Özel çok az veriyor. Asgari ücret altında. Kendim bir eve çıkamam çıksam geçinebilir miyimMemur olmak zorunda değilsiniz. Özelde de çalışabilirsiniz. Kendinize ait bir hayat kurup aileyle daha az muhatap olmak dışında pek bir çözüm yok. Bunun için de maaş lazım, kısacası işe girmeniz lazım.
Evet maalesef. Ama kabul etmiyorlar aksine ben haksız oluyorum. Branşımdan sadece ilk 100 kişiyi alıyorlar 2 senedir. 90 üzeri almam gerekAnlatiminiza göre kardeşler arası ayrım yapılıyor.
KPSS yi kazan ve hayatını kur. Özel işlerde en düşük asgari ücret zaten. Hava değişimi olur iş ortamı fazla düşünmesiniz. Yine de bahane uretmeyin yapın
Ümidinizi asla kaybetmeyin benim ablam Türkiye genelinde iki alım yapan bölüme girdiyse onuncu ve son yılında siz de yaparsınız. Sizin bölüm neydi bu arada?Evet maalesef. Ama kabul etmiyorlar aksine ben haksız oluyorum. Branşımdan sadece ilk 100 kişiyi alıyorlar 2 senedir. 90 üzeri almam gerekarkadaşıma 10 bin teklif etmişler özel kurumlar çok düşük veriyor. Yine de sınavdan sonra çalışacağım başka türlü mümkün değil. Ama ilk 100 e girebilmem çok zor. Normalde branşımda alım 1000 in altına düşmezdi. Bu şekilde çalışmaya devam etmem gerek ama ümidim hiç yok
Özel çok az veriyor. Asgari ücret altında. Kendim bir eve çıkamam çıksam geçinebilir miyimsınavdan sonra mecburen çalışacağım ama yine bu evde kalmam gerekecek. Belki onları az görürsem daha az gözlerine batarım.
10 sene mi çalışmıştı cümlenizi tam anlamadım, bölümü neydi. Benim ilköğretim Matematik.Ümidinizi asla kaybetmeyin benim ablam Türkiye genelinde iki alım yapan bölüme girdiyse onuncu ve son yılında siz de yaparsınız. Sizin bölüm neydi bu arada?
Ben şimdi sadece bir öğrenciye özel ders veriyorum. Ailemden harçlık almıyorum. Ona rağmen annem sürekli bu evde barınmamı bile başıma kalkıyor. Baban sana kinleniyor yüzüne demiyor ama haberin yok diyor. Ben anne olsaydım çocuğumu savunurdum. Sürekli ben seni okuttum babanın önünde durmasaydım seni evlendirmişti diyor. Onu da anlıyorum aslında yaşadığı hayat buydu o dünyanın içinden asla çıkamayacak. Ama erkeği yüceltmeleri ne yaparsa yapsın hoş görmeleri zoruma gidiyor. Ele alınır bir taraf da yok sırf sıkıldığı için maddi olarak aileyi zorlamayı göze alabilir mi bir insan. Aile laf etmiyorsa da hak ediyorlar ama hala anlamıyorlar hiç kıymetim yok.Memur olmak zorunda değilsiniz. Sınava çalışın tabi ama başka iş imkanınız varsa da değerlendirin mutlaka. Ve alacağınız maaşı da evdekilere çok daha düşük olarak söyleyin ki, sonra kalkıp size " kardeşine maaşından şu kadar gönder" demesinler.
İki mühendis alınıyordu. Ablam inatla çalıştı Kpss ye ve nihayet derece yaparak onuncu yılında kazandı. Bu süreçte boş durmadı fabrikada çalıştı. Tabii o dönemin asgari ücretine ve günde oniki saat.10 sene mi çalışmıştı cümlenizi tam anlamadım, bölümü neydi. Benim ilköğretim Matematik.
Ailenizin gönderdiği miktar düşündüğünüz kadar yüksek değil. Çocuğun harçlık istemesi normal. Anormal olan dana bu fırsatları sunmamaları ve bunun için üzgün olmamaları. Bence biraz uzaklaşırsan daha iyi olur. Özel sektörde veya farklı bir alanda çalışma şansın yok mu? Bölümün ne?Erkek kardeşim üniversite 1. Sınıf öğrencisi. Burs alıyor, yurtta ücretsiz kalıyor. Ailem bunlara rağmen aylık 5-6 bin gönderiyor. Faturası zaten 1000 TL. Kardeşim okuduğu şehirden memnun değilmiş, arkadaşı başka şehre gidiyor diye kendisi de oraya gidecekmiş geçiş yapacakmış. Daha 1. Sınıftan sıkılmış bulunduğu şehirden.
