- 11 Aralık 2018
- 42.626
- 264.898
- 598
- Konu Sahibi Cileklivanilinn
-
Bir lisans eğitimi tamamlamadan sınavsız geçiş hakkın yok ki zaten. Mecbur o sınava girip ter dökeceksin. Sonrası keyif, kendini geliştirme falan. Şu an 3. lisansımı okuyorum ben. Bu bitince hala kayıt alırsa dördüncü de psikoloji olur. Psikolog olacağımdan değil, kendime bir şeyler katmak için.Üniversite sınavına niye girip ter döküyor o zaman bu kadar genç insan?
Üniversite sınavına niye girip ter döküyor o zaman bu kadar genç insan?
Üniversite sınavına niye girip ter döküyor o zaman bu kadar genç insan?
İnşallah dediğiniz gibi olur. Ama mühendislik veya diğer bölümlerden farkı psikolojinin sağlık alanında olması ve türkiye’de isteyen o kadar çok ki müthiş bir yığılma olacak muhtemelen. Olan devlette kendi imkanlarıyla kazanıp okumaya çalışan öğrencilere olacak ne yazık ki.abi bak seninle surda anlasamiyoruz, ben berkeley mezunuyum, biri cikip dese ki “artik dunyanin her yerinde gecerli olacak bir bilgisayar muhendisligi diplomasi var, bu diplomayi almak icin sinava girmeye gerek yok, okula gitmeye de gerek yok uzaktan egitim alabileceksiniz“ bir tarafima takmam bile. cunku ben zaten en iyi egitimi almisim, o adam o diplomayi alinca benim seviyeme gelmek icin coookkk calismasi gerekecek. yahu calisip da benimle ayni seviyeye geliyorsa gelsin benimle googleda calissin ben bunu neden kompleks haline getireyim ki?
mit’den diploma alan da muhendis, karstan diploma alan da muhendis. oyle dusun. kendi egitimine guveniyorsan, insanlarin diplomasinin adi neden bu kadar onemli?
ki zaten bunu ikinci universite olarak okuyacak insanlar zaten sinavla alinmayacaklarmis yeni ogrendim ben de. o insanlar buyuk ihtimal disiplinlerarasi calismak icin alacaklar o diplomayi. ilk universite olarak okumak mumkun olacak mi bilmiyorum ama eger olacaksa o da sinavla alir ve emin ol kiytirik vakif universitelerinden daha yuksek olur puani. at fava bekle bu mesaji.
Peki..E o bölümler açıldı diye diğerlerine tepki göstermeyelim mi? Psikoloji ruh sağlığıdır herkes okuyabilecekse neden insanlar üniversite sınavına girdi ter döktü ? Evde yata yata okunacaksa insanlar neden kendini harap etti? Sırf konu komşuya ben de psikoloji okudum demek için o kadar insanın emeği heba ediliyor. Atanamayan kaç öğretmen intihar etti insanlar emeklerinin peşinde herkese kolay geliyor konuşması. Ben zaten devlete atanmak istemiyorum yüzde seksen yurt dışına çıkacağım ama bu ülke gündemine kulak tıkamamı gerektirmiyor bence. Hukuk aöf de açılırsa zaten şaka gibi bir şey olur.
Psikoloji fen edebiyat fakültelerinde değil mi? Nasıl sağlık bölümü oluyor? Sağlık bölümleri sağlık bilimleri fakültelerinde olur. Sizin sağlıkla alakanız yok, beşeri bilimsiniz. Sosyoloji gibi...İnşallah dediğiniz gibi olur. Ama mühendislik veya diğer bölümlerden farkı psikolojinin sağlık alanında olması ve türkiye’de isteyen o kadar çok ki müthiş bir yığılma olacak muhtemelen. Olan devlette kendi imkanlarıyla kazanıp okumaya çalışan öğrencilere olacak ne yazık ki.
ucu size dokunduğu için haksızlığı görüyorsunuz. Bu haksızlık her alanda var. Beğenmiyorsanız değiştirin alanınızı olsun bitsin. Polemik çıkarmaya gereksiz banlar almaya gerek yokİyi günler. Ben klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapıyorum fakat son dönemlerde çıkan AÖF meselesi meslek itibarını zedelemeye başladı. AÖF gruplarında dönen muhabbetlere aşinayım kendini psikiyatrist olacak sananlardan tutun ilerde 50 tl ye terapi yaparız sürümden kazanırız diyen bile var. Bizim ülkemizde bilime verilen değeri görmüş oldum. Bir de tüm ülke bu bölümü okumak istiyormuş sanırım çok ilginç. Devlette bin yirmi bin civarı alan bu bölümün öğrencilerine yapılan haksızlık canımı çok sıktı. Alan değiştirmeyi farklı bir bölüm okumayı düşünüyorum. Şuan yaşım 23 24 olmak üzereyim. Sizce bu saatten sonra mantıklı mı? Sanırım Hukuk okuyacağım düşündüğüm bölüm olarak.
