AL İŞTE YİNE AYNI DAMGA

Iki mesaja da birebir katiliyorum.

Bosuna aynilarini yazmayayim.

Evet acik sozluluk guzeldir, ancak bencillik de bir o kadar kotudur bence.

Dobra olmak güzeldir de, dobralık bazen farklı sıfatlarla karışabiliyor. Şu durumda kendimi karşıdaki kişinin yerine koyuyorum : içimden ne kadar kaba derdim. Ama ikinci üçüncü defa o kişi sizden yardım istiyor olsaydı, o zaman siz haklı olabilirdiniz. Sizin yerinizde olsaydım da kullanılıyorum diye düşünürdüm.

Keske ben bunu yapabilsem
Hayir diyememe huyumdan nefret ediyorum.

Keske ben bunu yapabilsem
Hayir diyememe huyumdan nefret ediyorum.

Al benden de o kadar.
Her ne kadar arkadaşınkini abartı bulsam da, hayır diyememekten iyidir.
Nasıl olduğunu anlamıyorum ama o ''hayır'' kelimesi çıkmıyor ağzımdan.

Al benden de o kadar.
Her ne kadar arkadaşınkini abartı bulsam da, hayır diyememekten iyidir.
Nasıl olduğunu anlamıyorum ama o ''hayır'' kelimesi çıkmıyor ağzımdan.
Bende boyle tam kararliyim dicem olur ya diyiveriyorum

Mesela dun yatiyodum bi arkadasim aradi cnmda sıkkın dısarı cıkıcam benle gelsene dedi cıkasım hic yok ama diyemedim iste olmuyo diyemiyorum
Bugunde biyerde isi var beraber gidelim dedi yine bise diyemedim
Annem bile kiziyo artik bu duruma
Yalandami soyleyemiyosun isim var misafir gelcekdemi diyemiyosun diyo

Diyemiyorum
Yalan soylesem zaten unuturum elime yuzume bulastiririm

Artik az arkadas ediniyorum careyi boyle buldum

aslında biyere kadar güzel yaptığın ben olsam asla hayır diyemem...
ama yardım isteyen bi insana "canım istemiyor" demek öyle pekte dobralık sayılmaz..
kimse melek değil öyle aman yardımcı olayım insanlara diye bayılmıyo ama herşeyden önce nezakettir yardım isteyen birine yalandanda olsa bikaç dakika ayırmak...
dobra olmak başka bişey...

Dobralik olarak gormuyorum ben de bunu. Yardimci olmayi deneyip off kafam almiyo kusura bakma ya cok yoruldum demek yalancilik mi oluyor bu durumda. Neden istemediginizi neden yapamayacaginizi daha farkli ifade edebilirsiniz. Canim istemiyor demek kirici bir geri cevirme. Bir daha benden bir sey isteme demek.

Bu arada mesleginiz neydi? Cok imla hatasi yapiyosunuz. De mi ki ekleri baglaclari gozumu tirmaladi.

Bunun yanıtı daha çok siz de...benzer yanıtları ne kadar hoşgörebildiğiniZde. Ama sahici bir hoşgörüden söz ediyorum. Sizi de hoşgörsünler diye olandan değil. Bu cebapları aldığınızda kalbiniz hiç kırılmadan devam edip etmediğinizde ilişkilerinize

İş ortamında yardımlaşmak aynen “komşu komşunun külüne muhtaçtır” gibi bence.

Ben günde 10 saat çalışıyorum ve buradaki insanları eşimden daha çok görüyorum neredeyse..

Neden yapabileceğim bir şey varken yapmayayım ki, canım istemeyebilir ama bunu da “canım istemiyor” demek kasıtlı söylenmiş bir şey gibi.

Kaldı ki benim de çok kritik işlerim oluyor, yardım istemediğim zaman birinin gelip “çok yoğun görünüyorsun, yardıma ihtiyacın var mı?” demiş olması insanda çok güzel köprüler kuruyor.

Asyacım yarın da senin işin düşerse onlara ki senin yardım istemek gibi bir lüksün de kalmıyor ki onlar da seni dosya arşivine gömülmüş olarak görse “ne yapıyorsun?” demese yeridir.

Ben her zaman evet demekten bahsetmiyorum yalnız. Benim demek istediğim gerektiği yerde evet gerektiği yerde de hayır diyebilmek. Yani her zaman evet demeyi de savunmuyorum her zaman hayır demeyi de çünkü insan ve insan ilişkileri söz konusu olduğunda kesin kurallar koymanın doğru olmadığına inanıyorum.

