilerek davran. Bu kiz ya da erkek arkadas olsun durum boyle. Aslinda once sen kabul et gercek seni.

Annenle yapabileceğin seyler bul. Ortak bir seyler çıkacaktır mutlaka. Al sen onu kuafore gotur mesela. Ya da alisverise. Bir yerlerden baslamak lazim, gec degil hic bir sey icin

Memleket ya da koken konusu hic tartisilmaz.

Anne babamizi secemeyiz. Memleketimizi, kardeşimizi.

Sen dogru arkadaşlar sec kendine. Ve dogru seni sec bence. Cunku tek secilebilir bunlar

En guzeli..

Ergenlik döneminde aileden utanma,ailenin sosyo kültürel yapısını,maddi durumunu beğenmeme olabiliyor.Siz sanırım ergenlik buhranlarınızın etkisindesiniz hala.Üniversite arkadaşlıkları lisedekiler gibi değil ,at bu ön yargını kafandan.
Arkadaşlıklar geçer aile baki kalır unutma.
Haaaa bir de anne olunca anlarsın.Ane kız ilişkisinin mağaza mağaza gezip kuaförden ibaret olmadığını

5 kardes olmanin nesi sizde ozguven eksikligi yaratiyor afedersiniz? Yani mantik bunun neresinde? Tek cocuk olanlar ya da 2 kardes olanlar nasil ozguven sahibi olabiliyorlar? Acayip sacmaladiginizin farkinda misiniz? Anneyle kuafore gidince basiniz goge mi erecek?

Biz 6 kardestik, en kucuk kardesim vefat etti 5 kardes kaldik. Hicbir zaman ama hicbir zaman cok kardesiz, utaniyorum bu durumdan gibi birsey hissetmedim. Ki yurtdisina tasinana kadar da gecim sikintisi cekerek buyuduk. Cok kardesim olunca benim neden ozguven eksikligim olsun ki zaten. Aksine kotu bir durumda sirtini yaslayabilecegim, guvenebilecegim, her ne olursa olsun kardesim diye bana kol kanat gerecek genis bir ailem oldugu icin ozguvenim cok iyiydi. Benim annemde okuma yazma bilmiyor, dedem yollamamis kardeslerine bakacak diye okula. Cok okumak istedi ama sinir hastasi oldugu icin fazla ilerletemedi. Ama cocuklugumdan itibaren bizleri okuyun cocugum, ne olursa olsun okuyun, ekmeginizi elinize alin diye tesvik etti. Ilkokulda zorlandigimiz yerlerde o hic bilmedigi halde bizlere yardim etti. Bugun universiteyi bitirmissem bu annemin bana verdigi ozguven sayesindedir.

Ve sizin dusuncenizin aksine cevremde universiteyi bitirdigimi, annemin okuma yazmasi olmadigi halde hep en buyuk destekcim oldugunu dile getirdigimde anneme hayran oluyor, takdir ediyor insanlar. Ben mezuniyet torenimde konusmami yaparken ilk tesekkurumu anneme yaptim, hicte utanmadim. Ayrica yurtdisindayim bahsettigim insanlarda yabanci. Elim para tutmaya baslayinca ben aldim annemi goturdum gezmelere. O anne ki, kucukken bana sacini supurge etmis, sirtimda tasisam hakkini odeyebilir miyim? Siz aldiniz mi annenizi, goturdunuz mu bir gun dolasmaya? Gel anne dediniz mi bakalim.

Sizin derdiniz ne biliyor musunuz? Siz ezik bir kisilige sahipsiniz. Bosu bosuna ozguven eksikligi felan diye suslemeye calismayin ezikliginizi. Gercekten su an cok kizginim ya. Yazik size emek vererek buyuten o anneye. Yazik ki ne yazik!

Teşekkür ederim bu güzel yaklaşımınız için.. Dediğiniz şeyleri yapmaya çalışıyorum, bunu ona yansıttığımı da sanmıyorum.Şu an onun için öl deseler inanın bir dakika bile düşünmem. Zaten bu kadar çok sevip de böyle düşündüğüm için kendimi suçluyorum, yiyip bitiriyorum hep.