Biz de üniversite okuduk, ailemin zoruyla yanlarına geçiş yapıp okudum. Çoğunlukla para harcamıyordum akşam dışarı çıkmam yasaktı vs tipik baskıcı aile. Ben şimdi bunları deyip kardeşimin şımarıklığına kızınca annem de hemen cephe aldı, niye onun açısından bakmıyorsun sorun yaşıyor sınıfıyla, babanı dolduruşa getiriyorsun senin yüzünden iyice sinirli kardeşine, fikrini sormuyoruz seni beni dinlemiyor geçecek zaten dedi. Ama her konuda senin fikrini alan olmadı, seni ilgilendiren şeylere konuş gibi şeyler demesi, beni bu evi ilgilendiren herhangi bir şeyde bile susturması zoruma gidiyor. Olay yaşandığı gün zaten ben fikir belirttim ortamda babam vardı, amacım doldurmak değil. Başka da babam varken bu konuyu konuşmadık zaten. Bugün kardeşime para göndermemi istedi, babamdan saklayarak. Bende geçiş işini sordum bugün yine beni susturdu.
Ve sanki sorunu ben çıkarmışım benim yüzümden babam kızmış gibi bir tepki içerisinde.
Kardeşim uyumsuz bir kere, kendi akılsızlığı yüzünden arkadaşı için başka yere geçip hem bursu kesilecek, hem yurt çıkmayacak ama kafaya koymuş. Gerçekten sinirlerim bozuluyor. Evde hep susturuluyorum ve sanki olayı da ben çıkarmışım gibi bir tepki içerisinde annem. Böyle insanlara karşı ne yapılır? Annem kardeşimi kıskandığımı çekemediğimi bile söyledi. Sadece bana üniversite sanki çok çok büyük bir ödül vermişler gibi sunuldu. Onların isteği doğrultusunda derslerimi de yüksek tutarak tamamladım. Kardeşime bakıyorum ilk seneden sıkılmalar, şımarıklıklar. Benim ona kızdığım nokta bu, ama bana senin hiçbir söz demeye hakkın yok diyor annem.
Şimdi mezunum ve evdeyim diye sürekli gözlerine batıyorum. Annem her fırsatta sen konuşma diyerek susturuyor, herhangi bir konuda sohbet bile edilmiyor bana karşı bir düşman gibi. Ne söylesem gözüne çirkin geliyor azarlıyor falan. Çoğunlukla takmıyorum aslında ama her defasında yapınca benim zoruma gidiyor dışlanmak
Ve aksi gibi bölümümün alımı ben mezun olduğum sene bir anda kapandı. 2. Yılım ve bir sonraki sene bu evde nasıl barınabileceğimi düşünüyorum. Çünkü musluktan doldurduğum su bile gözlerine batıyor.
Çok yakın bir arkadaşım ilköğretim matematik mezunu. Atanmadı ama özel ders veriyor. Saati 750 den başlıyor ( şehirden şehire değişir muhtemelen) Özel ders versen çok iyi olur bence.10 sene mi çalışmıştı cümlenizi tam anlamadım, bölümü neydi. Benim ilköğretim Matematik.
Ailenin sana layık görmeyip kardeşine kat kat fazla sunduğu imkanlar ve ayrıcalıklar emin ol bir gün misli misli imtihanları olacak. Yaşadım biliyorum … ben bir de çok bağlıydım aileme. Atanıp yanlarına yerleşmiştim. Yanlış yapmışım … böyle bir aileden uzak kalmak en iyisi.Erkek kardeşim üniversite 1. Sınıf öğrencisi. Burs alıyor, yurtta ücretsiz kalıyor. Ailem bunlara rağmen aylık 5-6 bin gönderiyor. Faturası zaten 1000 TL. Kardeşim okuduğu şehirden memnun değilmiş, arkadaşı başka şehre gidiyor diye kendisi de oraya gidecekmiş geçiş yapacakmış. Daha 1. Sınıftan sıkılmış bulunduğu şehirden.
