Alan değişikliği

Hem begendim hem komik atmak istedim sen öyle düşün

400 binlik dilimden öğrenci alan bir okuldan mezun olup açık öğretime söylenmek de ayrı bir ironi
Tek kendimi düşünmedim ki ben. İstanbul üniversitesi 12 binle alıyor mesela devlet üniversitelerinin çoğu öyle. O insanlar açısından çok daha kötü bir durum. Düşünsene 10 bin yapıyorsun giriyorsun bölüme sonra sınavsız giren biri diyor ki bende psikoloğum o öyle değil böyle falan.

Aslında tam da bu noktada siz örgünde aldığınız eğitimin size kattıklarını daha net ortaya koyabilirsiniz.
Ben örgün de okudum aöf de okudum, hatta örgün 2. üniversiteydi benim icin, aofle eş zamanlı okudum.
Kardesim de ayni sekilde mühendis, örgünde okurken iki yıllık web kodlama okuyor çünkü bilgisayar mühendisliği istemisti olmadı, şimdi ise sevdiği bölümle ilgili okumanın hazzini yasiyor. Onunkisi daha cok kisisel tatmin ama is imkani olarak da farklı bir kapi acabilir.
Önemli olan kisinin bitirdigi bölümle ilgili yeteneginin olmasi ve üstüne de ek egitim ve seminer gibi desteklerle kendini gelistirebilmesi.
Yani o kisi ben de psikologum diyerek zaten sizinle yarisa girmeye çalışacak ama siz de farkınızı bilgi ve becerinizle ortaya koyacaksınız.
Ayrıca mesleki olarak sizi zora sokan sadece aöf de degil.
YÖK denkligi olmayan ama yurtdışı menşeili online üniversiteler de var ve psikoloji/davranış bilimleri bölümleri yıllardır bu sekilde öğrenci mezun ediyor. Bir çok insan bu bölümleri bitirip özelde hali hazirda terapi ya da danismanlik veriyor zaten. Tam olarak sahte psikolog da diyemiyoruz, sonuçta denkligi olmasa da bir diploması var!
Yani aöfte psikoloji acilacak diye endiselenmek yerine bu tür diploma alanlara bir kota getirilmeli, bu kisiler tespit edilip önüne gecilmeli diye düşünüyorum.

sinavsiz girilecegini nereden cikardiniz? zaten iyi bir okulda orgun psikoloji okuyan biri bunu takmaz ki, tamam sosyal medyada soylenir vs ama hayiflanmaz yani “offf abiii acik ogretim mezunlari gelecek bize is kalmayacak” falan diye. o insanin klasi degiller zaten.

ek olarak psikoloji acik ogretimde acilsa bence nuh naci yazgandan daha yuksek olur puani. ha ben acilacagini dusunmuyorum o ayri.

Örgün başka bir bölüm okumuş herkes sınavsız yazabilecekmiş maalesef. Nuh naci falan diyorsunuz ancak örgünle açık arasında çok büyük farklar var. Açıklamama bile gerek yok bence bu farkları.

İnsanlar da zannediyor ki açıktan psikoloji okuyunca hepsinin psikolog diploması olması onlara kapılar açacak?
Yine aynı insanlar zannediyor ki örgünde ilk 20bin (?) e girerek bu bölüme giren her kişi işinde yetkin, içinde insan sevgisi olan, meraklı araştırmacı psikologlar olacak.
Her zaman olduğu ve olacağı gibi işini iyi yapan sıyrılacak, fark atacak. Sürekli yok torpil, yok şu yok bu engel diyip kılını kıpırdatmayanlar da bakakalacak. Sürekli şikayetçi bir toplum olarak ne kadar ilerlenecekse, o kadar ilerlenecek işte.