Doktora vs yap seviyorsan mesleğini. Üni den devam edersinizMesleğimi çok seviyorum ama meslek yasamız yok. Her yerde aöf açılırsa toplumun ruh sağlığı kimin eline emanet olacak belli değil. O kadar dereceyle okuyanın hakkına girdiler. 3.80 ortalamayla bitirdim yazık değil mi şimdi bana
Ben de değilim :)Örgün 4 yıllık mezunlar 2. üniversite olarak sosyoloji, felsefe, tarih gibi bölümler yazarak 2. üniversite okuyabiliyor. Sanırım bu bölümlere Psikoloji de eklendi ya da eklenecek. Kendi şahsıma sevindim. Ben zaten akademisyenim ancak günümüzde artık sadece kendi alanımızda sınırlı kalmak mümkün olmuyor. Multidisipliner çalışmalar yapabilmek adına diğer bilim dallarına da ihtiyaç duyuyoruz. Ayrıca Anadolu Üniversitesinin yayınları o kadar boş beleş değil. Bu anlamda katkı sağlar diye düşünüyorum.
Konu sahibi korkma benim işim gücüm var, sana rakip değilim
Ben yazmistim diye hatirliyorum hatta 15i yazmissiniz okurken hayir 2si dedim sesli olarakKayıt tarihlerini de buldum. 2 eylülde başlıyormuş. Konu sahibi bizi dövecek
20 yıl önce sınava girecektim puanım neye yeterse ona gidecektim. Çok istiyorsam sınava girme sınırı yok defalarca girip kazanmaya çalışacaktım. Bilinçsizce herkes her şeyi okursa önü sonu gelmez bunun. İşsizlik var atanamıyoruz diye ağlamasın o zaman kimse hak hukuk aramasın böyle şey mi olur? Açıktan tarih kimya edebiyat gibi alanlar okunur ama sağlıkla ilgili ya da ağır ve önemli bölümler okunmamalı. Sürekli özel üniversitelerden bahsetmişsiniz ben de şunu soruyorum ilk on bine girip devlette psikoloji okuyan insanların hakkı ne olacak? O insanlar saf mıydı da emek verdi yazdı okuyor?Peki..
Güzel bir soru.
Siz bundan 20 yıl önce olsa o bölüme nasıl girecektiniz?
Giremeyecektiniz.
Özelde okudunuz
Aofun farkı Ne?
O da aynı..
Bu arada ikinci öğretim olursa ona sadece üniversite diplomasi olanlar başvurabilir.
Eleme olur.
Kimse öğretmenlik açılırken ibf açılırken tepki göstermedi. Olay psikoloji olunca bu tantana.
Adalet varsa baştan olmalıydı.
Ben bu kararı destekliyorum.
Ne zaman barajı geçeni alan bilmemnefindikfistik üniversitesi psikoloji bölümü kapatılma kararı alınır o zaman aof için de tepki koyulur.
Zaten zengin bebeleri parayla diploma alıyor.
O zaman halktan insanlar da diploma alsın..
Benim için eğitimde eşitlik; Almanya modelidir.
Özel üniversite yoktur. Tüm üniversiteler devlet üniversitesidir. Parayla diploma alamazsın. Iste o zaman dediginiz haklıdır.
Şu an değil.
Hak etmeyenler sırf yıllık 50 bin verebilir diye psikolojide.
Eskiden böyle değildi.
O yüzden madem özel üniversitelerde barajı geçen psikoloji okuyor aofte de okunsun.
Bana göre fark yok. ( Bilkent ve Koç Üniversiteleri hariç)
Ben de değilim :)
Ama kac yıldır yüksek lisansta psikoloji bölümlerini araştırıyorum Ales/dil.puanim yeterli mi diye (klinik.psikoloji değil). Aof acilirsa seve seve okurum.
Diger bölümlerde okuyup da üstüne formasyon alan arkadaslarim var, bunlar da öğretmeniz diyorlar, aciktan ilahiyat okuyup ikinci meslek edinen arkadaslarim da var. Hic gözlem yapmayan, kitap okumayan, evinden cikmayan ama sosyoloji bitirip ben sosyologum diyen de var. Hatta üstüne aile danismanligi sertifikası alip danismanlik adi altında sırf para kazanmak icin instagramdan reklamini yapan da...