Evet biraz utaniyorsun. Burada pek yardımcı olunabilecek bir konu degil. Belki bu durumu asmak icin uzman yardımı almalısın. Okurken sanirim ergen bu tur duygular bu yaslarda olabiliyor diye düşünmüştüm ama yasinda buyukmus

Annen ile aranda 38 yaş varmış. Gayet normal bir yaş farkı. 5 kardeşiz demek öyle çekinilecek bir durum değil. 10 12 kardeş olsanız dikkat cekebilir de sizin ki öyle değil. Annesi ev hanımı olan birsürü kişi var ve gayet yaygın. Ve annesi babası ölenlere kimse öyle anlattığınız gibi bakmıyor. Siz çok mükemmelliyetçisiniz sanırım. Bence kendinizle barışın. Toplumda anlatırken çekineeginiz hiçbir ailevi özelliğin yok boşuna kendini üzüp yorma.

Biraz sakin; kız hissettiklerinden memnun değil zaten, böyle hissetmek istemediğini de belirtmiş.

Konu sahibi, ailelerimiz üzerinde bu anlamda söz sahibi değiliz. Anne babanız veya abi-ablalarınız yüz kızartıcı bir şey yapmamış. Hayatlarının şartları gereği anneniz okuyamamış, bugün bizim imkanlarımız annenize sunulsa anneniz de okurdu. Babanız vefat etmiş, Allah rahmet eylesin. Ama babası hayatta olmayan tek insan siz değilsiniz, artık babası-annesi vefat etmiş kimseye sizin çekindiğiniz şekilde acıyan olmuyor. Kaldı ki babanız olmasa da bu yaşa gelmiş, liseyi bitirmişsiniz. Kimsenin acıyacağı bir şey yok.

Yaşantınızdan çok uzak bir çevreye girmişsiniz ve çevrenizdeki insanların ailesinin sizinkinden üstün olduğunu düşünüyorsunuz. Öyle bir şey yok. Kimsenin ailesi kimseden üstün değil, sadece farklı.

Benim babam doktor, annem iki üniversite mezunu. Dedelerim bile üniversite mezunu insanlar. Flört ettiğim adamlardan biri doğulu, annesi okumamış, babası ortaokul mezunu, 4 kardeş bir adamdı. Hiçbir zaman benim ailemin onunkinden üstün, değerli olduğunu düşünmedim. Sadece yaşam tarzlarımız farklıydı, uyuşamadık, o kadar.

Eğer çevrenizde ailesinin sahip olduğu diploma yüzünden sizi küçümseyecek insanlar varsa, çevrenizde tutmayın.

Söylediklerinizin bazılarına katılıyorum. Ben kendim sorunlu olabilirm. etrafımdakilerden farklı olmak istemiyorum bu da bende bir sorun olduğunu gösterir belki de.
Ama ben anneme asla kötü davranmıyorum Kendi harçlıklarımdan biriktirip beraber tatile de gittik. Lütfen hemen kızıp yargılamadan önce olayın daha derin boyutunu düşünün. Buraya olabilidğince kısa özetlemeye çalıştım. Tabi ki bazı detayları, olayları atlamam normal. Yine de teşekkürler..

Çünkü lisede bunun sıkıntısını çok çektim, çok pişmanlık duyuyorum, artık içmde en ufak bir şüphe duymadan yeni tanıştığım insanlara ailemden bahsetmek istiyorum.

Ya zaten duymayin insanlar sizi harika aileniz, mukemmel sosyal yasaminiz ya da farkli seyler icin sevmesinler. Ya da bunlar icin dedikleri de sizi uzmesin. Insanlari zaten yuzde yuz taniyamazsiniz. Siz mukemmel dahi olsaniz hep bir elestirilcek nokta bulurlar.
Sizi siz oldugunuz icin seven insanlarin yaninda olun. Ve bence asla boyle sacma seyleri sorun etmeyin kendinize. Su an hamile miyim diye mi boyle hissediyorum bilmiyorum ama yarin obur gun kizim benim icin boyle seyler dusunse eminim cok uzulur ve kirilirdim.
Oysaki sizin daha dogacaginizi ogrendigi ilk dakika oyle fedakarliklar yapmaya baslamistir ki, oyle zorluklar cekmistir ki.
Birakin diger insanlarin dusuncelerini ailenize simsiki sarilin, kimse size onlardan daha yakin degil...