Psikoloji mezunlarının alanlarını korumak istemelerini anlamakla birlikte bazen bunun sınırının aşıldığını düşünüyorum.
Batılı ülkelerde herhangi bir lisans programından mezun biri psikoloji alanında yüksek lisans yapıp uzmanlaşabiliyor.
Psikolojik danışma kuramlarından biri olan ve yakın geçmişte kuramsallaşan Öyküsel Terapi'nin kurucularından biri yanlış hatırlamıyorsam makine teknik ressamlığı lisans mezunuydu.
Adam alanda uzmanlaşmakla kalmamış bir de kuram geliştirmiş, alkışlamayıp da ne yapalım?

Bu tip durumlarda sakız reklamı geliyor aklıma.
Nazar etme nolur çiğne senin de olur...

Herkesin sınavsız girebileceği bir bölüme herkes girerse bu herkes nerelerde nasıl sınavlara girecek? Onu geçtim 'yazabilecekmiş' diyorsunuz, yani bir duyumla, net bir bilgi olmadan buraya yazıyorsunuz. Siz size gelen haberin doğruluğunu teyit ettiniz mi?
Ve ben merak ettim farkları, açıklar mısınız bir kaç tane?

hic duymadim ben boyle bir seyi. acik ogretimden isletme bile okuyabilmek icin sinava girip baraji gecmek gerekiyor. cogunun da kontenjani oluyor. siz nerede okudunuz ki bu “sinavsiz yazabilecekmis” durumunu? bana mantikli ve gercek gelmedi sahsen.

hukukta işler daha fena bence.
psikoloji için de bırak okuyan okusun sonuçta nitelik farkı diye bir şey de var. sen yl de yapıyomuşsun çoğu mezun yapmayacaktır.
yıllardır eğitim fakültesi mezunu olmayanlar öğretmenlik yapıyor (kendini iyi yetiştirenleri tenzih ederim) ama bu hala alanında iyi öğretmenlerin tercih edildiği gerçeğini değiştirmiyor.
üzülmekte haklısın ama hangi bölüme gitsen böyle durumlarla karşılaşılıyor.

Şu an yeni açılacak bir bölüm oldugu icin net bilgi yok, Eylülde belli olacak şartları/mezuniyet koşulları/hangi derslerin alınacağı...
Şimdiki tepkiler sadece aöf psikoloji acilacak bilgisine. Detaylari nedir kimse bilmiyor henüz.

Konu sahibinin tepkisi ' herkes puansız girebilecekmiş' şeklinde olduğu için kendisinin duruma vakıfiyetini merak ettim. Bilgi için teşekkürler, kendisi de bunu okuyup biraz öğrenmiş olur.

Yüksek lisans konusuna bir şey demiyorum ki ben. Ama açıköğretim lisans diploması bambaşka bir durum. Yüksek lisans yapacak kapasitede insan zaten bir yere kadar seviyesi olan kesim. Ama aöf çok başka.

Bildiğim kadarıyla klinik psikoloji master kabulü almak epey zor
Siz şimdi master yapıp üstüne de aof de psikoloji açılıyor diye tamamen vaz mı geçeceksiniz her şeyden?ilginç.her psikoloji okuyan klinik psikolog olamıyor ki.zaten y.l kontenjanları da az

Ayrıca aof de edebiyat tarih coğrafya açılırken dgs siz ilahiyat lisans tamamlamaya izin verilirken de tepki verdiniz mi ben bunu merak ettim. yıllardır birçok alanda açık öğretim mevcut.

Teknolojinin bu kadar geliştiği bir cağda aof ve uzaktan eğitime ben bu kadar tepkili yaklaşmıyorum.

Hukukta hic mi haksizlik yok, veya para icin isini yapan yok
Bundan 20 yıl önce ünide okurken arkadaşlarla şakalaşıyorduk. Onlara söylemiştim “Türkiye hiçbir zaman hukuk devleti olmayacak, kendinizi abartmayın” . Gittikçe kötüleşti her şey o zamandan bu zamana.

Reactions: 000
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…