Evet elestirecek cok sey var, yanlış olan uygulamalar da var. Ama bu sadece psikoloji bölümü için gecerli degil.
Belki bu tür bölümler icin de ayrica bir yetkinlik belgesi ya da uygulama egitimi verilebilir.
Ben yazmistim diye hatirliyorum hatta 15i yazmissiniz okurken hayir 2si dedim sesli olarakbelki baska konuda da yazmis olabilirim
Ben de auzef ana sayfada gördüm sadece uzerine tıklayıp detaylari göremiyoruz
Onların hakkına bir şey olmaz. Kafası çalışan, aklı başında, iyi bir okulda okuyan gençler zaten mezun olana kadar kendilerini rakiplerinin önüne geçirecek hamleleri yapmış oluyorlar.20 yıl önce sınava girecektim puanım neye yeterse ona gidecektim. Çok istiyorsam sınava girme sınırı yok defalarca girip kazanmaya çalışacaktım. Bilinçsizce herkes her şeyi okursa önü sonu gelmez bunun. İşsizlik var atanamıyoruz diye ağlamasın o zaman kimse hak hukuk aramasın böyle şey mi olur? Açıktan tarih kimya edebiyat gibi alanlar okunur ama sağlıkla ilgili ya da ağır ve önemli bölümler okunmamalı. Sürekli özel üniversitelerden bahsetmişsiniz ben de şunu soruyorum ilk on bine girip devlette psikoloji okuyan insanların hakkı ne olacak? O insanlar saf mıydı da emek verdi yazdı okuyor?
Onlar kendini kurtarıyor merak etmeyin.20 yıl önce sınava girecektim puanım neye yeterse ona gidecektim. Çok istiyorsam sınava girme sınırı yok defalarca girip kazanmaya çalışacaktım. Bilinçsizce herkes her şeyi okursa önü sonu gelmez bunun. İşsizlik var atanamıyoruz diye ağlamasın o zaman kimse hak hukuk aramasın böyle şey mi olur? Açıktan tarih kimya edebiyat gibi alanlar okunur ama sağlıkla ilgili ya da ağır ve önemli bölümler okunmamalı. Sürekli özel üniversitelerden bahsetmişsiniz ben de şunu soruyorum ilk on bine girip devlette psikoloji okuyan insanların hakkı ne olacak? O insanlar saf mıydı da emek verdi yazdı okuyor?
Açıköğretimde sosyal hizmetler iki yıllık bölümü de var ve yanlis hatırlamıyorsam 2009 olmasi lazim, diger 4 yıllık bölümler de eklendi (sosyoloji, felsefe, Türk dili ve edebiyati) 4 bölümdü birini unuttumabi bak seninle surda anlasamiyoruz, ben berkeley mezunuyum, biri cikip dese ki “artik dunyanin her yerinde gecerli olacak bir bilgisayar muhendisligi diplomasi var, bu diplomayi almak icin sinava girmeye gerek yok, okula gitmeye de gerek yok uzaktan egitim alabileceksiniz“ bir tarafima takmam bile. cunku ben zaten en iyi egitimi almisim, o adam o diplomayi alinca benim seviyeme gelmek icin coookkk calismasi gerekecek. yahu calisip da benimle ayni seviyeye geliyorsa gelsin benimle googleda calissin ben bunu neden kompleks haline getireyim ki?
mit’den diploma alan da muhendis, karstan diploma alan da muhendis. oyle dusun. kendi egitimine guveniyorsan, insanlarin diplomasinin adi neden bu kadar onemli?
ki zaten bunu ikinci universite olarak okuyacak insanlar zaten sinavla alinmayacaklarmis yeni ogrendim ben de. o insanlar buyuk ihtimal disiplinlerarasi calismak icin alacaklar o diplomayi. ilk universite olarak okumak mumkun olacak mi bilmiyorum ama eger olacaksa o da sinavla alir ve emin ol kiytirik vakif universitelerinden daha yuksek olur puani. at fava bekle bu mesaji.
En azından adaletten hukuğa geçmek çok zor geçeni tebrik ederim ben. Ama ortalık aöf mezunu psikoloji okuyup freud diye ortalıkta dolanan kaynayacak. Bir de bölüme ilgi çok fazla bunaldık artık.