Canım ya ailesinden utanan insan en büyük sosyokültürel şoku yaşamıştır.aklıma sen yazdıkça İlyas salmanın Hababam filmi geldi. Öğretmendi lisede.anne babası köyden gelmişti de nasıl gurur duymuştu onlarla.
Onlar senin canın ya.aklını başına al

Elbette cok seveceksin anneni ben bundan suphe etmedim hic :) Sevmesen burada boyle bir konu acmazdin. Sen annene, ailene haksizlik yapmak istemedigin icin actin bu konuyu. Ben boyle gordum.

Degisik ruh haline girer insanlar bazen. Sorunun ne oldugunu anlayamaz acaba bir yerde yanlis mi yaptım dersin. Herkese olur bu farkli sekillerde. Dertlenme. Kendini yiyerek hayatindan zaman calma. Günü yaşa. Cesur ol. Genclik guzel. Pisman olmayacagin her guzel yasa zaman kaybetme boyle seylerle :)

Kizin üstüne cok sert gitmişsiniz. Farkında durumun ve aşmak istiyor. İnşallah bu yipratici duygulardan kurtulabilirsin pemberuzgargulu
Aslında konuyu açarken tepki alacağımı biliyordum. Ama bu kadarını ben de tahmin etmedim. Konu hep annemin şartlarından dramatize edilmiş. Belki de ben yanlış lanse ettim. Bunlar benim daha çok içimde yaşadığım problemler ve bir çoğu lisede kaldı.ümv başlarken bu konuda kendime söz verdim. Elimden geldiği kadar babamı kaybettiğimiz anlatmaya çalıştım yeni tanıştıklarıma.

Teşekkür ediyorum yorumunuz için..
Maalesef lise hayatı benim i.in bu açıdan travmatik oldu. Ortaokula kadar hep denk ailelerimiz vardı. Sonra babamı kaybedip bi anda çok zengin/okumuş ailelerin yanında kendi ailemi düşük hissettim ya da kendimi düşük hissettim. Bunun etkilerini de atmam kolay olmuyor.

Annesiz kalmak en kötüsüdür. Ne şanslısın ki seninle gezip tozamayan ama seni seven fedakar bir annen var. Bunun kıymetini bil.

Annenize kotu davrandiginizi soylemedim zaten. Siz kendinizi sorunlu olarak gordukce sorununuzu cozemezsiniz. Oncelikle bu durumu neden bir sorun olarak gordugunuzu cozmeniz lazim. Sorun ailenizde degil o bir gercek. Kardesleriniz arasinda boyle dusunen bir siz misiniz? Hic bu konuyu onlarla konustunuz mu?

Siz annemi de alip tatile gittim diyorsunuz ama icinizdeki duygular tamamen baska iken, ona bambaska davraniyorsunuz. Evet annenizi cok seviyorsunuz ama icten icten maalesef ki ondan utaniyorsunuz. Bu durumda ikiyuzlu olmuyor musunuz? Bu durumda samimi degilsiniz. Ve bu cok kotu. Onu tatile goturdum, onu cok seviyorum diyerek kendinizi kandiriyorsunuz. Icinizden baska dusundukten sonra isterseniz bastaci yapin, ne anlami kaldi ki? Yorumum sert kacmis olabilir ama bunlarin soylenmesi gerek. Bu durumu birileryle konusmaniz gerek.

Ayrica merak ettim. Arkadaslariniz anneniz hakkinda size neden soru sorma gereksinimi duyuyorlar? Nasil soru soruyorlarda, siz bu sorulari cevaplamaktan kaciniyorsunuz? Arkadaslarinizin anasi babasi doktor avukat mi nedir yani? Birisi annenizi sordugunda mesela nasil cevap veriyorsunuz? Arkadaslarinizin annesinin okuma yazmasi olmadigini bilmesine ne gerek var ki? Neyini merak ediyorlar, ne gerek var detay vermeye.

Yani anlamaya calisiyorum durumunuzu ama anlayabildigimi sanmiyorum.

Kimsenin annesi doktor, kimsenin babası CEO değil.
Üniversite ortamından, 20 yaşındaki aklı başında insanlardan, Türkiye'nin bi ucundan okumak için gelmiş aylık 200 lirayla geçinen insanlara annem ev hanımı babam memurdu demenin hiçbir zor yanı yok!
Bunu yadırgayacak insan varsa zaten sen öncelikle bu kişiyi yanında tuttuğun için utanacaksın, annen size emek verdiği, baban öldüğü için değil!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…