Borç olayını örnek verirsem eğer, asla aile dışında kimseyle bu türden bir münasebete girmem demek yerine o anki duruma göre hareket ederim demeyi tercih ediyorum. Biri (yakınlık derecesi önemli değil) geldi ve borç mu istedi, istenen miktara bakarım, o anki maddi durumumu sorgularım ve borç isteyen kişiye ne kadar güvenebileceğimi düşünürüm, bu kriterlerden ilki ve ikincisi borç vermeme engelse yalan söylemeye gerek duymam doğal olarak, ama eğer karşımdaki kişiye güvenmiyorsam sana güvenmiyorum demek yerine bir bahane uydururum , yani yalan söylerim. Çünkü her ne kadar dürüstlüğe çok önem versem de bir insana senin bir sahtekar olduğunu hissediyorum kusura bakma sana borç veremem diyemem. Aslına bakarsanız, benim kriterlerim var kimseye borç veremem dediğiniz an siz de dürüst olmaktan kaçmak için bahane uydurmuş oluyorsunuz. Çünkü kendisine güvenmediğiniz birisine sana güvenmiyorum demiş olmuyorsunuz kriterlerinize sığınmış oluyorsunuz.

İyilik meleği konusuna gelirsek de herkese evet demenin iyilik meleği olmak için tek başına yeterli olmadığına inanıyorum, dediğiniz gibi herkese evet dedikleri için çökmüş oluyorlar ama her koşulda evet demenin asla kimseye hayır diyememenin altında farklı duygular olduğuna inanıyorum. Benim düşünceme göre birine iyilik meleği diyebilmek için yaptığı iyilikten pişman olmaması gerek. Herkese her koşulda evet deyip aynı zamanda da her fırsatta bundan yakınan kişilerin amacı aslında iyilik etmek değil de yaranmak oluyor bence.

zaten deylayt her şeyi söylemiş o sebeple çok da bir yorum yapamayacağım ama tek bildiğim dürüstlük ve doğruluk erdemleri ile bu durumun pek de ilgisinin olmadığı. Tabii ki kimseye borç vermek, yardım etmek zorunda değilsiniz ama daha ılımlı olabilirsiniz, bu halinizle dobra değil de bencil bulunmanız çok normal. Ayrıca dünya hali belli olmaz siz çok mu eminsiniz bir gün borç ya da iş konusunda yardım isteyen olmayacağınıza ? O zaman size sizin gibi birisi denk gelse ne hissedersiniz ? Bence bunu düşünün.

ipekcim bir gün öncesi o derece bunaldım o derece sıkıldım ki kendime düşen listeyi tamamlamak için
o an gerçekten birdaha o listelerde boğulmak istemedim

ayrıca benim sorumluluğumdaki kısım daha da fazlaydı
ama ben işime olan özverimle sıkılsamda bunalsamda yapabilddim
yardımda istemedim

şimdi diyorum ki
bu iş zaten tek başına yapılması gereken parçalanmış
ve pay edilmiş bir iş

yardım istenmesini de doğru bilmiyorum
sıksa dişini kendide yapacak

küçükken annemiz kardeşimle ikimize birer dondurma alırdı
ben hızlı yerdim
kardeşim ağır ağır
:)
benimki bitince gözüm onunkinde kalırdı
ama sonuçta ben hakkımı bitirmişim
bu göz koymak değilmi

bu durum da aynı
yani ben işimi bityirdim evet
ama şimdi dinlenme zamanım
niçin benim bu zamanıma göz dikiliyor
ve ben bu zamanımı onunla paylaşmak istemediğim için bencil oluyorum
?

çok doğru yazmışsın canım.aynen katıldığım için alıntıladım.
dobralıkla kırıcı olmak ve bencillik arasında ince çizgiler vardır.
önemli olan önemli hayati konularda yeri geldiğinde dobra olabilmek ki bu aslında dürüst olmak,haklıyı haksızı ayırabilmektir.
insanları kıracağını bile bile dan dan konuşmayı ben de hoşgörmüyorum.
bin tane bahane bulunabilir kıvırmak için.bu da gündelik hayatta doğaldır,normaldir.
insan ilişkilerini idaredir bir nevi.
bir bahane uydurunca pinokyo misali burnumuz uzamıyor ya?

