Ailemin durumu yüzünden yaşadığım özgüven eksikliği

İnanın bana şu an okulumdaki arkadaşlarımın yarısından fazlasının annesi/babası doktor. ve o bahsettiğiniz Türkiyenin bir ucundan okumaya gelenler çok çok azınlıkta. Bu beni tabi ki haklı çıkarmaz ama 7-8 kişiliş bir arkadaş grubunda herkes babasının annesinin ünv sini konuşurken ben katılmak istemiyorum.

Anlıyorum.

Benim lisemde bir makyaj malzemesine 200 TL veren kızlar vardı, yanlarında apartman görevlisinin kızı vardı. Hepimiz beraber okuduk, aradaki uçurumları biliyorum. Bizde kimse kimseyi küçümsemezdi ama özellikle son yıllarda artık varlıklı ailelerin çocukları çok acımasız oluyor.

Lise yaşında yaşadıklarınız sizde yer etmiş. Evet düşünceleriniz hoş değil ama hepimiz insanız, her an en doğru şeyi yapıyor/düşünüyor olmuyoruz. Bir sorun olduğunun farkındasınız ve çözmek istiyorsunuz, bu güzel bir başlangıç.

Ama artık lisede değilsiniz, lise ortamınız geride kaldı. Özel üniversitedeyseniz yine sosyoekonomik durumunuz aynı olmayabilir ama iş hayatında bunların hiçbir önemi kalmıyor. Hiçkimse de birbirini anne babasının okur yazarlık durumu üzerinden değerlendirmiyor. Arada tek tük öyle densiz çıkabilir ama bu onların karakteriyle ilgili bir mesele.

Siz kendiniz rahatsız olduğunuz için etrafınızdakilerin de kötü düşüneceğini veya hor göreceğini düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Ha velev ki öyle bir şey oldu, zaten bu kadar yüzeysel insanlarla arkadaşlık etmemeniz daha iyi olacaktır.

İçten içe utanmıyorum bence. geçmişte yanlış kişilerle arkadaşlık, dostluk kurdum. O zaman daha ergendik, insanları yadırgayan tavırları vardı. Yani annemin okuma yazma bilmemesi eminim yadırganacaktı. Çünkü evet dediğiniz gii çoğunun ailesi doktor, avukat vb. Ki bu da kimseyi kimseden üstün kılmaz biliyorum ama ya yine yeni tanıştıklarım da eski arkadaşlarım gibi yargılayıcı tavırda olursa diye düşünüyorum.
Kardeşlerim arasında böyle düşünen yoktur. Çünkü onlar benden yaşça çok büyük ve hep bizim ailemize benzer yapıdaki ailelerin çocuklarıyla arkadaştılar.

Bilemiyorum ya, neresinden tutarsam tutayım aklım almıyor benim bunu.
Bence o ortamda olduğunuza bile şükretmelisiniz, sizi okutan anneniz var. İlkokulda değilsiniz kimsenin size nanik yapıp güldüğünü de sanmıyorum. Ve düşmez kalkmaz bir Allah, olabileceğinizin en iyisini olun ülkeyi kurtarın da çocuğunuza yaşadığınızı yaşatmayın. Siz de annenizin yaşadığını yaşamamış olursunuz.
Haddim değil çok çok özür diliyorum ama ben babamın mezarına gittiğimde vicdan azabından hazır gitmişken bi mezar kazar kendimi def ederdim.

Sacma dusunuyorsun.annenle yas farkin coksa arkadaslarina ne? Kimse sandigin kadar takili kalmaz aile durumlarina.
Utaniyorsun ailenden oysa utanilacak biseyleri yok biraz daha buyu fikrin degisir.

Bence haddinizi aşmaya başlıyorsunuz. Yaşadığım bir kayıp üzerinden duygularımla, Çekip çekmeyeceğimin bana kaldığı bir vicdan azabı konusuyla beni bu şekilde yargılayamazsınız.
Size durumumu anlattım, önerisi olan varsa fikir istedim daha fazla kırmanın anlamı yok.
İyi geceler..