Iste 20 sene önce tekrar tekrar sınava girseniz de istediğiniz alani okuyamiyordunuz. Mesela psikoloji esit agirlik bolumuydu ve sözel ya da sayısal bölüm mezunları istese de alan disi kabul edilen bölümleri yazamiyordu (psikoloji icin ortak alanda yer aliyor muydu hatırlamıyorum). O zamanlar puanin neye tutarsa okuma olayi, kişinin sırf ailesi istedi diye ya da okulunda sınıf acilmadigi icin bitirmek zorunda oldugu alanin bölümlerini secmek zorunda birakilmasina sebep.oluyordu. Özel okul cok azdı oyle bakarsanız benim devlette istedigim bölüme puanim yetse de ailem yakin olsun istedi, özelde hepsi tutuyordu. Simdi benim yaşadığım sıkıntıları yasayan insan sayisi daha az ama doguda imkani kısıtlı olanlar hala var.20 yıl önce sınava girecektim puanım neye yeterse ona gidecektim. Çok istiyorsam sınava girme sınırı yok defalarca girip kazanmaya çalışacaktım. Bilinçsizce herkes her şeyi okursa önü sonu gelmez bunun. İşsizlik var atanamıyoruz diye ağlamasın o zaman kimse hak hukuk aramasın böyle şey mi olur? Açıktan tarih kimya edebiyat gibi alanlar okunur ama sağlıkla ilgili ya da ağır ve önemli bölümler okunmamalı. Sürekli özel üniversitelerden bahsetmişsiniz ben de şunu soruyorum ilk on bine girip devlette psikoloji okuyan insanların hakkı ne olacak? O insanlar saf mıydı da emek verdi yazdı okuyor?
Ben de mezun olmama 2 ay kala yasalar değişti, okudugumuz alandaki yetkilerimizin çoğu elimizden alındı. Yakin alan mezunları sırf 4 yillik mezun diye benden üstün. Hatta benim bölüme yakin açıköğretimde bolumler acildi onlar devlette benle ayni hakka sahip ve ayni isi yapiyoruz ama bilgi sıfır! Halbuki ben laboratuarda saatlerce ayakta ders isledim. Yani kizsak da üzülsek de durum degismiyor maalesef.Bu ülkede hangi mesleğin itibarı var zannediyordunuz ki?
İnsanlar "iki ilaç yazıp yolladı" deyip doktor dövüyor; boyacı, asma tavancı mimarım deyip iş alıyor; mühendisler asgari ücrete bile iş bulamıyor; öğretmenlerin birçoğu hiçbir özelliği olmayan özel okullarda bakıcı muamelesi görüyor; avukatlar neden para almak zorunda olduklarını açıklamaya çalışıyor vs...
Her şey şaka gibi zaten.
İnsanlar survivor izlerken kendi survivorını unutuyor herhalde.
Sizin bir yüksek lisans öğrencisi olarak ülke gerçeklerinden bihaber olmanız, bilime verilen değeri yeni fark etmeniz de ayrı bir dram.
Bu açıdan bakınca aöf'leri rakip görüp öfkelenmenize hak verdim.
Ama bu yüzden alan değiştirilmez. Kendi itibarınızı kendiniz yaratacaksınız.
Bunu da çevrenize gözünüzü kapatmadan ve kendinizi geliştirerek yapabilirsiniz.
ben de okurum valla hiç affetmemBen de değilim :)
Ama kac yıldır yüksek lisansta psikoloji bölümlerini araştırıyorum Ales/dil.puanim yeterli mi diye (klinik.psikoloji değil). Aof acilirsa seve seve okurum.
Diger bölümlerde okuyup da üstüne formasyon alan arkadaslarim var, bunlar da öğretmeniz diyorlar, aciktan ilahiyat okuyup ikinci meslek edinen arkadaslarim da var. Hic gözlem yapmayan, kitap okumayan, evinden cikmayan ama sosyoloji bitirip ben sosyologum diyen de var. Hatta üstüne aile danismanligi sertifikası alip danismanlik adi altında sırf para kazanmak icin instagramdan reklamini yapan da...
Evet elestirecek cok sey var, yanlış olan uygulamalar da var. Ama bu sadece psikoloji bölümü için gecerli degil.
Belki bu tür bölümler icin de ayrica bir yetkinlik belgesi ya da uygulama egitimi verilebilir.
Ben yazmistim diye hatirliyorum hatta 15i yazmissiniz okurken hayir 2si dedim sesli olarakbelki baska konuda da yazmis olabilirim
Ben de auzef ana sayfada gördüm sadece uzerine tıklayıp detaylari göremiyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?