O mesafe olayı duruma göre değişir biri borç istiyorsa sizde size güveniyor ve borç isteyebilecek yakınlığı var demektir. Ailenize yansıtmak istemediğiniz bir borcunuz olabilir ki ben yansıtmam mesela arkadaşım bilsin ailem bilmesin derim. Borç vermek zorundasın diye istemiyorlar ki sen zora düşmeyeceksin o borcu vermekle diye istiyorlar gidip olmayan birinden neden ve nasıl istesin ki ha verip vermemek sana düşmüş ama ben yardımlaşmanın tanımasan çok sammiyerin olmasa bile yardım etmekten yanayım sadece ha borcunu zamanında vermezse sende bir daha vermezsin ama dediğim gibi hiç belli olmaz ben samimi olmadığım birinden almam diyorsun da ailen zorda olabilir, samimi arkadaşında da olmayabilir istemek zorunda kalabilirsin bu insanların da neden senden istemek zorunda kaldıklarını bilemezsin.

İş konusunda da öyle ben yardım istemiyorum kimseye de yardım etmem demek bana bencilce geliyor sonuç olarak o insan bir şey yetiştirmeye çalışıyor yardım istiyor siz hiç yardıma ihtiyacınız olmayacağını garanti edebiliyor musunuz acil bir şey yetişmesi lazım ve yetiştirmeniz mümkün değil yardım istemez misin isterseniz kim size yardım edecek?

evet böyle yprumlanıyor

ama bencillik aslında bu değildir ki
ben kimsenin hakkını gasp edip kendim için kullanmıyorum

aksine burda zamanı çalınmak istenen benim

bir gün önce ben o kadar ağır bir tempo ile çalışıp daha fazlasını bitirmiş ve özveri göstermişken
dün benim dinlenme zamanımıa göz dikilmesi bencillik değilmidir

ve ben bu hakkımı korumak için yalan söylemek zorunda mı bırakılmalıyım
???????????

evet gereçkten istemiyorum yardımcı olmak
çünki zaten pay edilmiş bir iş bölümüydü
özveri ile çalışan herkes te kendi payını yapabilir

ben sıkıla sıkıla öfleye pöfleye çalışıp daha büyük kısmını halletmişken
istirahat etme zamanımı niçin
paylaşıyım ?
bunu paylaşmamak için niçin yalan söyliyim

ve en önemlisi arkadaşım
bunu istemediğim için bencillikle niçin suçlanıyım

bende para var
ama bu borç verip peşinden koşmak için bir nedenmidir

ikincisi
özveri göstererek işini bitirmek varken
dinlenme zamanımdan çalmayı istemek bencillik değilki

ben bir bilgi saklamıyorum
bilmediği birşeyi sorup öğrenenemiş değil
sadece monoton bir listenin ekrana girişleri yapılcak
dişini sıkıp yapabilir
ben bir gün öncesinden nasıl yaptı isem (benim payıma düşen daha fazlası)
aynen o şekilde yapabilr
bunun adına yardım istemek denilmezki
kendi başına da yapabileceği bir işi
sırf ben o an boştayım diye
bana teklif ediyor

bence asıl bencillik burda

sonuçta benim istirahat zamanımdan çalınıyor
sebep nedir
biriaz k... ı sıkıp daha fazla çalışmamak

Ben de senin gibiyim. Asla bahane uydurmam. O an o işi ya da yardımı yapmamamın nedeni neyse pat diye söylerim. Ama ben genelde çevrem tarafından bu nedenle sevilirim. Bana kızmak bir yana her zaman "harbi kız, dobra kız, pat diye söyler" gibi tanımlamalar kullanılır başkasına tanıtırken ve ben hep başkalarından duyarım bunları. Yani yüzüme karşı gülme arkamdan konuşma gibi bir durum da yok. Bence politik olmak çok gereksiz ve iki yüzlüce. Bırak seni anlayan anlasın, anlamayanın da ayağı su başı göl olsun. Takma kafana.

evet canım
senden çıkarı yada beklentisi olmayan insanlar için taksire şayan olan bu karakter özellikleri
işin içine fayda rant sağlama girdiğinde
ve bu başarısız olduğunda
bu sefer bencillik ve kendini beğenmişlik olarak yorumlanıyor
yazımın temel tepkisi de buna zaten

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…