Biz de üniversite okuduk, ailemin zoruyla yanlarına geçiş yapıp okudum. Çoğunlukla para harcamıyordum akşam dışarı çıkmam yasaktı vs tipik baskıcı aile. Ben şimdi bunları deyip kardeşimin şımarıklığına kızınca annem de hemen cephe aldı, niye onun açısından bakmıyorsun sorun yaşıyor sınıfıyla, babanı dolduruşa getiriyorsun senin yüzünden iyice sinirli kardeşine, fikrini sormuyoruz seni beni dinlemiyor geçecek zaten dedi. Ama her konuda senin fikrini alan olmadı, seni ilgilendiren şeylere konuş gibi şeyler demesi, beni bu evi ilgilendiren herhangi bir şeyde bile susturması zoruma gidiyor. Olay yaşandığı gün zaten ben fikir belirttim ortamda babam vardı, amacım doldurmak değil. Başka da babam varken bu konuyu konuşmadık zaten. Bugün kardeşime para göndermemi istedi, babamdan saklayarak. Bende geçiş işini sordum bugün yine beni susturdu.
Ve sanki sorunu ben çıkarmışım benim yüzümden babam kızmış gibi bir tepki içerisinde.
Kardeşim uyumsuz bir kere, kendi akılsızlığı yüzünden arkadaşı için başka yere geçip hem bursu kesilecek, hem yurt çıkmayacak ama kafaya koymuş. Gerçekten sinirlerim bozuluyor. Evde hep susturuluyorum ve sanki olayı da ben çıkarmışım gibi bir tepki içerisinde annem. Böyle insanlara karşı ne yapılır? Annem kardeşimi kıskandığımı çekemediğimi bile söyledi. Sadece bana üniversite sanki çok çok büyük bir ödül vermişler gibi sunuldu. Onların isteği doğrultusunda derslerimi de yüksek tutarak tamamladım. Kardeşime bakıyorum ilk seneden sıkılmalar, şımarıklıklar. Benim ona kızdığım nokta bu, ama bana senin hiçbir söz demeye hakkın yok diyor annem.
Şimdi mezunum ve evdeyim diye sürekli gözlerine batıyorum. Annem her fırsatta sen konuşma diyerek susturuyor, herhangi bir konuda sohbet bile edilmiyor bana karşı bir düşman gibi. Ne söylesem gözüne çirkin geliyor azarlıyor falan. Çoğunlukla takmıyorum aslında ama her defasında yapınca benim zoruma gidiyor dışlanmak
Ve aksi gibi bölümümün alımı ben mezun olduğum sene bir anda kapandı. 2. Yılım ve bir sonraki sene bu evde nasıl barınabileceğimi düşünüyorum. Çünkü musluktan doldurduğum su bile gözlerine batıyor.
Ben annemle çok defa sakin bir şekilde konuştum. Hiçbir şekilde anlamıyor, her zaman benim hatalı olduğumu düşünüyor. Mesela sohbet etmek istesem bile, bir şeyler sorsam bile hep ben haksızımAnne ,baba benden ne istiyorsunuz ? Bu evden gitmemi mi istiyorsunuz?
Bu davranışlarınız beni çok kırıyor.. diye incindiginizi söyleyin.. bakalım ne diyecekler
Onlara göre normal, çünkü kız çocuğu okumayı bile hak etmiyor. Benim okutulmam zorluklarla okuyup o dersleri geçmem anlamsız. Çünkü annem babamın önünde durmasa ben okuyamaz şimdi kocaya varmış kahır çekiyor olurmuşum. Onların kafa yapısını değiştiremem. Annemin erkek kardeşime, anneme yaptığı eziyetlere rağmen oğlum da oğlum diye gezmesine ses edemem. Benim adımı bile anmıyor annem, o kadar yok sayıyor ki bu evde bir karar alınsa sen ne yapacaksın işine bak senin fikrini almıyoruz seni ilgilendirmiyor diye açık açık söylüyor bu arada. Atanamadığım için bütün bunlar. Atanıp para getiriyor olsam değerli olurdum. Bana dair çokça planları vardı atanınca yanıma taşınacaklardı birlikte mutlu mesut yaşardık vs vs. Atama sayılarını gördükleri için de artık bana katlanamıyorlar. Özel sektör imkanım var, temmuzda sınavdan sonra kesinlikle başvuracağım ben artık evde duramam, zaten durdurmazlar. İlköğretim matematik bitirdimAilenizin gönderdiği miktar düşündüğünüz kadar yüksek değil. Çocuğun harçlık istemesi normal. Anormal olan dana bu fırsatları sunmamaları ve bunun için üzgün olmamaları. Bence biraz uzaklaşırsan daha iyi olur. Özel sektörde veya farklı bir alanda çalışma şansın yok mu? Bölümün ne?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?