Olayın maddi boyutuna takılmıyorum aslında. Allaha şükür durumumuz çok kötü değil, Çok başarılı bir eğitim hayatım var, kazandığım burslar var. Devlet okulundayım ama ilginç bir şekilde durum özel okulu aratmıyor. Haklısınız geçmişe takılıp herkes öyle davranacak sanıyorum. Bundan kurtulmam gerek.
Çok teşekkür ederim.

Teşekkürler, daha fazla konuşmayacağım zaten ilk kez böyle oldum ve bir konuya ilk defa bu kadar üzüldüm.
İyi geceler...

Sende de ki benim annem ev hanımı ama benim okumama destekçi bu ne kadar önemli birşey biliyor Musun üniversite okuyup çocuğunu da okumaya teşvik etmekten daha önemli okuyamamış ama çocuğu okusun isteyen bence gurur verici birşey.

Adini feriha koydum diIsi vardi bi an o canli gozumde
Ben unv deyken oyle herkeisn anne babasi doktor felan degildi olsaydida onemi olmazdi benim icin.
Emin olun sizin kac kardes oldugunuz,ebeveynle coxuklar arasi yas farki kimsenin umurunda olmaz.anneniz okumamis ama sizi okutuyor bu kadin cahil degil sanssizdir bana gore.
Babaniz memurmus allah rahmet eylesin utnailacak yani yok.ne guzle kalabalik aileymissiniz sizin yadirganacaginizi sandiginiz aile bir cok kisinin hosuna gider emin olun

Teşekkür ederim, dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım..

Aslında o diziyle hiç alakası yok çünkü konu maddiyat değil. yine de teşekkürler...

Sizin iyi okullara gitmeniz sosyal statü sahibi olmaniz kimin sayesinde acaba ? Bal gibi ailenizden utaniyorsunuz iste.... Ben annemden cok darbe yedim ama yinede kimseye kötü laf ettirmem sirf beni oyle yada böyle bu yasima getirdigi icin... Siz bence kendinizi sorgulayin acaba anneme aileme layik bir evlat miyim diye.. Kaybettiginizde bu yazdiginiz seyler yureginize tas gibi oturacak. Uzgunum cok sert elestirdim ama annelerimiz bizim bas tacimiz olmali cunku bu dunyada hic kimse bizleri onlar gibi karsiliksiz sevmeyecek..

Ailenizin "durumuyla" doğduğunuz yerle kendi kendinize bir deger bicmissiniz herkesin de bunu yaptığını zannediyorsunuz. Sorunuzdaki alt mesajlar çok rahatsiz edici. Doğu kökenli olmak, babanizin olmamasi, beş kardeş olmak, anne yaşında ablalara sahip olmak utanilacak seyler değildir. Siz de cevrenizde gördüğünüz ve bu ozelliklerin yakinindan uzagindan gecmeyen kisilere kendinizi açıklamak durumunda olmamalisiniz. Sizi oldugunuz gibi kabul etmeyecek bir arkadas cevresi de sizi her daim üzecek. Onlar gibi olmadiginiz icin kahrolmayi birakin ve bir aileniz oldugu icin sukredin...

Çok kardeş olunca ya da annenle arandaki fark büyükse ne olacak?
Mesela benim annem de ilkokul 5e kadar okumuş evlenmiş ne olacak lise üni okumadıysa? Canım annem canını dişine takar iyi olalım diye. Temizliğe gider evlere.
Annemle alışverişe çok az kuaföre hiç gitmedim. Biyerlerim eksik kalmadı şahsen. Aileme verceğim değeri bununla ölçmem
Eminim senin annen de üzülmene dayanamaz, babasız sizi büyütmüş emek vermiş yazık utanıyorsun.

Kusura bakmayin, bu yorumunuzdan sonra olayin derinligini anlayipta yorum yapmaya gerek yok. Universiteye gidipte etrafimdaki herkes gibi olmak istiyorum diyen birisi degismez. Maalesef yasinizin geregi dusunmuyorsunuz. Ergenlik yasinizi coktan gecmissiniz. Degiseceginizi sanmam, umarim degistirirsiniz bu dusuncelerinizi ama hala yaptiginiz her yorumda kendinizi hakli cikarmaya calisir bir tavir icersindesiniz. Maddiyat sorun degilse geriye annenizin sizi gec yasta dunyaya getirmis olmasi ve okula gitmemis olmasi olayi kaliyor geriye. Zamani geri ceviremezsiniz. Annem beni erken dogursaydi, keske annem okula gitseydi gibi dusuncelerle ancak kendinizi gulunc duruma dusurursunuz. Yasim 33, bekarim, belki bende anneniz gibi o yaslarda cocuk sahibi olacagim. Belki siz de o yaslarda cocuk sahibi olacaksiniz, bunu bilemeyiz ki. Annem beni keske dogurmasaymis demeye getireceksiniz durumu nerdeyse. Ne yapalim yasimiz 30u gecince cocuk dogurmayalim mi?

Bakin, yazdiklariniz neresinden tutsaniz elinizde kaliyor. Sorun kimse degil, sorun sizsiniz. Psikologluk bir durum mu bilemem ama belki bir cozum olur size.

Teşekkür ederim, dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım..
Yaparsan iyiliğine kompleksin kibire dönmeden kendine Çek'i düzen ver ver ki gerçek bir başarı elde et. Hayatta en büyük Cihat insanın kendi nefsiyle olan savaşıdır...
Anne ve babasından ayrı büyümüş babasından babalığın b sini görmemiş biri olarak bu nankörlüğe o kadar çok kızıyorum o kadar çok kızıyorum ki resmen konuya takıldım kaldım... Heh bu arada benim babam senin o özendiğini üniversite mezunu ebeveynlerden çok iyi bir işi çok iyi mesleği olan... Bilmem anlatabildim mi aile olmak statü dışı birşey iki ablam var üç kardeş sımsıkı sarıldık birbirimize keşke daha çok kardeşim olsaydıııııııı valla ben niye utandığını hala çözemedimde

Neden bu kadar üzerime geldiğinizi az çok anladım. Ben yaşı büyük olanlar çocuk doğurmasın demedim siz olayı çok farklı bir yöne çekmeye çalışıyorsunuz şu an. Neyse ilk mesajınızdan tavrınızı anlamalıydım. Teşekkür ediyorum yine de..İyi geceler

Hepinize teşekkür ediyorum Ama konuyu çok farklı yöne çekmeye çaışanlar oldu. Ben de kendimi en baştan doğru ifade edememiş olabilirm. Farklı kültürde olduğum bir çevrem olduğunu belirtmeye çalıştım.Bunun yeni ortamlara girerken sorun yarattığını düşündüğümü belirttim. Konuyu anneme, onlardan utandığıma getirdiniz. Herkesin yaşanmış olaylar sonucu kızgınlıkları, pişmanlıkları olabilir. Bunlardan sıyrılıp tarafsız yorum yapmanızı, yanlış düşündüğümü, kimsenin kötü niyetli olmadığı belirten örnekler vermenizi beklerdim. Ama olay Türk Filmi kıvamına gelmeye başladı. Konuyu annem üzerinden dramatize edip beni daha fazla yargılamanıza izin vermeyeceğim. Zira kimse bazı şeyleri yaşamadan nasıl tepkiler vereceğini bilemez. Ben alabildiğim kadar önerilerimi aldım. Kendimi düzeltmek için başka yollar deneyeceğim. Tekrar teşekkürler.. İyi geceler

Sizin uzerinize gelme gibi bir durum icersinde degilim. Siz yorumlarinizda tutarsizlik icersindesiniz bunu size anlamaya calisiyorum. Size dogrulari soyledikce sinirleniyorsunuz. Yaptigim yorumdan sadece niye ustume bu kadar geliyorsunuz diye anlam cikardiysaniz yapacak birsey yok. Siz degil misiniz ''annen yaninda cok yasli kaliyor gibi sozler duymak istemiyorum' diye yorum yapan? Bu durumda zaten annem beni niye gec yasinda dogurmus diye dert edinen siz degil misiniz? Bu durumda zaten gec yasta anne olanlara bakis aciniz az cok belli degil mi? Olayi farkli yone cektigim falan yok, siz anlamamak icin inat ediyorsunuz. Zaten son yorumumdu, size de iyi geceler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…